Перейти до змісту

Подробиці трагедії на Рівненщині: під колесами потяга загинули брат і сестра, та четверо їхніх товаришів

alex1973

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Трагедія сталася на 213 кілометрі залізничного перегону Івачково-Здолбунів. Як повідомив ЗІКу сьогодні, 28 січня, інспектор центру пропаганди головного управління МНС України в Рівненській області Микола Прокопчук, близько першої години ночі 27 січня група молодих людей з 6 хлопців і 1 дівчини повертались із клубу села Івачків в село Здовбицю Здолбунівського району. Очевидно, щоб скоротити шлях додому, компанія рухалась залізничною колією. На 213 кілометрі залізничного перегону Івачково - Здолбунів шестеро були смертельно травмовані пасажирським потягом.

Як згодом було встановлено, загиблими виявились: рідні брат із сестрою 20-річний Валерій та 17-річна Ірина та їхні товариші: Олександр, 1989 року народженні, Дмитро, 1993 року народження, Олександр, 1990 року народження, Назар, 1991 року народження. Із всієї компанії залишився живим, лише один свідок трагедії. Як повідомив начальник Здолбунівського районного відділу ГУ МНС України в Рівненській області Віталій Онищук, у ту трагічну ніч погодні умови на території району були надзвичайно складними. Пориви вітру сягали від 15 до 20 метрів на секунду. Ця та можливо інші обставини стали причиною надзвичайної ситуації.

Усі подробиці події встановлюються слідчими органами.

В управлінні взаємодії із засобами масової інформації «Укрзалізниці» наголосили, що вини залізниці, за попередніми даними, у цій трагедії немає. Машиніст потяга, помітивши сторонніх на колії, дав звуковий сигнал і застосував екстрене гальмування. Однак, згідно із графіком руху, потяг їхав зі швидкістю 90 км/год, при цьому гальмівний шлях становить близько 900 м, тому наїзду на людей уникнути не вдалося, зауважили в «Укрзалізниці».

Прокуратура Рівненської області порушила кримінальну справу за фактом загибелі вночі 27 січня під колесами потяга шести молодих людей - жителів села Здовбиця Здолбунівського району.

Про це повідомив журналістам прокурор області Анатолій Пришко.

За його словами, якщо винні у трагедії є, то їх обов’язково знайдуть і покарають, як того вимагає Президент України Віктор Ющенко.

Як сказав прокурор, електровіз потяга знаходиться у Львові опечатаним. Всупереч деяким міркуванням про нібито несправність його попереджувального ліхтаря, через що потяг не помітили загиблі, це твердження не відповідає дійсності, оскільки електровіз був технічно справним, сказав Пришко.

Керівництво «Укрзалізниці» уже заявило, що провини машиніста пасажирського потягу у трагедії немає, додав він. За словами прокурора, потяг рухався зі швидкістю близько 78 кілометрів на годину, а тому різко зупинити його було неможливо. Машиніст діяв адекватно – побачивши людей на колії, застосовував і звуковий сигнал, і екстрене гальмування, про це свідчить гальмівний шлях довжиною у 400 метрів.

Сьогодні відбувся похорон загиблих. В області оголошено жалобу у зв’язку із трагедією.

За попередніми даними, компанія молодих людей, які поверталися з клубу з сусіднього села, пропустила один з потягів, але потрапила під інший, який рухався у зустрічному напрямку. Наймолодшому із загиблих було 15 років, найстаршому - 20. Під колесами потяга загинули рідний брат і сестра. Живим залишився лише один свідок трагедії, який нині перебуває у лікарні.

Мені здається в цьому причина, просто втікаючи від одного потрапили під зустрічний.

Опубліковано

В новинах повідомляли що у потяга який рухався по тій колії не працював прожектор який освітлює дорогу, і можливо це стало причиною трагедії.

Хоча мені здається що в любому випадку, навіть по тих самих рейсах було б чути що він наближається, хоча б за метрів 200, чого ІМХО в свою чергу вистачало для уникнення такої ситуації.

Однозначно щось приховують, я не хочу відразу гнати на людей, але може вони були на підпитку і просто не почули потяга, можливо ще були якісь інші обставини, але те що тут щось недоговорюють однозначно, можливо один свідок що залишився в живих, можливо залізниця...

Опубліковано

Ви йдете по пустелі і тут зненацька за кута на вас виїжає танк. (старий анекдот)

Якщо гальмівний шлях 400 метрів і був поданий звуковий сигнал, то або вони були дуже пьяні, або можливо дуже голосно слухали музику наприклад з мобільника, або дійсно щось недоговорюють.

