Перейти до змісту

харчування в поході


ODZER

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Підскажіть рецепти їжі для походів.

Щоб швидко готувалась, довго не псувалась, і була ситна, і корисна.(Сало стоїть на вершині п"єдесталу :D )

В свою чергу поділюсь класним рецептом. Що , як правило їдять на обідніх привалах?

Бутерброди, сухофрукти, якась консерва, чай і .т.д. Часу на розпалку вогнища немає.

Можна щось приготувати на пальнику. Як правило, це чай та мівіна або сухе картопляне пюре.

Шкоди від цих блюд набагато більше , ніж користі, калорій та поживності дуже мало...

Мені порадили цампу. Цампа, це традиційне тибетське блюдо.

Останніх два роки почав брати цампу в походи. Просто супер.

Готується таким чином. Купляється ячмінна крупа в любому магазині. Прожарюється на сковороді на маленькому вогні при помішуванні до коричневого кольору.Потім на кавомолці

змелюється на муку .

Ще треба топлене масло.Щоб його приготувати, треба взяти, наприклад, 0,5 кг домашнього масла, розтопити його в кастрюльці при постійному помішуванні, довести до кипіння,і нехай кипить хвилин 20(помішувати не забуваємо)Масло стане світложовтого кольору, як олія. Тоді збираємо білу пінку, викидаємо. Проціджуємо масло, осад також викидаємо. Все масло готове, переливаємо його в банку чи якийсь посуд.

Топлене масло саме по собі ідеальне для походу. Не псується тижнями навіть на жарі.

Можна і на бутерброди, і в кашу.В холодильнику може стояти місяцями.До того ж, воно дуже корисне. В індійській та тибетській медицині топлене масло називають ліками від 100 хвороб.

Ця мука і топлене масло беруться в похід. Щоб приготувати цампу, треба засипати муку в кружку або тарілку ,і залити її свіжоприготованим чорним чаєм. туди трохи топленого масла, солі по смаку. Можна додати меду або цукру по бажанню.

Пару хвилин цампа набухає. І все , можна куштувати.

Блюдо готується за пару хвилин. Скипятили чай на газовому пальнику, залили , і цампа готова.

100г цампи з маслом- це просто енергетична бомба. Ситно, смачно, швидко,багато корисних речовин, дуже поживно. 100г це порція на одну людину.

Я весною готую багато цампи, на все літо. Також натоплюю масла, воно може стояти в холодильнику все літо.І в поході гарантоване швидке і здорове харчування. З мівіною не порівняти.

Хто знає якісь класні, практичні рецепти- поділіться. Наприклад, пеммікан і т.п.

Опубліковано
Съешь осиновой коры и взбодришься до поры,

Чай, не химия какая, чай, природные дары.

:smile3:

А тобі б все обгадити. Спробуй спершу, а потім коментуй. Таке враження, що ти все про все знаєш.

Опубліковано

при чому тут обгадити?

ODZER, а тобі за ту тібетську кашу величезний респект!

Ще порадив би (хоча це досить банально) сире згущене молоко і хороший(!!) какао-порошок: на привалі варто лише підігріти трохи води, всипати какао і залити трохи згущівки - і смачно, і дуууже ситно. Щоправда вага банок згущівки порівняно велика, але чим далі в ліс, тим легші рюкзаки ;)

Опубліковано

Вівсяні пластівці + кипяток + мед. І на десерт фініки. Не менш поживніше та корисніше.

Опубліковано

А тобі б все обгадити. Спробуй спершу, а потім коментуй. Таке враження, що ти все про все знаєш.

Shkoder абсолютно правий. І "обгадити" тут ні дочого.

Спочатку почитайте про властивості осикі, а потім коментуйте.

Просто він сказав це словами Філатова з його твору, тай усе.

