Перейти до змісту

Камін - чудо інженерної техніки у власному виконанні


druid

Рекомендовані повідомлення

Отаке чудо зробив у себе вдома. В основі «творіння» два незалежні конструктивні елементи:

1. Чавунна топка (де горить вогонь), майже герметична, зі скляними дверцятами – напряму з’єднана з металевою трубою, по якій дим виходить з топки і виходить в комин – далі на вулицю. З цього всього на фото видно тільки скляні дверцята, але все інше є, повірте на слово. Цей момент є принциповим, оскільки та частина простору, яка ховається під цеглою, нічого спільного з димом і сажею не має. Дим має свою окрему трубу.

2. Другий конструктивний елемент – власне грубка (умовно назвемо її так), якою обмурована топка і все інше. Матеріал – цегла звичайно чорнова, змурована сумішшю глини та шамотного цементу. Цегла покладена на ребро, тобто товщина стінки – 7-8 см.

Між топкою (де горить вогоднь) і грубкою (як зроблена з цегли) знаходиться повітря. Фізика процесу полягає в тому, що холодне повітря поступає в цей простір через дирочку в нижній частині конструкції, нагрівається навколо гарячої чавунної топки і виходить через спеціальні отвори у верхній частині того «чудіща».

А тепер нюанси:

1. Цегла чи не цегла – ось в чому питання.

Матеріал грубки може бути різний, навіть гіпсокартон з утеплювачем. Завдяки циркуляції повітря стінки нагріваються досить помірно. По відчуттям, найгарячіше, до чого мені вдавалось довести камін – це градусів 45, не більше. Це ще не та температура, якою можна обпектись і далека від температури горіння і ще далі від температури, від якої тріскає цегла.

2. Грамотний розподіл тепла – філософські передумови

При виборі матеріалу треба керуватись іншим принципом – теплоємність. Цегла – це матеріал з великою теплоємністю, тобто коли цегла піддається впливу температури, вона цю температуру вбирає в себе, нагрівається. Це плюс для каміна, оскільки коли чавунна топка перестає віддавати тепло, то його ще продовжує віддавати цегла. Мінус в тому, що розподіл тепла по будинку може бути не рівномірний. Тобто приміщення, де стоїть конструкція нагріватиметься більше, ніж інші.

3. Дайош тепло по всьому будинку!

У верхній частині каміна є отвір в середині і по боках дві гофротруби, які виходять з конструкції грубки і рухаються в невідомому напрямку. Невідомий напрямок – це кухня (гофра наліво) і зелена кімната на другому поверсі (гофра вправо і вверх). Цими трубами теплу поступає в інші частини будинку. Дуже сумно, що ця система не охоплює весь будинок. Це зробити можна, але технічно трохи складно. Дірочка посередині повертає тепло назад в зал. Ви помітили, що верхня дірка закрита шматком мінвати. Це один з способів регулювати розподіл тепла. Враховуючи те, що цегла добре нагрівається + тепло дає порталі каміна (де горить вогонь) + велика дирка зверху, зал нагрівався і перегрівався дуже швидко, при цьому в інших кімнатах було ще прохолодно. Закрити мінватою – це народний метод. Є спеціальні решіточки, на яких регулюються ширина дірочок.

4. Какає попелом…

Матеріал горіння – тільки дрова. Торф чи вугілля не підходять, бо там вища температура горіння, може не витримати скло. Найкраще – дрова фруктових дерев, або лісові листяні. Багато тепла, мало диму. Сосна годицця тільки на розпал. Для того, щоб підтримувати цілодобове горіння в грубці, достатньо один раз на 4-6 годин підкидати дрова. Це нереально, бо при такій інтенсивності 2-4 рази на тиждень потрібно викидати попіл.

5. Основне джерело тепла

Якщо виконати кілька умов, як: нормальна конструкція грубки; постійне підкидання якісних і сухих дров; розводка тепла по всій хаті – іншими джерелами тепла можна не користуватись. Для підстраховки на випадок ліні достатньо поставити кілька електричних обігрівачів з терморегуляторами. Завуажте, що йдеться про невеликий будинок 110 кв метрів.

6. Жертва експерименту

Дірка в лівій частині фотки – це жертва. Колись гофра з теплом мала заходити в неї, але фізика невблаганна – попри те, що біля грубки гарячіше, тепло все одно намагається рухатись вверх. Тут ще треба врахувати один момент: тепло з грубки має виходити якомога ближче до потолка. Я раніше подумав, що це дивно, оскільки якщо тепло іде вверх, то краще розмістити його якомога нижче. Насправді це погано, бо тепло нерівномірно розподіляється по кімнаті. Біля джерела тепла може бути жарко, а в протижелному кутку – холодно. Коли ж тепло виходить зверху, воно рівномірно розподіляється зверху під стелею, після чого по мірі нагрівання поступово опускається вниз по всій площі.

