Перейти до змісту

Трошки про життя за кордоном.

Рекомендовані повідомлення

• Відповідей 1,5 тис
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

Опубліковано (змінено)
В 26.08.2026 в 16:27, Waver сказав:

І з розповідей тих хто придбав своє житло, як квартири так і будинки, і зробив файні цілком сучасні ремонти ще 5-15 років тому, я зробив висновок що загальна система майже та ж сама як і США, тобто на початку здається що ніби це не вигідно, а потім, через років 5-10 абсолютно всі раді що це зробили і тепер ані трохи не жалкують.

Ну якщо ти орієнтуєшся на людей, які зараз оцінюють свій вибір, що зробили 5-15 років тому, то врахуй те, що в тій же Німеччині останні кілька років відсотки за кредитом значно вищі, ніж ті, що були до корони, а якщо вони були фіксовані, то люди ті платять набагато менше. Крім того всі ціни  за останні років 4 дуже виросли,  і на нерухомість також, а за кредитом вони платять старі суми.... Тобто ті, хто брали довгий  іпотечний кредит років 10+- тому, ідеально попали, і їм точно жалітись немає чого :)

Змінено користувачем Unknown
Опубліковано (змінено)
On 8/26/2026 at 1:02 PM, Unknown said:

Що саме ти маєш на увазі під стилем проживання?

Маю на увазі той мінімалізм та економію з якою більшість живуть у тимчасовому житлі, тобто знаючи що можливо у скорому майбутньому прийдеться з того житла з'їжати не знаючи куди чи в яке наступне житло заїжати, та чи взагалі буде те наступне житло - люди облаштовуються по мінімуму та як можна економніше щоб якомога менше витрачати та більше зекономити або щоб потім багато не втратити, тобто щось знайти безкоштовно б/у, щось навіть придбати, щось навіть придбати нове з IKEA але саме маленьке та економніше, бо це тимчасово і не знаєш куди потім те все дівати та кому віддавати якщо щось... так само як і все що в тій квартирі тобі не подобається але самому хоч щось робити чи міняти за свій рахунок не хочеться бо воно все-одно не твоє... від того майже голі стіни, шумна або скрипуча підлога, матрас який лежить майже на підлозі, тобто маю на увазі низенькі найекономніші меблі, всіх інших меблів теж самий мінімум... що від стін аж йде ехо як в пустій квартирі під час ремонту. Натомість, ті приватні квартири чи будинки що люди собі придбали і мають у своїй власності - облаштовують максимально з затишком як багато хто і звик в Україні, іноді навіть досить стильно та сучасно, тобто все зроблено для повного фізичного та психологічного комфорту як для себе так і своїх дітей на роки вперед. Доволі багато вчора бачив гарних та затишних німецьких квартир та будинків наших та російскомовних іммігрантів, деякі навіть з дизайнерськими ремонтами та, як мені здається, з тими ж корпусними меблями виробленими на заказ, тобто під власні розміри стін та висоти стелі, але це все роблять тільки в придбаному для себе чи своєї родини житлі. В соціальному тимчасовому житлі такого немає і близько, але люди так живуть роками. Саме цікаво, що багато хто в такому ж стилі роками живе і в америці... щоб не витрачатись бо тимчасово. Але, мені здається що з роками поступово до цього звикаєш і до кращого вже й не прагнеш...

Змінено користувачем Waver
  • Дякую! 1
  • +1 2
Опубліковано (змінено)

В цілому ти маєш рацію. Але люди різні, і не завжди треба витратити багато грошей, щоб створити затишок в домі. Я теж стараюсь по мінімуму витрачати, меблі недорого бувші у вжитку, іноді і безкоштовні. Кілька прикладів наведу:

холодильник Сіменс купив за 300 євро п'ятирічний (новий коштував 800-900), диван (точніше куточок м'який) кажись за 220, і він дуже мало користований (нові 800-900 десь подібні), 

шафу класну 2,40 висотою і 3 метри довжиною віддавали старші  люди, бо переїжджали, і   виявилось, що трішки по висоті не ввійшла в нове житло (за 70 км я  катнувся). Ліжко двоярусне дитяче  з масиву дерева 2,00*0,90 в майже ідеальному стані кажись за 170 євро забрав (50 км від дому) , а новим коштувало в районі 800є.  Ще деякі меблі потрібно оновити, але це поступово. Часу звичайно на пошук і очікування адекватного варіанту потрібно витратити більше, ніж нове в магазині, але що поробиш...

