Перейти до змісту

Сухі борщові заправки для бійців . Потрібна допомога!


ODZER

Рекомендовані повідомлення

В нас визріли всі умови, щоб розпочати новий проект.

А саме , виробництво борщових заправок з сушених овочей.

Ідея не нова, це вже втілено в волонтерських організаціях в багатьох містах.Ми намагались знайти сушені та сублімовані овочі ще на початку травня, але тоді ця ідея істотно забуксувала.

Після збору інформації з багатьох підрозділіх стало зрозуміло, що дуже не вистачає в раціоні овочей. На дієті типу" вермішель з кількою в томаті або тушонкою, вермішелевий суп з тушонкою" довго не протягнеш без шкоди для організму. . Для нормальної роботи організму потрібні овочі, вітаміни.

Знову ж таки, хочеться домашньої їжі , і з"їсти в польових умовах борщ - це важливо навіть морально.

Сирі овочі туди нерідко не довозять, вони швидко псуються, гниють, перемерзають. Знову ж таки, їх треба чистити, нарізати.

Борщові заправки з сухих овочей це -

- в рази менша вага( важать в 5-10 раз менше , ніж сирі)

- вони не потребують особливих умов зберігання,

- їх не треба чистити-нарізати.

-В сухих овочах зберігається до 98 % корисних речовин та вітамінів.

- готувати дуже просто - лише висипати в окріп та прокип"ятити певний час - і борщ готовий.

У нас є 2 мішка сушеного буряку та 2 мішка суш. моркви - нам передали з одного підприємства, що вже значно полегшує задачу

( на 1 заправку на 10 л( на 20-25 бійців) треба всього лиш 50-100 г сухого буряку та 60 г суш. моркви).

Щоб запустити проект , нам потрібно ще сушені цибуля,

капуста, зелень, часник . Додатково можна сушити корінь петрушки, селери(сельдерей), горошок та варену квасолю.

Нам треба ваша допомога! Якщо ви є власником сушарки , то у вас є можливість допомогти бійцям , не виходячи з дому.

Нижче використаю інфо, яку в сусідній темі розмістила silfidа

Рецепт борщу( хоча, можливо, ми будемо давати трохи більше буряку), яким ми будемо використовувати:

10 літрів - це на 20-25 бійців,

швидше за все ми будемо робити на 5 літрів(10-12 бійців), це значно практичніше. Адже популярний розмір казана 5-8 літрів, і це практичніше для блокпостів

10675597_806078382781674_8905500334462381294_n.jpg?oh=c904b0fad50edfd2e8105e865e112378&oe=55012365

Отже, як ви можете допомогти:

1) Сушити вдома овочі ( в такому відсотковому відношенні, щоб у нас не було надлишку одного продукту та недостачі іншого) )

- цибуля 25%

- капуста 65%

-часник 6%

( тобто зі 100 г сушених овочей приблизно має бути 25 г цибулі, 65 г капусти та 6 г часнику).

Можна також сушити зелень, перець-паприку, коріння селери(сельдерей) та петрушки, горошок та варену квасолю.

Згодом напишу в цій темы рецепти сушіння овочей

2) потрібні будуть волонтери для пакування, сортування і т.д

3) можливо, хтось може допомогти фінансово або закупити потрібні компоненти:

- томатна паста в стіках 70 г

- сушена зелень

- спеції , лавровий лист

4) роздрукувати кольорову інструкцію

Потім все відсортоване та зважене будемо пакувати в вакуумні упаковки.

Готові сушені овочі передавайте в кошики по збору допомоги бійцям АТО в супермаркетах чи передайте біля намету Самооборони на Театральному майдані

10822155_863348997043412_1348644685_n.jpg?oh=ae65677b6f649582b590b5e00c5dfc89&oe=547E77A0&__gda__=1417587376_ebb89a3809805203181f13d3b064794a10822723_863349120376733_303360618_n.jpg?oh=29d135239a40563463d71142e9c4081c&oe=547F7DAC&__gda__=1417577073_ca8e85655fe0e397af97a9127eb6c645

Або, найкраще, приносьте на штаб Самооборони Майдану Волині (м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх).

