Перейти до змісту

Прописка


jack74

Рекомендовані повідомлення

десь колись, здається, була тема про прописку, не знаходжу...

Українців штрафуватимуть за проживання не за місцем реєстрації

Цитувати

28.02.2017

 

Реєстрація на новому місці потрібна, якщо вдома не проживають понад 30 днів. Українці, які не проживають за своїм офіційним місцем реєстрації понад 30 днів, повинні “прописатися” за новим місцем перебування, – повідомляє “ТСН”.

За невиконання такої норми спочатку попередять, а потім під час кожного виявлення порушення накладатимуть штрафи в 17-51 грн. Такі норми записані в постанові Кабміну №207 від 2 березня 2016 року.

Відповідно до новацій, функції реєстрації передали з Державної міграційної служби до місцевих органів влади. Людина, котра виписалася з попереднього місця проживання, повинна зареєструватися за новим місцем упродовж 30 днів. Також потрібна реєстрація для тих людей, які виїхали з дому на понад місяць на навчання, роботу тощо. Про це пише “Сегодня”.

Водночас знятися з попереднього місця реєстрації можна буде одночасно з реєстрацією на новому, адже в Україні існує електронний Єдиний демографічний держреєстр. Експерти зазначають, що вимога щодо реєстрації на новому місці зменшить проблеми, скажімо, під час обслуговування в медичних закладах. Проте досить часто приїжджі нелегально орендують житло, власники побоюються їх реєструвати та відповідно не сплачують 15% податків від орендної плати.

“У нас до половини працездатних проживають не за місцем реєстрації, а там, де можна знайти роботу. Це створює проблеми і самим приїжджим – вони змушені, наприклад, давати хабара в лікарнях за лікування. Але отримати прописку їм буде складно: господарі найманого житла часто відмовляються реєструвати квартирантів, побоюючись, що потім їх не випишеш. Та й податки платити вони не хочуть (15% доходу)”, – говорить юрист Володимир Столітній.

Штрафи за відсутність реєстрації подолян йтимуть до місцевого бюджету, влада буде зацікавлена у виявленні тих, хто живе, але не “числиться”.

“Через виявлення приїжджих можна буде вийти на підпільних орендодавців, оштрафувати їх за незаконне підприємництво і змусити платити податки. Можливо, влада почне заохочувати “стукацтво” сусідів на квартирантів і їхніх господарів”, – говорить юрист Василь Мірошниченко.

В Інтернеті чимало оголошень, де пропонують за 2 тисячі гривень приписати в обласному центрі, або ж до 12 тисяч гривень – за реєстрацію в прикордонних районах. Така фіктивна приписка допоможе через три роки скористатися правом багаторазового безвізового в’їзду на прикордонні території (до 50 км від кордону) країн Євросоюзу – Угорщини, Словаччини, Румунії.

www.0382.ua

 

Ця "новина", в принципі, вже давно не новина, але...

з "Сєгодня":

Цитувати

21 Квітня 2016

Українців зобов'язали ставати на облік при переїзді

Люди, які виїхали з дому більш ніж на 30 днів, повинні реєструватися на новому місці, інакше – штраф. Експерти: це необхідний захід, але за гроші можна отримати прописку навіть в прикордонних районах

В Україні почалася "реєстраційна революція": в силу вступила постанова Кабміну №207, за яким реєстрація місця проживання передається з Держміграційної служби у відання місцевих органів влади, аж до голови сільради. Всі дані про реєстрацію будуть як і раніше міститися в Єдиному демографічному держреєстрі, який ведеться з 2012 р. За новими правилами, всі українці, які виїхали з дому більш ніж на 30 днів (на роботу, навчання тощо), повинні зареєструватися на новому місці. Тих, хто відмовиться, каратимуть штрафами. Експерти вважають, що така норма необхідна – адже штамп в паспорті в майбутньому допоможе тим, хто "понаїхав", ходити в лікарні або бібліотеки за місцем реєстрації. Але є проблема: часто люди орендують житло нелегально, а без договору зареєструватися можна.

МЕХАНІЗМ. Як роз'яснили нам у Центрі адмінпослуг Дніпровського району Києва, тепер людям не потрібно буде двічі стояти в черзі, щоб виписатися, а потім прописатися: це можна буде робити одразу за новим місцем проживання. Як і раніше, для цього обов'язкова подача оригіналів та копій документа на право володіння житлом, а також паспортів господаря житла і реєстрованого, військового квитка або приписного свідоцтва для військовозобов'язаних, і сплата адмінподатку (0,85% від мінзарплати – 11,71 грн). За словами юриста Володимир Столітній, навести порядок у сфері реєстрації треба було давно: "У нас до половини працездатних проживають не за місцем реєстрації, а там, де можна знайти роботу. Це створює проблеми і самим приїжджим – вони змушені, наприклад, давати хабара в лікарнях за лікування. Але отримати прописку їм буде складно: господарі знімного житла часто відмовляються реєструвати квартирантів, побоюючись, що потім їх не випишеш. Та й податки платити вони не хочуть (15% доходу)".

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Тих, хто не має в паспорті штампу про реєстрацію (виписаний, але протягом 30 днів не прописаний) або проживає більше 30 днів не за адресою реєстрації (не стосується дачників і відрядних), будуть при виявленні попереджати, а потім – кожен раз штрафувати на 17-51 грн. Столітній каже: єдиний спосіб виявити "ухильників" – якщо вони самі зізнаються, що живуть в іншому місті без реєстрації. А адвокат Василь Мірошниченко впевнений: оскільки штрафи за відсутність реєстрації йдуть до місцевих бюджетів, влада буде зацікавлена у виявленні тих, хто живе, але не числиться: "Через виявлення приїжджих можна буде вийти на підпільних орендодавців, оштрафувати їх за незаконне підприємництво і змусити платити податки. Можливо, влада почне заохочувати стукацтво сусідів на квартирантів і їх господарів", – говорить юрист.

Купити реєстрацію: від 2000 грн на рік

В інтернеті повно пропозицій про реєстрацію за плату в будь-якому регіоні України. Ціни різні від 2000 грн за рік "проживання" в облцентрі, куди люди їдуть у пошуках роботи, до 12 тис. грн – для псевдожителів прикордонних районів. Їм така реєстрація, навіть фіктивна, дозволить через 3 роки отримати право на багаторазовий безвізовий в'їзд на прикордонні території (до 50 км від кордону) країн ЄС – Угорщини, Словаччини, Румунії. У кількох таких фірмах нас запевнили, що все законно: складається фіктивний договір оренди, реєструється в податковій, відмітка про прописку вноситься в госдемреестр і паспорт. Юристи згодні: залучити за таке ноу-хау складно, тому що факт шахрайства неможливо довести. "Господар може сказати: я здав людині ліжко, а він не живе. Я на його місце взяв тимчасово іншого, – говорить Мірошниченко. – Так, якщо в халупі в 10 "квадратів" числиться 30 осіб, у поліції можуть виникнути питання. Але на практиці вони цим не займаються. З децентралізацією псевдопрописка стане складніше: за неї тепер відповідає глава місцевої влади, який краще знає ситуацію, ніж міграційна служба району. А йому дозволити проживання 30 людей на 30 квадратних метрах – явна корупція".

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

@Cherman

Цитувати

Можливо, влада почне заохочувати стукацтво сусідів на квартирантів і їх господарів", – говорить юрист.

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...