Перейти до змісту

Біометричні паспорти


Таня_28

Рекомендовані повідомлення

Головна відмінність біометричного паспорта від звичайного - наявність вбудованого чіпа з додатковими медичними даними про власника такого документа з метою його ідентифікації. Введення такого типу офіційних документів є однією з умов ЄС для лібералізації візового режиму з перспективою його скасування в найближчі роки. Євросоюз наполіг на цьому для підвищення захисту від нелегальної міграції, злочинності і тероризму: біометричний паспорт не дозволяє проїхати будь-якого роду порушнику під чужим ім'ям (наприклад, якщо він змінив ім'я і зовнішність).

Являє собою такий паспорт, всупереч чуткам, що не пластикову картку, а дуже схожу на нинішній закордонний паспорт синю книжечку на 32 сторінки (як і зараз), на яких будуть ставити відмітки про перетин кордону і вклеювати візи. Перше що кидається в очі відміну від звичайного закордонного паспорта - наявність міжнародної позначки біометричного документа на титульній сторінці. Як і нинішній, біометричний паспорт має магнітну смугу на сторінці з фото і даними власника. Вона потрібна і для зчитування інформації з чіпа, і для ідентифікації паспорта (на ній записані дані про нього). Сам вбудований в паспорт чіп настільки невеликий, що його навіть не можна прощупати. Також паспорт більш серйозно захищена від підробок. Адже одна з причин, по яких Євросоюз і США довгий час не збиралися спрощувати для українців візовий режим, в тому, що паспорти нинішнього зразка часто підробляли. У старих закордонних паспортах чащее всього - шахраї відклеюється ламінатну плівку на першій сторінці паспорта і міняли фото. Також відомі випадки виправлення реквізитів документа, витравлювання друку і навіть підробки візи (фальшиву клеїли прямо на сторінку з відмовою).

Введені такі форми посвідчення особи більш ніж в 90 країнах світу. Наприклад, ось уже рік такі паспорти діють в Молдові, що вже призвело до скасування віз до ЄС для громадян цієї країни. Правда, судячи з молдавському досвіду, безвізовий режим не означає абсолютно вільного пересування по Європі: на кордоні все одно відбувається огляд, вимагають свідоцтво платоспроможності, підтвердження броні готелю, медстраховку, а також зворотний квиток.

Видання «Вести» з'ясувало, як оформити біометричний паспорт, чи є ризик витоку особистих даних і коли спроститься процес проходження кордону з таким документом.

ДАНІ: ВІД ІМЕНІ ДО СІТКІВКИ

Крім інформації, яка міститься в нинішніх закордонних паспортах, - ПІБ, стать, громадянство, дата народження, номер документа та номер запису в реєстрі, код ОВІРу, дата видачі та закінчення терміну дії, фото - у паспорти нового зразка додадуть оцифрованную підпис (потрібно розписатися стилусом на планшеті) і відбитки вказівних пальців рук (їх людина має право не здавати). І підпис, і відбитки будуть на чіпі. У разі пошкодження / відсутності вказівного пальця, беруться парні відбитки інших пальців рук або два будь відбитку пальців. Їх знімають спецпристроїв, до якого потрібно прикласти пальці, - змащувати їх і прикладати до паперу не потрібно. За бажанням, можна залишити про себе додаткові дані: відсканувати сітківку ока (за допомогою спецпристрої), форму мочок вуха, записати групу крові і так далі.

