FOX Опубліковано 31 Січня, 2017 в 07:49 #1 Опубліковано 31 Січня, 2017 в 07:49 Поділіться власним досвідом, або літературою(статтями), як краще, бюджетно, організувати вентиляцію в будинку. З чого почати і до чого прагнути?
fotlav Опубліковано 31 Січня, 2017 в 16:27 #2 Опубліковано 31 Січня, 2017 в 16:27 FOX вибачте за оффтоп але ви нічого не наплутали в назві теми, можливо не природної, а приточної бо з природних вентиляцій будинку є тільки відкрита форточка, окремий канал в димоході ну і ще різні непередбачені дірки. Хоча я можливо не правий і профі щось підкажуть, буду уважно слідкувати за темою.
FOX Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 08:55 Автор #4 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 08:55 16 часов назад, fotlav сказал: FOX вибачте за оффтоп але ви нічого не наплутали в назві теми, можливо не природної, а приточної Можливо і наплутав. Російською звучить так - "естественная вентиляция". 14 часа назад, RojkFV сказал: Раджу це почитати. Дякую! Перечитав тему. Декілька моментів прояснилося. Тепер заглядаюся в сторону системи вентиляції з рекуператором.
kayot Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 09:13 #5 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 09:13 Із сучасними щільнми вікнами та дверима, термін "природня вентиляція" змінює дещо своє значення!
Іщук Юра Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 10:50 #6 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 10:50 А з чого побудований будинок і чим утеплений ?
FOX Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 10:58 Автор #7 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 10:58 3 минуты назад, Іщук Юра сказал: А з чого побудований будинок і чим утеплений ? Газоблок D400 40см. Ще не утеплений і поки думаю, чи варто утеплятися. Підкажіть по рекуператорах, на що дивитися при їх виборі? Виробники, моделі?
Іщук Юра Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 11:07 #8 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 11:07 Як на мене то рекуператор звісно добре, але дорого і електрику їсть постійно, я б шукав шляхи природню вентиляцію зробити, а рекуператор завжди встигнете поставити, якщо буде не комфортно, по отепленню так само думаю спочатку опалення зробіть, зробіть тепловізійне обстеження а тоді вже дивіться "варто чи ні" бо в тих пінопластах і т.д. нічого особливо хорошого немає. Якщо по опаленню якість питання то зможу підказати, пишіть в Лічку
Oli Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:01 #9 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:01 2 годин тому, kayot сказано: Із сучасними щільнми вікнами та дверима +1 був стикнувся з такою проблемою, відразу звернувся до фірми що ставила, насверлили спец.провітрювачів зверху і все
FOX Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:15 Автор #10 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:15 1 час назад, Іщук Юра сказал: Як на мене то рекуператор звісно добре, але дорого і електрику їсть постійно, я б шукав шляхи природню вентиляцію зробити, а рекуператор завжди встигнете поставити, якщо буде не комфортно, по отепленню так само думаю спочатку опалення зробіть, зробіть тепловізійне обстеження а тоді вже дивіться "варто чи ні" бо в тих пінопластах і т.д. нічого особливо хорошого немає. Якщо по опаленню якість питання то зможу підказати, пишіть в Лічку Якраз поки, ще немає ніякого внутрішнього оздоблення, хочу закласти комунікації для системи вентиляції. А в чому, проблема з електрикою? Якщо за такою схемою робити то споживачі електрики тільки два вентилятора і все. І на скільки розумію вони постійно не мають працювати. Чи я знову щось в термінах наплутав і ми говоримо про різні речі?
Іщук Юра Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:39 #11 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:39 Та немає проблем з електрикою, це чудова схема як на мене, просто я прихильник всього максимально простого і не залежного ні від чого. Я ні в якому разу не хочу сказати що примусова вентиляція це погано, навпаки чудово що ви про вентиляцію думаєте завчасно, бо це дуже важливо. Я опаленням займаюсь і дуже часто стикаюсь що люди утепляуться а вентиляцію не роблять взагалі, а це грибки, цвіль, запотівання і т.д, одним словом жах.