Довідки за телефоном : 050 378 2чотири 99, Павло

ШТАБ САМООБОРОНИ МАЙДАНУ ВОЛИНІ

(067) 11 00 577; (067) 11 00 677; (066) 34 18 053

Адреса: м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх

Прес-служба: (063) 977 17 85

E-mail: [email protected]

Наш сайт: samooborona.volyn.ua

Ми у Facebook: www.facebook.com/samooboronavolyn?fref=ts

Ми у ВКонтакте: vk.com/club65716724

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • Відповідей 108
  • Створено
  • Остання відповідь

Нам треба ваша допомога! Якщо ви є власником сушарки , то у вас є можливість допомогти бійцям , не виходячи з дому.

Отже, як ви можете допомогти:

1) Сушити вдома овочі ( в такому відсотковому відношенні, щоб у нас не було надлишку одного продукту та недостачі іншого) )

- цибуля 25%

- капуста 65%

- часник 6%

( тобто зі 100 г сушених овочей приблизно має бути 25 г цибулі, 65 г капусти та 6 г часнику).

Можна також сушити зелень, перець-паприку, коріння селери (сельдерей) та петрушки, горошок та варену квасолю. Адже ці продукти потреюують тривалого варіння, а там часу виварювати їх не буде.

2) потрібні будуть волонтери для пакування, сортування і т.д

3) можливо, хтось може допомогти фінансово або закупити потрібні компоненти:

- томатна паста в стіках 70 г

- сушена зелень

- спеції , лавровий лист

4) роздрукувати кольорову інструкцію

Потім все відсортоване та зважене будемо пакувати в вакуумні упаковки.

Готові сушені овочі передавайте в кошики по збору допомоги бійцям АТО в супермаркетах чи передайте біля намету Самооборони на Театральному майдані

Або, найкраще, приносьте на штаб Самооборони Майдану Волині (м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх).

Довідки за телефоном : 050 378 2чотири 99, Павло

Для сушки відбирайте якісні продукти.

Рецепт сушки цибулі http://ezidri.org.ua/ua/onions.html

Аналогічно часник ( розрізається зубчик на декілька дольок)

Лучше всего для домашней сушки лука подходят острые сорта. Осмотрите все луковицы. На них не должно быть гнили и повреждений. На сушку необходимо отбирать хорошо вызревшие луковицы. Лук следует чистить ножом. Срезается донышко, а затем снимается чешуя. Очищенные головки следует ополоснуть чистой водой. Резать лук нужно кружками, толщина которых составляет 3 – 4 мм. Их разрезают на 2 или 4 части. Блашировать лук не следует. Это может усложнить сушку из-за налипания лука к ситам. Кроме того данная процедура приведёт к потере ароматических веществ, что скажется на качестве сушёного продукта. Вместо бланшироваки лук выдерживают в холодной подсоленной воде, содержащей 50 г соли на 1 л воды, в течение 3 – 5 минут. Таким способом можно сохранить цвет готового продукта. Для сушки лук раскладывают на сита из расчёта 4 кг на 1 кв. м. Температура сушки – 60 – 65 °С. Время сушки – 4 – 6 часов. Если температура сушки будет превышена, то лук может потемнеть. Выход продукта составляет от 12 до 16%.

Перед сушкой головки чеснока разделяют на зубцы. Очищенные зубчики промывают водой. Сушку проводят в тех же условиях, что и лук. Ускорить процесс сушки позволит нарезка зубчиков на 3 – 4 части. После сушки чеснок можно измельчить в порошок и добавлять в кулинарные блюда.

Рецепт сушки капусти

Для сушки белокочанной капусты отбирают плотные, белые, полностью зрелые овощи без прелого запаха. Наружные листья обычно бывают грязными, вялыми и зелёными. Их удаляют. Также удаляют и кочерыгу. Шинковать капусту нужно полосками шириной 0,5 см. Плотные части, которые расположены рядом с кочерыгой шинкуют более мелко. Затем раскладывают капусту на сушильных ситах ровным слоем.

Улучшить показатели сушёной капусты можно, если провести бланширование в кипящей воде в течение 1 – 2 минут и затем быстро охладить в холодной воде. Так же бланширование можно провести в горячей воде с температурой 60 – 65 °С 4 – 5 минут.

Капуста раскладывается на ситах ровным слоем от 3,5 до 4 кг на кв.м. Сушка проходит при температуре 55 – 60 °С. Время сушки 4 – 5 часов. Выход сушёного продукта составляет от 8 до 10%.

