Перейти до змісту

Бастурма домашня (nickelірована)


nickel

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Добавив в попередній пост фотки. Одна вперто не хоче завантажуватися. Та що з обмазкою з карі. Спробую сюди добавити.IMG_3352_.thumb.JPG.1621d6534d0796db641e

 

З цих шести шматків, дожили до сьогоднішнього дня лише два. :)

  • Відповідей 211
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Нарешті))) і я наївся.

Короч вийшло бомба,але я Нікель не розводив приправи у водичці,бляха, я достав м'ясце після вимочування, дав стікти,висушив і щось задумався-завтикав,і посипав на нього приправи,ну вже думаю не буду щось видумувати,просто добряче обсиплю і втру.Ти знаєш Нікель, так офігєнно вийшло,капєц,обсипав і воно так гарно поприліпало я відразу у марлю і у кухні підвісив. Сьогодні у мене виходить рівно тиждень як я повісив і воно повністю готове,навіть можна і раніше їсти я люблю більш "живіше".Хоча народ пише біля двох тижнів,мій кусочок повністю так як треба висушений,в'ялений,чи як там правильно,короч їстивний, бо напевно кусочок був всього 400г. і став 260г. то і за тиждень повністю готовенький,ммм....ваще бомба)).

PS: полюбе треба спробувати обмазати,а не обсипати,вже є з чим порівнювати))

12805910_1019167871490113_47176195966260

 

12705629_1019168308156736_29383382107896

 

Опубліковано
37 хвилин тому, yura-patriot сказано:

достав м'ясце після вимочування, дав стікти,висушив і щось задумався-завтикав,і посипав на нього приправи,ну вже думаю не буду щось видумувати,просто добряче обсиплю і втру.

ти зробив як я - брезаолу. :)

кхм..

 

1кг вже солиться на балконі. :)

Опубліковано
2 хвилин тому, Zheny@ сказано:

ти зробив як я - брезаолу. :)

Да по ходу да:).Тіко  для мене трішки за сухенько то все діло,буду експерементіровать)) з цим всім ділом,люблю вяленьке, отож, спробую обмазувати і не пересушувати))).

Опубліковано
18 минуту назад, yura-patriot сказал:

Да по ходу да:).Тіко  для мене трішки за сухенько то все діло,буду експерементіровать)) з цим всім ділом,люблю вяленьке, отож, спробую обмазувати і не пересушувати))).

Зараз зима, у всіх опалення включено і повітря в приміщеннях значно сухіше, тому й в'ялиться все значно швидше. В мене також за тиждень вже можна було їсти, а за два вже пересохло.

Тесть купив приправи в інтернеті, то на 100 грн набрав 560 грам приправ. Робіть висновки.

Чи може то собі приправами зайнятися? :)

Опубліковано
48 хвилин тому, nickel сказано:

 

Тесть купив приправи в інтернеті, то на 100 грн набрав 560 грам приправ. Робіть висновки.

 

Ого!!! це пів кіло приправ,навіть не можу уявити кіко це-пакетіще!!)))

PS: да я вже роблю висновки, ні гарантій, ні обслуговувань,продав і забув, ні гіморою,ні відповідальності,клієнт усьо схаває.

Опубліковано
On 05.03.2016 at 22:36, yura-patriot сказано:

Женя,фото! йоптєль фото давай))

Ок. :)

 

Процес засолювання однаковий, нічого особливого.

Фото 2-х кусків м'яса після вимочування. Обтертих паперовим рушничком.

i.gif

Спойлер

P1013480.jpg

i.gif

і спеції

 

Спойлер

P1013481.jpg

 

разом

 

 

Спойлер

P1013479.jpg

 

ну і обваляне в спеціях. Я навмисне просив в хазяйки червоніші спеції і середньої гостроти.

м'ясо трошки натирав. і рештками доопсипав. (одна порція на 1 кг).

м'ясо не важив після вимочування. але до соління мало бути десь 800-900г.

 

Спойлер

P1013482.jpg

 

ну і, повісив на трубі :)  Намотане ниткою (в дружини якусь випросив :) ) туго. За кілька днів - буде не дуже туго! А під кінець - звисатиме на марлі.

 

Спойлер

P1013483.jpg

 

Спойлер

P1013484.jpg

 

Опубліковано

Зняв брезаолу для того, щоб перемотати марлю. (тонший шар).

