Перейти до змісту

Модернізація стандартного кулера

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Розуміючи те що тема більше підходить до розділу "очумілі річки", але створю її все ж таки тут в "технічному розділі" форуму.

На цю їдею мене кілька років назад наштовхнула думка, коли до моїх рук потрапила книжка про аеродинаміку.

Тому без висловлення страшних технічних термінів пропоную, на ваш розгляд "Камасутру" у фотографіях по збільшенню ефективності до 20% стандартного кулера Intel BOX S775 і т.п.!

Стандартний кулер від Intel BOX S775 сконструйований так, що лише близько 50% об"єму повітря, що перекачує вентилятор використовується для охолодження алюмінієвих ребер радіатора, інша частина просто розвіюється по корпусу не виконавши корисної дії (зняття та відводу тепла). При частковому запиленні торця радіатора зі сторони пропеллера, прохідний об"єм повітря може взагалі скоротитися до 5%, що в 95% випадках приводить до перегріву, а в гіршому разі 5% до згорання процесора!

Тому, якщо ми направимо більшу кількість повітря/повітряного потоку, що створює вентилятор на ребра радіатора, то отримаємо краще його охолодження. За принципом напарямленого потоку повітря виготовляється більшість корпусних вентиляторів, а також багато таких простих на вигляд процесорних кулерів, таких як: DeepCool Theta 10 (більшість кулерів цієї компанії), Spire CoolWave V Pro, ARCTIC COOLING і навіть мега монстри охолодження користуються цим принципом, що порівняно при невеликих розмірах дозволяють демонструвати вражаючу продуктивність.

Мною наступним чином було "тюнінговано" звичайни кулер S775 від Intel BOX C2Q6600 (не той що на фото, бо він зараз використовується на його місці, в сервері :P ) і досягнуто ефекту 15-20% у порівнянні кулером до доробки:

post-5408-0-49350700-1299013124_thumb.jp

post-5408-0-22082700-1299013130_thumb.jp

post-5408-0-10559800-1299013139_thumb.jp

post-5408-0-03600600-1299013145_thumb.jp

post-5408-0-30837200-1299013149_thumb.jp

post-5408-0-28394100-1299013154_thumb.jp

post-5408-0-01467300-1299013160_thumb.jp

Опубліковано

15-20% в теорії чи дані бенчмарків (моніторів температури) ?

Дані під час тестування Е5300 при 4.140 ГГц в ОССТ - 12-15% і марку06 - 15%-20%

фіксувалися утилітою CoreTemp (в марк06) і встроєним монітором ОССТ

Опубліковано

А може просто свіжа термопаста? ;)

при чому тут паста, під час цього процесу кулер знімати непотрібно.

Фото зроблені для наочного прикладу - це кулер від процесора, який ще на гарантії і материнка (яка напилася огіркового росолу) по ремонту якої я до Вас S30 ще хочу звернутися.

Опубліковано

варіант, але:

post-118-0-80344500-1299064349_thumb.jpg

І матеріал я б приклеїв по колу до радіатора на двосторонній скотч.

Заклеювати радіатор не бажано, максимум 1/3-1/2 довжини його пластин, бо можна досягнути зворотнього ефекту (теоретично), хоча... Спробуйте!

А як вже кріпити, то я думаю, тут варіантів безліч :)

Опубліковано

Ти не поняв - я маю на увазі саме спосіб кріплення. А навпроти радіатора північного мосту вирізати отвір - для обдуву того ж радіатора.

Zerotul, Нічого нового насправді :) подібні моделі існують. Мають місце :)

Це так - рационализаторское предложение :)

Опубліковано

Отвір навпроти північного мосту мало чим йому зарадить, для північного мосту треба використовувати окремий вентилятор. На мою думку потоків повітря від модернізованого кулера, що тепер більшій кількості рухатимуться від процесорного сокета, вздовж текстоліту мат. плати вистачатиме для охолодження і північного моста - при "неагресивному" використанні системи. Інша річ розгін, в таких випадках обов"язково потрібно встановлювати на його радіатор 50мм кулер (віддаю перевагу безшумним "Титанам" з двома підшипниками).

Опубліковано

А я так північного охолодив і заодно і пам'ять відюхі:

post-11171-0-39470400-1299079463_thumb.j

І на проці температура впала на 1-2 градуси.

ЗІ мідний дріт (товщиною в 1 мм.) рулить :smile-zachot:

Опубліковано

І знову ж-таки, напевно тарахтить дай Боже. Я так зрозумів тримається тільки на відяшці і "рульному" дротіку? Ще б якби до "підлоги" і радіатора, і пажощє...

