Перейти до змісту

Як виявити причину нестабільності роботи системи?

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Є системник:

Мамка ASUS Gryphon Z97 Armor Edition

Процесор Core i7-4770

Пам'ять Team Vulcan DDR3-2133 32Gb (4x8Gb)

Відео Asus GeForce GTX770 DC2OC-2GD5

БЖ Corsair 750W

Все це зібрано в корпусі Fractal Design Define Mini з хорошим охолодженням (2x120мм на вдув, на видув 1х120 мм плюс 120 мм в БЖ, на процесорі теж 120мм на кулері Noctua і плюс на мамці є свій маленький Assistant Fan), яке повністю управляється мамкою через утиліту Thermal Radar 2 -- в простої кулери або крутяться дуже повільно, або взагалі зупиняються, під навантаженням розганяються до приблизно 1200 об/хв.

І є проблема. Після тривалого періоду навантаження (наприклад, біля пів години в іграх) система стає нестабільною -- ігри вивалюються, навіть сайти деякі перестають відкриватись в хромі (крашаться), інколи взагалі все підвисає.

Пробував прогнати стрес-тест Furmark, трохи менше як за пів години відяха нагрілась до 80 градусів при 84% швидкості її кулерів і зростання температури припинилось, ще за 10 хвилин не температура не зросла ні на градус і все стабільно працювало. Запустив паралельно CPU Burner, Thermal Radar і браузер. Температура процесора за хвилин 20 зросла до приблизно 58-60 градусів і теж перестала зростати, а температура відяхи зросла десь до 86 градусів при обертах кулера 92%. Паралельно помітив в Thermal Radar 2, що червоною стала температура датчика мамки біля PCH, вона піднялась до 63 градусів (хоча на форумах пишуть, що має бути стабільна робота при температурі PCH до 80 градусів, а критична температура 111 градусів). Після цього система зависла, монітор пішов в сліп, хоча до самого зависання вона була стабільною і в відкритому паралельно браузері без проблем відкривались різні сайти.

З одного боку, не схоже, що справа в відясі, тому що температура для неї ще відносно прийнятна і кулер навіть не на 100% крутиться, а під час роботи до самого зависання немає ніяких візуальних артефактів. З іншого боку, спробував замінити її на GeForce GTX 750Ti 2Gb (що було під рукою) і принаймні в іграх проблем не помітив, після години роботи нічого не вилітало і не підвисало. Отже, все ж відяха? Але теж не певен, осткільки GTX 750Ti значно менш потужна, все працює з нижчою роздільною здатністю (ігри 1920х1080 проти 2560х1440 з GTX 770), сама відяха компактніша (майже вдвічі коротша) і значно менше закриває площу материнської плати, а також не потребує додаткового живлення (до GTX 770 додатково підключено один 8-піновий і один 6-піновий роз'єми).

Ще одна цікава особливість. Гра Survarium після приблизно пів години роботи вилітала з повідомленням "Resources archive is corrupted. Please reinstall the application and try again". Після цього її можна було запустити знову, але більш-менш стабільно вона працювала після того, як система схолоне трохи. Вчора я оновив BIOS материнської плати і після цього гра перестала вилітати з таким повідомленням, але приблизно через такий же період часу просто зникає зображення, потім монітор йде в сліп і допомагає лише Reset. І знову таки, з GTX 750Ti такої проблеми немає.

До речі, при відкритому корпусі все без змін, так само підвисає/вилітає.

Як з найменшими втратами часу і зусиль виявити, який саме з компонентів системи не дає спокійно жити? :)
Серед самих очевидних "підозрюваних" -- відяха, мамка (PCH), пам'ять, блок живлення. Тобто, майже всі можливі :)

Опубліковано

Я напишу доволі очевидну річ, але найпростіше і найточніше можна визначити винуватця методом підстановки гарантовано робочих компонентів.

Програмні тести і контроль температури ніколи однозначної відповіді не дають.

У твоєму випадку непросто буде підбирати рівноцінні компоненти для підстановки, але можна почати і з того, що вдасться дістати/позичити/переставити з іншої машини, якщо є.

А, і якщо є можливість, так само підставляти підозрілу запчастину в якийсь інший комп'ютер, це взагалі ідеально.

Трохи неуважно спершу прочитав пост. Відяха цілком може бути по тому, що написав. А несправною вона може бути запросто і без артефактів. Вони є симптомом лише певних несправностей.