Я думаю,  якщо взяти німців місцевих в околицях, які живуть не в своєму, а в орендованому, то наше житло буде вище середини по комфорту і затишку, і байдуже, що на інтер'є не багато грошей витратили. 

Змінено користувачем Unknown
  • Подобається 1
  • +1 1
Опубліковано
On 8/26/2026 at 1:15 PM, Unknown said:

Крім того всі ціни  за останні років 4 дуже виросли,  і на нерухомість також

А коли вони не росли чи коли перестали рости?

Опубліковано
В 26.08.2026 в 23:31, Waver сказав:

А коли вони не росли чи коли перестали рости?

Ну в Німеччині місцеві взагалі не пригадують такого стрімкого росту. Плавно дуже повільно вони росли, але це було майже непомітно, а тут раптом  за кілька років програма більше як десятиріччя виконана.

Орендні плати в тих людей, які довго не міняють житло і досі як 15-20 років тому трапляються, бо в договорах не закладали якогось ринкового зростання через звичну стабільність.

• +1 1
Опубліковано

Я таки за власне житло... Ніхто не мішає об"їхати весь світ, власне житло цьому аж ніяк не мішає. Зато завжди маєш куди повернутись у все готове. А не постійно десь їхати, шось постійно під себе налаштовувати по новому.

Я за своє життя мав 2 переїзди, і ну його нафіг. Оце все перевозити, таскати, знов  розкладати.

Воно коли в когось як кажуть по сучасному "мінімалізм" в житлі, ні шафи ні ліжка, то да. Запакував все в мішок і поїхав.

Є в мене такий знайомий, в нього всі речі в отаких сумках великих полосатих. Питаю "ти шо, шафу не можеш собі купити?", у відповідь отримую "Я люблю мінімалізм". А моя думка то прості лінь і пофігізм, а ніякий не мінімалізм.

А коли, як каже @Waver і меблі під себе поробив, і технікою класною обзавівся, тим самим домашнім кінотеатром, то ну його нафіг ті переїзди.

Куда б я не поїхав, мене завжди тягне додому, туди де сам все поробив і під себе. 

• Дякую! 3
Опубліковано
В 27.08.2026 в 07:17, WebTraveller сказав:

Я таки за власне житло...

Нажаль під час війни нерухомість то скоріш обуза ніж прибуток. На мою думку. Бо ти його робиш, вкладаєшся і тут , бах! і тобі його помножили на нуль. Або знову вставляєш вікна, відновлюєшся, і думаєш, мабуть, ну його нафіг?

В 27.08.2026 в 07:17, WebTraveller сказав:

А коли, як каже @Waver і меблі під себе поробив, і технікою класною обзавівся, тим самим домашнім кінотеатром, то ну його нафіг ті переїзди.

Знову ж таки, якщо нікуди не переїжаєш. А Якщо треба? То всі ці меблі, телевізори, шафи то вже як валіза буз ручки, і викинути шкода і тягнути важко.  

• +1 3
Опубліковано
В 27.08.2026 в 06:17, WebTraveller сказав:

Ніхто не мішає об"їхати весь світ, власне житло цьому аж ніяк не мішає

Тобі не заважає, але  більшості людей доводиться вибирати через обмежені фінанси. 

Я теж вкрай не люблю переїжджати. І хоч живу в орендованому,  але багато продумуємо з дружиною в житлі й облаштовуємо. Так - недорого, але щоб практично було і затишно.  Не знаю, як можна без шаф і нормальних ліжок жити. Я навіть в кладовці (яка багато закутків має) купу стелажів порозставляв, і деякі робив своїми руками під розміри. 

Опубліковано
В 27.08.2026 в 11:17, Electronshik сказав:

Знову ж таки, якщо нікуди не переїжаєш. А Якщо треба? То всі ці меблі, телевізори, шафи то вже як валіза буз ручки, і викинути шкода і тягнути важко.  

Ну... якщо подумати, яка має бути необхідність переїздів після 40-ка років?
По молодості я ще розумію, жив з батьками, потім якась квартира орендована, одна-друга, потім своє житло. 

