Plum Опубліковано 10 Березня, 2007 в 22:57 #1 Опубліковано 10 Березня, 2007 в 22:57 Натрапив на дуже цікаву статтю. Всім раджу почитати http://www2.maidanua.org/news/view.php3?bn...last=1173523922
kudrom Опубліковано 11 Березня, 2007 в 12:31 #3 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 12:31 Може воно і так, але за що тоді Шевченка відправили в заслання?Невже людей з титулом "Ваше превосходительство" відправляють служити в прості солдати?Так що тут більше питань, ніж відповідей...
Shkoder Опубліковано 11 Березня, 2007 в 12:43 #4 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 12:43 а вот за ответом на твой вопрос советую обратиться к произведениям опального Олеся Бузины тут немного, за вечер можно прочитать и переварить
Yarchik Опубліковано 11 Березня, 2007 в 13:20 #5 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 13:20 Олесь Бузина - це, м'яко кажучи, занадто альтернативний погляд. Якби його дослідження відповідали б дійсності - нам би негативну інформацію про Шевченка донесли б ще раніше. І поляки, і більшовики, які за портрет Шевченка в хаті саджали і вбивали. В житті кожної людини є поступки, яких вона потім соромиться. Певно, що були такі моменти і в Шевченка - адже життя його було важким. Очевидно, Бузина нарив частинку інформації про Шевченка, яка характеризувала поета з гіршого боку, а решту Олесь придумав сам. 2 Shkoder Я так розумію, що не в останню чергу точка зору Бузини сформувала твоє бачення Шевченка, як особистості? Шевченко в цьому пості - мається на увазі Тарас, а не Андрій...
Shkoder Опубліковано 11 Березня, 2007 в 13:52 #6 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 13:52 вряд ли Олесь придумал больше, чем российские, советские и, разумеется, украинские историки и культуроведы вместе взятые лично мне не нравится факт идеализации, даже "идолизации" в общем ничем не примечательного поэта, одного из многих. ты представляешь себе россиян, которые с таким же жаром превозносили, скажем, Максима Горького? у европейцев и подавно нет каких-то ключевых творческих гениев на которых свет нации клином сошелся, уважают каждого за свой конкретный вклад - может стоит взять с них пример? культ личности Тараса поднадоел уже.. ps. а кто тут вообще про Андрея говорит?
Ukrod Опубліковано 11 Березня, 2007 в 14:39 #7 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 14:39 Феномен Шевченка - феномен народного визнання. Він народний поет. Такого явища дійсно не було в Росії, не знаю чи було в Європі. Я пам'ятаю, коли був малим, то бачив вишиваний портрет, зроблений моєю бабцею.І пригадую старе видання "Кобзаря", сильно зужите від частого використання.Хто заставляв цих людей, м'яко кажучи, далеких від української богеми та проукраїнського ідеологічного впливу так вшановувати Шевченка ?Це важить більше за якість поезії, окремі риси особистості і т.п.А Сушинський та Бузина ? Я згоден з такою оцінкою їх особистостей :"Творчість" Бузини - хрестоматійний приклад комлексу неповноцінності і його наступної надкомпенсації. Тільки так хлопчєг, що краще вміє топтати клаву, ніж думати, може добитись, щоб його періодично поминали поряд з клясиком. Хоч і нецензурною лайкою
Yarchik Опубліковано 11 Березня, 2007 в 14:42 #8 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 14:42 в общем ничем не примечательного поэта, одного из многих.Ну, якщо ця позиція ключова - то твоя точка зору зрозуміла.Просто багато хто має іншу позицію. І для них Шевченко - перш за все борець. Все його життя - боротьба.Твори поетів (і не тільки поетів) не варто просто читати. Набагато ефективніше, коли читаєш той чи інший твір, і співставляєш його з біографією автора. Тоді видно, що через римовані рядки промовляє голос душі автора, переплетений з його реальними переживаннями.Це нинішні поети часто пишуть, аби щось вичавити з себе для гонорару. Шевченко писав не для того. І достойний поваги і певної ідеалізації хоча б тому, що своїм талантом зміг вибратися з низького соціального класу в люди - вище товариство того самого Санкт-Петербурга.А росіяни теж ідеалізують - наприклад, Пушкіна. Мені пару років тому на очі попадався російський "Букварь". Повна ідеалізація. І кого? Негра, бретера, баболюба, і т.д. І треба врахувати, що Пушкін вийшов зі світського товариства, няня Аріна йому спеціально російські казки розповідала... Так що на фоні тогочасся, безграмотності, бідноти, кріпацтва і т.д. - Шевченко - титан.Ну, це моя точка зору. Т.з. ІМХО.