Правда в поході гризти кору ніхто не буде, а от взяти флягу з настоянкою ніхто не завадить. :)

Опубліковано

Привіт)

Для мене кулінарія та дикий туризм одні з улюблених занять, тому в походах переважно ходжу завхозом.

Нічого ексатавагантвного та секретного поки не зустрічала, тому також дуже вдячна за рецепт - поекспериментую.

А ми в походах на сніданки зазвичай їмо молочні каші (рисову, 7злаків, пшоняну, манку рідше) з родзинками та, або курагою, або горішками, кунжут, біле насіння, та ін в залежності з летом хфантазії.

На обіди варимо супи або борщі, всі продукти сублімовані (мнясо, буряк, цибуля, морква, часник, зелень, картопля, і тд)

+ можна трошки смальця або зажарочки (вижарене сало+мнясо)+ сухарики + крупа для більшої густини та калорійності, до борщів томатна паста .Якщо не вистачає часу заміняємо салом з сухариками.

Вечері - також або каші (гречка, рис, пшоно,ячнева і тд) або макарони тільки вже з зажаркою або суш грибами + сушені приправи, зелень... + овощі за сезоном бажано тверді.

На запивон: компоти з сушки або підніжного корму (шипшина,яблука, брусниці і т д) або з цього ж кисель(3 ложки крохмалу), чаї вітамінні (мнята, суниці, чебрець є всюди), або какао з домашнього місцевого молочка (мням-мням), хоча в місті взагалі не переношу його.

Ну і побільше глюкозки , горішків, сухфруктів на привалах. Ще чула спрага добре втамовується водою з додаванням лимонної кислоти + мед (чи цукор тре уточнити).

Ну а взагалі пишіть ще, я люблю єкспериментувати)))

Опубліковано
Съешь осиновой коры и взбодришься до поры,

Чай, не химия какая, чай, природные дары.

:smile3:

А тобі б все обгадити. Спробуй спершу, а потім коментуй. Таке враження, що ти все про все знаєш.

как тебе сказать.. я вообще не поклонник масла, даже и топленого. чистый холестерин, да и только. нужно ли оно человеку для активного отдыха? imho, вовсе нет. еще момент - чтобы правильно приготовить топленое масло, нужно сливочное масло высокого качество, сельское или домашнее, а не то, что лежит на полках магазинов. ведь неизвестно как поведут себя при многократном нагревании и длительном хранении все те консерванты и добавки, которые в нем имеются. цену "правильного" масла любой желающий может узнать на продуктовом рынке. вкус и запах у топленого масла тоже "на любителя"

единственный большой плюс - высокий срок хранения. месяцы при комнатной температуре. ну и относительно высокая энергоемкость (с шоколадом все равно не сравнима). лечить, скажем, раны намазывая их топленым маслом в походе ты все равно не будешь - мазь "Спасатель" справится с этим на порядок лучше.

насчет приведенной мной цитаты - да, это Филатов. сказ о Федоте-стрельце. настоятельно советую к прослушиванию в исполнении автора.

Опубліковано

что же касается питания в походе - я предпочитаю пропаренные каши (особенно дикий рис, например вьетнамский) и вареные овощи. быстрый источник энергии - шоколад в любом виде. разумеется, для многодневного похода это не годится, а для "вылазки на выходные" - вполне.

Опубліковано

Привіт)

Для мене кулінарія та дикий туризм одні з улюблених занять, тому в походах переважно ходжу завхозом.

Нічого ексатавагантвного та секретного поки не зустрічала, тому також дуже вдячна за рецепт - поекспериментую.

А ми в походах на сніданки зазвичай їмо молочні каші (рисову, 7злаків, пшоняну, манку рідше) з родзинками та, або курагою, або горішками, кунжут, біле насіння, та ін в залежності з летом хфантазії.

На обіди варимо супи або борщі, всі продукти сублімовані (мнясо, буряк, цибуля, морква, часник, зелень, картопля, і тд)

+ можна трошки смальця або зажарочки (вижарене сало+мнясо)+ сухарики + крупа для більшої густини та калорійності, до борщів томатна паста .Якщо не вистачає часу заміняємо салом з сухариками.

