Перейти до змісту

Потрібна порада юристів. Дарування будинку.

yucore

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Маю питання, а точніше, потребую пораду від юристів, котрі сидять на борді, на рахунок дарування будинку.

Ситуація така: Бабуся отримала будинок (давно ще) внаслідок дарування. Право власності так і не оформила на нього. Будинок хоче передати мені, щоб ніхто з родичів не міг на нього претендувати, але не знає яким чином це зробити. Можливо хтось підкаже саму процедуру як потрібно зараз їй все оформляти?

Я багато читав про дарування, але до кінця так і не розібрався, особливо по питання грошей і податків. Як я зрозумів, при оформленні дарування потрібно сплатити податок 1% від вартості будинку + податок в розмірі 5% від вартості будинку, так як дарування оформлюється на внука (а це вже родич другого ступеня).

Отож, потрібно 1 - оформити право власності на бабусю. 2 - оцінити будинок. 3 - сплатити всі податки і завірити все нотаріально.

Я розумію все так. Прошу компетентних людей виправити мене і дати пораду, можливо як краще все оформити. Буду безмежно вдячний :)

Опубліковано

тут не юристи треба а конкретно нотаріус

йдеш до нотаріуса, бажано знайомого якогось щоб все нормально оформив

тягнеш з собою всі документи, складаєш заповіт і договір

питання години часу, мо трошка більше

...

але, тут штука що дарувати то тобі може лише власник

а хто власник ? :)

Опубліковано

Для початку бабуся має оформити право власності на будинок, тобто у неї мають бути на руках документи. А далі, як писали вище, до нотаріуса).

У мене була аналогічна ситуація (тільки у бабусі були всі документи) мені вийшло дешевше оформити договір купівлі-продажу.

Опубліковано

тут не юристи треба а конкретно нотаріус

йдеш до нотаріуса, бажано знайомого якогось щоб все нормально оформив

тягнеш з собою всі документи, складаєш заповіт і договір

питання години часу, мо трошка більше

...

але, тут штука що дарувати то тобі може лише власник

а хто власник ? :)

Наскільки я знаю заповіт можна відсудити потім, а дарування - без права оскарження і повернення. Власника немає, оформлена дарча на бабцю від прабабці. Прабабця померла.

Опубліковано

Цивільний кодекс України.

Стаття 258. Спеціальна позовна давність

1. Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

2. Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог:

5) про розірвання договору дарування (стаття 728 цього Кодексу);

Стаття 728. Позовна давність, що застосовується до вимог про розірвання договору дарування

1. До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік.

Опубліковано

Оскаржити можна все, що завгодно - і заповіт, і дарування.

Якщо у бабусі нині немає права власності на майно - вона з ним нічого не зробить.

Так що в першу чергу реєструвати за нею право власності: брати документ, згідно якого вона набула право власності (договір дарування) і йти з ним у реєстраційну службу - там скажуть, чи зможуть зареєструвати, чи ні. Якщо зможуть - збираєте всі документи, які потрібно. Якщо ні - тоді дорога одна, в суд.

Вже потім, коли право власності буде зареєстроване, будинок дарується.

Але перш ніж прийняти остаточне рішення про оформлення саме дарування - варто дійсно піти до юриста. Адже, як пише топікстартер, бабуся

Будинок хоче передати мені, щоб ніхто з родичів не міг на нього претендувати...

От тут варто з'ясувати, хто і на підставі чого може претендувати: можливо, хтось там зареєстрований і вважає хату своєю власністю; можливо, хтось ту хату ремонтував; можливо, хтось примудрився на себе оформити земельну ділянку; можливо, є інші нюанси. От щоб від них вберегтися - варто остаточне рішення про спосіб відчуження (дарування, продаж, міна і т.п.) приймати після поради знайомого хорошого юриста.

Опубліковано

От тут варто з'ясувати, хто і на підставі чого може претендувати: можливо, хтось там зареєстрований і вважає хату своєю власністю; можливо, хтось ту хату ремонтував; можливо, хтось примудрився на себе оформити земельну ділянку; можливо, є інші нюанси. От щоб від них вберегтися - варто остаточне рішення про спосіб відчуження (дарування, продаж, міна і т.п.) приймати після поради знайомого хорошого юриста.

Зареєстровано там 5 людей (4 крім мене), хату ремонтували (не я), земельна ділянка теж на бабцю оформлена. Але є одне але. Бабця одружена, дідо - інвалід. Дідовий опікун мій дядько.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...