Якщо з однією глюки, а з іншою ні, то ймовірно ж, що все-таки справа у відясі, логічно? Для певності, треба посидіти трохи з підставленою, і свою кудись поставити, подивитись, що буде.

Опубліковано

для початку попробуйте підкинути новий БЖ

в мне так було) БЖ неправильно видавав напругу на відеокарту

Опубліковано

В таку систему важко просто підкинути БЖ. Його потрібно десь взяти. Якщо підставити якесь гівно, то воно і згоріти може запросто під час тесту.

Чомусь моя чуйка підказує, що то не БЖ)

Хоча так, БЖ вміє видавати найвеселіші глюки, оскільки це база для роботи еклектроніки.

Опубліковано

Я звичайно може і невтему буду із своїма пятьма копійками ПРОТЕ

конденсатори не посохли?

Температури бачу вже трішки у вас не 60 - 70, китай то теж своє дає, 

Мо десь один "партизан" і здався вже троха і при нагрузці не тяне

Візуальний огляд теж незавадить

Опубліковано
33 хвилин тому, Voronin10 сказано:

Я звичайно може і невтему буду із своїма пятьма копійками ПРОТЕ

конденсатори не посохли?

в преміальній мамці за 5кілогривень?:)

там вони як мінімум високоякісні джапанські з MTBF на тисячі тисяч годин...

імхо варто відео спробувати інше\простіше, якщо ситуація не змінюється, тоді заглядати до БЖ.

Опубліковано

дрова на чіпсет ставили самі, чи ті що вінда поставила?
в біосі що з розгоном, турбобуст включений? можна спробувати вимкнути.

ІМХО, кращий тест OCCT

там є тест відухи, якщо не вивалить за 15 хв, значить даємо тест  БЖ на 15 хв, не вивалилось тоді на лінпак 15 хв

може і бж бути і відео і чіпсет (несумісність), а можна для профілактики резинкою протерти контакти відухи.

Опубліковано

роблю ставку що це відяха. І проблема скоріш за все не стільки із залізом відяхи, а саме в драйверах чи прошивці. 

http://russiangeek.ru/194/proshu-pomoshi-ne-rabotaet-asus-geforce-gtx770

от щось схоже було в людей

Опубліковано

Драйвери для всього що можна ставив руцями, на вінду не покладаюсь. Драйверів відео за час, поки спостерігаються проблеми, змінив багато різних (ставлю все, окрім бета, що пропонує Nvidia Geforce Experience). BIOS відяхи руцями не шив, нічого не міняв, все стокове. Мамка майже нова, їй ще року немає, так само як і блоку живлення, тому я певен, що ніякі конденсатори там не посохли, тим більше в в комплектуючих такого рівня. Для тестів ігри ставив як на HDD (WD Green 3Tb), так і на SSD (Samsung 840 Pro 240Gb), результат незмінно поганий. Контакти відеокарти чистив.

Варіант з підстановкою інших комплектуючих -- самий очевидний, але разом з тим зовсім непростий, оскільки та ж GTX750Ti питань не зняла, а знайти на "потестити" комплектуючі такого ж класу -- не сама проста задача.

Опубліковано

Витягнув щойно з сайту Asus останню версію Firmware Update Tool для своєї відяхи, результат після запуску на скріншоті:

nvidia_bios.png

Опубліковано

Дуже схоже на проблеми з оперативкою. Теж хром вивалювався, ігри не хотіли розпаковуватись і тд. Але як писали вище, тут що хоч може бути.

Опубліковано
6 часов назад, AnimaNoir сказал:

Дуже схоже на проблеми з оперативкою. Теж хром вивалювався, ігри не хотіли розпаковуватись і тд. Але як писали вище, тут що хоч може бути.

Також схиляюсь до того що глючить память. Припускаю що можливо память під навантаженням прегрівається і починає працювати неставільно.\

Я к на мене то варто спочатку виключити чи підтведити цю гіпотезу, тим більше память для тесту знайти найпростіше порівняно з відяхою та іншим.

Опубліковано

з такими системами не мав справ.. але, може спробувати підвищити оберти кулерів, спочатку відео, потім інші... якщо система вилітатиме рідше або за довший період то вже можна зробити деякі висновки..  та й взагалі загальне при вилітах це загружена система, отже причина або в температурі, або в живленні, інше менш ймовірно, хоча для заспокоєння можна погратись з оперативкою, як вже писали вона і дешевше і ніколи лишня не буває) тим більше на таких системах)) ну, а якщо справа таки в температурному режимі, то на таку систему можливо варто подивитись на якісь більш потужні охолоджувальні системи....) якщо бюджет дозволяє звісно) 

Опубліковано

Оперативку спробую іншу, це найпростіше, що можна зробити.