Вечері - також або каші (гречка, рис, пшоно,ячнева і тд) або макарони тільки вже з зажаркою або суш грибами + сушені приправи, зелень... + овощі за сезоном бажано тверді.

На запивон: компоти з сушки або підніжного корму (шипшина,яблука, брусниці і т д) або з цього ж кисель(3 ложки крохмалу), чаї вітамінні (мнята, суниці, чебрець є всюди), або какао з домашнього місцевого молочка (мням-мням), хоча в місті взагалі не переношу його.

Ну і побільше глюкозки , горішків, сухфруктів на привалах. Ще чула спрага добре втамовується водою з додаванням лимонної кислоти + мед (чи цукор тре уточнити).

Ну а взагалі пишіть ще, я люблю єкспериментувати)))

Дякую за відповідь.:). А як готуються сублімовані продукти?

На сніданки ми теж готуємо молочні каші. І як приємо в вівсянку з згущеним молоком всипати півкружки свіжих чорницьабо суниць( а цього добра і в Карпатах і в нас на Волині вистачає. І теж з сухофруктами та горішками.

А от що стосується топленого масла, то ось цитата з Вікіпедії:

"Согласно индийской медицинской системе Аюрведа топлёное масло является не только пищевым, но и лекарственным средством, обладает омолаживающими и тонизирующими свойствами. Увеличивает пищеварительный огонь (Агни) и иммунитет (Оджас), помогает работе тонкого кишечника. В отличие от других масел, засоряющих печень, придаёт ей силу. Питает нервные ткани организма, костный и головной мозг в результате чего увеличивается острота ума. Повышение Оджаса также хорошо воздействует на тонкие ткани тела, в том числе на шукра-дхату (репродуктивную ткань).

Топлёное масло содержит намного меньше воды, чем сливочное, что позволяет хранить его значительно дольше − около 9-ти месяцев при комнатной температуре, до 15-ти месяцев в холодильнике. Дымиться оно начинает только при 205 °C, поэтому пригодно для жарения"

Прочитав в одному туристичному довіднику, що 2 чайні ложки топленого масла , випиті перед маршем, понижують спрагу.

І ще прочитав,що скибка чорного хліба з сіллю перед маршем, також знижує відчуття спраги. Прочитав недавно, ще не встиг спробувати на собі. :) Коли довго йдеш по хребту, це може бути актуально.

Ще беру в похід глюкозу і аскорбінову кислоту. Коли відчуваю , що сили покидають, таблеточку глюкози під язик, діє дуже швидко. Ну а аскорбінки, то це й так зрозуміло.

Ще добре в холодну пору року додати в чай порошок імбіря. Чай стає ніби гострий, і гріє. Імбір має зігріваючі властивості. Пробував ,дійсно допомагає. А імбир продається там, де приправи.

Опубліковано
Съешь осиновой коры и взбодришься до поры,

Чай, не химия какая, чай, природные дары.

:smile3:

А тобі б все обгадити. Спробуй спершу, а потім коментуй. Таке враження, що ти все про все знаєш.

как тебе сказать.. я вообще не поклонник масла, даже и топленого. чистый холестерин, да и только. нужно ли оно человеку для активного отдыха? imho, вовсе нет. еще момент - чтобы правильно приготовить топленое масло, нужно сливочное масло высокого качество, сельское или домашнее, а не то, что лежит на полках магазинов. ведь неизвестно как поведут себя при многократном нагревании и длительном хранении все те консерванты и добавки, которые в нем имеются. цену "правильного" масла любой желающий может узнать на продуктовом рынке. вкус и запах у топленого масла тоже "на любителя"

единственный большой плюс - высокий срок хранения. месяцы при комнатной температуре. ну и относительно высокая энергоемкость (с шоколадом все равно не сравнима). лечить, скажем, раны намазывая их топленым маслом в походе ты все равно не будешь - мазь "Спасатель" справится с этим на порядок лучше.

