bublik Опубліковано 22 Грудня, 2013 в 22:32 #1 Опубліковано 22 Грудня, 2013 в 22:32 Всем привет.Слышал, что в старом городе реставрировали подземелья и даже водят экскурсии.Приезжают гости и можно было-бы сводить их туда самостоятельно или в рамках экскурсии.Кто был, поделитесь, плиз впечатлениями.
jack74 Опубліковано 22 Грудня, 2013 в 23:19 #3 Опубліковано 22 Грудня, 2013 в 23:19 десь місяць тому висіла табличка, що зачинено на невизначений термін... не знаю, як зараз... По враженнях?... - був я і в часи Радянського Созу, коли воно було закритим, заваленим і дійсно таємничим... - був і коли тільки розчистили, провели світло і почали пускати народ, - був і десь рік тому, де водив екскурсії старший чудний чоловік, певно колишній науковий співробітник... Саме цікаво, звичайно, було в часи "совка"... Пробратись туди можна було через лаз під бетонною плитою (на місці теперішнього входу). Збирались ми пацанами, фонарики, свічки, магнітофон, і грали там типу в козаки-розбійники. Посередині на куполі ставили велику запалену свічку - це місце видно з багатьох сторін і воно було типу орієнтира, якщо заблукав, то побродивши завжди можна було знайти місце, де посеред темряви побачиш цей вогник . В одному місці був лаз, яким можна було попасти на склад бурси . Там були молотки, напилки, зубила... нічого цікавого і цінного на той час . Лазили по двох рівнях, третій - нижній, був затоплений. Багато ходів було завалено, були й замуровані. "Легенди" казали, що підземні ходи йшли під Стирем на другий берег... Інші казали, що навіть в Польщу Коротше, так як це було щось заборонене, закинуте, темне - то це був самий цікавий час Коли десь в часи розвалу Совка чи вже в перші часи незалежної України (не пам'ятаю точно) туди добрались студенти історичних факультетів (певно), порозчищали, позамітали, позгрібали кості в одне місце, попроводили освітлення, понаставляли столів з картинками, ілюстраціями, підручниками і т.ін.... Коротше, вбили всю таємничість і перетворили ПІДЗЕМЕЛЛЯ в подібність музею в сирому підвалі. Це був самий нецікавий період, як на мене. Коли останній раз я був (оце десь рік тому), водив своїх малих, то вже стало трішки цікавіше. Явних ознак совдеповських музеїв - стендів, майже нема. Світла зробили менше, завдяки цьому знову з'явилось відчуття ПІДЗЕМЕЛЛЯ, а не підвалу, з'явилась таємничість... (Колись малим я був в Кам'янець-Подільському замку, то там в підземелля водили зі свічками, хоча освітлення там було проведене, - це надавало таємничості і загадковості). Але дідок-екскурсовод трохи все марнував Туди не ходи, нічого не чіпай, НЕ ФОТОГРАФУЙ!!! Хоча, я розумію, що той дідок там сидить (сидів) чисто на своєму ентузіазмі, що нормальна людина не захоче там прозябати за ті копійки (а може й задаром), за що я йому вдячний. Може тому зараз і закрито, бо вже нема кому бути там "провідником"... Вобщєм, в нас все як завжди - як і маємо щось цікаве, то нема кому довести його до гідного цікавого, щоб і людям цікаво було, і гроші місту давало. (Так пропадає форт в Тараканові під Дубно...) Що це підземелля... Що Замок Любарта (мало яке місто може похвалитися майже повністю збереженим замком) - вроді і є, але толку... Ні толкових екскурсій, ні толкових павільйонів, ні толкових історичних реконструкцій...
bublik Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 00:05 Автор #4 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 00:05 Kusya, спасибо за информацию. jack74, спасибо за подробный рассказ, уже можно и не ходить . А где вход (или где платить гроши) на ул.Пушкина в доме Петра1 или где-то в районе замка ?
