Перейти до змісту

Мій електрощиток))

Coding

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

На днях майже доробив свій елекророзподільчий щиток, з якого роздається електроенергія на весь будинок.

Вхідний автомат на вулиці (шкода, але делюкс 32А 3ф)--лічильник 3ф--ПЗВ АВВ 40А--автомат 32А, адалі розгалужуються.

Окремо лінія йде до ел. плити з автоматом АВВ 25А, окремо до холодильника 10А. Розетки 16А характеристика В, світло у кімнатах -10А. Один автомат приблизно на 2кімнати(окремо лінія для розеток, окремо для верхнього світла).

Процес зборки

3568a795ae79.jpg

Зправа спільна нульова шина та шина заземлення.

Заземлення - арматурка 16мм виходить із землі, куди заходить з вулиці. Там три прутики по три метри арматури 16мм вбиті в землю та зварені між собою полосою 4*42мм (здається)

a090781431cc.jpg

Від арматурки в ел.щиток іде дротом 2*6мм.кв.

Зліва - розетка 380В, для підключення дровокола

c1a508d4ffe9.jpg

Також у щитку є розетка 220В, приєднана до загального автомата

788cbba57425.jpg

І загальний вигляд

a5f6f3575e57.jpg

5ef18e996495.jpg

Майже зі свімома однофазними автоматами послідовно стоять модульні контактори на 2 полюси 20А (з запасом). Їх два силових контакти зєднані в один паралельно (пропускають тільки фазу)

6ade69c775f0.jpg

Справа, збоку на стінці саморобний пристрій для управління цимиж контакторами

468a7add0a12.jpg

Коротко про прилад: підключається до локальної мережі, має власний веб інтерфейс, дає змогу керувати будь яким з 16-ти каналів-ввімкнути/вимкнути, можна хоч з компютера, хоч з телефону. Буде підключений до основного сервера, і буде відмикати електроенергію всього будинку коли нікого не буде дома, або про подіях, котрі будуть подаватись з сервера.

П.С. Дроти ще будуть упоряджені:)

Опубліковано

Яка модель контакторів і де купували?

Купувались в Україні української зборки (виготовлення як казали) ще по старих цінах, модель і ссилку на їх сайт дам десь завтра - треба подивитиь

Опубліковано

там стоїть якась дуйна в звязці із лан-драйвером для дуйни, чи щось по круче?

досить толково, я поки дійти неможу щоб затаритись автоматами, але з нашим баксом автоматів мені небачити(тим більше АББ)

дороби кабел менеджмент і беде все по феншую :)

Опубліковано

там стоїть якась дуйна в звязці із лан-драйвером для дуйни, чи щось по круче? досить толково, я поки дійти неможу щоб затаритись автоматами, але з нашим баксом автоматів мені небачити(тим більше АББ) дороби кабел менеджмент і беде все по феншую

я так зрозумів, ви маєте на увазі на платі? якщо так то там атмега32 + лан-драйвер

АББ заразна оптовому сладі на варшавці по 40грн (ну було коли долар був по 25),думаю то не так дорого у порівнянні з базарними цінаи.

Що за кабел менеджмент?

Опубліковано

Ідея зачот, але як керувати колом N якщо автомат виб’є?

а навіщо керувати нульом?

кабелі впорядкуй ))

то ж писав, ще у процесі)))

Опубліковано

там стоїть якась дуйна в звязці із лан-драйвером для дуйни, чи щось по круче? досить толково, я поки дійти неможу щоб затаритись автоматами, але з нашим баксом автоматів мені небачити(тим більше АББ) дороби кабел менеджмент і беде все по феншую

я так зрозумів, ви маєте на увазі на платі? якщо так то там атмега32 + лан-драйвер

АББ заразна оптовому сладі на варшавці по 40грн (ну було коли долар був по 25),думаю то не так дорого у порівнянні з базарними цінаи.

Що за кабел менеджмент?

не те щоб я вже аж фанат проте сервера люблю,

на фото те шо звесі типу кабл менеджмент(інглишом неволодію :()

524775_150557181782980_1716252851_n.jpg

Впорядкуєш і буде не гірше,

в приват напиши но де то така точка з abb, з зарплати прикупив би, бо теж щиток не айс, а я туду хочу ше дешо поставити, так шо буду поки чекати

Опубліковано

в приват напиши но де то така точка з abb,

Склади на Лідавській, що біля Варшавського ринку знаєш де? от то там - як іти від базару поворот на право біля шиномонтажу, там далі за складом на ліво.