насчет приведенной мной цитаты - да, это Филатов. сказ о Федоте-стрельце. настоятельно советую к прослушиванию в исполнении автора.

Погоджуюсь, що смак топленого масла специфічний. Одним дуже подобається, іншим навпаки. Готувати його треба тільки з домашнього(не магазинного) масла. А от стосовно холестерину, то ось одна стаття:

"Гхи (топленое масло)

Описание

Чистое масло гхи, которое защищает наш организм от вредного воздействия свободных радикалов, является идеальным источником жирных кислот. Гхи – это санскритское слово, которое обозначает топленое сливочное масло. Гхи – это обыкновенное сливочное масло без лактозы и других молочных остатков (поэтому это масло подходит для людей, не переносящих лактозу). Гхи готовится путем кипячения сливочного масла и удаления сухих остатков молока. Масло гхи считается наиболее полезным для приготовления пищи, так как оно способствует ее усвоению и выведению остатков пищи из организма, а также улучшает цвет лица. Несмотря на то, что гхи - это насыщенное масло, по своей молекулярной структуре оно отличается от других животных жиров. Оно состоит из жирных кислот с короткой химической цепью (легко усваиваемых организмом), в отличие от жирных кислот с длинной химической цепью (которая трудно переваривается и вызывает раковые заболевания и кровяные сгустки). Масло гхи является более питательным и, как показали исследования, если его употреблять в умеренном количестве, не повышает уровень холестерина в крови.

Гхи обладает и рядом других преимуществ. Оно содержит жирные кислоты, на 8 процентов менее насыщенные по сравнению с другими съедобными жирами, что делает его легче усваиваемым. Белковый казеин, повышающий уровень холестерина в крови, удаляется из масла гхи во время его приготовления. Гхи содержит антиоксидант витамин Е, а также является единственным из съедобных масел, содержащим витамин А. Антиоксиданты помогают предотвратить окисление липидов, вызывающее атеросклероз и повреждение ДНК в клетках. Согласно одному из исследований, масло гхи не содержит продуктов окисления холестерина. Гхи содержит от 4 до 5 процентов линолевой кислоты, необходимой жирной кислоты, которая обеспечивает рост и развитие тканей и органов тела. «Необходимая жирная кислота» означает, что тело само не может производить эту кислоту и для правильного функционирования оно должно получать ее из пищи.

Масло гхи не горит при жарке. Это очень большое преимущество, так как растительное и сливочное масла при горении становятся канцерогенными, создают свободные радикалы, а также являются трудными для переваривания.

Продукт коровы — гхи, очищенное топленое масло, или просто сливочное масло. Чаще всего в ведической культуре используется гхи. Такое масло освобождается от других компонентов, остается только жировая основа. Веды говорят, что это самое сильное согревающее средство, которое только существует в природе. Причем гхи действует не только снаружи, но и внутрь, оно согревает изнутри, т. е. увеличивает силу всех видов пищеварения. И не просто активизирует все виды пищеварения, но нормализует его и очищает от всех видов плохого пищеварения.

Опубліковано
Съешь осиновой коры и взбодришься до поры,

Чай, не химия какая, чай, природные дары.

:smile3:

А тобі б все обгадити. Спробуй спершу, а потім коментуй. Таке враження, що ти все про все знаєш.