vanus Опубліковано 11 Березня, 2007 в 14:57 #9 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 14:57 Який цікаво культ лічності.А те що він в кожній хаті є (на портреті) то це не культ а визнання, бо ніхто не заставляє вішати, читати.Поет він був геніальний, і всі його вірші мають філософський, повчальний, пророчий характер.Я наприклад постійно шукаю в його віршах багато життєвих рішень для себе.А посуті додам що мистецтво є мистецтво воно як кажуть дар від Бога (для когось наприклад це просто Дар по Дарвіну) і інколи просто стулити рота неможливо і пишеш, чи малюєш, чи ще що робишш - "ТВОРИШ"
Shkoder Опубліковано 11 Березня, 2007 в 16:24 #10 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 16:24 ну допустим, философ и пророк - мало ли их было в разные времена, признаных и непризнаных. хоть таким, imho, его сделала именно советская образовательная система. еще будучи учеником Луцкой школы номер 5 я обращал внимание, что с Тарасом носятся как с писаной торбой (книжки ставят на видное место, портреты развешивают где ни попадя), хотя обьяснить это странное явление учителя не могли ни в 1987 "совковом" году, ни в 1992, уже "незалежном" году. говорили "так надо" и все тут - налицо указка сверху, попытка закамуфлировать всенародно любимым Тарасом неблагоприятную ситуацию в стране и ее культуре. вообще в школьном детстве я Шевченко где-то даже уважал -- тексты у него были весьма созвучны музыке, которую я в то время слушал. жестокость и кровавость Cannibal Corpse, напористость и ярость Metallica, масштабность Megadeth. жаль "титан" не дожил до изобретения Фендера так что, vanus, целиком поддерживаю твой выбор "настольной книги" - это куда лучше новомодного Нострадамуса или 2000-летних сказок. хотя лично я предпочитаю в этом качестве Булкагова - он, конечно, не пророк, но пищи для ума дает куда больше
kudrom Опубліковано 11 Березня, 2007 в 17:44 #11 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 17:44 Щодо Бузини, то основа його творчості була побудована на створені скандалу і популяризація таким чином власного імені.Всі знають, яким гулякою був, наприклад, Єсєнін, але ж ніхто не применшує того, що він видатний поет. Або згадайте Фреді Мерк’юрі, що той з себе представляв? Хоча "Queen" - це в будь-якому випадку вже класика сучасної музики...Бажання поритися в чужій брудній білизні - це не те, до чого варто прагнути. Я, наприклад, по справжньому почув Шевченка, коли став слухати "Кому Вниз"... А щодо ідеалізації, то справа в тому, що якраз радянська освіта намагалась подати Шевченка в образі старого діда в тій шапочці, добре, що зараз кожен, хто розгляне 100-гривневу купюру, може побачити молодого Шевченка. Хто не знає, то в ЖОДЕН з радянських "Кобзарів" не були включені вірші "Суботів", чи наприклад, "Розрита могила", де критикувався Богдан Хмельницький за його так званий "акт об’єднання з братнім народом"...Тобто радянська влада завжди подавала події так, як їй було вигідно. І викинути з програми навчання Шевченка не можна було, так як це було зроблено з десятками інших письменників, бо дійсно, портрет його був в багатьох хатах задовго до приходу радянської влади..
vanus Опубліковано 11 Березня, 2007 в 18:58 #12 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 18:58 дійсно вірші в нього унікальні на той час, дуже легкі і альтернативні. Думаю Хеві Метал не померби так скоро якби Шевченко не народився так рано
Shkoder Опубліковано 11 Березня, 2007 в 20:10 #13 Опубліковано 11 Березня, 2007 в 20:10 ну в отличие от Тараса, хеви метал живее всех живых btw, кратенькую лекцию насчет уникальности шевченковских стихов в то золотое время, когда стихи не писал разве что ленивый, я не против послушать
Fagot Опубліковано 12 Березня, 2007 в 08:39 #14 Опубліковано 12 Березня, 2007 в 08:39 Май вайф недавно задалася таким ось питанням: "Чого Леся Українка настільки популярна, всі її розкручують як бренд, а ось Олену Пчілку фактично ніхто не пропогандує?" Факт, що за радянських часів була чітка політика зомбування і приведення людей до шаблону(а в росії вона йдосі триває по плану). Зараз ми просто бачимо її наслідки. Те що в людей почали виникати такі питання, свідчить вже хоч про якісь зміни у суспільній свідомості і можливо через років двісті ми вже забудемось про СОВОК Доречі суперечки які виникали навколо мови також результат цієї політики. Те що зараз всі гризуться явно було задумано якімось дядьою давним-давно. Набагато легше контролювати народ, який навіть на рахунок мови договоритися не можуть.
