Перейти до змісту

Енергосервісні кооперативи. Бути чи ні?


sergkots

Енергосервісним кооперативам бути?  

13 проголосували

Ви не маєте дозволу голосувати в цьому опитуванні або переглядати його результати. Будь ласка, войдите або зареєструйтесь для можливості голосування у цьому опитуванні.

Рекомендовані повідомлення

У Європі люди об’єднуються в енергосервісні кооперативи.

Наприклад Бельгія: http://www.ecopower....dex.php/english

Стаття українською: http://ecotown.com.u...sphrase_id=1908

Енергосервісні кооперативи можуть стати джерелом самофінансування в галузі енергоефективності і розвитку відновлювальних джерел енергії. Кожна громада може організовувати такий рух на своїй території. Це створює нові робочі місця, наповнює місцевий бюджет і дає енергетичну незалежність території.

Потенціально в Україні може бути створено 5-8 тисяч енергосервісних кооперативів.

Варто звернути увагу на те, що в Європі вже давно існує такий вид розвитку відновлювальної енергії – Європейська мережа кооперативів поновлювальних джерел енергії REScoop. Зокрема, бельгійський кооператив EcoPower, об’єднує 50 тис. людей і має річний обіг 25 млн. євро.

Ключ до успіху кооперативів поновлюваних джерел енергії –група компетентних осіб, які здатні управляти в технічних, фінансових та соціальних галузях.

Чи можливо, на Вашу думку, організувати щось подібне в Україні. Ціль звісно вкладення грошей для заробітку. На мою думку для Волині перспективними є вітрогенератори та безплотинні ГЕС.

У кого які думки?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не впевнений, але кооперативи збирались заборонити десь 1,5року тому.

Організаційно-правова форма може бути інша. Суть в тому щоб об’єднатись для заробітку на генеруванні енергії.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не впевнений, але кооперативи збирались заборонити десь 1,5року тому.

Організаційно-правова форма може бути інша. Суть в тому щоб об’єднатись для заробітку на генеруванні енергії.

Суть насправді в підвищенні енергоефективності - шляхом зменшення споживання енегроносіїв, або, як в приведеній вище статті - шляхом заміщення невідновних джерел енегії відновлювальними.

Енергосервісна компанія (ЕСКО) в Луцьку вже є - в ІНеті купа інформації: http://energodom.org/energodom/thermomod-examlpes/92-ua-examples/309-proekti-z-termomodernizatsiji-bagatokvartirnikh-budinkiv-v-misti-lutsk-2010-2012rr

Але по Закону заробляти вона не може - має право тільки на компенсацію своїх витрат. При терміні окупності 10 років це не надто корелює зі здоровим глуздом - адже це чистий збиток від інфляції. (звісно, компанія може "роздути" свої витрати на модернізацію..).

Але якось так воно й виглядало - в ролі енергосервісного кооперативу виступило ОСББ "Біном", яке за 10 років планує зменшити витрати на опалення заледве не вдвічі. В статті вказано, що енергоспоживання будинку було 1100Гкал, стало 617Гкал. Але для мешканців будинку "комуналка" подешевшала тільки на 7%. Різницю протягом терміну окупності забирає собі енергосервісна компанія - відшкодовує свої витрати. І тільки через 10 років від початку фактичної економії її (економію) повинні відчути на собі жителі, через зменшення тарифу за опалення за квадратний метр площі.

В селах - звісно, що можна створювати енергосервісні кооперативи - там, де можна замінити, наприклад, газовий котел на котел на дровах (соломі, гранулах, пелетах...). Але в цій темі про заробіток не йдеться - радше про економію.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Але в цій темі про заробіток не йдеться - радше про економію.

тема саме про об’єднання людей для заробітку грошей на відновлювальних джерелах енергії. Енергоефективність - справа кожного окремо. Можна радити, надавати інформаційні матеріали. На генеруванні електроенергії та теплової енергії можна заробляти гроші. Можуть зайти європейські компанії, а можна об’єднатися та генеруючі потужності створити самим. Відповідно і заробіток буде залишатись в Україні зі всіма плюсами.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Суть кооперативу - саме в об'єднанні людей для вирішення якоїсь проблеми. В нас це були, наприклад, кооперативи по відведенню газу чи електроенергії на масив. Ще були будівельні кооперативи, але бізнес-проекти їх вижили. Ще є пародія на класичний кооператив у вигляді споживчої кооперації. Ще одна пародія - кредитні спілки.