ВАРТІСТЬ: ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТРОКІВ

Щоб отримати біометричний паспорт, потрібно заплатити держмито в 170 грн і вартість послуг органу, який видає паспорт (підрозділ МВС або Держміграційної служби, вони беруть за свої послуги 87,15 грн). По-друге, оплатити вартість бланка. Раніше виробник паспортів - поліграфкомбінат «Україна» - повідомляв, що вона складе 15 євро. Але глава Держміграційної служби Сергій Радутний заявив, що загальні витрати не перевищать 518 грн (отже, ціна бланка буде близько 260 грн). Але це за умови стандартного терміну виготовлення в 30 календарних днів. Хто хоче швидше, за 10 днів, повинен буде заплатити 775 грн. Можливість оформити звичайний паспорт теж залишається - ціна 461 грн за виготовлення в стандартні 30 днів, 884 грн - за прискореною процедурою (10 днів) і 2799 грн - за 1 день.

ОФОРМЛЕННЯ: ЯК, ДЕ І КОЛИ

У Держміграційної службі повідомили, що офіційно видача біометричних паспортів стартує з 5 січня 2015 року, але спочатку будуть лише приймати документи на оформлення таких закордонних паспортів і лише в 30 підрозділах (повний список буде опублікований на сайті dmsu.gov.ua в кінці грудня), в які зараз завозять необхідне обладнання. Передбачається, що вже до весни потрібне оснащення з'явиться в кожному підрозділі Держміграційної служби (в народі - паспортні столи, всього в Україні їх 679), і всі вони зможуть видавати біопаспорти. Технічно всі підрозділи здатні видавати до 12 тис. Паспортів, так що дефіциту бути не повинно. Для подачі заявки потрібен лише внутрішній паспорт (для дітей до 16 років - свідоцтво про народження) та ідентифікаційний код.

Скільки служить ПАСПОРТ

Біометричний паспорт, як і звичайний закордонний паспорт, видають терміном на 10 років, після чого його потрібно замінити. Ясна річ, що якщо безвізовий режим не введуть, міняти його, можливо, доведеться і раніше - якщо закінчаться сторінки для віз та штампів про перетин кордону. Для дітей, навіть немовлят, теж потрібно оформляти повноцінний біопаспорт. Причина - з 1 січня зникає такий тип документа, як дитячий проїзний через те, що він не передбачений Законом «Про демографічний реєстр» від 6 грудня 2012 року (багатьма європейськими країнами він не зізнавався й раніше). Дитячий паспорт (до 16 років) потрібно міняти раз на 4 роки (за цей термін зовнішність дитини сильно змінюється, а сторінок для вклеювання додаткових фото в бланку закордонного паспорта не передбачено).

СТАРИЙ ПАСПОРТ - ДІЙСНИЙ

У багатьох українців виникає побоювання, що паспорти нинішнього зразка, з введенням біометричних, перестануть діяти, тому їх в обов'язковому порядку потрібно міняти. Крім того, що це витрати за часом і грошам, так ще й у багатьох в закордонному паспорті відкриті шенгенські та / або американські візи, які досить складно отримати. Але боятися нічого - вже видані документи діють до закінчення терміну своєї дії (вказано на першій сторінці паспорта). Той, хто хоче і не втратити старий паспорт, і користуватися перевагами біометричного, може оформити його в якості другого (закон це дозволяє). Крім того, ніякої необхідності поспішати з оформленням біометричного паспорта немає. За найоптимістичнішими прогнозами, безвізовий режим для власників таких документів введуть через 1-1,5 року.

ЗАХИСТ: підробити неможливо

Біометричний паспорт підробити вкрай складно. Внутрішні сторінки захищені водяними знаками з гербом і зображеннями на історичну тематику (від трипільської культури, скіфської пекторалі до перших років незалежності). Також для захисту застосували жовто-блакитні волокна, а для ще більшої надійності водяними знаками продубльовані номери сторінок, а на другій сторінці червоним надрукований номер паспорта (раніше не було). Сторінка з даними власника включає зображення, які видно лише під певним кутом. Неможливо підробити і саме фото, так як воно виконано за допомогою лазерного гравіювання, а інформація на електронному носії зашифрована. Чіп сконструйований таким чином, що при спробі відкріплення він просто перестане працювати.