как тебе сказать.. я вообще не поклонник масла, даже и топленого. чистый холестерин, да и только. нужно ли оно человеку для активного отдыха? imho, вовсе нет. еще момент - чтобы правильно приготовить топленое масло, нужно сливочное масло высокого качество, сельское или домашнее, а не то, что лежит на полках магазинов. ведь неизвестно как поведут себя при многократном нагревании и длительном хранении все те консерванты и добавки, которые в нем имеются. цену "правильного" масла любой желающий может узнать на продуктовом рынке. вкус и запах у топленого масла тоже "на любителя"

единственный большой плюс - высокий срок хранения. месяцы при комнатной температуре. ну и относительно высокая энергоемкость (с шоколадом все равно не сравнима). лечить, скажем, раны намазывая их топленым маслом в походе ты все равно не будешь - мазь "Спасатель" справится с этим на порядок лучше.

насчет приведенной мной цитаты - да, это Филатов. сказ о Федоте-стрельце. настоятельно советую к прослушиванию в исполнении автора.

І ще стосовно енергоємкості.

1кг шоколаду - 4800 ккал

1кг топленого масла - 8850 ккал

Ось знайшов шкалу калорійності:

Содержание калорий в одном килограмме основных продуктов питания

Топленое масло 8850

Растительное масло 8500

Сливочное масло 7800

Сало соленое 6150

Сырокопченая колбаса 5500

Порошок яичный 5300

Шоколад 4800

Молоко сухое 4800

Сыр голландский 3900

Сахар 3900

Печенье 3900

Пшенный и гречневый концентрат 3500

Макаронные изделия 3450

Конфеты 3400

Сгущенное молоко с сахаром 3400

Манка 3400

Рис 3300

Овсянка 3300

Галеты 3200

Гречка 3100

Сухари ржаные 3000

Пшено 3000

Полукопченая колбаса 3000

Печеночный паштет 3000

Вобла 2900

Сухари пшеничные 2800

Горох и другие бобовые 2800

Изюм 2600

Хлеб пшеничный 2600

Ветчина 2500

Кисель 2500

Сухие яблоки 2200

Сыр плавленый 2150

Курага, чернослив 2150

Вареная колбаса 2050

Сгущенное молоко без сахара 2000

Сосиски 1950

Хлеб ржаной 1900

Тушенка 1900

Консервы рыбные 1550

Картофель 650

Свежие яблоки 450

Свежие груши 350

Другие овощи 300

Апельсины 250

Опубліковано

Стосовно "осиновой коры". :D Ось, знайшов на одному форумі:

"А вот несколько старинных рецептов кушаний, приготовленных из деревьев.

Далее приготовляется сушеная рыбья икра, которая предназначается, главным образом, для мужчин, отправляющихся в лес для добычи диких зверей. Имея при себе один-единственный фунт этой сушеной икры, камчадал обеспечен провиантом на целый месяц, ибо когда ему хочется поесть, он срезает кору березы (а они растут здесь везде во множестве), снимает верхнюю мягкую кору, а твердую ее часть, прилегающую ближе всего к стволу дерева, намазывает небольшим количеством взятой с собой рыбьей икры, а затем поедает ее, как сухарь или как бутерброд, что и составляет всю его пищу.'

Пробовал, правда икру использовал селёдочную и карповую. И такой бутерброд действительно вкусен и питателен."

Опубліковано

А я для себя открыл сало , перетертое со специями и чесноком.

Кроме того, что это - просто объедение,

Сало богато жирорастворимыми витаминами A E и D, и, главное, оно не бывает радиоактивным и не содержит канцерогенов. В свином сале есть арахидоновая кислота, которая относится к ненасыщенным жирам и является одной из незаменимых жирных кислот. Арахидоновая кислота помогает организму включить «иммунный ответ» при встрече с вирусами и бактериями. Поэтому свиное сало рекомендуется включать в зимнюю диету (читай первый абзац).

Сало содержит и множество других ценных жирных кислот, которые участвуют в строительстве клеток организма, а также играют большую роль образовании гормонов и холестериновом обмене. Они связывают и выводят из организма токсины. Причем, по содержанию этих кислот, сало опережает сливочное масло.

