serg2010 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 20:27 #1 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 20:27 Така ситуація: коли я був на роботі до нас прийшли електрики замінити електролічильники. І коли вони налаштовували то дали при налаштуванні більшу напругу, в результаті згоріла побутова техніка. Я можу щось пред'явити Волиньобленерго, чи це безрезультатно!!! Підкажіть може у кого була схожа ситуація!
Navigator Опубліковано 29 Липня, 2013 в 21:41 #2 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 21:41 Я сам електрик. Напругу з щитка повисити неможливо. Може щось напутали і дали дві фази замісь фази і нуля, а потім виправили помилку. По своєму досвіду знаю, що техніка горить коли в квартиру йде дві фази. Це сама найгірша аварія, яка може бути. Вона може привести навіть до пожару. Автомати при таких розкладах не вибивають. Якщо на щиток відгорає центральний нуль(а з щитка підключені 4 квартири) примірно в двух квартирах буде напруга до 100 вольт(тускло горять лампочки), а в інших двух до 320 вольт(яскраво грять лампочки, потім стріляють, перегорають найперше - телевізори, блоки живлення в комп"ютерах, радіотелефони, деколи стіралки і зовсім рідко холодильники.) Я бачив десятки таких аварій тільки в цьому році. Люди зазвичай ремонтують все за свій кошт, але попадаються дотошні і ЖЕК ремонтує їм. Чи можна щось добитись в Волиньобленерго - не знаю(((
volker78 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 22:13 #3 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 22:13 ноль забыли дать, это нормально, ремонт за свой счет Я сам електрик. Напругу з щитка повисити неможливо. Може щось напутали і дали дві фази замісь фази і нуля, а потім виправили помилку. шо значит неможливо? а две фазы это разве не повысили? 380В сразу и все
Andruha_gpz28 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 23:09 #4 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 23:09 Підараси вони, а не електрики, якщо таку фігню роблять. І за такі експерименти потрібно наказувати матеріально. Тільки довести щось дуже складно. Але і здаватися так просто не варто, імхо. Накатайте скаргу на ім"я начальника міської філії, вкажіть дату виконання робіт, адресу, перелік обладнання, що вийшло з ладу внаслідок дій їхніх "висококваліфікованих спеціалістів", і нехай розбираються. Я думаю, не складно буде знайти, хто саме був виконавцем роботи.
SysR Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:07 #5 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:07 Автомати при таких розкладах не вибивають.А що може в такому випадку вберегти техніку? ПЗВ чи реле напруги?
Zheny@ Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:23 #6 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:23 ставлять "жучки" в розетки, які перегорають від перенапруги 220-230+ і все. "Жучок" вартує фігню. Хай но я перепитаю в швагра. Половина Росії вже таку фігню має. Надійно. Він в селі собі таке зробив, а там пере-напруга чи недо-напргуга - звичне явище!
SysR Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:29 #7 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:29 Женя, Автомати при таких розкладах не вибивають. жучок це допотопний автомат, не допоможе ніяк.
amadey777 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:40 #8 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:40 SysR, тут під "жучком" напевно розуміється звичайний варистор, який при підвищенні напруги зменшує свій опір, через що через нього починає протікати великий струм, внаслідок чого і вибивають автомати.
Zheny@ Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:40 #9 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:40 Не беруся нічого доводити. Це свого роду "запобіжник".
Basil Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:47 #10 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:47 ставлять "жучки" в розетки, які перегорають від перенапруги 220-230+ і все. "Жучок" вартує фігню. Хай но я перепитаю в швагра. Половина Росії вже таку фігню має. Надійно. Він в селі собі таке зробив, а там пере-напруга чи недо-напргуга - звичне явище!тут під "жучком" напевно розуміється звичайний варистор, який при підвищенні напруги зменшує свій опір, через що через нього починає протікати великий струм, внаслідок чого і вибивають автомати.а можна детальніше, про той "жучок"-варистор? де його взять і схема включення?
SysR Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:49 #11 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:49 тут під "жучком" напевно розуміється звичайний варистор, який при підвищенні напруги зменшує свій опір, через що через нього починає протікати великий струм, внаслідок чого і вибивають автомати.Колхоз справа добровільна На дворі 21 століття, з цим завданням справляється реле напруги мене цікавить трохи інше, як захиститись коли в квартиру подадуть 2 фази, по ідеї реле має відсікти споживачів.
Andruha_gpz28 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:52 #12 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 06:52 Якщо недорого, то є така штука УЗ-1,6, наприклад. Погугліть, корисна штука. (реле напруги)
amadey777 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:21 #13 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:21 а можна детальніше, про той "жучок"-варистор? де його взять і схема включення? http://www.rcscompon...CR-20D391K.html Uраб AC/DC, В: 250/320 Uвар, В: 390(351-429) Макс. напряжение и ток срабатывания, В@A: 650@100 Iмакс.(8/20мкс): 6500 Мощность, Вт: 1,0 Зустрічав подібні в переносках типу "SVEN". В дії чи опісля дії - небачив. Схема підключення проста - одною ногою на фазу, іншою на нуль. Можна пару штук паралельно.
nickel Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:42 #14 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:42 Я собі поставив в квартирі ПЗВ + реле напруги, тепер сплю спокійно.