В європейському досвіді, за посиланнями в першому пості, - це саме класичні кооперативи.

І держава їх підтримує - бо це і вирішення проблем громади, і енергозаміщення, і зайнятість місцевого населення.

В "нас" таких, як в "них" енергосервісних кооперативів не буде.

А якщо потеоретизувати на тему "заробляти гроші на енергогенерації" - то звісно, що можна заробляти. Клюєв це вже довів, Ахметов, Суркіс та інші - також.

А в статті цілком правильно написали: "Ключ до успіху кооперативів поновлюваних джерел енергії –група компетентних осіб, які здатні управляти в технічних, фінансових та соціальних галузях." Якщо зберете таку групу - то, звісно, можна заробляти. Тільки ж де взяти ту групу осіб?

Друге питання - вітряки на Волині ставити неефективно, як і ГЕС.

Третє питання - від джерела енергії треба створювати інфраструктуру по передачі цієї енергії.

І ще одна ремарка - треба відрізняти "заробляти гроші" й "робити виручку".

Держава в європах підтримує кооперативи, бо вони зазвичай не здатні заробляти чи бути хоча б самоокупними.

Але... надія є! Грантові кошти на енергозбереження та заміщення відновлюваними джерелами. І заробить той, хто буде керувати процесом.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Коли у гру вступають великі гроші- група компетентних осіб враз пересереться .Приклад виборів по луцькій мажоритарці це яскраво доводить.

На сьогодні енергоринком Волині заправляють лужниковська братва, через Фірташа, і вона ніяк не зацікавлена у конкурентах.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Друге питання - вітряки на Волині ставити неефективно

звідки інфа? Яка швидкість вітру на висоті від 100 м? Хто проводив такі дослідження?

як і ГЕС

мова йде про безплотинні ГЕС - міні вітряк занурений у річку.

Енергія буде тільки дорожчати. Не буде дешевої, нема з чого. Газ, нафта, атомна - це пряма залежність від інших країн, це вичерпні джерела ціна яких з часом буде тільки зростати. Надіятись на владу, що вона щось розрулить - хтось в це вірить?

Сонце, вітер, вода - наші відновлювальні ресурси. Ніяке х*йло їх не перекриє як трубу із газом. Це енергетична безпека держави, народу. Це робочі місця, заміщення імпорту енергоносіїв.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Друге питання - вітряки на Волині ставити неефективно

звідки інфа? Яка швидкість вітру на висоті від 100 м? Хто проводив такі дослідження?

Років надцять тому бачив дослідження згідно якого визнано шо вітряки у нас ставити неефективно. Хіба може шо з того часу змінилось...

Во тема - "У світі, фактично, вже створена паливно-комірчана промисловість, яка пропонує споживачам різноманітні за потужністю та типом палива генератори електричної і теплової енергії загальною потужністю від мікроват до мегават. Передові країни світу, перш за все США, орієнтують свою економіку на застосування паливно-комірчаних технологій для забезпечення безпеки, не тільки енергетичної і екологічної, але й військової. Тисячі промислових компаній та дослідницьких центрів і університетів вже залучились до розроблення та впровадження паливних комірок. Лідером тут потрібно назвати FuelCell Energy, Danbury, USA, яка займає найбільший сегмент світового ринку."

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Років надцять тому бачив дослідження згідно якого визнано шо вітряки у нас ставити неефективно. Хіба може шо з того часу змінилось...

Швидкість вітру на метеорологічних станціях більшості країн світу зазвичай вимірюють на висоті 10 м та усереднюють за 10 хвилин.
із Вікіпедії.

А нам потрібно знати, що робиться вище. Це по перше.

По друге - надцять років тому, за царів горохів (срср) використовували вітряки для водокачок, навіть дуже масово (література спеціальна була по їх обслуговуванню). Дешевий газ та нафта те все перетворили на металобрухт. У нас змінився клімат, пропали вітри? А енергоносії подорожчали.