Именно в сале в оптимальном, хорошо усвояемом виде содержится селен. По данным института РАМН, 80% россиян испытывают дефицит этого вещества . А спортсменам, кормящим матерям, беременным и курильщикам этот микроэлемент просто жизненно необходим. Кстати, в чесноке, который часто употребляют вместе с салом, тоже содержится большое количество селена.

Сало не портится при долгом хранении . В продолжительных походах оно всегда было одним из главных источников физических сил для путешественников.

Так к чему изобретать велосипед? :) Выводит токсины и холестерин, канцерогены , желчегонное (полезно мне как алкоголику :)), мегапитательно, и к тому же крайне национальное блюдо! :ok2:

Правда пока хавал только магазинное, но весьма увлекся домашним приготовлением.

Опубліковано

А я для себя открыл сало , перетертое со специями и чесноком.

Кроме того, что это - просто объедение,

Сало богато жирорастворимыми витаминами A E и D, и, главное, оно не бывает радиоактивным и не содержит канцерогенов. В свином сале есть арахидоновая кислота, которая относится к ненасыщенным жирам и является одной из незаменимых жирных кислот. Арахидоновая кислота помогает организму включить «иммунный ответ» при встрече с вирусами и бактериями. Поэтому свиное сало рекомендуется включать в зимнюю диету (читай первый абзац).

Сало содержит и множество других ценных жирных кислот, которые участвуют в строительстве клеток организма, а также играют большую роль образовании гормонов и холестериновом обмене. Они связывают и выводят из организма токсины. Причем, по содержанию этих кислот, сало опережает сливочное масло.

Именно в сале в оптимальном, хорошо усвояемом виде содержится селен. По данным института РАМН, 80% россиян испытывают дефицит этого вещества . А спортсменам, кормящим матерям, беременным и курильщикам этот микроэлемент просто жизненно необходим. Кстати, в чесноке, который часто употребляют вместе с салом, тоже содержится большое количество селена.

Сало не портится при долгом хранении . В продолжительных походах оно всегда было одним из главных источников физических сил для путешественников.

Так к чему изобретать велосипед? :) Выводит токсины и холестерин, канцерогены , желчегонное (полезно мне как алкоголику :)), мегапитательно, и к тому же крайне национальное блюдо! :ok2:

Правда пока хавал только магазинное, но весьма увлекся домашним приготовлением.

Сало на вершині п"єдесталу. :)Це вже аксіома. Але думаю, що перетерте сало треба готувати власноруч. Бо в супермаркетах люблять в такі продукти(особливо перекручені в фарш і приправлені спеціями) втюхати підпорчений та залежалий товар.

Хоча все-таки, сало забезпечує лише жирами. А треба ще й білки та вуглеводи.

Знайшов декілька цікавих рецептів

Курт- казахське блюдо, кульки з молодого соленого сиру.Катаються кульки з молодого соленого сиру і висушуються.Чим сухіші, тим кращі. Можуть бути придатними до їжі впродовж місяця.Можна їсти так а можна добавляти в гарячі блюда.

". Башкиры часто добавляют курт в мясные жирные супы. Вкус — сухой, солёный, бывает сладковатый и кислый. Очень сытен. Помогает легче переносить жажду в степи или пустыне. Также употребляется в качестве закуски к кумысу (в современности иногда к пиву). Его еще называют "таблетками от голода"

Курт - это просто соленый сушеный творог. Нужно дать молоку скиснуть, потом долго варить, помешивая, пока значительная часть жидкости не выкипит. Отцедить, посолить, накатать колобков и сушить на свежем воздухе. Это самый простой способ."

Думаю попробувати поексперементувати.

А ще два рецепти використання топленого масла в поході.

1) Молочна суміш: молоко сухе 25%

масло топлене 25%

вівсяні пластівці 50%

Суміш розсиняється водою і доводиться до кипіння.

2) тибетський чай. Заварюється міцний чорний чай, трохи настоюється, туди молоко, топлене масло і сіль.Можна без молока.