Опубліковано
Ви йдете по пустелі і тут зненацька за кута на вас виїжає танк. (старий анекдот)

Якщо гальмівний шлях 400 метрів і був поданий звуковий сигнал, то або вони були дуже пьяні, або можливо дуже голосно слухали музику наприклад з мобільника, або дійсно щось недоговорюють.

Всі напевно забули про погоду і вітер. Уявляєте як вони повинні були від нього захищатися...

плюс 100% алкоголь або, можливо, щось ще веселіше...

Опубліковано

питання!!!

Нахрена ходити по колії???

Всіх завжди вчать - не ходіть..

Та я більш ніж впевнений що дітлахи були напідпитку, верталися із клубу.

і тяжко було б не почути руху потягу..

Це ж яка дура здоровенна кілька тисяч тон вагою - гуркіт стояв би страшенний.. і сигналив і світло мало би бути - без світла його би не випустили...

але нікого не повернеш.

Опубліковано

400 метрів гальмівного шляху доказують те, що машиніст бачив їх, почав гальмувати і сигналив.Додатковою обставиною є наявність 2 поїзду. Молоді люди могли попутать сигнали і світло (спутать з ліхтарем).. а на моїй памяті схожий випадок. День, дівчика по колії бродить, і не зверта увагу на поїзд, сигнал і т.д.

Прикро що таке сталося...але ночю йти по колії ??? мені завжди здавалося, що легше йти біля неї (по насипу), ніж по шпалах пригать.

Опубліковано
400 метрів гальмівного шляху доказують те, що машиніст бачив їх, почав гальмувати і сигналив.Додатковою обставиною є наявність 2 поїзду. Молоді люди могли попутать сигнали і світло (спутать з ліхтарем).. а на моїй памяті схожий випадок. День, дівчика по колії бродить, і не зверта увагу на поїзд, сигнал і т.д.

Прикро що таке сталося...але ночю йти по колії ??? мені завжди здавалося, що легше йти біля неї (по насипу), ніж по шпалах пригать.

Малолєток звичайно невернеш, але вони самі вибрали свій шлях.

А представте стан машиніста!!!! Він у чому винуватий!?!?

Як тепер йому жити з шістьма трупами на своїй совісті і прокльонами батьків...

Опубліковано
а на моїй памяті схожий випадок. День, дівчика по колії бродить, і не зверта увагу на поїзд, сигнал і т.д.
ну одна дівчинка... задумалась, завтикала і т.д., всяке буває. А так їх же ціла юрба йшла! Як могло статись, що НІ ОДНА людина з цілого гурту не побачила чи не почула поїзда? А якщо вони задумались/завтикали всі разом, то там явно одним алкоголем не обійшлось...
Опубліковано
а на моїй памяті схожий випадок. День, дівчика по колії бродить, і не зверта увагу на поїзд, сигнал і т.д.
ну одна дівчинка... задумалась, завтикала і т.д., всяке буває. А так їх же ціла юрба йшла! Як могло статись, що НІ ОДНА людина з цілого гурту не побачила чи не почула поїзда? А якщо вони задумались/завтикали всі разом, то там явно одним алкоголем не обійшлось...

По последним слухам и домыслам, они шли между двумя колеями

и при прохождении двух поездов их просто затянуло под поезд....

Січень

28

200814:15

Під новиною ЗІКу про трагедію в Рівненській області з'явився коментар. Читач, який назвався Богданом (як потім з'ясувалось він передав слова Ігоря), виклав свою версію страшного лиха, яке сталося на Рівненщині вчора, 27 січня, на під'їзді до ст. Здолбунів, коли під колесами поїзда загинуло шестеро підлітків.

Текст подаємо повністю без змін:

А ось є і така версія... Мушу зізнатися, що мій батько безпосередньо відноситься до "структур", що працюють на залізниці і саме машиністи його поїзду першими побачили фрагменти дитячих тіл на полотні, які, до речі, пролежали там до (!!!!!) 7 ранку, аж поки нарешті не приїхали швидка та міліція. А ситуація така: цей поїзд ще при відправленні із Шепетівки відрапортував, що в локомотиві перегоріла лампа головного світла (прожектор зверху локомотива), а запасної не виявилось. Але машиніст вирішив їхати всліпу і диспетчер його випустив на маршрут до ст. Здолбунів. По дорозі хлопці "всліпу" топили 90-100 км/год. і навіть не подавали ніяких сигналів. На під'їзді до ст. Здолбунів в районі пл. Семилітка вони відчули глухий удар по локомотиву. Поїзд зупинили і помічник машиніста пішов перевірити ситуацію, але так як гальмівний шлях був величезним, далеко йти він не наважився і, відрапортувавши що все добре, поїзд поїхав далі. ОСЬ ЯК ЦЕ БУЛО!!! У нас завжди брехали про ЧП, а тепер ще й покривають вину.