У світі, фактично, вже створена паливно-комірчана промисловість, яка пропонує споживачам різноманітні за потужністю та типом палива генератори електричної і теплової енергії загальною потужністю від мікроват до мегават

Паливні комірки працюють на водні, спирті, бензині, газі. На сьогодні це все залежність від імпорту (звісно крім спирту).
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну якщо у вас є "вільних" декілька тисяч євро (для невеликого проекту) чи декілька десятків тисяч (для великого) і терпіння чекати з 10 років окупності системи, то цілком реально зробити такий кооператив з однодумцями... у яких теж має бути аналогічна сума. Держава купує електроенергію по зеленому тарифу вже доволі давно.

Основна проблема не в відсутності законодавства/тарифу/бажання/інформації а саме у грошах - якщо для жителя європейського села зкинутись 1000евро на вітряк це терпимо, то коли я прийду до односельчан з пропозицією зкинутись по 18000грн на вітряк (місцевість дозволяє) вони пошлють мене у довгу еротичну подорож... Нажаль такі от реалії.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Про окупність:

1. Про сонячну енергетику (сонячні батареї - це важливо): http://ecotown.com.ua/news/Skilky-mozhna-zarobyty-v-Ukrayini-na-prodazhi-sonyachnoyi-enerhiyi/.

2. Вітрова. Купувати за ціною сонячної не будуть - факт. За ціною близько 1 грн реально. Від неї і відштовхнемось.

У нас постійно дують вітри 2-5 м/с. Повний штиль буває рідко - будем рахувати в 10% часу штиль. Вітрогенератор 1 кВт при 4 м/с розрахований на старт при 1-2 м/с виробить:

365*24*0.9=7884 кВт*год. При ціні 1 грн/кВт відповідна сума. Якщо брати ціну ел-енергії для підприємств сума буде вища. Ціну вітрогенератора із інвертором за 1 кВт потрібно рахувати від 1200 до 1500 долл. сша.

1500*14=21000 грн.

21000/7884=2.66 роки.

3 роки це 33% відсотки річних. У гривнях. Але при рості вартості електроенергії буде рости дохід.

Далі буде.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Про окупність:

1. Про сонячну енергетику (сонячні батареї - це важливо): http://ecotown.com.ua/news/Skilky-mozhna-zarobyty-v-Ukrayini-na-prodazhi-sonyachnoyi-enerhiyi/.

так, термін окупності сонячних панелей близький до теоретичного терміну їх служби, і значно перевищує розумні межі при чинних тарифах

2. Вітрова. Купувати за ціною сонячної не будуть - факт. За ціною близько 1 грн реально. Від неї і відштовхнемось.

У нас постійно дують вітри 2-5 м/с. Повний штиль буває рідко - будем рахувати в 10% часу штиль. Вітрогенератор 1 кВт при 4 м/с розрахований на старт при 1-2 м/с виробить:

365*24*0.9=7884 кВт*год. При ціні 1 грн/кВт відповідна сума. Якщо брати ціну ел-енергії для підприємств сума буде вища. Ціну вітрогенератора із інвертором за 1 кВт потрібно рахувати від 1200 до 1500 долл. сша.

1500*14=21000 грн.

21000/7884=2.66 роки.

3 роки це 33% відсотки річних. У гривнях. Але при рості вартості електроенергії буде рости дохід.

а) ціна вітрогенератора 1кВт при вітрі 4м/с чомусь гуглиться зовсім іншою - наприклад, 88068грн. http://www.siriusone.net/index.php?action=market_product&id=182

бо номінальна потужність установки, яка при 4м/с дає 1кВт - 7кВт, а то й більше. А півтори тисячі доларів коштує саме кіловат номінальної потужності установки.

б) при цьому, дилер обіцяє, що виробництво електроенергії при такому середньому вітрі буде аж... до 430 кВт-год/міс "Завдяки всім застосованим новаціям, турбіна WIND7 здатна виробляти до 430 кВт-год за місяць в умовах клімату центральної частини України (середня швидкість вітру від 4 м/с)"

в) щоб продавати електроенергію, треба 1) спеціальне обладнання для синхронізації з енергосистемою; 2) працюючу нормативно-правову базу (якої наразі, на відміну від сонячних панелей, немає); 3) ліцензію; 4) зареєструвати й ввести в експлуатацію.

г) термін окупності суттєво продовжують витрати на узаконення (в т.ч. ліцензію - причому ліцензійні умовити для ВЕС можуть бути просто не розроблені, як і ДБНи), та необхідність сплати податків.