ЩО ДАЄ ДОКУМЕНТ З біометрії

Як уже заявили в ряді консульств (зокрема, Данії), до українців - власникам біометричних паспортів будуть ліберальніше ставитися, а також не так ретельно оглядати на кордоні, де вже з'явилися компактні пристрої (розміром зі смартфон) для зняття відбитків пальців. Прикордонник для ідентифікації прикладає до нього паспорт, а також просить доторкнутися вказівним пальцем до спецпанелі. Крім того, у багатьох міжнародних пунктах пропуску, розташованих в аеропортах, вже сьогодні є т. Зв. електронні ворота. Це спеціальні термінали, в яких можна пройти паспортний контроль без черги до прикордоннику. Представляють вони собою турнікет, який прибирає загородження після того, як власник паспорта докладе його першу сторінку до зчитувального пристрою, а свою долоню - до сенсорної панелі.

ЩО БУДЕ З особистими даними

Багато українців турбуються, що біометричні дані, які будуть знімати при видачі паспортів нового типу, потраплять не в ті руки (від злочинців до маркетологів). Так як раніше виготовленням паспортів займалася приватна структура, експерти не виключали такої можливості. Але зараз друк повністю передали держпідприємству. Крім того, Кабмін затвердив порядок роботи з відбитками пальців (постанова від 26 листопада 2014 N669): згідно з ним, біометричні дані отримує посадова особа підрозділу Держміграційної служби, після чого вони передаються по захищених каналах зв'язку в обчислювальний центр МВС, де і формуються набори даних для друкарського обладнання.

Після цього інформація з відомчої інформаційної системи автоматично вилучається і знищується.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А де реальна інформація про Луцьк? Вже розпочали видачу?

Прийом документів почали

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А де реальна інформація про Луцьк? Вже розпочали видачу?

В Луцьку, як і загалом по всій Україні, прийом документів на біометричні паспорти розпочали 1 січня 2015 року. Планується облаштувати 21 робоче місце, аби уможливити прийом документів у всіх районних центрах. Видачу ще не розпочали.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А де реальна інформація про Луцьк? Вже розпочали видачу?

Біометричний паспорт для лучан та волинян виробляє наразі лише в Управління ДМС у Волинській області, що на вулиці Винниченка, 11. Паспорти, які видавалися до 31 грудня у міграційній службі Волині, видаватися більше не будуть. Однак, закордонні паспорти старого зразка, видані до 1 січня 2015 року, будуть дійсними до закінчення їхнього строку дії, тому оформляти одразу біометричний закордонний паспорт не обов’язково (лише за бажанням особи). Паспорт громадянина України для виїзду за кордон буде дійсним упродовж 10 років.

Аби оформити документи на виготовлення біометричного закордонного паспорта, необхідно звернутися до міграційної служби у Волинській області. Із собою потрібно взяти лише паспорт громадянина України та ідентифікаційний код фізичної особи.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А де реальна інформація про Луцьк? Вже розпочали видачу?

Біометричний паспорт для лучан та волинян виробляє наразі лише в Управління ДМС у Волинській області, що на вулиці Винниченка, 11. Паспорти, які видавалися до 31 грудня у міграційній службі Волині, видаватися більше не будуть. Однак, закордонні паспорти старого зразка, видані до 1 січня 2015 року, будуть дійсними до закінчення їхнього строку дії, тому оформляти одразу біометричний закордонний паспорт не обов’язково (лише за бажанням особи). Паспорт громадянина України для виїзду за кордон буде дійсним упродовж 10 років.

Аби оформити документи на виготовлення біометричного закордонного паспорта, необхідно звернутися до міграційної служби у Волинській області. Із собою потрібно взяти лише паспорт громадянина України та ідентифікаційний код фізичної особи.