Куди далі? Уявимо що війни не було. Війна це форсмажор. Куда в звичайному житті після 40 їхати? живи собі і насолоджуйся життям)))

• +1 1
Опубліковано (змінено)
В 27.08.2026 в 14:19, WebTraveller сказав:

По молодості я ще розумію, жив з батьками, потім якась квартира орендована, одна-друга, потім своє житло. 

Куди далі? Уявимо що війни не було. Війна це форсмажор. Куда в звичайному житті після 40 їхати? живи собі і насолоджуйся життям)))

Виключно задля роботи, якщо умови значно краще. Але це, мабуть, більше якогось топменджменту стосується.  Але там вже питання орендного житла не стоїть. Там мабуть, без проблем нове купується

Змінено користувачем volks
  • +1 1
Опубліковано (змінено)
On 8/27/2026 at 5:19 AM, WebTraveller said:

Всяке буває... не всі одразу можуть дозволити собі житло яке їм потрібне або яке вони хочуть. Жив в квартирі потім переїхав в таунхауз бо будинок в такому районі би не потягнув, коли появиться така можливість - переїдемо в будинок. Та й, навіть не так той будинок хочеться як нормальний клаптик землі на якому він буде стояти, з один свій власний гектар би мені вистачило і для бізнесу і для себе... а якби знайти такий клаптик де ще й струмок який протікав то ще й би власний ставочок мав, плюс великий окремий ангар, парочка коників щоб вільно гуляла... для податкової ))) Хоч це все поки мрії, але життя непередбачуване...  у мого сусіда неподалік - і коники є, і навіть бички пасуться...  і навіть своя власна злітна смуга та літак є. І їздить він на новому Ford Expedition і не париться.))) В общим, є з кого брати приклад і... як тільки з'явиться така можливість - обов'язково переїду.

• +1 1
Опубліковано
В 26.08.2026 в 10:47, Zheny@ сказав:

Навіть, якщо я і буду працювати ХЗ де. То цю можна здавати в оренду. 

То на крайній випадок, бо ж з отриманого орендного заробітку податок платити треба...

• +1 2
Опубліковано (змінено)
On 8/27/2026 at 10:26 AM, Unknown said:

То на крайній випадок, бо ж з отриманого орендного заробітку податок платити треба...

У США майже все можна списати на амортизацію житла, ремонти, абгрейти, плюс списуються всі банківські відсотки по іпотеці та податок на нерухомість... хіба у вас немає такого?

Опубліковано

То на мрії будиночка в лісі біля озера в Канаді ти вже поставив хрест? ;)

• Ха-ха 1
Опубліковано
В 27.08.2026 в 18:47, Waver сказав:

У США майже все можна списати на амортизацію житла, ремонти, абгрейти, плюс списуються всі банківські відсотки по іпотеці та податок на нерухомість... хіба у вас немає такого?

В нас то де? В Україні не дуже :)

Якщо про Німеччину питав, то я детально не цікавився, бо не було потреби. Думаю, щось подібне мало б бути, але в менших трохи масштабах, ніж у США (але то суто мої відчуття, може бути геть інша картина тут).

Опубліковано

Нажаль війна і вийшла зараз як самий вирішальний фактор. А так, да. Хоч люди і різні по натурі. Я, наприклад, навіть не було б війни, почав би продавати квартиру. Бо зрозумів, що вона хоч і класна, але для нас, сім'ї, завелика. І це як основний фактор. І хочеться якійсь маленький будиночок з клаптиком землі. Ось якось так.

• +1 1
Опубліковано
В 27.08.2026 в 13:19, WebTraveller сказав:

Важко буде, але перенеси ці реалії за межі України. 

Я вище описував. 

Звісно, своє житло - гуд. Але ДЕ?? Якщо я об'їздив, умовно, всю Європу. 

В одній країні класно жити, в іншій заробляти. 

Десь класні умови життя для 50/60+ десь ні. 

Колись дууууже багаті білоруси, що мали бізнес в Україні,  казали, що жити добре у них, а заробляти у нас (в Україні). 

Дилема: розділяти заробіток і житло. 

Якщо мені вдасться до старості заробити туєву хучу бабла, щоб просто жити і не працювати, звісно, що я б хотів будиночок на березі моря/океану, подалі від "двіжухи". 

Нажаль, життя ЗАВЖДИ вносить свої правки. 

