Перейти до змісту

Бастурма домашня (nickelірована)


nickel

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

В мене в кухні тепло і сухо, висушилась за тиждень, така твердюча шо капєц, але це класно.

Сухі кусочки вийшли по 150 грамів, 3й кусок більший ще вісить, чекає хорошого польського пивка.

  • Відповідей 211
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Ну, ДУУже вері біг респект Нікелю.. прочитав, загорівся, зробив.. також 2 рази був в тьоті-приправи, 1 раз була "продавчиня", насипала трохи нето..  але за день була вже ТА тьотя - то домазали і вийшло все гут. "домазати" хватило на 3 куска, 1 залишився з попередніми спеціями, але при дегустації - всі кусочки супергут!  (мясо - теляча філейка 1,4 кг. ізначально, готове до споживання - 900 гр.).

Канечно все дуже смачно і кльово.. але пиво ллється щовечора по 2 літри в живіт. після місячного алкомарафону (19.12.15-19.01.16) - тре трохи на дієту присідати, а не далі грузити лівера.. 

але в загальному - дуже корисна практика.. напевно це вже назавжди буде вона підсихати-підрізатися-підхвалюватися ))) бо ж то точно як семечки.. 

наші діди-баби та й батьки за совка самі робили собі вкусняшки.. тараньки, мацьки і т.д... тре, панове, і нам вже згадувати народні рецепти )

і до-речі набагато економніше, бо різні сиро-сухо-вялені-сушені прибамбаси коштують від 350 за кг. 

 

ну і деякі фото процесу.. ) 

писи. всім раджу долучатися.. в мене всі хто пробував - вже сушать )

 

 

31012016291.jpg

24012016252.jpg

22012016243.jpg

Опубліковано

Ця жовта обмазка (з карі) то від продавчині? Мені також карі всипала в чаман (обмазку називають чаманом, як і пажитник).

Опубліковано
13 годин тому, nickel сказано:

Ця жовта обмазка (з карі) то від продавчині? Мені також карі всипала в чаман (обмазку називають чаманом, як і пажитник).

дада, від неї )) 

але нічого страшного. 4 кусок пішов так само як і 3 перші червоненькі)

Опубліковано

В'ялиться по рецепту брезаоли. Ну майже:)

Солилася і вимочувалася  по рецепту nickel-я.

А потім я не став робити "кашу" для обмазування. А обсипав сухою сумішшю.

 

Висить в холодильнику.

найменшому кусочку буде 6 днів у неділю. Спробую!

Будуть фото готової бастурмо-брезаоли :)

Опубліковано

не витримав.

Розмотав найменший шматок.

не то :( дуже м'яка і мало солона. Дістав з холодильника (він звичайний, без ноуфрост) і повісив на кухні на "відкритому" повітрі. Тобто просто в кімнаті. В квартирі

тепло, тому, сподіваюся, що досушиться швидше. Якщо із малим шматком проканає - то вивішу і більші шматки.

 

Опубліковано

Ти просто  скомбінував   два рецепти :D

 

Брезаола повинна бути м"якою  , тому в"ялиться в холодильнику  і без обмазки

А як поведе себе на повітрі -- хз

 

Опубліковано
On 13.02.2016 at 10:25, Mykola81 сказано:

Брезаола повинна бути м"якою  , тому в"ялиться в холодильнику  і без обмазки

2 доби без холодильника.

Самий маленький шматок (тестовий :) ), зверху має тверду "скоринку". Тобто сохне.

Сьогодні зняв пробу. Всередині м'який. Мало солі, і трошки мало-госта.  Ще посохне кілька днів. 

2 великих шматка - перемотав марлю, залишив її менше, значно. (Фактично, вона від комах, а оскільки їх немає, то просто, щоб не забруднилася і нічого не забруднила).

Це дасть повітрю краще її обсушити. Мама порадила біля батареї повісити. Думаю, що пересохне. Ще тиждень повисить так.

А далі буду знімати пробу :)

 

Наступну таки робитиму по рецепту nickel-я. Точно-точно ;)

Опубліковано

середній кусок уже пішов на пробу :)

Завтра розбавиться пивом.

 

Більший висітиме до кінця тижня. А там і нову порцію забульбеню :)

Опубліковано

А я шматок свинячої шиї  засолив на 2 дні , вимочив 2 години  і  обсипав  спеціями , що залишились від брезаоли  .