Рецепт сушки цвітної капусти

У цветной капусты перед сушкой удаляют листья, кочерыгу и повреждённые части. Головки соцветий нужно разделить на отдельные части длиной не более 1,5 – 2 см. После этого их нужно хорошо промыть и окунуть в подсоленную воду (15 г соли на 1 л воды) на 10 – 15 минут. Эта мера позволит избавиться от гусениц. Затем капусту нужно осмотреть на предмет наличия в ней гусениц. Бланшировать необходимо в течение 3 – 4 минут в горячей воде с температурой 60 – 65 °С. После этого капусту нужно охладить. Сушат её при температуре 60 °С около 4 – 5 часов.

Сушка зелені

Домашняя сушка овощейИз пряной зелени сушке подвергают листья сельдерея, петрушки, молодой укроп, чабер, эстрагон, мяту, базилик и др. Зелень обязательно должна быть молодой. Собирать её нужно в сухую погоду. Всю зелень кроме укропа промывают в проточной воде. Избыточную воду стряхивают. Отбирают жёлтые и повреждённые листья. Корни обрезают. Убирают огрубевшие листья, а также черенки. При сильной загрязнённости промывку следует повторить. Чистую зелень нужно нарезать кусочками по 4 – 5 см. На ситах зелень раскладывают тонким ровным слоем из расчёта 2 – 3 кг на 1 кв.м. На сита подстилают марлю. Это предотвратит потерю мелких частей зелени. Чтобы хорошо сохранились ароматические вещества и цвет зелени необходима низкая температура сушки и хорошая вентиляция тёплым воздухом. Регулярно перемешивайте зелень. Делайте это осторожно, чтобы не крошить подсохшие листья. Быстрее всего высохнут тонкие листья. За ними стебли и толстые части листьев. Исходя из этого, процесс сушки овощей прерывают на 2 – 3 часа. Температура сушки составляет 40 – 50 °С. Время сушки – от 3 до 4 часов. Выход продукта составляет от 5 до 6%.

Горошок та квасолю , на мою думку, краще зварити до майже повної готовності , а тоді сушити.

Перець-паприка та помідори теж були б не зайві, але ці овочі було заготовлювати в серпні-вересні.. Зараз ціна надто висока, тому в рецепт не включаємо.

Важливо : всі продукти мають бути добре просушені!

Не несіть недосушені овочі - вони почнуть швидко гнити та покриватися пляснявою і попсують інші продукти!

Критерій готовності - сушені овочі мають хрустіти , коли ви їх стискаєте.

Зберігати краще в скляних банках , закритих кришкою - щоб уберегтися від молі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо э бажаючі допомогти сушити дома овочі, напишіть мені, будь-ласка, в приват,

або зателефонуйте 050 378 2чотири 99, Павло

Нам треба знати приблизну кількість людей

Всі сушені овочі пакуйте окремо - не змішуйте!!! Сортувати та змішувати в потрібних пропорціяї ми будемо самі

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

можу допомогти квасолею (якщо не помиляюсь десь з відро є), якщо актуально - маякуйте

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В нас , на жаль, немає можливості займатись сушкою овочей самим. Справа в тому, що волонтерів у нас дуже не вистачає. Люди, готові прийти в тиждень на годинку є, а от готових контролювати та вести проект дуже мало.

Всі активні волонтери вже ведуть та контролюють по декілька проектів кожен, і реально дуже перенавантажені.

Тому ми пішли таким шляхом - два мішка сушеної моркви та два мішка сушеного буряку вже є,( нам допомогли спонсори) - а це вже приблизно на 500 порцій.

А от ті продукти, яких не вистачає, ми сподіваємось, що ви зможете посушити дома самостійно.

Будь-ласка, відгукніться ті, хто готові дома сушити з власних продуктів!

можу допомогти квасолею (якщо не помиляюсь десь з відро є), якщо актуально - маякуйте

уточніть , будь-ласка, це відро вже сушеної вареної квасолі чи просто відро квасолі.

Можливо, якщо це просто відро квасолі, то Ви готові її посушити?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

уточніть , будь-ласка, це відро вже сушеної вареної квасолі чи просто відро квасолі.

Можливо, якщо це просто відро квасолі, то Ви готові її посушити?

просто відро квасолі - не сушена, не варена. Нажаль сушарки немаю. Як варіант можу квасолю зварити і привезти (квасолі може і більше відра - просто недивився на залишок)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

уточніть , будь-ласка, це відро вже сушеної вареної квасолі чи просто відро квасолі.

Можливо, якщо це просто відро квасолі, то Ви готові її посушити?