keepo Опубліковано 12 Березня, 2007 в 09:50 #15 Опубліковано 12 Березня, 2007 в 09:50 Шевченко не був ідеалом - але більшість не хоче цього признати, чому не можна сказати, що це така ж людина. Про Єсеніна ж всі знають, то чому не можна про Шевченка знати?А на рахунок глибоких думок і філософського підтексту, то тут можна посперечатись, оскільки це діло особисте. Да і "філософський смисл" можна прикрутити до багатьох речей різних авторів (дехто навіть до текстів Бітлз пробував), а не тільки до поезії...
kudrom Опубліковано 13 Березня, 2007 в 10:48 #16 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 10:48 ну в отличие от Тараса, хеви метал живее всех живых Ну от наприклад такий собі важкенький рок на слова Тараса, група "Сад": ftp://[email protected]/Music/Sad%20-%20...a%20bagatiy.mp3 Це для тих українофобів, які сумніваються, щоб творчість Шевченка актуальна і зараз
difoto Опубліковано 13 Березня, 2007 в 14:55 #17 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 14:55 Це для тих українофобів, які сумніваються, щоб творчість Шевченка актуальна і зараз То есть контрольный, в возух!
georg Опубліковано 13 Березня, 2007 в 15:01 #18 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 15:01 я б еще добавил, из чего этот выстрел был произведен и почему после него (выстрела) немного воздух испортился...но не буду...
kudrom Опубліковано 13 Березня, 2007 в 15:30 #19 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 15:30 два останніх повідомлення особливо змістовні, не хотілося б думати, що вони свідчать про інтелектуальний рівень їх авторів...як на мене, то це флуд..
difoto Опубліковано 13 Березня, 2007 в 15:40 #20 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 15:40 дорогой наш неУКРАИНОФОБ kudrom. что касается Вашего маразматического заявления о том, что Шевченко живее всех живых и доныне, доказывайте это , скажем колоннам краеведческого музея, они на такое не реагируют, у них обоняние отсутствует.
kudrom Опубліковано 13 Березня, 2007 в 17:53 #21 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 17:53 я ж не кажу, що він живий, я кажу, що жива і актуальна його творчістьа якісь логічні аргументи, крім особливо вихованих типу "маразматического заявления" в тебе є? чи це так просто, щоб спровокувати мене?"Мара́зм (від грец. marasmos — виснаження, згасання) — майже повне згасання психічної діяльності людини внаслідок атрофії кори головного мозку; виснаження організму з поступовим згасанням всіх життєвих процесів" - м-да, рівень аргументації вражає... був кращої думки про тебе... зауваж, що провокацією зараз займаєшся саме ти...Щоб не було звинувачення, що офтоп, я все ж хочу писати по темі: тексти Шевченка активно використовує в своїй творчості відома українська рок-група "Кому Вниз"Наприклад, "Суботів", який радянська влада виключила з "Кобзарів"ftp://[email protected]/Music/Komu%20Vnyz%20-%20Subotiv.mp3
difoto Опубліковано 13 Березня, 2007 в 18:46 #22 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 18:46 аааааааааааа... блін, чоловіче, ти -кращий! але, нажаль, з майже повним згасанням отієї діяльності.... щось тобі казати - вважати себе таким самим. тому стухаю, як лампа розжарювання. ЗІ нє, не можу!!!! - м-да, рівень аргументації вражає... мля.......... я просто из-под стола вылез после такой цитаты.... ВНИМАНИЕ: kudrom цитирует Aminodav'a и опять его кто-то провоцирует!!!!!! я нимагу!!! От глубины мыслительных процессов меня бросает в дрожь!!! Слава всевышнему, я знаю цену Вашим словам!
vanus Опубліковано 13 Березня, 2007 в 19:21 #23 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 19:21 ЗА ФЛУД БАН хто забув хай попробує ще раз
difoto Опубліковано 13 Березня, 2007 в 19:48 #24 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 19:48 vanus , вибач, але на запроси аля "зато у нас пєсні хорошиє...." я би сам банив на пара днів, шоб хоч трохи підвищувати інтелектуальний рівень нації ... в цілому!!!ЗІ СЛАВА ДЕГЕНЕРАТОРАМ ІДЕЙ!
kudrom Опубліковано 13 Березня, 2007 в 19:58 #25 Опубліковано 13 Березня, 2007 в 19:58 Не будемо відволікатися на флуд, а краще говорити по темі. Отже, щодо сучасної актуальності Шевченка: Альбом 2005 року з піснями Шевченка в сучаному трактуванні Звичайно, це не аргумент для деяких "знавців творчості" )
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.