Що стосується останнього поста про систему охолодження, то «потужніше» це хіба що водяне або криогенне, тому що кількість і якість охолодження і зараз аж надмірна.

Є в мене ще одна теорія, яку потрібно буде перевірити. Материнська плата Armor Edition повністю закрита пластиковим «панцирем». І хоч в ньому є спеціальний Assistant Fan, який крутиться зі швидкістю до 4000 об/хв і проганяє повітря під тим панцирем, припускаю, що десь все таки відбувається застій гарячого повітря. Потрібно буде спробувати зняти той панцир... Погано тільки, що для цього потрібно буде зняти кулер з процесора, бо в мене якраз закінчилась хороша термопаста :)

Опубліковано

Якщо зняти і поставити кулер, то нічого не постраждає, ну хіба власний дзен)

То з іншою відяхою проблема зникла?

Опубліковано
47 минут назад, Plum сказал:

кількість і якість охолодження і зараз аж надмірна.

ну хз, якщо при нагрузці кулера крутять майже на максимум... (а хай яка, не була софтина, вони інколи помиляються, або датчики видають не вірну інформацію, і тут питання не в якості.. то техніка і таке буває з нею не залежно від ціни і фірми..) то про надмірність я б не сказав...) тим більше, що проблема виникає, саме при збільшенні температури.. :) 

саме про криоген і казав) тихо і сердито) але спочатку шаманство з тим, що є)

Опубліковано

Потужності кулерів вистачає, на максимум вони не крутяться ніколи. З водяним охолодженням я вже в свій час награвся, будував серйозні конфігурації навіть з позолоченими ватерблоками. ТУТ ще є моя колишня стаття про виготовлення ватерблока для відеокарти.

Зараз, коли доступне якісне повітряне охолодження з тепловими трубками, це абсолютно перестало бути актуальним для систем середньої потужності, які працюють без розгону, повністю на стокових частотах і вольтажах. Тому, для мене питання стоїть не в апгрейді системи охолодження, а в виявленні проблемного компонента і в подальшому рішенні, що з ним робити.

Пам'ять сьогодні міняв, поставив для тестів 8 гіг DDR3L-1600 (2x4Gb), не допомогло. Один з варіантів відпав. Замінити БЖ і зняти панцир з мамки буду пробувати в понеділок.

Зараз з'явилась ще одна думка. Ось фото, на якому видно частину мамки і відяху GTX750Ti:

20160326135931.jpg

Як видно, при довшій відеоплаті велика частина радіатора чіпсета буде закрита нею. Що, власне, і відбувається при використанні GTX770. Тому є все ж підозра, що справа не стільки в відеоплаті, скільки в її габаритах і в температурі, яку вона генерує і передає оточуючим елементам, зокрема радіатору чіпсета.

P.S. Шукаю на один вечір для тестів відеоплату Nvidia класу GTX770 або вище. Хто може допомогти? :)

Опубліковано

Ну Вам видніше звісно) просто якщо

55 минут назад, Plum сказал:

Тому, для мене питання стоїть .... в виявленні проблемного компонента і в подальшому рішенні, що з ним робити.

і справді проблема в перегріві чіпсету, то питання про охолодження все одно відкрите) :) на боковій кришці нема кулера? не обов*язково з шахтою під проц.. просто для витягування гарчого повітря і "обігріву ніг" взимку?)) я б все таки викрутив з кулерів максимум і тестанув би..  це теж варіант не затратний) лише ІМХО

Опубліковано

Щось я не все перчитав. Але свої 25 ком вставлю.

1) Памяті 4 по 8. Виймаєш 3 - працюєш, граєш.

21 годин тому, Plum сказано:

(наприклад, біля пів години в іграх)

Якщо те ж саме. то виймаєш першу планку з першого слота - ставиш в другий слот.

І так по черзі 4 планки. Довго. Морока - за те надійно.

Або. Загрузка з Хірен'с Бут СД і Мемтест тобі в поміч. (В свій час я свій Team Elite по гарантії поміняв. Вона була пожиттєва. )

2) вінт. Вірніше шота не так із своп-ом. Як варіант. Ти, на скільки я пам'ятаю, грався із його перенесенням?  Чи він вимкнений ? Чи він на своєму місці?  Ну і для вінтів Вікторія в допомогу. І SSD Life.