Також добре сипнути трохи імбиру( щоб краще зігрівав)

пробував, смак специфічний, схоже на бульйон, але мені дуже сподобався.

Головна фішка цього напою - дуже поживний, відновлює сили і має зігріваючий ефект.Легко засвоюється.

Так як в Тібеті клімат холодний гірський,кочівники не дарма користуються цампою і цим чаєм багато столітть. Тобто, підходить для гір, для холодної пори року.

Опубліковано

вы как хотите, а я все равно в походе буду грызть марокканские финики и кушать пареный рис. жиров-то у меня своих хватает, с энергоемкостью не уступающей переплавленному маслу :smile3:

и кстати, ODZER, ты сюда пришел аюрведу продвигать под видом здорового питания? так начни с азов, а не с гхи. и в соответствующем разделе

Опубліковано

вы как хотите, а я все равно в походе буду грызть марокканские финики и кушать пареный рис. жиров-то у меня своих хватает, с энергоемкостью не уступающей переплавленному маслу :smile3:

и кстати, ODZER, ты сюда пришел аюрведу продвигать под видом здорового питания? так начни с азов, а не с гхи. и в соответствующем разделе

Шановний Shkoder,в моєму першому повідомленні я написав

"Підскажіть рецепти їжі для походів.

Щоб швидко готувалась, довго не псувалась, і була ситна, і корисна"

Мені не важливо, з якої це кухні,мексіканської, тибетської, чи ще якоїсь. Головне, щоб ця їжа була практичною в поході, відповідала вищеперерахованим показникам.

Особисте моя симпатія до цампи та топленого масла немає ніякого відношення до реклами аюрведи, це власне мною не раз перевірений в походах та оправданий рецепт .

Якщо в вас є якісь цікаві туристичні рецепти, я з задоволенням ними скористаюсь

Опубліковано

Є таке питання - м"ясні продукти в поході.

Без них ніяк.А що беруть в похід - сирокопчена ковбаса,тушонка, паштет. З ковбасою ясно, треба купувати дорожчу.

Якщо хтось пробував купувати тушонку за останні роки- знає, що це зроблено з "сісі-пісі і хвости" :) , М"ясо знайти серед жилок і води тяжко. Паштет - туди теж втюхати можна що завгодно.

Якщо хтось знає марку тушонки , яку можна купувати - підскажіть!

Якщо хтось знає перевірений рецепт саморобної тушонки або сублімованого м"яса - напишіть

Опубліковано

Якщо хтось знає перевірений рецепт саморобної тушонки або сублімованого м"яса - напишіть

1. На базарі купуєш обрізки м’яса, сала. Ріжеш дрібно, якщо ліньки - перекручуєш на м’ясорубку (порізати краще). Складаєш усе у велику каструлю. додаєш десь за півлітри води (вона википить в процесі). Солиш, перчиш. Вариш. Вариш на маленькому вогну, але щоб кипіло. Вариш довго, аж поки сало не перетопиться на жир. Розливаєш в банки. Охолоджуєш. Годиться в кашу, в картоплю, на бутерброд.

2. На базарі купуєш дешеве сало (тонкі обрізки з живота, здір, всяке таке). Треба сало і тільки сало, без м’яса і точно тільки дешеве сало, найдешевше.

Опять же: нарізаєш, складаєш у каструлю, додаєш води - вариш. Вариш довго. Сало спершу топиться, а потім перетворюється на суху шкварку. Посолити, поперчити.

Поки сало топиться береш багато-багато цибулі звичайної (1 кг), чистиш, ріжеш півкружальцями, смажиш на смальці (на олії не катить), поки цибулька не набуде золотистого кольору. Береш часник, чи треба говорити, що часника теж треба багато. Дрібненько ріжеш, або давиш і на сковорідку до цибулі. 5 хвилин і готово.