і ще плюс-мінус одну тисячу гривень.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Если через 3 месяца будет 16 лет, сейчас дадут только детский паспорт, который менять каждые 4 года?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так, вроді дають проїзний документ дитини, який треба буде міняти коли їй виповниться 18. Так було раніше - наразі інформація може бути неактуальною.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Если через 3 месяца будет 16 лет, сейчас дадут только детский паспорт, который менять каждые 4 года?

Саме так, дітям віком до 16 років паспорт видається строком на 4 роки.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так, вроді дають проїзний документ дитини, який треба буде міняти коли їй виповниться 18. Так було раніше - наразі інформація може бути неактуальною.

"Проїзні документи дитини у міграційній службі виготовлятимуть лише до 1 квітня 2015 року. З 1 квітня 2015 року не буде проїзного документу дитини. Мотивація законодавців така, що проїзний документ дитини, який досі видавався, не всіма країнами світу визнається за офіційний документ. Дитині треба буде виготовляти повноцінний паспорт вже з народження. Дійсний він буде протягом 4 років" - так пишуть на інтернет сайтах.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я думала, что до получения своего паспорта - ребенок может быть вписан в мой. Но ответили, что в Европу до 14 лет. (Хотя в Беларусь пропускали). Значит подождем совершеннолетия)).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 тижня потому...

Бігом за біометричним паспортом!

Друзі мої! Наразі біометричні паспорти це все развод! Сьогодні забрав свій біо-паспорт з Консульства Польщі у Харкові, в якому стоїть віза, але вона перекреслена! Бо паспорт не дійсний! Про це вже тиждень мені наголошує сам Пан консул! Бо, як він говорить, країни шенгену його ще не признали! І сьогодні я їду до Києва розбиратися, як таке могло статися! Як можна було видати громадянину України закордонний паспорт, якій діє лише в Україні))

Чекайте на цілу історію, а поки в підтвердження фото мого новенького біометричного паспорта!!

але є обнадійливий кометнар:

Польське консульство у Львові сказало, що буде ці паспорти приймати, але термін виготовлення візи буде трохи довший (2 тижні), бо вони ще цього паспорта не бачили і будуть його перевіряти. За їх словами, Україна ще офіційно цього паспорта не представила.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Бігом за біометричним паспортом!

Друзі мої! Наразі біометричні паспорти це все развод! Сьогодні забрав свій біо-паспорт з Консульства Польщі у Харкові, в якому стоїть віза, але вона перекреслена! Бо паспорт не дійсний! Про це вже тиждень мені наголошує сам Пан консул! Бо, як він говорить, країни шенгену його ще не признали! І сьогодні я їду до Києва розбиратися, як таке могло статися! Як можна було видати громадянину України закордонний паспорт, якій діє лише в Україні))

Чекайте на цілу історію, а поки в підтвердження фото мого новенького біометричного паспорта!!

але є обнадійливий кометнар:

Польське консульство у Львові сказало, що буде ці паспорти приймати, але термін виготовлення візи буде трохи довший (2 тижні), бо вони ще цього паспорта не бачили і будуть його перевіряти. За їх словами, Україна ще офіційно цього паспорта не представила.

Абсолютно точно. За такими паспортами не поспішають видавати і в угорських консульствах візи.

А ось чому :

"Паспорта дуже хороші, але виникла проблема з тим, що їх потрібно було спочатку ратифікувати - цей біометричний паспорт потрібно було показати іншим державам для того, щоб вони його визнали. Також представити консульським установам", - розповів генконсул Польщі у Львові Ярослав Дрозд, якого цитує Укрінформ.

А далі таке : "Адже ми не можемо поставити візу лише тому, що бачили зразок паспорта в газеті", - зазначив дипломат.

От у цьому вся справа - коли навчаться робити все, як люди в Європі, а не через с*аку, як звикли ще з союзу! "Забули", сповістити світ, що впроваджують новий закордонний паспорт, головне, що в газеті надрукували.

"Хай посли частіше читають наші газети" - так мислить український чиновник??!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...