Я маю квартиру в Україні. Ок. Але я не бачу там перспективи доживати старість. 

В ЄС, навіть маючи саму мізерну пенсію - тобі не дадуть померти з голоду.

За житло заплатять, на їжу доплатять. Якось так. 

• Дякую! 2
Опубліковано
В 27.08.2026 в 19:03, Waver сказав:

Всяке буває... не всі одразу можуть дозволити собі житло яке їм потрібне або яке вони хочуть. Жив в квартирі потім переїхав в таунхауз бо будинок в такому районі би не потягнув, коли появиться така можливість - переїдемо в будинок. Та й, навіть не так той будинок хочеться як нормальний клаптик землі на якому він буде стояти, з один свій власний гектар би мені вистачило і для бізнесу і для себе... а якби знайти такий клаптик де ще й струмок який протікав то ще й би власний ставочок мав, плюс великий окремий ангар, парочка коників щоб вільно гуляла... для податкової ))) Хоч це все поки мрії, але життя непередбачуване...  у мого сусіда неподалік - і коники є, і навіть бички пасуться...  і навіть своя власна злітна смуга та літак є. І їздить він на новому Ford Expedition і не париться.))) В общим, є з кого брати приклад і... як тільки з'явиться така можливість - обов'язково переїду.

з усім переліченим гектара таки мало буде))

Опубліковано
В 28.08.2026 в 09:31, Zheny@ сказав:

Я маю квартиру в Україні. Ок. Але я не бачу там перспективи доживати старість. 

В ЄС, навіть маючи саму мізерну пенсію - тобі не дадуть померти з голоду.

За житло заплатять, на їжу доплатять. Якось так. 

Ой. Я взгалі в квартирі не бачу перспективи щось доживати)) Спробувавши будинок.

Клаптик землі все вирішує. І навіть маленький будиночок, хоча я люблю все велике і багато. Але це вже по можливості і фінансах. А так, на старості років мєлкий будиночок на одну кімнату і кухю і все.. В квартирі ліфт не робить і якщо маєш проблеми зі здоров"ям то вже сидиш... а у власний двір в любому стані якось можна доповзти))

• Дякую! 1
  • +1 1
Опубліковано
On 8/28/2026 at 4:06 AM, WebTraveller said:

з усім переліченим гектара таки мало буде))

Та я так скромно... але, той весь газончик ще кожен тиждень косити тре )))

Опубліковано (змінено)

Хочу дещо написати і поділитися власними спостереженнями про всі плюси та мінуси, але спочатку хотілося би взнати, так би мовити зробити перекличку - скільки серед всіх тут присутніх виросли в квартирах а скільки у свому власному будинку? Якщо що, то я теж "квартирний", бо виріс та більшу частину свого життя прожив в квартирі, а вже потім, вже в дорослому житті, трошки пожив у власному будинку, потім знову втік в квартиру, а тепер ніби і в свому будинку, але тільки всередині... бо це таунхауз і мені, і траву косять, і кущі стрижуть, і сніг розчищають... в общим є що з чим порівняти та з чого зробити висновки...

• +1 1
Опубліковано
В 28.08.2026 в 18:08, Waver сказав:

Хочу дещо написати і поділитися власними спостереженнями про всі плюси та мінуси, але спочатку хотілося би взнати, так би мовити зробити перекличку - скільки серед всіх тут присутніх виросли в квартирах а скільки у свому власному будинку? Якщо що, то я теж "квартирний", бо виріс та більшу частину свого життя прожив в квартирі....

та тут 5 людей залишилось активних. Яка ж тут статистика))

• +1 2
Опубліковано
В 28.08.2026 в 17:55, Waver сказав:

Та я так скромно... але, той весь газончик ще кожен тиждень косити тре )))

Технології далеко вперед пішли. Зараз є роботи що й газончики косять самі)) як і ті що по хаті катаються замітають і миють.

• +1 1
Опубліковано (змінено)
On 8/28/2026 at 9:54 AM, WebTraveller said:

Технології далеко вперед пішли. Зараз є роботи що й газончики косять самі)) як і ті що по хаті катаються замітають і миють.

Ну-ну... особливо в хаті, бачив я вже таке. Поки "зайняті" власники були довго на роботі, собака насрала... а той робот розмазав те гівно по всіх кімнатах...:D Собака певно сама була в шоці.

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...