А діти поверталися з дискотеки... Боже... І збив він не 6, а 7 дітей, із яких 6 загинули на місці. Сьомий - у надзвичайно важкому стані. Вірогідно, вони не почули поїзда із-за того, що на вулиці була жахлива погода і дув несамовитий вітер, що заважало нормальному сприйнятті оточуючого середовища. По полотну вони йшли через те, що із-за погоди сільська дорога перетворилася на багно, а на шпалах завжди чисто. І вони сподівалися, що побачать поїзда, оскільки той світитимете прожектором. Але його НЕ БУЛО!!! Ви собі таке уявляєте? Я сам із Здолбунова. Все місто на вухах стоїть. Такої трагедії по такій нікчемній халатності не було вже, як на мене, кілька років.

І наші державні мужі ще мають нахабність писати брехню, що "вини машиністів і УЗ немає"? Ви - нікчеми! А як же батьки цих дітей? Що їм думати? Ви вважаєте, що їм приємно це читати? Горіть в пеклі, залізнично-урядова наволоч!!!

ДО РЕЧІ!!! Щойно по 5 каналі сказали, що (самі розумієте) машиністи не винні, УЗ не винна і т.д... Але на цей раз виплив цікавий фактик, про який раніше не говорили: локомотив зараз на експертизі у Львові і у нього, як виявилося, тріснувше скло на прожекторі (головному ліхтареві). А чи не пов'язано це з тими фактами, про які я раніше писав, і про які мовчать? Певно, хтось таки побачив, що скло розбите, але я на 100% впевнений, що під час експертизи лампа була вже нова і працююча... Як то кажуть: корпоративна дружба...

По-перше, зовсім "всліпу", поїзди не ходять, так як у такому випадку машиністам треба бути камікадзе, бо можна "нарватися" на щось значно небезпечніше для поїзда, аніж група людей. Якщо навіть у прожекторі перегоріла лампа і нізвідки взяти запасну (або просто зник контакт, який довго шукати) то, крім прожектора, є ще дві фари.

По-друге, слід розрізняти вину машиністів і вину інших служб залізниці: машиністи повинні чітко дотримуватись інструкцій, а в тому, що інструкції складені не кращим чином і не забезпечують того, що могли б забезпечити, винні не машиністи. Наприклад, у радянські часи перед переїздами, платформами, криволінійними ділянками та ін. місцями підвищеної імовірності появи людей або просто обмеженої видимості ставилися стовпчики з буквою "С" (подати сигнал). Не знаю, як зараз. Думаю, якщо є така вимога, то машиністи його подали: за будь-якої погоди з точністю бодай до 100 метрів вони знають, де саме знаходяться:

1) хоч якось видно світлофори, а якщо вже видимість зовсім нульова, то при переході на іншу блок-дільницю якось мигає кабінний світлофор кеб-сигналізації; для того, хто знає шлях і місця світлофорів, це вказує точне місце локомотива на цей момент. Наступний світлофор -- приблизно через два кілометри;

2) є лічильник кілометрів.

Інша справа. що потерпілі з якихось причин могли не почути сигнал (як і не побачили прожектора чи фар).

Особисто мені найбільш правдоподібною здається така версія. Хлопці йшли по колії назустріч руху поїздів по ній (у всякому разі, на такому рівні вони ситуацію усвідомлювали ). Помітивши зустрічний поїзд, уступили йому дорогу і випустили з виду, що, переходячи на іншу колію, вони наражаються на небезпеку попасти під попасти під попутний поїзд. А на фоні гуркоту зустрічного поїзда та вібрації, і, можливо, світла з його вагонів і/або ліхтарів на стовпвах не помітили до останньої секунди ні стуку іншого поїзда, ні сигналів, ні світла його прожектора чи фар...

Опубліковано

я більше 10 років відходив в школу, а потім і в університет через залізну дорогу біля моста на 40му. Іноді траплялось стояти між коліями і чекати поки розминуться два поїзди. І мушу сказати, що якщо людина твердо стоїть на ногах, на тверезу голову оцінює приблизно середину між коліями і не наближається надто близько до одного з поїздів, то шансів що її затягне під поїзд практично немає.

До того ж якби люди стояли МІЖ коліями, то машиніст не застосовував би екстренне гальмування.