7. Кулінарним гуру

В камінній топці можна готувати їжу. Наприклад, смажити сосиски, запікати стейки, чи пекти щавлики. Але варто пам’ятати, що якщо в домашній плитці ми виставляємо температуру 200-250 градусів, то в каміні температура нагрівається до 400-450, а інколи і більше (якщо дрова дубові і їх багато). Тобто за їжею треба дивитись в чотири ока. Зазівався, їж вугілля.

Ото таке. Про естетику нічого не кажіть, це питання майбутнього і не моїх рук з «плечей». Не хочу вбивати в собі талант інженера і конструктора.

P.S. Дякую, що дочитали)))

post-2316-0-69945600-1384514992_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Поважаю пряморуких :_02:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

козак!!!

яле я би зробив би ще духовку щоб бараболі пекти.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Респект. Планую в себе щось подібне замутити.Але вважав,що для обігріву верхніх кімнат достатньо буде пробити дирку в стелі і в підлозі другого поверху зробити решітку,через яку тепло буде поступати і розподілятись по кімнаті.По такому принципу обігрівають будинки в Канаді і США.До речі влітку вони через ці ж воздуховоди охолоджують будинок.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Файно, нічого не скажеш. Залишилось обкласти чимось цеглу. Можу допомогти в цьому і зробити обліцовку з штучного мармуру. А з відкритою топкою камінний зал прогріваєццо?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Как обложишь эту красоту, кидай фотки.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

це можна...

post-23169-0-97185800-1384550363_thumb.j

post-23169-0-23325500-1384550694_thumb.j

post-23169-0-41492900-1384550800_thumb.j

post-23169-0-09300300-1384552700_thumb.j

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Красава Друїд.. Відкритий вогонь вдома і зігріває, і нагодує, і класно просто посидіти біля нього повтикати, як горить.

Дуже правильно що є топка.. яка реально економить дрова, ще й дає можливість отопити сусідні приміщення.

Мені сподобаось. ДУЖЕ.!)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Що за топка, хто виробник, яка потужність, ціна?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сталевар Козякин никак не поймет, в чем кайф сидеть у камина...

Но я-то понімаю! :)

zPIhf.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Файно, нічого не скажеш. Залишилось обкласти чимось цеглу. Можу допомогти в цьому і зробити обліцовку з штучного мармуру. А з відкритою топкою камінний зал прогріваєццо?

Справа в тому, що в інтерєрі залу присутня справжня цегла, тому варіантів для облицювання два - або така ж цегла (це вже нереально), або просто рівненько поштукатурена, чи плитка.

Мармур не підійде, цікавить щось більш сучасне, навіть до хай-теку. Рівна матова поверхня, які стіна на фотографії - в самий раз. Якось так. Ще не думав про це так детально.

Відкрита топка гріє, але ефективність прогрівання зменшується в рази. Дрова при цьому горять дуже швидко і інтенсивно. Часто перегорілі дрова стріляють жаринками. Це може бути небезпечно. При цьому у кімнату потрапляє дим.

Ще забув написати одну штуку. Горизонтальна металева трубка у верхній частині - це шибер. Він закриває/відкриває металеву трубу, по якій виходить дим. При грамотному використанні шибера можна підвищити ефективність роботи каміна на 20-25 % (на око). Суть його роботи така: через комин у топку потрапляє повітря. Чим більше повітря, тим швидше горять дрова. Коли дрова вже добре перегоріли і стали схожими на жар, треба закрити шибер (при цьому там залишається мінімальна щілина). Тоді горіння переходить в режим тління і камін працює з фефктивністю близькою до максимально-можливої. Дим в кінмату при цьому не потрапляє, бо топка закривається майже герметично.

Чому я кажу, що важливо працильно цим користуватись, бо якщо надто рано закрити шибер, вогонь згасне. Треба балансувати. Отаке.

Топку купував не дуже дорогу. Десь трохи більше 4-х тисяч грн три роки тому. Зараз взяв би трохи дорожчу. Дешевші не раджу. Може "цмокати" димом, або швидко вихолоджуватись, якщо мало чавуну. Або ще може негарно пахнути спеціальною фарбою, якою вкрита топка.

Респект. Планую в себе щось подібне замутити.Але вважав,що для обігріву верхніх кімнат достатньо буде пробити дирку в стелі і в підлозі другого поверху зробити решітку,через яку тепло буде поступати і розподілятись по кімнаті.По такому принципу обігрівають будинки в Канаді і США.До речі влітку вони через ці ж воздуховоди охолоджують будинок.

Може бути велика різниця температур в кімнатах, яку складно буде регулювати. Але по фізиці працюати така схема буде. Так опалювали високі замкові башти з 11-12 століття в Європі. Так що методика перевірена історією.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Надивився такій камін в епіцентрі теж хотів полазити по форумам почитати як його обкладати бо там на ньому поверхня нерівна. Тепер все ясно. Респект Рівноруким!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...