Іщук Юра Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:40 #12 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 12:40 Але я не добре розуміюсь в вентиляції, тому нічого радити не буду, самому цікаво розібратись.
energoaydut Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 13:35 #13 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 13:35 Природна вентиляція має лише одну перевагу - це те, що вона не споживає зовсім електроенергії! Але ...! 1. Вона є абсолютно неконтрольованою, якщо зимою приток повітря буде надмірним внаслідок значної різниці температур всередині і зовні будинку, то в міжсезоння він буде мінімальним і недостатнім, літом же можна без проблем повідкривати всі вікна, що теж не завжди добре... 2. Взимку така вентиляція виносить дуже багато тепла з будинку, тому майже завжди ми стараємось максимально закрити всі дірки в хаті, щоб холод не йшов, відповідно і притоку повітря нема, а звідси купа нюансів починається! Тепер про рекуператор. якщо кому буде цікаво, звертайтесь, можу продемонструвати свій (зібраний приватним підприємством в Києві, думаю зможу з ними домовитись за гарну ціну в районі 6-7 тис.грн. без вентиляторів). Про мою систему вентиляції (не зовсім просту, але і не чорт-зна яку вимудрену) можете прочитати в темі "Грунтовий повітряний теплообмінник, проект буде реалізовано в с. Боратин Луцького р-ну", дивіться посилання вище по темі. Якщо хочеться геть просто, то робіть витяжки у ванних кімнатах і ставте приточні клапани за радіаторами опалення на 1-му поверсі, можливо десь в коридорі, тоді холодне повітря нагріватиметься від радіатора і не буде морозити Ваші ноги!:) Є ще трохи дорожчий варіант рекуператори типу "все в одному", а саме рекуператор "Прана", чи аналоги. Не скажу, що це супер ефективно. але загалом непогана штука, мав можливість робити тепловізійні обстеження на об"єктах де вони були встановлені.
Іщук Юра Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:02 #14 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:02 Дякую, дуже цінна інформація. А що ви скажете за будинки "дихаючі" з саману, соломи, дерева, які взагалі не потребують вентиляції додаткової, як мене запевняли деякі будівельники, ніколи не обстежували ?
FOX Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:15 Автор #15 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:15 31 минуту назад, energoaydut сказал: Тепер про рекуператор. якщо кому буде цікаво, звертайтесь, можу продемонструвати свій (зібраний приватним підприємством в Києві, думаю зможу з ними домовитись за гарну ціну в районі 6-7 тис.грн. без вентиляторів). А які в нього характеристики? Надибав цікавий варіант Electrolux EPVS-200, що можете сказати на рахунок нього? І питання по принциповій схемі вентиляції. Подача повітря відбувається в спальнях/вітальнях, а забір - в санвузлі і в кухні? Як на першому так і на другому поверсі?
energoaydut Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:22 #16 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:22 17 минут назад, Іщук Юра сказал: Дякую, дуже цінна інформація. А що ви скажете за будинки "дихаючі" з саману, соломи, дерева, які взагалі не потребують вентиляції додаткової, як мене запевняли деякі будівельники, ніколи не обстежували ? Цитата Будинки з так званих екоматеріалів обстежувати не доводилось, на моєму житловому масиві один чоловік збудував будинок із дубових дров! на глиняному розчині, коли він вселиться можливо зайду в гості, обстежу, тоді розповім, що там цікавого! "Дихаючі стіни" - це видумка маркетологів! Будинок має "дихати" через систему вентиляції, а не через стіни!!! Термін "Дихаюча стіна" означає не те, що через неї може здійснюватись провітрювання будинку, а те, що вона має високу паропроникність! При сучасних вимогах до комфорту будинків, а саме наявність в будинку ванних кімнат, душових кабін, сушки для одягу, кухонні плити і раковини для митя, та інших "мокрих зон", так звана "Дихаюча стіна" - це швидше недолік ніж плюс матеріалу, адже при недостатній вентиляції зайва волога з будинку буде йти в стіну, там конденсуватиметься і тим самим знижувати теплоізолюючі властивості матеріалу, ну і якщо ми говоримо про природні матеріали, то через перезволоження там може з"являтись грибок, гниль і т.д. Ну і швидше за все при так званій "еко стіні" Ви всерівно всередині все покриєте лаками, фарбами, грунтовками, шпатлівками і т.д. і все "Еко" залишиться десь далеко під шаром стандартної в наш час будівельної хімії!!! Така моя думка.
