Перейти до змісту

[Архів] - Куплю DDR4 Kingston Fury 2x8 або 16G.

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Розумію що зараз неадекватні ціни, але є надія що хтось із бордівчан має у себе 2x8 чи одну 16G і продасть по нормальній ціні. Хочу трошки проапргрейдити свій пк.

Пишіть в особисті. 
Можливо обмін на Asus gtx950 2g

Опубліковано
В 18.12.2025 в 13:00, vampirich сказав:

біткоїни, золото, нерухомість... треба було в оперативу вкладатись :)

І в ССД. 

Ціни вилетіли за межі Земної орбіти. 

В жовтні купував 250Гб за 20,99Є. Зараз же 31,99Є. 

Благо купив ще кілька штук ССД 128Гб, б.в. 5 Штук за 20Є :)

• +1 1
Опубліковано

OpenAI може забрати 40% усієї оперативної пам'яті у світі

Компанія підписала попередні угоди з Samsung і SK Hynix на поставку дуже великих об'ємів DRAM — близько 900 000 пластин на місяць, що, за оцінками аналітиків, може становити до половини світового виробництва. 900 000 DRAM-пластин вистачить на 200-500 мільйонів звичайних пластинок ОЗУ. І це кожен місяць. Все це для їх мегапроекту Stargate з будівництва величезних центрів обробки даних для ШІ по всьому світу. При цьому конкретного року закінчення угод не вказано. Йдеться про період до 2029 року з можливим продовженням у 2030-ті роки і далі. Фахівці кажуть, що при такому розкладі про дешеву оперативну пам'ять можна забути назавжди

Опубліковано
В 21.12.2025 в 18:44, Nokian сказав:

OpenAI може забрати 40% усієї оперативної пам'яті у світі

Компанія підписала попередні угоди з Samsung і SK Hynix на поставку дуже великих об'ємів DRAM — близько 900 000 пластин на місяць, що, за оцінками аналітиків, може становити до половини світового виробництва. 900 000 DRAM-пластин вистачить на 200-500 мільйонів звичайних пластинок ОЗУ. І це кожен місяць. Все це для їх мегапроекту Stargate з будівництва величезних центрів обробки даних для ШІ по всьому світу. При цьому конкретного року закінчення угод не вказано. Йдеться про період до 2029 року з можливим продовженням у 2030-ті роки і далі. Фахівці кажуть, що при такому розкладі про дешеву оперативну пам'ять можна забути назавжди

Ми пам'ятаємо паводки чи пожежі в Тайвані. ТАк само казали. 

Інші катаклізми, що призводили до здорожчання цін на ОЗУ чи ССД. 

ТРималося півроку чи довше, потім зрозуміли, що ніхто не купує по таким цінам і стало все падати потрошки. 

Як і з відяхами, коли майнери розкуповлювали відяхи ще передзамовленнями по 100 штук. 

Зараз усього цього добра в достатку. І ціни адекватні, відносно.

• Подобається 1
Опубліковано
В 21.12.2025 в 21:45, Oli сказав:

І все заради того аби люди генерували тупорилі відео

Наче на відповідь ШІ треба у 20 раз більше електрики, ніж просто Гугл. 

Щось мені підказу, що невдовзі тарифи на інет зростуть.

Як і на електрику.

Менше будуть в тіктоку сидіти)

Опубліковано
В 22.12.2025 в 19:24, Nokian сказав:

Наче на відповідь ШІ треба у 20 раз більше електрики, ніж просто Гугл. 

:0006: звичайно що більше

уважно прочитай що я написав.

Опубліковано
В 22.12.2025 в 09:55, Zheny@ сказав:

Ми пам'ятаємо паводки чи пожежі в Тайвані. ТАк само казали. 

Інші катаклізми, що призводили до здорожчання цін на ОЗУ чи ССД. 

ТРималося півроку чи довше, потім зрозуміли, що ніхто не купує по таким цінам і стало все падати потрошки. 

Як і з відяхами, коли майнери розкуповлювали відяхи ще передзамовленнями по 100 штук. 

Зараз усього цього добра в достатку. І ціни адекватні, відносно.

Б/у в ціні не піде...

+є індуси ;)

Опубліковано
В 22.12.2025 в 19:24, Nokian сказав:

Менше будуть в тіктоку сидіти)

До чого тут тік-ток? Якщо про заробітки... то на зараз краще фейсбук;)

Колись обробка старих/відсканованих фото в мене займала 20-40хвилин, рік тому 10хвилин, а зараз я пишу промт і все. Так само і відео написав що хочу побачити в кінцевому результаті і як має бути, клац і готово

• 2 тижня потому...
Опубліковано
В 22.12.2025 в 18:24, Nokian сказав:

Наче на відповідь ШІ треба у 20 раз більше електрики, ніж просто Гугл

Ти даєш Гуглу один запит і він тобі знаходить результати. І ти сам шукаєш по купі посилань. Просто: клієнт-сервер. Він дає тобі інфу на вибір, а тисам уже рийся. 

ШІ - Це кластер із тисяч серверів із складною архітектурою. Який не просто знаходить відповідь на тисячах серверів і сайтах, перекладає на доступну мову, проаналізує, за потреби. 

Тепер в контексті електрики. 

Простий сервер це корпус, мамка, проц, дофіга ОЗУ і ССД. Ну і БЖ, щоб це обслужити. Умовних 1000Вт

Сервер для розгортання ШІ, це Корпус, кілька потужних БЖ, кілька графічних прискорювачів nVidia A100, для швидкої обробки, дофіга ОЗУ і дофіга ССД. 

Хороший графічний прискорювач, читай відеокарта, потребує дуже хорошого БЖ. Коли їх 3 або 4, БЖ потрібен не на 1КВт, а більше, і самих БЖ потрібно більше.  Сам прискорювач може "їсти" до 500Вт. А коли їх ціла ферма? 

То тепер скажи мені, скільки електрики треба ? 

Гість
Ця тема закрита для опублікування відповідей.

• Створити...