Перейти до змісту

Електрики

serg2010

Рекомендовані повідомлення

Така ситуація: коли я був на роботі до нас прийшли електрики замінити електролічильники. І коли вони налаштовували то дали при налаштуванні більшу напругу, в результаті згоріла побутова техніка. Я можу щось пред'явити Волиньобленерго, чи це безрезультатно!!! Підкажіть може у кого була схожа ситуація!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я сам електрик. Напругу з щитка повисити неможливо. Може щось напутали і дали дві фази замісь фази і нуля, а потім виправили помилку.

По своєму досвіду знаю, що техніка горить коли в квартиру йде дві фази. Це сама найгірша аварія, яка може бути. Вона може привести навіть до пожару. Автомати при таких розкладах не вибивають. Якщо на щиток відгорає центральний нуль(а з щитка підключені 4 квартири) примірно в двух квартирах буде напруга до 100 вольт(тускло горять лампочки), а в інших двух до 320 вольт(яскраво грять лампочки, потім стріляють, перегорають найперше - телевізори, блоки живлення в комп"ютерах, радіотелефони, деколи стіралки і зовсім рідко холодильники.) Я бачив десятки таких аварій тільки в цьому році. Люди зазвичай ремонтують все за свій кошт, але попадаються дотошні і ЖЕК ремонтує їм. Чи можна щось добитись в Волиньобленерго - не знаю(((

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ноль забыли дать, это нормально, ремонт за свой счет

Я сам електрик. Напругу з щитка повисити неможливо. Може щось напутали і дали дві фази замісь фази і нуля, а потім виправили помилку.

шо значит неможливо? а две фазы это разве не повысили? :) 380В сразу и все

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Підараси вони, а не електрики, якщо таку фігню роблять. І за такі експерименти потрібно наказувати матеріально. Тільки довести щось дуже складно. Але і здаватися так просто не варто, імхо. Накатайте скаргу на ім"я начальника міської філії, вкажіть дату виконання робіт, адресу, перелік обладнання, що вийшло з ладу внаслідок дій їхніх "висококваліфікованих спеціалістів", і нехай розбираються. Я думаю, не складно буде знайти, хто саме був виконавцем роботи.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Автомати при таких розкладах не вибивають.
А що може в такому випадку вберегти техніку? ПЗВ чи реле напруги?
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ставлять "жучки" в розетки, які перегорають від перенапруги 220-230+ і все. "Жучок" вартує фігню. Хай но я перепитаю в швагра. Половина Росії вже таку фігню має. Надійно. Він в селі собі таке зробив, а там пере-напруга чи недо-напргуга - звичне явище!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Женя,

Автомати при таких розкладах не вибивають.
жучок це допотопний автомат, не допоможе ніяк.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

SysR, тут під "жучком" напевно розуміється звичайний варистор, який при підвищенні напруги зменшує свій опір, через що через нього починає протікати великий струм, внаслідок чого і вибивають автомати.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не беруся нічого доводити. Це свого роду "запобіжник".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ставлять "жучки" в розетки, які перегорають від перенапруги 220-230+ і все. "Жучок" вартує фігню. Хай но я перепитаю в швагра. Половина Росії вже таку фігню має. Надійно. Він в селі собі таке зробив, а там пере-напруга чи недо-напргуга - звичне явище!

тут під "жучком" напевно розуміється звичайний варистор, який при підвищенні напруги зменшує свій опір, через що через нього починає протікати великий струм, внаслідок чого і вибивають автомати.