Опубліковано
я більше 10 років відходив в школу, а потім і в університет через залізну дорогу біля моста на 40му. Іноді траплялось стояти між коліями і чекати поки розминуться два поїзди. І мушу сказати, що якщо людина твердо стоїть на ногах, на тверезу голову оцінює приблизно середину між коліями і не наближається надто близько до одного з поїздів, то шансів що її затягне під поїзд практично немає.

До того ж якби люди стояли МІЖ коліями, то машиніст не застосовував би екстренне гальмування.

Мені здається відстань між коліями може бути різною...

І не треба забувати що підлітки були після гулянки і йшли групою, скоріш за все не один за одним...

post-606-1201606202.jpg

Опубліковано

В першу чергу винна молодь і крапка. А потім вже служба, залізниця і т.д.

Достатньо стрелкі переводити. Хто більше дасть або кому це вигідно - так і поверне справа. Згадуємо Львів-авіашоу.

Опубліковано

Zibers, ну если в первую очередь молодежь, то в нулевую -- общество. совершенно верно было сказано выше про дороги -- по ним ребята не пошли потому, что наверняка освещения нет, а сельские дороги ночью опасны даже для танка.. именно по причине сомнительного удобства у нас до сих пор люди с Варшавки идут через жд пути -- нет более удобных вариантов. одна из причин, подростковое пьянство на борде уже обсуждалось..

Опубліковано

якщо говорити про вину - винні і батьки, і потерпілі, і залізниця (в разі халатності)...

на автомобільних дорогах гине в кільканадцять раз більше людей, ніж на залізничних... причини ті самі... Дорога дуже часто не вибачає халатності, саме тому вчать з дитинства - не ходити по дорогам, як автомобільним, так і по залізничним... для цього є тротуар, узбіччя... але ж не завжди цих правил дотримуємось, спираючись на впевненність що інші також не дотримуються і на власний досвід, як в даному випадку - потерпілі з дитинства ходили цим шляхом... але не забувайте давню приказку про незаряджену рушницю, яка раз в рік стріляє...

Опубліковано

З постами Шкодера і проектанта згоден. Іна грань погляду на трагедію.

Опубліковано

Почитал... ужоснах что делается. Я мысленно поставил себя на место тех людей, которые попали под поезд. шел бы я по рельсам назад бы оглянулся это 100%. Даже, когда перехожу ж\д пути возле варшавки на вокзал, я по 100 раз оглядуюсь по сторонам, даже если пару раз увидел что поезда нет никакого. Оглядуюсь потому что мало ли будет лететь кто-нить по рельсам :-) Так что я думаю, что там не одна причина трагедии, а как то в комплексе. После прочитанного вспомнилась трилогия "Пункт назначения". Действительно как то всё складно получается, как будто они так и должны были умереть.... ну это ИМХО.

Опубліковано

А падстроїв все оставшийся в живих син кавото з залізницы тіпа...хоча при такіх раскладах вони б на тачке разсекали багнюку.

Опубліковано
Як могло статись, що НІ ОДНА людина з цілого гурту не побачила чи не почула поїзда? А якщо вони задумались/завтикали всі разом, то там явно одним алкоголем не обійшлось...

Свіжа інформація (на жаль не перевірена): проти машиніста порушено кримінальну справу на підставі показів свідків (де вони тільки взялись), що поїзд рухався з вимкненим прожектором і звукового сигналу не подавав.

Опубліковано

У меня вообще возникло подозрение, что это могло быть коллективным самоубийством. Мало ли, что у них в головах могло быть...

Или ещё один вариант - ребят убрали, как случайных свидетелей того, что они видеть не должны были...

;)

Опубліковано
У меня вообще возникло подозрение, что это могло быть коллективным самоубийством. Мало ли, что у них в головах могло быть...

Или ещё один вариант - ребят убрали, как случайных свидетелей того, что они видеть не должны были...

:blink:

Як на мене це вже із розряду "кримінальна Росія".

Опубліковано

:angry:

Ага, палкою позганяли всіх на колію. :) Щось іх забагато було, щоб таким екзотичним методом "прибирати".

Опубліковано

:)

на жаль - не смішно. :angry:

Опубліковано

:)

Справді, може тут присутня доля правди... Дивно 6 чоловік, просто ЖАХ

Хоча є ще нюанс: алкоголь ітд. Судити важко і загиблих не повернути...

Опубліковано

Боже, як можна загнати 6 чоловік під колію??

Йшов дощ, гроза. В поїзда не було прожектора.

Вони йшли п"яні.. вот і попали.

Дивно тільки, шо вони всі 6-ро попали... колія не така вже й широка.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...