д) підприємства купують електроенергію за ціною, яка включає в себе ПДВ. Якщо ціна альтернативного постачальника дорівнює ціні обленерго, але не включає в себе ПДВ - то це виходить ціна, яка дорожча на 20%, а не така ж сама.

е) щодо енергосервісного кооперативу. вітряк потрібно десь змонтувати - це витрати на землю (як мінімум, земельний податок). хтось має бути директором - і отримувати за це плату (і знову ж - податки на зп ;)). хтось має вести облік та звітуватись в податкові та ін. - і також отримувати за це плату. хтось повинен обслуговувати вітряк та всю "обв'язку"...

Так що не все так радужно... окупність ВЕС буде, можливо, в два рази перевищувати сонячні панелі. Але не в 5-10 разів.

В Європах ситуація дещо інша, але також не в 5-10 разів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а) ціна вітрогенератора 1кВт при вітрі 4м/с чомусь гуглиться зовсім іншою - наприклад, 88068грн. http://www.siriusone..._product&id=182 бо номінальна потужність установки, яка при 4м/с дає 1кВт - 7кВт, а то й більше. А півтори тисячі доларів коштує саме кіловат номінальної потужності установки.

б) при цьому, дилер обіцяє, що виробництво електроенергії при такому середньому вітрі буде аж... до 430 кВт-год/міс "Завдяки всім застосованим новаціям, турбіна WIND7 здатна виробляти до 430 кВт-год за місяць в умовах клімату центральної частини України (середня швидкість вітру від 4 м/с)"

це для швидших вітрів, для наших вітрів потрібні хоча б багатолопатеві. Гугліть радянські вітрові водокачки - вони розраховувались на наші вітри. Реально працювали.

По інших пунктах згідний. Але й готувати грунт під енергонезалежність країни потрібно. Якщо прийде інвестор - прибуток покладе собі в кишеню. Якщо об’єднаються українці - гроші залишаться тут.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

багатолопастеві = тихохідні = слабенькі

на сьогодні, попри величезну кількість винахідників-раціоналізаторів, "копіпастерів" та просто ентузіастів - 95% всіх існуючих вітряків - горизонтальні на три лопасті.

Вітронасоси (водокачки) радянського зразка, які вдалось нагуглити - всі малопотужні. Причому, хоча по "технико-экономическим показателям «Ромашка» принадлежит к числу современных отечественных устройств данного класса и превосходит по ряду параметров зарубежные образцы", своїх номінальних 300 літрів за годину цей вітронасос качає при вітрі хоча б 5 м/с, (слабким і типовим не назвеш) з глибини максимум 8 метрів з подачею максимум на 2.5м. Ці показники виглядають смішно порівняно з дешевими побутовими електричними насосами, що й не дивно - адже заявлений максимальний ККД Ромашки заявлений на рівні 0.22 (і це досягається при швидкості вітру 14-18 м/с, а не 5 м/с).

Так що вітронасос - це реально робоча конструкція, але установка його завжди була вимушеною - там, де не було змоги дешево підвести електроенергію. Ну, і окремо завжди є ентузіасти, ціллю яких є, наприклад, автономність - вони не завжди рахують економічну доцільність. В кожного свої таракани в голові ))

Загалом, наявність всіляких "зелених тарифів" вважаю неправильним явищем. Так, відновлювані джерела треба стимулювати, але не так, як було реалізовано в нас - під конкретну людину. Як неправильним вважаю, коли бізнес платив 1грн./кВт (плюс ПДВ), а на експорт електроенергія йшла по 0.58-0.70грн./кВт. Але купувати електроенергію в Клюєва по ~3.5грн., і продавати підприємствам по 1.2грн - це вже цинізм.

Хоча, можливо, це наша специфіка - кажуть, що в Європах ціна дещо вища по зеленому тарифу, але не в рази.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

багатолопастеві = тихохідні = слабенькі

на сьогодні, попри величезну кількість винахідників-раціоналізаторів, "копіпастерів" та просто ентузіастів - 95% всіх існуючих вітряків - горизонтальні на три лопасті.