просто відро квасолі - не сушена, не варена. Нажаль сушарки немаю. Як варіант можу квасолю зварити і привезти (квасолі може і більше відра - просто недивився на залишок)

Дякую. Але тут виникає нюанс - треба знати , хто відгукнеться цю кількість квасолі просушити. І тоді віддати доцільніше самі тій людині,

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Просто приготування квасолі - теж процес. треба добу щоб вона простояла в воді, а потім варити. Як мінімум відро квасолі є - потрібно, маякуйте або привезу сиру, або зварю

А ще можна просто квасолю з томатною пастою приготувати і в банки.- ДУЖЕ ситна їжа

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в батька в селі є і сушка і капуста, завтра переговорю з ним, тоді зазвоню за вказаним номером.

в теорії можна буде зайнятись і квасолею, але завезти її буде можливо лише десь в 20 числах, раніше вряд чи поїду до нього машиною.

з одного боку квасоля хороша і сама по собі, але то треба більші об"єми, а тут би було десяток квасолин для різноманітності в борщ.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мова йде ЛИШЕ про сушені овочі.

Все , що в скляних банках - це марно зіпсовані продукти для польових умов. . Половина банок в склі поб"ються ще при погрузці- транспортуванні-використанні в польових умовах.Тому, просто жаль роботи, і продуктів.

Про збір інших продуктів є ось ці теми

http://board.lutsk.u...ja-nashih-bicv/

http://board.lutsk.u...-dlja-bicv-ato/

В першу чергу потрібні такі сушені овочі:

(саме в такому відсотковому відношенні, щоб у нас не було надлишку одного продукту та недостачі іншого) )

- цибуля 25%

- капуста 65-70%

- часник 6%

( тобто зі 100 г сушених овочей приблизно має бути 25 г цибулі, 65 г капусти та 6 г часнику).

Можна також сушити зелень, перець-паприку, коріння селери (сельдерей) та петрушки,

Всі сушені овочі пакуйте окремо - не змішуйте!!! Сортувати та змішувати в потрібних пропорціяї ми будемо самі

Важливо : всі продукти мають бути добре просушені! Якщо є непросушені елементи- видаляйте їх

Не несіть недосушені овочі - вони почнуть швидко гнити та покриватися пляснявою і попсують інші продукти!

Критерій готовності - сушені овочі мають хрустіти , коли ви їх стискаєте.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

от і думала літом купити сушарку та так і не зібралась, тепер шкодую.

Дайте знати коли будуть потрібні люди для пакування

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чи не підійдуть для приготування борщу готові борщові заправки від Торчин, Чумак, які продаються в магазинах?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чи не підійдуть для приготування борщу готові борщові заправки від Торчин, Чумак, які продаються в магазинах?

підійдуть. В сусідній темі я подавав їх в списку.Але на жаль, за 5 місяців, що ми ведемо збір по супермаркетах, в кошики по збору допомоги поклали не більше 20-30 пачок - а це просто мізер. Цей продукт майже не збирається.

Якщо завтра знайдеться спонсор, що закупить нам 500 пачок - було б супер, але це малоймовірно

І в заправках Торчин дуже мало овочевої маси в порівнянні з сухими заправками.суха заправка значно виграє

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вчора написала пропозицію в ФБ в ПП - ніхто не відповів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вчора написала пропозицію в ФБ в ПП - ніхто не відповів.

Пишіть конретно мені - я веду цей проект.Вибачте, але від Вас до мене ніяких пропозицій не було.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вчора написала пропозицію в ФБ в ПП - ніхто не відповів.

Пишіть конретно мені - я веду цей проект.Вибачте, але від Вас до мене ніяких пропозицій не було.

Не проблема, напишу сюди. Але навіщо тоді заплутувати людей, надаючи в першому пості посилання на сторінки в соц. мережах?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене є сушарка можу допомогти. Та й часнику трошки є 1-2 кг сирим. 050-806-44-46 Лариса

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вибачте,що я трохи поумнічаю,але домашня сушарка за добу насушить жменьку.

ІМХО:варто спробувати знайти майстрів,які можуть зварганити 2-3 й більше сушарки, з можливістю великого завантаження.Тоді можна буде поставити цю справу на конвеєр.Зима довга,війна мінімум до весни.

Другий варіант купити промислову сушарку.Такі сушарки за зміну(8год) можуть висушити 50-300кг сировини.

Але тоді можна буде насушити всього.І мяса,і овочів,і супів і фруктів.