Lembas Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:02 #5 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:02 Kusya, спасибо за информацию. jack74, спасибо за подробный рассказ, уже можно и не ходить . А где вход (или где платить гроши) на ул.Пушкина в доме Петра1 или где-то в районе замка ? Вхід мабуть зі сторони собору, за старим годинником територія огороджена забором, колись було там.
Miro Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:27 #6 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:27 Вхід мабуть зі сторони собору, за старим годинником територія огороджена забором, колись було там. Так і є. Був там два роки тому. Екскурсія починається лише тоді, коли назбирується не менше 8-10 чоловік. Тож варто трошки почекати, доки люди підійдуть. Тому йти краще у неділю. Вхід недорогий. За певну оплату завжди під шафе екскурсовод розповість страхітливу історію підземелля. Доступно лише два рівні, ще один (чи два) затоплені. Цікаво, варто сходити. P.S.Візьміть ліхтар, освітлення там є не всюди.. Та й цікавіше позазирати у різні закапелки що ескурсовод не показує
Alexandrex Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:38 #7 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:38 Підземель було в старому місті набагато більше.але декілька років тому коли почали будувати нові будинки то підземелля просто засипали будівельним сміттямЩе підземні ходи були під невеличким спорт майданчиком на вулиці Братковського. Збоку біля майданчика провалювалася замля і можна було залісти в підземелля всім бажаючим. Зараз вже думаю все позасапали.Я виріс в девяностих в старому місці і часто з хлопцями грався в підземелляхІ ще знаю що підвали під усіма будинками в сатрому місці є старі підвали, які збудовані дуже давно, і деякі з них мають досить довгі ходи, можливо і зєднані між собою. Бо і в будинку дея жив був такий підвал, і в наших сусідів теж
Kusya Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:44 #8 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 07:44 ну його в таку сиру погоду затоплює сильно. Я була в різні пори, але в основному половина була затоплена, але раз потрапила потом, коли було сухо, то найбільш сподобалось.
St@S_ Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 08:11 #9 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 08:11 був літом, були люди з Хмельницького і Дніпропетровська - спецом на екскурсію в Луцьк приїхали якраз попали в останню екскурсію в цьому році, принаймні гід нам так сказав на вулиці +25-27 а там +12 мах, за годинку змерз як цуцик, з його слів, підтопюється на 5-8см/день! "все - завтра вішаю табличку закрито на ремонт" дідок дійсно трохи неадекватний, але було цікаво всього лише за 10грн/людини
sobchuk30k Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 08:13 #10 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 08:13 На початку 90-их розкопували підземелля,платили по 500 купонів за 1м.куб.Доходив до магазину 1000 дрібниць,було цікаво.Зараз там мабуть все засипано.Знайшли там пляшку з грошима,паперовими червонцями 1937р.
bublik Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 12:49 Автор #11 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 12:49 Всем спасибо за разговор.Также слышал, что с трехуровнего подвала дома на ул.Пушкина (сейчас там городская СЭС), где по легенде останавливался Петр-I, подземный ход вел куда-то толи в Замок, или аж на другой берег Стыря.
jack74 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 19:43 #12 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 19:43 А где вход (или где платить гроши) на ул.Пушкина в доме Петра1 или где-то в районе замка ? ну, я не знаю будинок Петра1, а вхід в підземелля тут (Яндекс-мапа)
bublik Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 22:19 Автор #13 Опубліковано 23 Грудня, 2013 в 22:19 jack74, спасибо.