Далі, сало перетопилось. Жир зливаємо по банках. А шкварки передавлюємо виделкою чи товкачиком на пюре і от туди додаємо цибулю з часником. Розмішуємо і розкладаємо по баночках. І ховаємо, далеко ховаємо. Бо як знайдуть, то не відіркуться, поки все не зїдять! Ну от. Поки все написала, в мене слюньки покотились...

Смачного!

Опубліковано

Якщо хтось знає перевірений рецепт саморобної тушонки або сублімованого м"яса - напишіть

1. На базарі купуєш обрізки м’яса, сала. Ріжеш дрібно, якщо ліньки - перекручуєш на м’ясорубку (порізати краще). Складаєш усе у велику каструлю. додаєш десь за півлітри води (вона википить в процесі). Солиш, перчиш. Вариш. Вариш на маленькому вогну, але щоб кипіло. Вариш довго, аж поки сало не перетопиться на жир. Розливаєш в банки. Охолоджуєш. Годиться в кашу, в картоплю, на бутерброд.

2. На базарі купуєш дешеве сало (тонкі обрізки з живота, здір, всяке таке). Треба сало і тільки сало, без м’яса і точно тільки дешеве сало, найдешевше.

Опять же: нарізаєш, складаєш у каструлю, додаєш води - вариш. Вариш довго. Сало спершу топиться, а потім перетворюється на суху шкварку. Посолити, поперчити.

Поки сало топиться береш багато-багато цибулі звичайної (1 кг), чистиш, ріжеш півкружальцями, смажиш на смальці (на олії не катить), поки цибулька не набуде золотистого кольору. Береш часник, чи треба говорити, що часника теж треба багато. Дрібненько ріжеш, або давиш і на сковорідку до цибулі. 5 хвилин і готово.

Далі, сало перетопилось. Жир зливаємо по банках. А шкварки передавлюємо виделкою чи товкачиком на пюре і от туди додаємо цибулю з часником. Розмішуємо і розкладаємо по баночках. І ховаємо, далеко ховаємо. Бо як знайдуть, то не відіркуться, поки все не зїдять! Ну от. Поки все написала, в мене слюньки покотились...

Смачного!

Дякую за рецепт! дійсно слюнки течуть. :)

а скільки часу може зберігатись в звичайних умовах така тушонка?

Опубліковано

Надибав один рецепт "самодельного мяса"

http://www.skitalets.ru/equipment/food/sub_meat/index.htm

І на цьому ж сайті "пособие для начинающего завхоза"

http://skitalets.ru/food/articles/lebedev/index.htm

" У хорошего завхоза продукты не кончаются

У хорошего завхоза продукты не остаются"

Опубліковано

Дякую за рецепт! дійсно слюнки течуть. :)

а скільки часу може зберігатись в звичайних умовах така тушонка?

Зазвичай недовго - з‘їдають!, а ше під горілочку..... йде на ура!

А якщо серйозно, то в холодильнику - безкінечно довго.

А на природі - тиждень витримає легко. При високих температурах може трохи розтанути. Але якщо зберігати в термопакетах - ніц їй не станеться. Навіть, якщо трохи підцвіте (жир вкривається білим пушком), то зняти вверхній шар - і як новенька!

Опубліковано
Влияние на организм

Согласно Аюрведе и тибетской медицине, ячмень — это высокоэнергетический продукт. Кроме того, он усиливает циркуляцию жидкостей в теле и способствует профилактике пролежней, риск возникновения которых особенно высок у тибетских монахов, по нескольку дней и месяцев медитирующих в одной позе. Однако, для переваривания ячменя требуется сильный «пищеварительный огонь», поэтому людям, имеющим склонность к запорам, не стоит злоупотреблять цампой.

Будьте обережні :dont:

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

  • Останні відвідувачі   0 користувачів онлайн

    • Жодного зареєстрованого користувача не переглядає цієї сторінки


×
×
  • Створити...