Побачимо , що буде .

 

Опубліковано
6 годин тому, Mykola81 сказано:

А я шматок свинячої шиї  засолив на 2 дні , вимочив 2 години  і  обсипав  спеціями , що залишились від брезаоли  .

Побачимо , що буде .

 

У свинячій шиї є жир, а він у сушеному м’ясі дасть специфічний присмак. 

Проте 

5 годин тому, Zheny@ сказано:

повір, з'їсться аж бігом!

 

Опубліковано

 

Ну що! нарешті і я забабахав(засолив),давно хотів,але то-те,то-се, то часу нема,то забув,то на яловичину гарну не попадав,то ліньки шукати,ну як завжди короче,але сьогодні у "Там там" нарешті!!!! я ненароком побачив цей самий шматок,і подумав "Оооує!" це він красавчік,це те і се))),саме те що я хотів і я його здєлаю.Короч запиз..ся))Отож, сьогодні в там-там купив шикарнющу яловичину,філєшка,по 102грн.за кіло,шматочок 400г. м'ясце бомба!Ну а далі усе по схемі першого поста пана Нікеля буду робити, ну  ваще то вже почав,промив,висушив,посолив,і в холодильник під кутом,щоб водичка збігала.

 Ну що, буду ждать два дня,там відмочу і в маринад,короч ще напишу,ну і фото

 

10399194_1013672385372995_48734100299665

 

12742076_1013672442039656_30192250543754

 

 

12744359_1013672612039639_80688928432847

 

Опубліковано
5 годин тому, nickel сказано:

А нащо маринад, якщо вже засолив? о_О Це не мій рецепт.

Да ти не зрозумів,маринада ще немає, це потім через два дня, маринадом я називаю трави(приправи)замочені у теплій воді.

Так що, вона посолиться 2дні,потім відмочу 2години,потім розведу приправи і обмажу,потім буду домазувати,все залежить як буде сохнути і тріскатися.

Так що, твій рецепт?:)

Опубліковано

Планую в суботу чи неділю похід на базар. По м'ясо.

Хочу зробити 2 варіанта.

по рецепту nickel-я. Та по тому, що вже робив (типу брезаоли).

Попередню порцію навіть сфоткати не встиг! :)

Пішла, як діти в школу.

Між іншим, навіть діти їли.

Опубліковано

Я от тільки не знаю одного, хочу зараз з"їздити на старий ринок, де там та точка з приправами? і як говорити? типу "мені потрібно приправу для бастурми,не дуже гостру"? хто може зараз підсказати, бо через хвилин 15 маю їхати туди по роботі,заодне і прикупив би.

Опубліковано
7 часов назад, yura-patriot сказал:

Да ти не зрозумів,маринада ще немає, це потім через два дня, маринадом я називаю трави(приправи)замочені у теплій воді.

Так що, твій рецепт?:)

"Маринад" називається - чаман. Тепер мій.

6 часов назад, yura-patriot сказал:

Я от тільки не знаю одного, хочу зараз з"їздити на старий ринок, де там та точка з приправами? і як говорити? типу "мені потрібно приправу для бастурми,не дуже гостру"? хто може зараз підсказати, бо через хвилин 15 маю їхати туди по роботі,заодне і прикупив би.

В старому приміщенні, як заходиш через центральний вхід, то в правому ряду, за боковим входом. Да, так і скажеш "на бастурму". Але та тітка розбирається в тому трішки гірше за хазяйку з Варшавки, тому може всипати того, що там не треба, наприклад карі. То ти можеш сам наголошувати: карі не треба, коріандру побільше, наприклад. І порції в неї маленькі, мабуть не зовсім розуміє як та бастурма обмазується.

Опубліковано
2 годин тому, nickel сказано:

"Маринад" називається - чаман. Тепер мій.

В старому приміщенні, як заходиш через центральний вхід, то в правому ряду, за боковим входом. Да, так і скажеш "на бастурму". Але та тітка розбирається в тому трішки гірше за хазяйку з Варшавки, тому може всипати того, що там не треба, наприклад карі. То ти можеш сам наголошувати: карі не треба, коріандру побільше, наприклад. І порції в неї маленькі, мабуть не зовсім розуміє як та бастурма обмазується.