searcher Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 00:22 #14 Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 00:22 Звати екскурсовода Олег Виноградов - цілком адекватна і цікава людина яку знаю багато років, репліки типу "завжди під шафе" та ін. неприємно читати, бо кожен судить по собі, і в міру своєї зіпсованості, можливо він дещо дивакуватий, але такий він вже є. Ті підвали під кафедральним костелом тримаються на ньому і на його ентузіазмі. Бо саме так називався клуб "Ентузіаст" до якого входили люди різного віку (переважно діти) на початку 90-х. Те, що можна побачити там зараз відкопано їхніми руками, раніше туристична траса була довшою та більш цікавою, але нажаль є багато аврійних ділянок, де склепіння можуть не витримати людську вагу, та й грунтові води даються взнаки, тому ті місця недоступні для загалу. Якщо комусь цікаво то може почитати тут і тут про луцькі підземелля
Miro Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 01:58 #15 Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 01:58 searcher, приємно чи неприємно читати, але (без образ) факт залишається фактом. Якщо ти вже береш гроші за екскурсію і ОКРЕМО за розповіді про підземелля, то будь ласкавий, стався ВІДПОВІДАЛЬНО до своєї справи. Адже люди платять гроші не за п"яне булькотіння собі під ніс, а, відповідно, чекають на образну екскурсію у минуле. Мало того, крім лучан туди приходять і туристи з інших міст, і із-за кордону. І що вони бачать..? Дуже неприємно, коли хлопчаки, яким було від сили років 16, хихотіли над людиною, втричі старшою за них.. яка у дідусі їм годиться..Цілком може бути, що ентузіазм його не знайшов підтримки у тій мірі, у якій луцьке підземелля того заслуговує.. будемо сподіватися, що ситуація виправиться.
searcher Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 04:10 #16 Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 04:10 Miro, в тебе є альтернатива? Чи маєш бажання сам проводити там екскурсії (можливо станеш багатієм як він, або знайдеш горщик з коштовностями)? Стосовно грошей, як ти думаєш, скільки можна заробити сидячи в підвалі за місяць та звідки беруться кошти на його утримання. А взагалі можеш поскаржитись на нього, я б так навіть і зробив на твому місці )
Miro Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 07:22 #17 Опубліковано 24 Грудня, 2013 в 07:22 searcher, і тобі промені добра Читай ще раз останнє речення посту N15. За ссилки ж - дяка, цікаво.
Alexandrex Опубліковано 27 Грудня, 2013 в 15:39 #18 Опубліковано 27 Грудня, 2013 в 15:39 searcher Дуже Дякую за ссилку №2 У ссилці фото підземель про які я писав вище, і де я малим бігав з іншими дітьми. На вулиці Кафедральній та Драгоманова. Ті підземелля в моїй памяті на все життя, бо в них могли зайти всі охочі, і коридори були цілі, незасипані. Можна було пройти на багато метрів а також на нижні рівні через дірки які провалилися в підлозі Дуже шкода що все це засипали
xriaps Опубліковано 12 Лютого, 2014 в 10:13 #19 Опубліковано 12 Лютого, 2014 в 10:13 підскажіть чи працюють підземелля..
lanima Опубліковано 8 Листопада, 2014 в 12:59 #20 Опубліковано 8 Листопада, 2014 в 12:59 Апну тему. Хочемо з дітьми сходити на екскурсію в підземелля. Може хто знає чи відкрито там зараз?Якщо хтось має номер телефону буду дуже вдячна))))
Vitaliy L Опубліковано 8 Листопада, 2014 в 13:32 #21 Опубліковано 8 Листопада, 2014 в 13:32 Апну тему. Хочемо з дітьми сходити на екскурсію в підземелля. Може хто знає чи відкрито там зараз?Якщо хтось має номер телефону буду дуже вдячна))))також дуже цікаво, якщо буде інфа напишіть в ЛС будь-ласка. давно мріяв побачити.
xforester Опубліковано 8 Листопада, 2014 в 13:41 #22 Опубліковано 8 Листопада, 2014 в 13:41 Я пробував туда потрапити в сепрні, то казали що на реставрації, і можливо відкриють в листопаді.....
jack74 Опубліковано 13 Грудня, 2014 в 22:38 #23 Опубліковано 13 Грудня, 2014 в 22:38 випадково натрапив - німа кінозйомка початку розчищання підземелля
Coding Опубліковано 14 Грудня, 2014 в 08:55 #24 Опубліковано 14 Грудня, 2014 в 08:55 можливо відкриють в листопаді.....Ще не відкрили?
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.