Перейти до змісту

Цікаве питання.

fenmix

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано
Мало людей помнит себя с раннего возраста. Вообще с точки зрения психологии, мы можем помнить себя лишь с того возраста, когда уже научились говорить, потому что только тогда наши мысли начинают складываться в систему, хотя встречаются и исключения!

А чи пам'ятаєте ви себе до 4 років?

Я себе пам'ятаю тільки з 6 років. Це цікаве питання у психологів.

Опубліковано

Пам"ятаю себе з року, коли почала відвідувати садок. Яскраво в пам"яті дні звикання до ясель. Чітко пам"ятаю запах в групі, як виглядав мій шкафчик, узор скатертини на столиках і сльози за мамою.

Найчіткіше пам"ятаються емоційні переживання, як хороші так і погані. Ранки в садочку, репетиції, навіть пісні, які там виконували і з ким дуетом співала :D, новорічні костюми. Як прикидалася, що сплю в тиху годину, де стояла бочка з квашеною капустою для всього садка і як ми крали ту капусту і їли під час прогулянки ;) З переходу з зрупи в групу пам"ятаю де саме стояло моє ліжечко, як звати вихователів і нянічку і т.д. Одним словом пам"ятаю все :P

Опубліковано
Девочка с феноменальной паматью? ;)

Зовсім ні. Постійно задумують над тим скільки мені років, де святкувала останнє день народження  :D А скільки коштує та чи інша куплена мною річ, то хоч би і намагалась запам"ятати, то ніяк :D

Опубліковано

Щось в пам'яті прорізається ще як у садок ходила, а уже все усвідомлено більш-менш, так з 6 років, коли народилася молодша сестра :) на мої плечі лягла невеличка частина турботи про неї

Опубліковано

отлично помню прабабушку (она умерла когда мне не было еще четырех лет), как ездили к ней в Н-Волынский. помню как папа машину купил (мне тогда три года было). помню все дни рождения свои и двоюродного брата, где-то лет с трех, отлично помню как ждал появления младшего брата (у нас разница в 4 года), да и вообще очень много по-мелочи, например как в три года мне дед подарил игральные карты с буквами и научил читать. или вот музыку тех времен.. до двух лет - очень смутно, но могу вспомнить как выглядела квартира в которой мы тогда жили и где были расположены основные вещи, типа стола или серванта.

впрочем, часто ловлю себя на мысли, что добрая половина этих воспоминаний "надуманная", так как сказать регенерированная по контрольной сумме :smile3: но такие вещи, как лица дворовых друзей-дошколят, это не восстановишь - в школу я пошел в шесть с половиной лет и пришлось распрощаться, что тоже серьезно впечаталось в сознание.

еще замечаю, что отлично помню "оттуда" какие-то незначительные мелочи, а довольно важные события - нет. у Михаила Веллера во "Всемирной теории всего" есть глава посвященная детским воспоминаниям - интересующимся советую прочесть

Опубліковано

С пяти лет (может, чуть раньше) точно помню себя - и садик, и перепачканные смолой шорты, и драки из-за опозиционных взглядов на вещи, и подсматривания за девочками :D Школу уже, естественно помню :)

До школы тоже себя помню - поездки в Гродно (Беларусь), желание учиться там в белорусской школе... Поездки в Могилёвскую область в глухую деревню, зимой и летом, на автобусах, пешком с маленьким рюкзаком-вещмешком и с дедом на конях...

Помню себя в три года (и пару месяцев) на море в Сухуми, несколько эпизодов. Некоторые - по рассказам бабушки, наверное, но "видел" их очень живо, поэтому, думаю, всё-таки помню

Помню полёт на Ил-62 в Киргизию, во Фрунзе, очень смутно полёт на Ан-2 в Луцк. Это тоже в возрасте около трёх лет. А вот горы совсем не помню... :(

Кажется, что помню аэродром с самолётами за "Варшавским" мостом. Меня с моста спускали на санках по склону, примерно в район мойки (справа как ехать к "Там-Таму"), и там ещё была бетонная лестница сбоку... Кто помнит - в 1982 году аэродром ещё действовал или уже расформировывался? Или его уже не было?

Самое раннее - где-то в возрасте около года. В Киверецкой общаге меня учили ходить :) Чётко помню, как висел на полотенцах (растянутых, для поддержки меня), а ногами перебирал по коврику, зелёному с красными полосками по бокам... Родители не верят, что я могу такое помнить, хотя детали, которые я описываю, совпадают. Мне об этом точно не рассказывали. Зато много других забавных и не очень случаев, которые рассказывали часто - в упор не помню...

:)

Опубліковано

Десь було мені років три максимум чотири.... пам*ятаю що на місті теперішнього колібріса що на рівненскій була там столова. :) Я з батьками туда часто ходив вот і запам*яталось напевне... садочок пам*я таю, молодшу та старшу групи.

Опубліковано

Найперша згадка - як колись я лежав в лікарні і мене заставляли спати, а я не хотів. І ще там же книжки в ліжечку (таке з високими бортами). Коли пару років назад спитав в батьків, коли це було, то сказали, що мені тоді й ще двох років не було.