Зважив. Вийшло 630-650 грн. Кілька шматочків уже розійшлося на "дай спробувати" :)

Але повісив досушуватися .

 

в неділю, мабуть, буду пробувати з пивом. А може й на наступному тижні у вівторок середу.

 

 

Опубліковано
В 07.03.2016 at 22:39, Zheny@ сказал:

Я навмисне просив в хазяйки червоніші спеції і середньої гостроти.

м'ясо трошки натирав. і рештками доопсипав. (одна порція на 1 кг).

м'ясо не важив після вимочування. але до соління мало бути десь 800-900г.

Також хотів, щоб була схожа на магазинну? Бо я також перший раз пробував магазинну бастурму і тепер вона для мене "сама правильна" і намагаюся свою робити схожою на неї. Так само як першу піцу спробував в Піцерії на Радянській, вона і досі для мене "сама правильна" і сама смачна, а те що в Фелічіті, то якась пісна фігня. :) 

Про колір: тьотя з Варшавки не дає в бастурму чи не має сумах.

Скрытый текст

sumach1.jpg

Того й бастурма з її травами виглядає блідою. Але з ним треба бути обережним, його використовують не лише як спецію-фарбник, а й як спецію-кислоту, замість оцту чи лимону, тому треба експериментувати, щоб бастурма не вийшла кислою але червоною. До речі сумах росте і в нас, як екзотична рослина, але тим не менше дає ягоди, які і є спецією сумах. Впізнаєте?

Скрытый текст

Сумах дубильный лекарственное растение

На днях їхав по Чорновола за кермом, і бачу сумах з ягодами. Я сусіда на зупинці можу не побачити і не підвезти, бо зазвичай на дорогу  дивлюся, а не по по сторонам, а тут сумах не пропустив. :) Якби не понад дорогою, то нарвав би собі. Хто ще де бачив сумах? Признавайтеся. Не думав, що на мене вплине так одна страва, що буду знати стільки нового, он вже і в спеції почав вникати. Тесть віддав мені половину своїх замовлених в інтернеті приправ, то брав їх і окремо кожною посипав сало і дегустував. Звичайно сало не встигло натягнутися, але дечим все ж таки можу поділитися:

Зіра (кумин) по смаку нагадує кмин (тмин російською), в них і назви схожі "кумин" і "кмин". Хто не любить кмин як і я, можете сміливо зіру з рецепту викреслювати. :)

 

Опубліковано
14 хвилин тому, nickel сказано:

Також хотів, щоб була схожа на магазинну? Бо я також перший раз пробував магазинну бастурму і тепер вона для мене "сама правильна" і намагаюся свою робити схожою на неї.

+1 :)

А ще - розпробував. там є щось із органічної хімії. Ага. тому її консистенція - однорідна. В тебе вона твердіша зовні і м'якша всередині, так же ж?

А ще - чим розм'якчити м'ясо старезної корови чи коня? Читав, що використовують глутамат натрію.

14 хвилин тому, nickel сказано:

тьотя з Варшавки не дає в бастурму чи не має сумах.

мав би бути. Ніби колись у її чоловіка був . Вигляд пам'ятаю. Попроси, додасть. Замовить.

 

14 хвилин тому, nickel сказано:

Впізнаєте?

одразу про це і подумав :)

 

наступного разу спробую все ж таки по рецепту твоєму. Кашкою мазати.

Опубліковано

В магазинній по любому є якась хімія.

1. Немає в бізнесу стільки часу чекати, поки бастурма "дозріє". Знайомий колись хімією бочок "коптив" на продаж. Його бочок вогню і диму навіть не бачив, а на смак не відрізниш і швидше "коптиться" в пару раз.

2. Не знаю як бастурму але дають ще якусь гадість, щоб вода залишалася в м'ясі, тобто щоб воно важило більше. Також зі слів того знайомого.

3. Може ще щось для дезинфекції дають, бо все-таки продукт сиров'ялений, можна і ботулізм підхватити.

Опубліковано

Цього разу ,я вирішив посолити м'ясо на добу довше.

 

Читаючи рецепти, вичитав кілька цікавинок.

1) Можна засолити і під гніт. Краще просолюється. (рупу не зливати!)