Вітронасоси (водокачки) радянського зразка, які вдалось нагуглити - всі малопотужні. Причому, хоча по "технико-экономическим показателям «Ромашка» принадлежит к числу современных отечественных устройств данного класса и превосходит по ряду параметров зарубежные образцы", своїх номінальних 300 літрів за годину цей вітронасос качає при вітрі хоча б 5 м/с, (слабким і типовим не назвеш) з глибини максимум 8 метрів з подачею максимум на 2.5м. Ці показники виглядають смішно порівняно з дешевими побутовими електричними насосами, що й не дивно - адже заявлений максимальний ККД Ромашки заявлений на рівні 0.22 (і це досягається при швидкості вітру 14-18 м/с, а не 5 м/с).

Так що вітронасос - це реально робоча конструкція, але установка його завжди була вимушеною - там, де не було змоги дешево підвести електроенергію. Ну, і окремо завжди є ентузіасти, ціллю яких є, наприклад, автономність - вони не завжди рахують економічну доцільність. В кожного свої таракани в голові ))

Загалом, наявність всіляких "зелених тарифів" вважаю неправильним явищем. Так, відновлювані джерела треба стимулювати, але не так, як було реалізовано в нас - під конкретну людину. Як неправильним вважаю, коли бізнес платив 1грн./кВт (плюс ПДВ), а на експорт електроенергія йшла по 0.58-0.70грн./кВт. Але купувати електроенергію в Клюєва по ~3.5грн., і продавати підприємствам по 1.2грн - це вже цинізм.

Хоча, можливо, це наша специфіка - кажуть, що в Європах ціна дещо вища по зеленому тарифу, але не в рази.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

багатолопастеві = тихохідні = слабенькі

А цей:

теж тихохідний але чи слабенький?

на сьогодні, попри величезну кількість винахідників-раціоналізаторів, "копіпастерів" та просто ентузіастів - 95% всіх існуючих вітряків - горизонтальні на три лопасті.
таки так. Під їх вітри оптимальний варіант три лопаті, навіть дві (вища швидкість але проблеми з орієнтацією по вітру). Але це не говорить про те, що це оптимальний варіант для більшої частини України. Там де вітри 10-12 м/с доцільно їх використовувати. Для наших вітрів ні.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

багатолопастеві = тихохідні = слабенькі

А цей:

теж тихохідний але чи слабенький?

Глянув даташит цього Eco Whisper Turbine | 20kW.

Його головне достоїнство - він тихохідний.

При середній швидкості вітру 3.5 м/с протягом року він спроможеться видати аж 5000 кВт-год, відповідно в середньому за місяць - коло 420. Зовсім не вражає.

Ще більше дивує, що при меншій ніж 3.5 середній швидкості вітру, він буде видавати на порядок менше. При швидкості 3м/с і менше, продукує біля 0 кВт, хоча й багатолопатевий...

Зате видає 10кВт вже при 12м/с.

Так що цей вітряк тихохідний, але потужність місцями на рівні 2-3-лопастних :)

але на малих вітрах - так само "дохлий" ...

Підібрати вітряк для ЕСК - ох і непроста справа, для нашого регіону ;))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цей чоловік розробляє для України підходяще:

Дозволю собі процитувати фрагмент обговорення ротора Оніпка з іншого сайту:

Вот пристали... Мощность... КПД... Крутится же

Крім загальних фраз, на сайті самого Оніпка немає ніяких ТТХ :( не кажучи вже про масові продажі...

В цій темі шарлатанів значно більше, ніж реально працюючих ідей.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

rrid, голандці здається подібне зробили:

http://www.youtube.com/watch?v=jL2IrkvMyKQ

Хоча шарлатанів дійсно багато. Ось більш менш внятно розжовано, що можна отримати та чому дорого:

http://rosinmn.ru/vetro/vetro_index.html

Хоча з того часу дещо вже й змінилось для України - дешевих вуглеводнів ми вже не маємо.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ось такі самі дієві. Працюють від найменшого вітру, бо форма ДНК збережена у їх вигляді.

у розробника навіть ідея була, щоб поширити в Індії і ті зацікавились, бо вартість порівняно дешева, а вистачає на багатоповерхівку.

Для густонаселеної і бідної Індії це реальний вихід. Може хто з наших знайде і зацікавиться, сюди привезе на 5-ти поверхівки ставити.

20090531115007.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

VilanS, :) :) :)

пост вище - почитайте. Ви привели звичайний ротор Савоніуса - ККД там не високий.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...