Перейти до змісту

порадьте як правильно зробити WiFi міст на 400м

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

порадьте як правильно зробити WiFi міст на 400м, між будинками є пряме бачення. Потрібно щоб був якісний зв'язок. Провайдер дає по волокну 100мбіт і треба щоб вони всі дійшли до бажаної точки з малим пінгом. Трохи начитався і є думка поставити на прийом та віддачу Ubiquiti NanoStation Loco M2.  Цікавить ваша думка чи правильно я вирішив зробити. Дякую

Опубліковано

прямої видимості може бути недостатньо. повинна бути вільна більша половина зони Френеля https://zscom.ru/chto-takoe-zona-frenelya-prepyatstviya-dlya-radiovoln

також вивчіть параметри обладнання чи не перевищує дозволені потужності передавачі і підсилення антени згідно закону https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0345-14

інакше потрібен дозвіл УДЦР. вони люблять таке конфісковувати і штрафувати власників

Опубліковано

чисто моя порохоботська думка:

якщо всі 100 мбіт треба бери щось на 5Гц (щоб всякі не заважали)

шось типу Mikrotik SXT Lite5ac RBSXT5HacD2n

і скільки буде від точки доступу до свіча відстань?

Опубліковано
5 хвилин тому, Zevs_Isver сказано:

і скільки буде від точки доступу до свіча відстань?

ага ага, не забуваєм про грозозахист!

Опубліковано

Якщо зв'язок з багатоквартирного будинку то не раджу використовувати 2.4гГц, бо це буде просто мука, а не зв'язок, навіть при умові відмінного сигналу. Бери щось на 5гГц, добре замаскуй з зовні і буде тобі щастя.

Чим потужніша антена тим краще, тоді можна запросто через скло "пробити" і з під шифера. 

З однієї сторони можна спробувати наприклад якийсь арчер на балконі, а з іншої нанобридж під шифером.

Опубліковано
1 хвилина тому, serhiy.drozd сказано:

це два сільських будинки між якими 400м поля

тоді точно треба гарно маскувати, селяни то страшні люди після того як СТБ надивляться 

Опубліковано

Тоді ніяк, пзць :(рано чи пізно тоді до тебе приїдуть з УДЦР.

Хіба якщо фронтони дивляться один на одного без перешкод, то ще можна щось пробувати.

Опубліковано
2 минуты назад, Ukrainec сказал:

рано чи пізно тоді до тебе приїдуть з УДЦР.

може вони по селах не їздять, тим більше в глубинках

Опубліковано
2 хвилин тому, serhiy.drozd сказано:

може вони по селах не їздять, тим більше в глубинках

от і буде нагода перевірити ))

Опубліковано

Якраз в більшості там і їздять, бо в містах і навколо практично все радіо витіснила оптика. Не часто, але в один прекрасний теплий день коли ти саме найменше будеш це очікувати вони приїдуть ;)

В принципі можеш це законно оформити. Близько 5 тис за оформлення і 560грн щомісяця податку за смугу частот і 66 за моніторинг платиш.

Опубліковано
1 година тому, dj_design сказано:

можу "фігню зморожу", але не простіше оптикою кинути ? як на мене по грошах навіть дешевше може бути ...

а може поле чуже? :)

p.s. а чисто заради інтересу скільки буде коштувати закопати 400 метрів оптики в полі і вивести з боксів о обох сторін по 1 "пігтейлу"

p.p.s. знайомий копатель сказав приблизно 13к грн без вартості кабеля....

p.p.p.s. але якщо сам буде канаву засипати то дешевше буде

Опубліковано

17 хвилин тому, Zevs_Isver сказано:

p.s. а чисто заради інтересу скільки буде коштувати закопати 400 метрів оптики в полі і вивести з боксів о обох сторін по 1 "пігтейлу"

p.s.s. знайомий копатель сказав приблизно 13к грн без вартості кабеля....

Тоді менше ніж за 10 років окупиться якщо інтрнет планується ділити на 2 родини якщо ціна на послугу буде не зміна протягом цього чау. Якщо це в межах однієї родини, то за 5  ;) 

Опубліковано

можливо, не в курсі,  практично усі провайдери в договорі... забороняють надавати ще комусь, тому маскувати треба провід ще краще ніж вайфай, ну і не лялякати

Опубліковано

@Zheny@ років 10 (15) назад можна було "гратись" відносно спокійно, зараз - х"й там... дуже швидко це все обламається. Хоча, не такі вже і великі гроші за частоти -   просять. Якщо потрібно "стрельнути" між "офісом та виробництвом", якщо приватне використання і гроші - чесно зароблені ;) - такі да, трохи дорого, якщо все робити по закону.

Опубліковано
2 годин тому, Revolver сказано:

забороняють надавати ще комусь, тому маскувати треба провід ще краще ніж вайфай

так, але, чи ти роздаєш інет - (кабель, wi-fi) "вираховується аж бігом", інша справа, що потрібно оплачувати роботу персоналу, або ставити "залізяку", яку теж треба обслуговувати, а провайдери "місцевого розливу" на цьому економлять, тому - ловлять, ну дуже рідко і зазвичай - людей, які не читають цю тему ;)

Опубліковано
19 minutes ago, Bliksss said:

"вираховується аж бігом"

якщо можливо, в кількох словах як? якщо допустимо у мене реально дома реально є 5-10 користувачів і лан і вайфай, то як можна вичислити, якщо я по лану/вайфаю "поділюсь"?

Опубліковано
4 часа назад, Zevs_Isver сказал:

p.p.s. знайомий копатель сказав приблизно 13к грн без вартості кабеля....

p.p.p.s. але якщо сам буде канаву засипати то дешевше буде

не зовсім .. оптичний кабель зараз дешевший за "виту пару" ... 4-5 грн/м ... https://e-server.com.ua/uk/optichni-komponenti/optichnij-kabel

"зварити" один кінець - десь 400-500 грн ... мікротік з SFP - 1000 грн (2 шт.) https://rozetka.com.ua/177942101/p177942101/

SFP модуль - в межах 500 грн .... 

не обов'язково закопувати, може можна якось по периметру або інші варіанти (я ж просто сказав, не знаючи нюансів) ... да і фактично обмежень по відстані майже нема, на відміну від витої пари ...

от і рахуйте .. хороша антена з роутерами потягне теж не мало ... да і швидкість буде там не та .....

Опубліковано
11 годин тому, Revolver сказано:

то як можна вичислити, якщо я по лану/вайфаю "поділюсь"?

я ж вище написав, є різні варіанти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...