2) просолене м'ясо побити скалкою (качалкою, товкачем), щоб верхній просолений шар обмінявся сіллю із внутрішнім, менш просоленим.

 

 

Опубліковано

Я бастурму не роблю вже .

Мені більш подобається   робити м"ясо по рецепту швидкої брезаоли . Роблю раз на 2 тижні .

 

Вже робив з яловичини , свинячої шиї ,  лопатки і шинки .   Ну і підібрав спеції потрібної мені гостроти

 

Опубліковано
10 хвилин тому, Mykola81 сказано:

Мені більш подобається   робити м"ясо по рецепту швидкої брезаоли .

тиждень (7-10 днів) на кухні і все.

 

Я так і роблю - але хочу саме бастурму спробувати ще.

Опубліковано
2 часа назад, Zheny@ сказал:

Цього разу ,я вирішив посолити м'ясо на добу довше.

 

Читаючи рецепти, вичитав кілька цікавинок.

1) Можна засолити і під гніт. Краще просолюється. (рупу не зливати!)

2) просолене м'ясо побити скалкою (качалкою, товкачем), щоб верхній просолений шар обмінявся сіллю із внутрішнім, менш просоленим.

 

 

А нащо це? Якщо на твій смак бастурма слабосолена, то просто менше часу вимочуй і все. Бо просолюється м'ясо добре по всій товщині, тому і скалка і гніт лишні. Хоча є рецепти і з гнітами і солінням в розсолі (ропі). На мій смак вона в самий раз, а от двоє людей за столом сказали: пересолена і недосолена, тому все це індивідуально. Коли була сирувата, то здавалася чуть-чуть недосоленою, коли пересохла, то стала здаватися чуть-чуть пересоленою. Може ти не дов'ялив до кондиції?

Опубліковано
12 хвилин тому, nickel сказано:

Може ти не дов'ялив до кондиції?

не знаю

бо мені добре. а от

12 хвилин тому, nickel сказано:

двоє людей за столом сказали: пересолена і недосолена

я ж її під свій смак підганяю.

Опубліковано
12 минуты назад, Zheny@ сказал:

я ж її під свій смак підганяю.

Та я це розумію, просто якщо довго вимочувати, то і ропа і скалка не допоможе. Спробуй зменшити час вимочування і вона стане солонішою.

 

п.с. Я ці всі рецепти з ропою і з скалками бачив. Але коли робив свою бастурму, то максимально зменшив кількість непотрібних рухів і процедур. Просте блюдо, простий рецепт.

Опубліковано
1 хвилина тому, nickel сказано:

Спробуй зменшити час вимочування і вона стане солонішою.

Ні, ти не зрозумів.

Я хочу, щоб сіль проникла якомога глибше. Головне ж - ферментація.  Для того і гніт і скалка.  Бо інакше із 4-сантиметрового шматка просолиться лише 1-,1,5см.

середина лишиться не просоленою.

Буду експериментувати! :)

Опубліковано
35 минуты назад, Zheny@ сказал:

Ні, ти не зрозумів.

Я хочу, щоб сіль проникла якомога глибше. Головне ж - ферментація.  Для того і гніт і скалка.  Бо інакше із 4-сантиметрового шматка просолиться лише 1-,1,5см.

середина лишиться не просоленою.

Буду експериментувати! :)

Все я зрозумів. Сіль проникає за 2-3 дня наскрізь. На моїй останній бастурмі це було дуже добре видно: після того як відрізався шматочок, на зрізі за декілька хвилин утворювався білий наліт з солі, по всій товщині м'яса.

Я не проти твоїх експериментів, але якщо тобі просто хочеться солонішого, то достатньо менше вимочувати. Все.

Опубліковано
11 хвилин тому, nickel сказано:

на зрізі за декілька хвилин утворювався білий наліт з солі, по всій товщині м'яса.

спробую

Сьогодні вимочу і буду сушити.

до завтра. Добу. :)

Опубліковано
32 минуты назад, Zheny@ сказал:

спробую

Сьогодні вимочу і буду сушити.

до завтра. Добу. :)

В смислі добу? В мене на готовій бастурмі наліт утворювався. От тепер я тебе точно не зрозумів :)

Опубліковано
On 15.03.2016 at 14:10, Mykola81 сказано:

Вже робив з яловичини , свинячої шиї ,  лопатки і шинки .

З чого найсмачніше?

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...