Наприклад СПЕКТРУМ ТКУ-200 зараз коштує 30тис.грн за одну загрузку сушить 50кг сировини.Якщо доплатити 8тисгрн,то можна збільшити об'єм завантаження до 80кг.Якщо замовити на цьому тижні то буде готово через 2 тижні.Звонив на завод,вони якраз готуються до виконання попередніх замовлень.Роблять в Харкові. В інших виробників виконання замовлення 9-12 тижнів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На цукровому сушать жом -- це промислова сушарка, спробуйте там вийти з кимось на зв'язок.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вибачте,що я трохи поумнічаю,але домашня сушарка за добу насушить жменьку.

ІМХО:варто спробувати знайти майстрів,які можуть зварганити 2-3 й більше сушарки, з можливістю великого завантаження.Тоді можна буде поставити цю справу на конвеєр.Зима довга,війна мінімум до весни.

Другий варіант купити промислову сушарку.Такі сушарки за зміну(8год) можуть висушити 50-300кг сировини.

Але тоді можна буде насушити всього.І мяса,і овочів,і супів і фруктів.

Наприклад СПЕКТРУМ ТКУ-200 зараз коштує 30тис.грн за одну загрузку сушить 50кг сировини.Якщо доплатити 8тисгрн,то можна збільшити об'єм завантаження до 80кг.Якщо замовити на цьому тижні то буде готово через 2 тижні.Звонив на завод,вони якраз готуються до виконання попередніх замовлень.Роблять в Харкові. В інших виробників виконання замовлення 9-12 тижнів.

Поясню ще раз, чому ми пішли саме таким шляхом.

В нас , на жаль, немає можливості займатись сушкою овочей самим. Справа в тому, що волонтерів у нас дуже не вистачає. Люди, готові прийти в тиждень на годинку є, а от готових контролювати та вести проект дуже мало.

Всі активні волонтери вже ведуть та контролюють по декілька проектів кожен, і реально дуже перенавантажені

Щоб займатись виробництвом треба :

-гроші на закупівлю техніки

- люди, які постійно могли б контролювати цей процес

-приміщення, яке відповідало б санітарним нормам.

Ні грошей, ні людей, ні приміщення у нас немає. Я веду декілька проектів, для того , щоб налагодити таке виробництво, мені треба кидати проект "Сухпайки", який забирає немало часу ( в мене вже вихідних немає 4 місяці) та інші проекти.

Тому ми пішли таким шляхом - організувати сушку волонтерів у себе дома.

два мішка сушеної моркви та два мішка сушеного буряку вже є,( нам допомогли спонсори) -а це вже приблизно на 500 порцій.

Якщо на дому будуть сушити 100 сушарок ( а є шанс знайти таку кількість на місто з населенням більше 200 тисяч), то за добу буде не жменька, а сто жменьок.А за тиждень півмішка.

Якщо хтось готовий дати 30 тисяч на Спектрум , знайти приміщення, контролювати весь процес - ми будемо таку людину на руках носити!!!

Але будьмо реалістами... Виходимо з того, що є ...

На сухпайки у нас теж не було грошей, просто правильно організували збір - і є 1650 сухпайків на суму 170 ти. грн. Якби ми просили - дайте нам 170 тис грн - то проект одразу б загнувся би.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Готовий придбати за власні кошти сушарку і дати людині,яка має що сушити і буде тим займатися.Якщо витримає,заберу на весну,батькам віддам.Якщо є бачаючі,пишіть в ПП.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На цукровому сушать жом -- це промислова сушарка, спробуйте там вийти з кимось на зв'язок.

ти дійсно думаєш, що там, де сушать жом, можна сушити людям їжу?! :_09:
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Наш бордівчанин купує сушарку, я буду сушити. Якщо в когось є господарство і хтось може підкинути овочів, то буду вдячна, якщо ні - буду купувати

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Візьмуся за сушку капусти. Спробую, принаймні, що з того вийде. Бо процес доволі довгий, сушарка одна. Поруч символічна тертка Крим2004. Поїхали.

post-6229-0-32162100-1417808438_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Давайте зберемося коштами і придбаємо капусти,цибулі і т.д..Це ж не тепловізори купувати.Поки зима,можна постійно купувати.Багато Бордівців є з сільської місцевості,вважаю там проблем з овочами не стане.Якщо потрібно буде,сам поїду-заберу,привезу.Не будьте байдужими.

ЗЮ.Якщо налагодимо,придбаю дві сушарки.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.




×
×
  • Створити...