Zheny@ Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:55 #15 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:55 Я собі поставив в квартирі ПЗВ + реле напруги, тепер сплю спокійно.Згоден. Але якби я робив ремонт УСЬОГО в квартирі, чи в новій, тоді так. Щиток з коридора загального в квартиру в стіну в ящик, і там вже все собі мутити. Захисти, розеточну групу, освітлювальну групу - все розмежувати.На даному етапі - мені дешевше буде поставити варистора в кожну розетку.А по темі говорячи. Довести щось майже не реально. Була колись в сестри така проблема. Щоб засвідчити перенапругу, в той момент повинен був електрик заміряти і засвідчити. А ніхто цього не зробить! Йому важливіша робота! А станеш сваритися з ЖЕК-ом, то прийде "комісія" яка скаже "ОГО! Скільки увас різної техніки! Не можна - ви самі винні, все включили от щось і поломалося! "халепа.
SysR Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:58 #16 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 07:58 На даному етапі - мені дешевше буде поставити варистора в кожну розетку.Достатньо в одну, ближче до автомата, а ще краше прямо на автоматі, його принцип замкнути мережу коли напруга вийде за межі допустимого, щоб зпрацював автомат захисту по струму і відімкнув споживачів. Якщо в тебе ще автомат з СРСР то краще замінити на сучасний, аналогічний по номіналу.Додано: хоча може краще в кожну, ІМХО в любому випадку це не дуже безпечно для старої проводки.До речі реле напруги запам'ятовує мінімальну і максимальну напругу яку воно відключало, відкрутитись тут вже буде важче, це вже може бути прийняте як доказ.
nickel Опубліковано 30 Липня, 2013 в 08:06 #17 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 08:06 Згоден. Але якби я робив ремонт УСЬОГО в квартирі, чи в новій, тоді так. Щиток з коридора загального в квартиру в стіну в ящик, і там вже все собі мутити. Захисти, розеточну групу, освітлювальну групу - все розмежувати.На даному етапі - мені дешевше буде поставити варистора в кожну розетку.Я саме так і роблю (ремонт УСЬОГО). Але це можна зробити і в загальному щитку.
Navigator Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:13 #18 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:13 Я собі поставив в квартирі ПЗВ + реле напруги, тепер сплю спокійно. Оце саме правильно. Ставиться в щитку елементарно. Кому потрібно виконати таку роботу - пишіть в приват.
nickel Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:24 #19 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:24 Кому потрібно виконати таку роботу - пишіть в приват.Як вирішуєте проблему відсутності заземлення в щитку?
SysR Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:30 #20 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:30 Як вирішуєте проблему відсутності заземлення в щитку?Ніяк вона не вирішується, якщо землі немає то її немає.Цікаве відео.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7zBKFy--bJE
Navigator Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:35 #21 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:35 Виходячи з дому вимикайте, що можна з розеток (зрозуміло - не холодильник)) ). На Соборності 42а недавно був такий випадок. В щитку потрошку підгорав і зрештою відвалився загальний нуль на корпусі. Чоловік приходить додому, а там повно диму. Димить комп"ютер. Він був виключений, але не вийнятий з розетки. Якби жилець прийшов пізніше - квартира б вигоріла. В сусідній квартирі вийшов зладу комп, телевізор і дві переноски. І ще в одній квартирі не пам"ятаю що згоріло.Щиток в старих радянських будинках заземлений завжди з робочого нуля і в цьому заложена бомба, бо на нуль завжди йде нагрузка і він часом перегорає. Повторюсь - це найгірша аварія яка може бути. В нових будинках крім трьох фаз і нуля, йде п"ятий заземляючий провід, на якому немає нагрузок. Оце діло!
Navigator Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:47 #22 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:47 Як вирішуєте проблему відсутності заземлення в щитку?Ніяк вона не вирішується, якщо землі немає то її немає.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7zBKFy--bJE Проблема вирішується просто - з електрощитової до щитка тягнеться провід і заземлює щит надійно. Перекос фаз тоді не загрожує. А то представте як буває - на другому поверсі в дев"ятиповерхівці повністю відгорає нуль і на верхні поверхи пішов перекос фаз. Куча згорівшої техніки. Пів року назад така ситуація була на Соборності 37а.
SysR Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:55 #23 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:55 Проблема вирішується просто - з електрощитової до щитка тягнеться провід і заземлює щит надійно. Перекос фаз тоді не загрожує. А то представте як буває - на другому поверсі в дев"ятиповерхівці повністю відгорає нуль і на верхні поверхи пішов перекос фаз. Куча згорівшої техніки. Пів року назад така ситуація була на Соборності 37а.Справа в тому, що контур заземлення ведеться окремо, подалі від щитової арматурою в землю і ні в якому разі не до труб і всього що з ними може бути звязано, а також громовідводів. А ще не доведи Боже щоб там трубу прорвало.Як будете у підвалі арматуру забивати?
Navigator Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:59 #24 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 10:59 SysR провід прикручується на корпус в електрощитовій, який вже заземлений контуром і занулений з підстанції. Нічого "копати і забивати" не потрібно
SysR Опубліковано 30 Липня, 2013 в 11:00 #25 Опубліковано 30 Липня, 2013 в 11:00 провід прикручується на корпус в електрощитовій, який вже заземлений контуром і занулений з підстанції. Нічого "копати і забивати" не потрібно Це називається занулення Ну а щиток так, заземлений має бути.У мене в будинку щиток занулений. Землю хіба вести окремим дротом в землю. Тут в цьому весь сенс коли нуль перегорить, або фаза на корпус проб'є. Ось так це виглядає:
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.