А відяха наскільки охолола? Я колись всій Сайлент-радіатор відяхи при потребі обдував кулєром, прикрученим до бокової кришки (так само, перпендикулярно відяшці приблизно, тільки з більшої відстані і без "коридора" (нафіг він там на таких відстанях, не особо спрямований на "північний"?)). Холола на 10-15 градусів при незначних навантаженнях.

Опубліковано

І знову ж-таки, напевно тарахтить дай Боже. Я так зрозумів тримається тільки на відяшці і "рульному" дротіку? Ще б якби до "підлоги" і радіатора, і пажощє...

А відяха наскільки охолола? Я колись всій Сайлент-радіатор відяхи при потребі обдував кулєром, прикрученим до бокової кришки (так само, перпендикулярно відяшці приблизно, тільки з більшої відстані і без "коридора" (нафіг він там на таких відстанях, не особо спрямований на "північний"?)). Холола на 10-15 градусів при незначних навантаженнях.

Нащьот "тарахтить" скажу: нічого там не шумить ібо кулер тихенький, дану модифікацію дєлав 2 мінути, основною метою було охолодити память відяшкі, тому що при розгоні всього в 75-100 МГц. реальна 300-400 МГц. нагрівалась так шо дай боже(80 градусів) а зараз 70, радіатори клєїти не хотілось тай не було змоги купити, зато кулєр лишній лежав без діла. За північний скажу, що охолов він на градусів з 10, ГПУ остив на 3-4 градуси(простій 37, в іграх типу мафія 2 - 60, бублик до 70 розігрівав).

ЗІ там на фото видно 120-ку, ось вона забирала весь повітряний потік, тому і зробив "коридор"

Опубліковано

А я трішки не так це оформив! В корпусі навпроти відеокатри і північного моста прорізав акуратний отвір 115 мм і з середини туди встановив безшумний 120 мм кулер. Ззовні гратку "гриль" обшив вдвічі складеним матеріалом з жіночої панчохи -такий собі фільтр (навіть скажу дуже стильно виглядає - "комп в панчохах")!). А на самому північному мості за допомогою еластичних ниток закріпив ветилятор 50 мм тому проблем з температурою північного моста бути неповинно.

При першій же нагоді зафотографую!

Опубліковано

На питання:

-"як прорізати рівний отвір в тонкій блясі?,

відповідаю - Лазером!

або в крайньому разі в лобзиком по дереву з розвернутими до верху зубцями!

Опубліковано

різати - іздіватись над корпусом, хіба що дрєвній, тоді можна.

Акуратно, з розумом і творчим підходом, тоді досить непогано дивиться!

нічого нового. таких кулерів масса.

А хто стверджує, що це новизна? Просто я більш ніж впевнений, що 90-95% коритувачів комп"ютерів поняття не мають не то, що стандартний кулер на продуктивніший замінити, а й взагалі заміну кулера вважають марною тратою коштів! Сам колись такий був!

Опубліковано

Акуратно, з розумом і творчим підходом, тоді досить непогано дивиться!

та хто на "внутрощі" буде дивитися крім мене, та мене устраює мій корпус, все продувається. Крім того лазера чі лобзика нема, і бажання модернізувати нема. А з боксовим кулером нада поекспериментувати.

Опубліковано

І знову ж-таки, напевно тарахтить дай Боже.

Нащьот "тарахтить" скажу: нічого там не шумить ібо кулер тихенький...

ЗІ там на фото видно 120-ку, ось вона забирала весь повітряний потік, тому і зробив "коридор"

з приводу "тарахтить" здогад тому що з фото здається що все тримається тільки на мідному дроті і лежить лежнем на відяшці. Так от, тарахтіти повинен не кулер, а конструкція (коридор). Кулер для коридора є джерелом вібрації, коридор стукається з малою амплітудою але високою частотою об відяху і тарахтить. І чим менші оберти тим сильніше має тарахтіти. Але якщо ця вся трахамудія жорстко тримаєтся за нерухомі відяху і північний + мідний дріт (і ще 2 якісь товсті білі дроти схожі на коаксіал?) то так і скажи. Мене цікавить бюджетне збільшення продуктивності охолодження з тим самим рівнем шуму або меншим)). Тільки ненада про водянку чи всякі там "арктік кулін", хочеться так як у вас - з підручних засобів, але щоб тихо було. Розумію шо то фантастіка)).

І ше питання до загалу: от дивлюсь на фото в 16 пості і бачу - з трьох кулерів тільки боксовий по периметру нічого не має. Може так задумано? Поясніть хто знає...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...