energoaydut Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:28 #17 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 14:28 7 минут назад, FOX сказал: ,А які в нього характеристики? Надибав цікавий варіант Electrolux EPVS-200, що можете сказати на рахунок нього? І питання по принциповій схемі вентиляції. Подача повітря відбувається в спальнях/вітальнях, а забір - в санвузлі і в кухні? Як на першому так і на другому поверсі? Характеристик не знаю, бо ще не встановлював, фото можете знайти в темі: https://board.lutsk.ua/topic/204267-грунтовий-повітряний-теплообмінник-що-буде-реалізований-в-с-боратин/ Нічого сказати про цю модель не можу. бо не використовував її і на об"єктах обстеження не зустрічав Відповіді по принциповій схемі вентиляції тут: https://board.lutsk.ua/topic/204267-грунтовий-повітряний-теплообмінник-що-буде-реалізований-в-с-боратин/?page=6
Іщук Юра Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 16:53 #18 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 16:53 1 час назад, energoaydut сказал: Я їздив в один деревяний будинок і там в ванній була вентиляція зроблена але хазяї казали що ніколи її не вмикали, це дуже складне питання, я взагальному з вами згідний, але потрібно враховувати властивості матеріалів ( наприклад на глині впринципі не може зявитись не грибок не цвіль,й глина як і дерево поглинає лишню вологу і віддає коли її не вистачає - в цьому її основний плюс для здоров'я ), буде дуже цікаво як ви обстежили декілька екобудинків, але мабуть вони не будуть готові за це платити оскільки зазвичай вони дуже теплі, а в літку холодні і їх зазвичай нічого не турбує оскільки тепловтрати 1-3КВт/год навіть в найбільші морози.
kayot Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 18:23 #19 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 18:23 По суті питання природньої бюджетної: Якщо розгядається будинок, то: 1. інерційний дефлектор 2. вікна на мікро в найвіддаленіших кімнатах Якщо квартира: 1. сотка вент в канал ванні 2. аналогічне як в попередньому варіанті Якщо примусову для певних кімнат будинку, наголошую ...певних кімнат, то український варіант припливно-витяжної установки з двома перекресними рекуператорами з пластика. Плюс витяжні венти в с/в та вікна на мікро.
Іщук Юра Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 21:50 #20 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 21:50 3 часа назад, kayot сказал: По суті питання природньої бюджетної: Якщо розгядається будинок, то: 1. інерційний дефлектор 2. вікна на мікро в найвіддаленіших кімнатах Якщо квартира: 1. сотка вент в канал ванні 2. аналогічне як в попередньому варіанті Якщо примусову для певних кімнат будинку, наголошую ...певних кімнат, то український варіант припливно-витяжної установки з двома перекресними рекуператорами з пластика. Плюс витяжні венти в с/в та вікна на мікро. Коротко і по суті, думаю дуже цінна інфа.
Dream Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 22:03 #21 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 22:03 7 годин тому, FOX сказано: І питання по принциповій схемі вентиляції. Подача повітря відбувається в спальнях/вітальнях, а забір - в санвузлі і в кухні? Як на першому так і на другому поверсі? По природній вентиляції. Ключове - напрямок руху повітря в будинку має відбуватись від "чистих" приміщень до "забруднених", тобто з житлових кімнат до кухні і санвузла. Звідси наступне: 1. Влаштувати приток повітря в житлових кімнатах і кухні. 1.1. Найпростіше - відкрити стулку вікна в режим провітрювання (ручка під 45 градусів). 1.2. Трохи дорожче і безпечніше для одноповерхових будинків - встановити віконні провітрювачі, але модель вибирати відповідно до ширини стулки вікна і таку, щоб треба було зробити якнайдовші і найширші щілини в стулці. 1.3. Встановити стінові провітрювачі над батареями - суть тупо труба "сотка" з пелюстковим клапаном в приміщенні. 2. Розміри вентканалів в санвузлі і в кухні мають бути не менше 140*140мм, або Ф150мм. 2.1. Розмір вентотвору у цегляний вентканал має бути не менше ніж 140*210мм. При такій площі отвору при нормальній природній тязі канал буде давати повітрообмін в районі 90-100 м3/год, що більш ніж достатньо для домашніх умов. 2.2. Якщо є бажання крім природньої вентиляції мати також механічну, наприклад, поставити в санвузлі стіновий вентилятор, то вентилятор має бути таким що не перешкоджає проходженню повітря через нього у виключеному стані. 2.3. По кухні ідеальним є влаштування двох вентканалів 140х270мм - один для природньої витяжки, другий - для зонта витяжного. По зонту - не можна завужувати повітропровід від зонта. 3. Вентканали мають бути виведені вище зони вітрового підпору. Про зону вітрового підпору можна прочитати у мене на фб. 3.1. На оголовки вентканалів якщо встановлювати дашки, то робити їх високими, широкими і зігнутими під кутом градусів 140-170. Для покращення тяги треба або збільшувати висоту каналу (тут різницю температур не згадую, хоча це важливо і про це вже вище писали), або можна спробувати поставити димохідний флюгер. 4. Бажано щоб вентканали на горищі і поверх даху були утеплені. Ніби так. Здається усе ключове згадав. Робіть спочатку НОРМАЛЬНУ ПРИРОДНЮ ВЕНТИЛЯЦІЮ і з розумом її експлуатуйте, а на механічну завжди встигнете гроші потратити. Про димові канали, про приточно-витяжні системи то вже зовсім інші історії. Перевіркою димовентканалів, їх обстеженням , налаштуванням механічних систем вентиляції (лінк на мій фб) займаюсь не перший рік і бачив всяке набудоване, і нареконструйоване, і намучене.