Опубліковано

в приват напиши но де то така точка з abb,

Склади на Лідавській, що біля Варшавського ринку знаєш де? от то там - як іти від базару поворот на право біля шиномонтажу, там далі за складом на ліво.

ну чесно кажучи був і нераз, проте прнийдеться пошукати певно :)

типу з другої сторони складу получиться?

в недільку схожу в розвідку

Опубліковано

Ідея зачот, але як керувати колом N якщо автомат виб’є?

а навіщо керувати нульом?

Під N я мав на увазі один із 16 каналів типу плита, камін, освітлення...

Реле ж видно по провідниках що підключено послідовно,от і питання виникло як?

Опубліковано

Мабуть, це ще Карпенка-Карого

Опубліковано

Пораджу використовувати так звані "гребінки" для з'єднання автоматів в ряд, замість петель з проводу. Компактніше і надійніше.

Бувають також трьох фазні.

shina4.jpg

Опубліковано

Мабуть, це ще Карпенка-Карого

Десь там.

Під N я мав на увазі один із 16 каналів типу плита, камін, освітлення... Реле ж видно по провідниках що підключено послідовно,от і питання виникло як?

усі 16 каналів розмикають тільки фазу, або контактором, або автоматом. N - завжди залишається підключеним. Навіщо його розмикати? Вимикач у вашій кімнаті розмикає також тільки один провідник?

Пораджу використовувати так звані "гребінки" для з'єднання автоматів в ряд, замість петель з проводу. Компактніше і надійніше. Бувають також трьох фазні.

Так, знаю, тільки вони мені не дуже підходять, та й коштують не дешево.

Опубліковано

фазові перемички з мідного багатожильного кабелю будуть просідати (якщо не залуджені), через місяць підтягни усі клеми

Опубліковано

фазові перемички з мідного багатожильного кабелю будуть просідати (якщо не залуджені), через місяць підтягни усі клеми

У мене здається усі перемички монолітні

Опубліковано

А арматурка в землю вбита така як на фото?

так, 16-ка

Якщо вже по всіх правилах, то арматурка забита в землю не підходить. Потрібний був пруток 16 мм.

Опубліковано

Якщо вже по всіх правилах, то арматурка забита в землю не підходить. Потрібний був пруток 16 мм.

поясніть чим не підходить арматурка? А то я щось не вкурсі...

Опубліковано

http://ibud.ua/ua/statya/kontur-zazemleniya-konstruktsiya-vybor-zazemlitelya-100857 Ось 1 з аргументів

Опубліковано

http://ibud.ua/ua/statya/kontur-zazemleniya-konstruktsiya-vybor-zazemlitelya-100857 Ось 1 з аргументів

Ось ще

1.7.117 Штучні заземлювачі можуть бути з чорної сталі без покриття або з

покриттям, з нержавіючої сталі і мідними. Штучні заземлювачі не слід

фарбувати.

Матеріал, який використовують для заземлювачів і заземлювальних

провідників, має бути електрохімічно сумісним з матеріалом з’єднувальних і

контактних елементів.

Мінімальні розміри заземлювачів і заземлювальних провідників,

прокладених у землі, мають відповідати розмірам, зазначеним у табл. 1.7.5.

Заземлювачі з чорної сталі, як правило, не слід використовувати в

сильноагресивному середовищі. У цьому випадку рекомендовано застосовувати

мідні заземлювачі або заземлювачі із сталі з мідним гальванічним покриттям. У

разі використання заземлювачів з чорної сталі без покриття в

середньоагресивному середовищі їх розміри порівняно з поданими в табл. 1.7.5

рекомендовано збільшувати з урахуванням розрахункового терміну служби

заземлювального пристрою.

Глава 1.7.ПУЕ

Опубліковано

А арматурка в землю вбита така як на фото?

так, 16-ка

Просто арматуру заборонено використовувати для заземлення, треба стальний прут або кутник. Це згідно ПУЕ.

Здогадуєтесь чому так?

P.S. Піздно побачив, вже пояснили :)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...