З трьох років дуже багато згадок (садочок, сусідські діти), хоча й всі якісь епізодичні.

В 5 років (дуже добре запам'ятав факт) граючись в садочку, зловив себе не думці, що не все пам'ятаю, що було раніше. Тому вирішив тоді "запам'ятовувати". Мало допомогло, але важлива сама думка... :)

Опубліковано

Ще з садочка пам'ятаю, два випадки.

Один, коли я собі "жартував" і хотів пригріти савком одного хлопця ( хотів його налякати), і сильно замахнувся, а ззаду стояв хтось інший... Ну він живий здоровий, але гримнуло його добре...

Другий це коли ми гралися на дитячій площадці, і мене в кущі затягнула дівчина і поцілувала :) Ніяк її лиця не можу згадати, перший поцілунок був.

А потім також пам'ятаю як помер дідусь... Це з таких спогадів, що одразу пригадуєш, якщо подумати можна ще згадати.

Опубліковано

Думаю, що кожен за нас пам"ятає себе з того моменту, коли з ним сталося щось таке. чого раніше не траплялося або те, що запам"яталося назавжди, тобто те, що сколихнуло в тобі якісь почуття, хороші чи не дуже. Я, наприклад, дуже сильно, в деталях пам"ятаю як виповнилося мені три роки, саме в цей день мій хресний батько прийшов з коробкою в два рази більшою ніж я в висоту, в якій була лялька (на голову вища від мене ) з білим кудрявим волоссям, яку можна було водити за руку і яка розмовляла, а ще яскравий оранжевий халатик. Цей день можу описати в самих найменших деталях, до нього ж не пам"ятаю нічого ;):P

Опубліковано

Мдя... а я непам'ятаю (((

Ще ж не старий але вже нічого не можу згадати.. ну не зовсім щоб ве забув.

Пам*ятаю різні події але не можу зорієнтуватися в якому віці це було :(

Опубліковано
впрочем, часто ловлю себя на мысли, что добрая половина этих воспоминаний "надуманная", так как сказать регенерированная по контрольной сумме

Я коли був малий, то доказував, що памятаю весілля своїх батьків, хоча народився пізніше. :blink:

Опубліковано

тільки епізоди з такого раннього віку..

я сиджу у маминої тітки в літній кухні(мені роки два, напевно), мені кажуть, що йде мама і я бачу її у вікно- вона піднімається стежкою від дороги до хати, вбрана у коричневе пальто.

пам"ятаю деякі свої іграшки, що мав їх, коли жив з мамою у прадіда. синій пластмасовий танк і металевий зелений. здається, з відламаною гарматою.

пам"ятаю, що боявся вигляду прадідових босих ніг. він мав ампутовані пальці, які відморозив у сибіру, був там 10 років по "путівці" від НКВС. Зарізав бандерівцям бика коло лісу, а хтось стукнув.

пам"ятаю, як повернувся зі служби на флоті батько-мені тоді було три роки. дідо ШтЕфан(мій прадід) покликав мене з кімнати і показав у вікно- ось твій батько вернувся. я побачив, як якийсь незнайомий вусатий дядько у чорній формі обіймає і цілує мою маму. вона плачу. я злякався і сховався від нього під ковдру. пам"ятаю, що не хотів вилазити. і ніяковіння батька. Справа в тому, що батьки одружились і батька забрали служити, на Краснознамен.Балт.Флот(так було написано на його бескозирці, якою я ще довгі роки бавився). я народився через 5 міс по весіллі, коли він служив. і вперше він мене побачив, коли мені був рік.аж тоді його вперше відпустили у відпустку.

часом нас навідував батьків менший брат, тоді київський студент, що привозив мені у чорному дипломаті апельсини і вчив називати їх помаранчами:)мені привозили помаранчі..:)чітка картинка- яскраві сонця помаранчів, які я бачу у привідкритій пащі чорного дипломата..:)

до речі, з-під ковдри у попередньому епізоді батько і мама виманили мене саме помаранчем:)

пам"ятаю, як експромтом поїхав у Луцьк з Карпат, де ми жили з мамою, з дідом-батьковим татом.

це теж було десь у районі трьох років.

хтось кличе мене, каже, що приїхав мій дід. я дивлюся від хати і бачу, що вище, за хатою на гірці стоїть дід- сивий чуб, джемпер на гудзиках, здається. сірого кольору.

коли ми його проводжали, він запропонував їхати з ним, я зайшов до нього у автобус. пам"ятаю, як закрились двері, дещо несподівано і різко- і дали зрозуміти. що розмови про подорож стали реальністю. так я і поїхав у замащених колготах:)

пам"ятаю ще декілька епізодів із садочка..

Опубліковано

перший спогад десь в районі 2-х років (прабаба, поховали її коли мені було 3). Далі перодами, тут пам"ятаю, тут не пам"ятаю.

Опубліковано

хмм..

до школи пам*ятаю дуже багато всього ...