3) Відяха. В мене колись моя GTX560 (без ТІ) робила фрізи. на 0,5-1 сек завмирало все. Мишка не рухалася і клава не працювала.

Без відяхи це пропало.

Коло звузили до 3-х елементів. БЖ - навряд. Якби він - то він би і дло іншої відяхи давав би не правильні напруги.

Або все ж таки БЖ :) (парадокс) і через неправильні напруги відбувається такі глюки. Відяха ,як ти і казав, їсть менше.

Запропонувати тобі 1Квт БЖ завідоа робочтй - я не можу. Соррі. Можу дати 3-ю відяху від АМД.

Хоча пам'ять  я б відкинув. Бо вона б швидше давала BSoD. Хоча були випадки в DDR1 - вилітав саме браузер! Він і визначив проблему.

Підсумок - по черзі тестувати 3 деталі.

4-а лише заміною.

Опубліковано

1. Пам'ять міняв, переставляв в різні слоти -- без результату.

2. Кулери примусово на 100% включав (і при закритому, і при відкритому корпусі) -- без результату (окрім акустичного :))

3. Питання свопу/вінта відкидаю, тому що а) з GTX750Ti все працює, б) своп відключений взагалі, в) софт для тестів пробував ставити і на HDD, і на SDD і г) при тестах з SDD пробував HDD взагалі відключати

лишається відяха (головний підозрюваний), блок живлення (під навантаженням теж може грітись і спотворювати напругу/струм) і мамка.

Сьогодні ще, якщо буде час, спробую скинути на ноль всі налаштування BIOS і переставити начисто вінду, на всякий випадок.

Опубліковано
2 годин тому, Plum сказано:

1. Пам'ять міняв, переставляв в різні слоти -- без результату.

а як щодо Memtest86?

Є грамотна утилітка S&M. Вона робить стрес-тест УСІЄЇ системи. Память. Відео, проц, Хард, і навіть БЖ

Принцип простий. Запускаєш і чекаєш. Де вилетить - читаєш лог.

Опубліковано

Гм, виявляється от така цікава штука: швидше всього, на стабільність впливала рідна асусівська утиліта Thermal Radar 2 з комплекту AI Suite 3. Вона, окрім моніторингу температур і управління кулерами в корпусі, вміє виявляється також керувати кулерами відеокарт Asus, при чому має там багато різних режимів роботи.

Поставив сьогодні свою GTX770 в дитячний комп (простенький i3-6100, корпус взагалі без додаткових кулерів), син поганяв ігри годину -- все працює чудово.

Скинув в себе всі настройки BIOS, переставив Windows з нуля (Thermal Radar вміє зберігати налаштування управління кулерами в UEFI BIOS моєї материнки, який сам по собі має цілий розділ для управління охолодженням). Поставив драйвер для відео і більше нічого (решту Win10 сама підтягнула). Всі налаштування охолодження по дефолту. Поставив той самий Survarium, який дуже гарно вміє розігріти систему, поганяв трохи більше як пів години -- все працює чудово, нічого не підвисає, не вилітає. Пішов через BIOS налаштував комфортну роботу кулерів, щоб вони зменшували оберти а по можливості і виключались при низькій температурі в корпусі, але щоб підіймали оберти при нагріванні. Поганяв Survarium ще трохи більше як пів години -- все ок.

GTX 750Ti швидше всього безглючно працювала через те, що вона була не Asus і ця утиліта не могла нею керувати.

Може я зарано радію і ця проблема ще дасть по себе знати, після установки іншого потрібного софта, але на даний момент система ніби як стабільна. З понеділка буду перевіряти все в роботі з 3D в SolidWorks і в інших важких програмах, де також були глюки.

Опубліковано

MSI Afterburner мені не потрібен, я вже все налаштував через BIOS. Під час легких задач типу веб-серфінгу самі шумні деталі системника -- вінт і відяха (хоча вона теж досить тиха), всі кулери виключені, час від часу на кілька секунд включаються на 600 обертів щоб вигнати тепле повітря з системника і виключаються знову. При важчих задачах кулери включаються більш активно, комп перестає бути тихеньким.

Правда, Asus AI Suite 3 довелось поставити і потім знести -- разом з ним ставляться драйвера для ACPI контролера (AMDA00), яких окремо для Win10 я не знайшов. А без драйверів той контролер висить як "нерозпізнаний пристрій" і заважає, наприклад, в сон комп відправити.

Всім дякую за увагу, надіюсь проблема знову не повернеться :)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...