Дякую )) але не дочекавшись відповіді, я подався на старий ринок, довго шукав бо там буваю рідко,але все як ти і пишеш в павільйоні вона там правіше сидить,лицем до дороги,спиною до центрального ряду,от я того і троха поблукав,ну це не суть.Так і сказав приправу для бастурми,і думаю що була та якраз тітка,а не хазяйка,бо відношення не сподобалося,таке-шонібуть,тяп-ляп, накидала всьо підряд))) ну мож і навпаки добре,не знаю,просто попросив не дуже гостру,а так слєгка(я таке люблю),а от про карі я не знав(( але здається вона його і не кидала вроді.  

    Так ти прав на рахунок порцій я їй сказав що в мене 1кг. вона сказала що одного(замєса)вистачить 7 грн.,ну я глянув,прикінув, ну мля! мало вродь,для мого куска,хоча що там його всього400г.,кажу їй, я забув, в мене ще кум хотів )) давайте ще одну свою ту мішалку)) кароч дві її порції що 14грн. думаю нормальок,але що там вона намішала фіг його знає,ну в неділю розведу теплою водою і побачу понюхаю.

 Так і ще одне Нікель, ти після того як вимочив у воді м'ясо після солі,ти підвішував на 12год.щоб стікло,обсохло,ну водичка збігла, а тоді обмазувати,на ніч буде  добре? і чи це обов'язково,чи мож просто висушити обтерти салфетками і відразу мазати? щоб була не дуже вже геть суха.

Опубліковано
2 часа назад, yura-patriot сказал:

 Так і ще одне Нікель, ти після того як вимочив у воді м'ясо після солі,ти підвішував на 12год.щоб стікло,обсохло,ну водичка збігла, а тоді обмазувати,на ніч буде  добре? і чи це обов'язково,чи мож просто висушити обтерти салфетками і відразу мазати? щоб була не дуже вже геть суха.

Водичка не збігає, бо я спочатку обтираю, а тоді підвішую, щоб воно обсохло. Якщо м'ясо буде вологе, то обмазка буде зісковзувати з м'яса, особливо якщо на ньому плівки є. В мене цього разу саме так і вийшло, сушив дві години (більше часу в мене не було, треба було йти на роботу) і почав обмазувати. Але в м'ясові було багато плівки, то я його не розрізав на полоси, а просто порвав руками по слоях. Получилося, що усі плівки ззовні, а краще б було порізати, хай би плівки десь всередині залишилися, то і чаман би так не сповзав.

п.с. Раніше не міг відписати, в мене котяча робота (цей тиждень). Вдень - сплю, а вночі мишей ловлю.

п.с.2 Якщо все зростеться, то сьогодні вночі виложу ще один великий пост, з калькуляцією.

Опубліковано

IMG_3373.thumb.jpg.c075e97684588ab32dfa2

Склад:

Яловичина (телятина)………………………..1700 грам…………150 грн

Трави…….……………………………………...90 грам……………37 грн

Сіль…………………………………………..….250 грам…………..1 грн

Разом 190 грн

 

Трави:

- Пажитник

- Паприка

- Часник сушений

- Аджика

- Коріандр

- Зіра (Кумі)

- Чілі

- Карі і Базилік – в рецепті продавщиці з Старого базару

 

На м’ясі було багато плівок, жиру і рваних шматків. Тому після їх обрізки залишилося 1350 гр. Перший раз обрізав до засолки, другий раз - після, тому що прозорі плівки від солі побіліли і набрякли, і муляли в очі. Хоча багато плівки все ж таки залишилося. М'ясо не різав на смуги, а порвав руками по плівках, які шматки вийшли, такі і солив.

 

Отже 1350 грам м’яса і 90 грам трав (усього 1440 грам), перетворилися в 910 грам смачнючої бастурми, за 190 гривень.

 

В принципі нічого нового не відкрив, зіпсувати м'ясо не вийшло. Але дещо добавлю в скарбничку досвіду:

- телятина містить в собі багато води, під час засолки на піднос збігло набагато більше соку ніж з яловичини. Краще купляти яловичину, залишиться більше м’яса. Бо купляти воду по 90 грн за кілограм, а потім сушити м'ясо від неї – марнотратство.