дуже любив коли мене вивозили в калясці на вулицю, і біля мене збиралось купа сусідськіх дівчат, і шось мені росказували, малювали .. і тд

десь в 2 роки я "загубився" на кладовищі в гаразджі ... мене шукали пів дня .. а я лазив і називав могилки "корабликами" (аж самому дивно)

десь також в роки 2 мене дід "забув" в магазині ... добрі тьотінькі мені дали "бублік" і я не сильно то й розстроївся ...

ше помню як з батьою на вєліку ганяли на стройку на вишків до хресного ... да і не тільки туда ... катались майже щоранку.... я вставав дуже рано і будив його з криками "паєєєхалі" ... залазив в своє чудо сидіння на рамі і ждав .. навіть пам*ятаю як ми навернулись разок... батя фшокє .. я в слєзах ..

в 4 роки я попав в лікарню ... чітко помню майже кожен день.. навіть імена діток які були зі мною в палаті...

потім мені купили зайчика ... це вже нєзабиваємо ... коліна, лікті всі в "зєльонці" і незважаючи на це, я прошу батька зняти, як я їх називав "запасні кальоса", бо вони мені тільки заважали....

дід був викладачем у "Кульку" .. і часто совав мене по всяким концертам, особливо ансамбль "колос", кагбе він був один з засновників, і я був майже на всіх концертах в Луцьку, і інших рай центрах ... помню чітко майже все ..

ше помню походи в парк, атракціони, як мене зтошнило коли я на "лодочках" покатався ..

ну а потім школа... перші красовкі "пума", які батя привіз з "прибалтики"... футбол ... і всьо такоє ..

Опубліковано

В пам'яті залишились тільки окремі картинки. Можливо пам'ятаю навіть момент народження (білий потолок, тускле освітлення, звичайно до кінця не впевнений :/).

Чомусь відложилися тільки окремі сцени, а не важливі події. Про дещо взнав тільки в більш зрілому віці - зовсім не пам'ятаю, як сів на електроплитку, няньку, що мене гляділа, прабабу та прадіда, що за мною дивились...

Мій малий (3 роки) пам'ятає що було, коли він був зовсім маленьким й не вмів говорити, навіть назвати може, хоча більше ніде про таке не міг почути. Зрештою, в три роки я теж, напевно, все пам'ятав :)

Опубліковано

Навіяні темою спогади. Із репертуару мого дитячого садка до свята 8 березня.

Хто співав таке, признавайтесь?  :D

></param><param'>
></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350" align="center">

Из чего же сделаны

Папа может

Опубліковано

Пам"ятаю уривками починаючи з 2 ох років. Можу повністю описати квартиру в якій ми жили коли мені було 2. Також в пам"яті деякі окремі події, але згадати все цілком не можу.

Опубліковано

Пам’ятаю свою коляску (Мальвіна, синього кольору), пам’ятаю дитячу байкову піжаму, ще кілька речей.. все уривками.

• 2 місяця потому...
Опубліковано

А в мене більшість спогадів неприємні....(((((

Більшість спогадів із садочка).

Пам’ятаю, як сіла в кип’яток, пам’ятаю хлопчика з палати, з яким подружилась, це десь вік 4-5 р.

Далі пам’ятаю в 6 р. операцію на грижу: світло, біла стеля, холодно... а потім як я хвасталася золотою монеткою, що приклеювали до пупа, щоб я пальці не пхала))), пам’ятаю завхват дітлахів від шраму:).

Пам’ятаю як холодно було спати і що мерзла, навіть у піжамі....

Як ходили на англ. мову по звивистому коридорі, як вчили слова.

Навіть пам’ятаю підготовку до школи, мені було років 6...

О, ще пам’ятаю, як я допомагала з’їсти омлет, запіканку і випити какао))).

Опубліковано

Самые ранние воспоминания, я 9 месячный, как ч/б фотография - длинные ряды автоматических камер хранения с явно передержанной выдержкой. Родители говорили что в июле ездили со мной в Краснодар, хоть и сомневаются что я мог такое помнить. остальное лет с 3-4, как переехали в новый город, садик, как принес туда перочинный ножик, и воспитательница вставляла пистон папе за мое поведение, драки, противную молочную пенку на манной каше, вечно строящийся город и осеннюю грязь, налипающую аж до ушей, диафильмы на простыне и "комиксы" по мотивам советских мультфильмов. :)

Опубліковано

десь років із 3х пам"ятаю себе, особливо момент як мало не зніс пів голови собі і попав до лікарні), лікарів, медсестер, навіть чайник з якого полоскав рота, також дуже добре садочок, свою розкладушку, мішечок (в той вік був мішок вдвічі більший за мене:)) з постіллю, іграшки, виховательок...

Також пам"ятаю як їхавши автобусом в той же садочок називав всі зустрічні автомобілі по марках, мої батькі і інші були вшокє), від сили років 4 мав тоді, сам дивуюсь звідкі я їх всіх міг знати.

дуже багато якскравих подій в памяті, все чітко памятаю в деталях, ехх дитинство - безтурботна пора, "чистий вінчестер в голові"), повно вільного місця..

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...