mrZED Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 22:31 #22 Опубліковано 1 Лютого, 2017 в 22:31 http://klivent.biz/ventilyaciya/pomeshhenij/ventilyaciya-kottedzha.html тут є хороше відео, де дядько описує механізм природньої вентиляції для "інерційних" будинків. Для себе зробив висновок: якщо у вас будинок-термос (наприклад сіп-панелі) - тоді без штучної системи вентиляції та рекуперації - не обійтись, інакше будуть грибки та цвіль по куткам і кладовкам, якби не старались. Якщо ж ваш дім із цегли чи газоблока (без пінопласту!) - можна пробувати жити і без примусової вентиляції, головне дотримуватись декількох правил побудови вентканалів та періодичного провітрювання методом відкриття вікон, особливо якщо поєднати це із дорожчими але більш "дихаючими" ДЕРЕВ*ЯНИМИ євровікнами.
Dream Опубліковано 2 Лютого, 2017 в 05:55 #23 Опубліковано 2 Лютого, 2017 в 05:55 7 годин тому, mrZED сказано: Для себе зробив висновок: якщо у вас будинок-термос (наприклад сіп-панелі) - тоді без штучної системи вентиляції та рекуперації - не обійтись, інакше будуть грибки та цвіль по куткам і кладовкам, якби не старались. не факт. можна просто трохи збільшити вентотвори у вентканали і привильно організувати приток повітря. Але щоб цвілі не було, то треба ще слідкувати за температурою в приміщенні і вологістю. В мене тої зими, як економили тепло, і в квартирі було 19-22 градусів, то зовнішній кут квартири і відкоси, шви в ванній (квартира кутова) цвіли. Цього року всю зиму 25 і нічого не цвіте.
kayot Опубліковано 2 Лютого, 2017 в 07:06 #24 Опубліковано 2 Лютого, 2017 в 07:06 13 минуты назад, biathlonfan сказал: Не все так просто. В мене новобудова. Витяжка(не примусова) в кухні перетягує витяжку у ванній. Відкриваєш на мікропровітрювання вікна і все стає гуд. Але тоді в квартирі холодно. А влітку взагалі жесть. Не важливо чи відкриті вікна, витяжки хочуть витягують, хочуть навпаки дують в квартиру. Без будь-якої закономірності. От ключеве слово-"вікна на мікро", без такої умови вентиляція витяжна не працює, щоб видалити повітря, треба щось подати. Раніше, приток повітря нормувався щілинами в дерев'яних вікнах. На рахунок літа: щільність, тобто вага повітря в квартирі та на вулиці вирівнюється, тому таке розуміння, як природня тяга, може бути взагалі відсутня. Ось тому, я вказав для квартир соточку вентилятор. Нажаль такі наші реалії!!!!
kayot Опубліковано 2 Лютого, 2017 в 22:06 #25 Опубліковано 2 Лютого, 2017 в 22:06 14 часа назад, biathlonfan сказал: Дарма! 1. Клапаном у ванні, ви взагалі зупините природню тягу. 2. Якщо закриєте вікна та канал в кухні, то смерть всій ідеї вентиляції. Я вже це питання практикую з 2007 року. І от все ж таки, якщо питання бюджету та більш мен вентиляціїї, то" Якщо квартира: 1. сотка вент в канал ванні 2. аналогічне як в попередньому варіанті" Є безліч ідей та варіанів, але я це все перевіряю на собі особисто. Отже, за майже десяь років життя в квартирі з хоодною ванною, ні граму грика. Коли жарю рибу, то запах є на кухні, та частково в коридорі біля вхідних дверей, така особливість квартири. Буває що гості, які сидять в залі, навіть не знають, що я готую. І ніхто особливо не мерзне від протягів.
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.