- м'ясо краще нарізати так, щоб плівки залишилися всередині, бо навіть підсохлі плівки знову розмокають від обмазки зі слизом і обмазка ну ніяк не хоче триматися на плівках, а сповзає до низу. Тому прийшлося обмазувати так як Микола, поклавши на тарілку і спочатку з однієї сторони, а коли підсохне – з другої.

- обмазку краще робити  густішу, як рідке тісто. Тоді нею можна навіть руками обліпити м'ясо і відразу підвішувати, чаман не буде сповзати до низу.

- якщо шматки вийшли не циліндричні, а конічні, то краще підвішувати за товстий край, бо якщо вішати за тонкий (як я), то товстий край своєю вагою сильно витягне тонкий, з’являться тріщини в обмазці. Є ще один плюс від такого підвішування – тонкий край підсохне вже за тиждень і його можна буде по трохи  підрізати. :)

- виявляється чаман захищає не лише від мух, а й від цвілі. Так як перший раз мені бракнуло пажитника, то обмазати вистачило лише одну сторону, докупив і обмазав другу, але всипала мені продавщиця карі і зіпсувала гармонію, мусив докупляти третій раз, щоб затерти поверх карі. Від цієї постійної сирості, у тріщинах на двох шматках з’явилася біла цвіль, за декілька днів вона підсохла і пропала, але краще до такого стану не доводити. На самому чамані цвілі не було.

- крупно мелені трави гарно виглядають на фото, але жувати їх не дуже приємно. Перший раз в обмазці були лише дрібномелені перці, то така обмазка з’їдається навіть без м’яса, якщо не сильно гостра.

- три рази купляв обмазку, два рази в продавщиці, один раз в хазяйки. Усі три рази сипали різні трави і в різних кількостях. В результаті чаман гірчить, на смак м’яса не вплинуло, але шматки де багато чаману обчищав від нього.

- зимою повітря в квартирі набагато сухіше. Бастурма зів’ялилася набагато швидше. Тонкий шматок (він окремо на фото) взяли з собою в гості вже через тиждень. І зараз коли вона вже готова вона не перестає сохнути і далі, бо сильно сухе повітря. Тонкі шматки висохли до стану сухої тараньки і навіть розсипаються коли ріжу. Ті шматки, що залишилися, тверді як камінь, навіть не знаю як вріжу, коли настане їх час.

 

Скрытый текст

IMG_3292.thumb.jpg.743d4e347bdc87eb7d0f6

 

Після першої обрізки

 

IMG_3295.thumb.jpg.0791045870d7381681d96

 

Засолка

 

IMG_3302.thumb.jpg.f6458667440729e1c98b2IMG_3304.thumb.jpg.c1a31609b7be234c1a1a5IMG_3305.thumb.jpg.e44255f16334bd45c7ffdIMG_3309.thumb.jpg.deaa9cfeec998396704d4IMG_3313.thumb.jpg.d86f4fac5aaf5b31e6778

 

Відходи (пішли в борщ)

 

IMG_3316.thumb.jpg.c48273d99b8e4ee8c27a9

 

Коли зварився борщ і звільнилася друга доска

 

IMG_3320.thumb.jpg.6cbe8f27f3a7baccde2f9

 

Вимочування

 

IMG_3322.thumb.jpg.bae4212c39a8fc9893a88

 

Настікало з м'яса під час засолювання

 

IMG_3324.thumb.jpg.c78ce11b5b4801ae114c8

 

Після другої обрізки

 

IMG_3334.thumb.jpg.939175220204dc6980c67

 

Чаман

 

IMG_3337.thumb.jpg.bc328fcbbe2267c113523

 

Чаман на м'ясові

 

IMG_3348.thumb.jpg.b731908a8e31395ccac47

 

В'ялимося

 

IMG_3359.thumb.jpg.7f5bb2d20aa1a32a01aba

 

Зважування готової бастурми

 

IMG_3360.thumb.jpg.5b415d367975d1599b94eIMG_3369.thumb.jpg.87790a90b70858079c549

 

Ще сирувата, але пішла

 

IMG_3372.thumb.jpg.56d99e1d3f95172cdec62

 

Вже готова.

 

IMG_3379.thumb.jpg.f3c70431f194ae2bd929e


Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...