а можна детальніше, про той "жучок"-варистор? де його взять і схема включення?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

тут під "жучком" напевно розуміється звичайний варистор, який при підвищенні напруги зменшує свій опір, через що через нього починає протікати великий струм, внаслідок чого і вибивають автомати.
Колхоз справа добровільна ;)

На дворі 21 століття, з цим завданням справляється реле напруги мене цікавить трохи інше, як захиститись коли в квартиру подадуть 2 фази, по ідеї реле має відсікти споживачів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо недорого, то є така штука УЗ-1,6, наприклад. Погугліть, корисна штука. (реле напруги)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а можна детальніше, про той "жучок"-варистор? де його взять і схема включення?

http://www.rcscompon...CR-20D391K.html

VCR-20D%20series%20.jpg

Uраб AC/DC, В: 250/320

Uвар, В: 390(351-429)

Макс. напряжение и ток срабатывания, В@A: 650@100

Iмакс.(8/20мкс): 6500

Мощность, Вт: 1,0

Зустрічав подібні в переносках типу "SVEN". В дії чи опісля дії - небачив.

Схема підключення проста - одною ногою на фазу, іншою на нуль. Можна пару штук паралельно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я собі поставив в квартирі ПЗВ + реле напруги, тепер сплю спокійно.

post-3393-0-33717000-1375170169_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Згоден. Але якби я робив ремонт УСЬОГО в квартирі, чи в новій, тоді так. Щиток з коридора загального в квартиру в стіну в ящик, і там вже все собі мутити. Захисти, розеточну групу, освітлювальну групу - все розмежувати.

На даному етапі - мені дешевше буде поставити варистора в кожну розетку.

А по темі говорячи. Довести щось майже не реально. Була колись в сестри така проблема. Щоб засвідчити перенапругу, в той момент повинен був електрик заміряти і засвідчити. А ніхто цього не зробить! Йому важливіша робота! А станеш сваритися з ЖЕК-ом, то прийде "комісія" яка скаже "ОГО! Скільки увас різної техніки! Не можна - ви самі винні, все включили от щось і поломалося! "

халепа.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Достатньо в одну, ближче до автомата, а ще краше прямо на автоматі, його принцип замкнути мережу коли напруга вийде за межі допустимого, щоб зпрацював автомат захисту по струму і відімкнув споживачів. Якщо в тебе ще автомат з СРСР то краще замінити на сучасний, аналогічний по номіналу.

Додано: хоча може краще в кожну, ІМХО в любому випадку це не дуже безпечно для старої проводки.

До речі реле напруги запам'ятовує мінімальну і максимальну напругу яку воно відключало, відкрутитись тут вже буде важче, це вже може бути прийняте як доказ.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Згоден. Але якби я робив ремонт УСЬОГО в квартирі, чи в новій, тоді так. Щиток з коридора загального в квартиру в стіну в ящик, і там вже все собі мутити. Захисти, розеточну групу, освітлювальну групу - все розмежувати.

Я саме так і роблю (ремонт УСЬОГО). Але це можна зробити і в загальному щитку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Оце саме правильно. Ставиться в щитку елементарно. Кому потрібно виконати таку роботу - пишіть в приват.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кому потрібно виконати таку роботу - пишіть в приват.

Як вирішуєте проблему відсутності заземлення в щитку?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ніяк вона не вирішується, якщо землі немає то її немає.

Цікаве відео.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7zBKFy--bJE

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Виходячи з дому вимикайте, що можна з розеток (зрозуміло - не холодильник)) ). На Соборності 42а недавно був такий випадок. В щитку потрошку підгорав і зрештою відвалився загальний нуль на корпусі. Чоловік приходить додому, а там повно диму. Димить комп"ютер. Він був виключений, але не вийнятий з розетки. Якби жилець прийшов пізніше - квартира б вигоріла. В сусідній квартирі вийшов зладу комп, телевізор і дві переноски. І ще в одній квартирі не пам"ятаю що згоріло.

Щиток в старих радянських будинках заземлений завжди з робочого нуля і в цьому заложена бомба, бо на нуль завжди йде нагрузка і він часом перегорає. Повторюсь - це найгірша аварія яка може бути. В нових будинках крім трьох фаз і нуля, йде п"ятий заземляючий провід, на якому немає нагрузок. Оце діло!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ніяк вона не вирішується, якщо землі немає то її немає.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7zBKFy--bJE

Проблема вирішується просто - з електрощитової до щитка тягнеться провід і заземлює щит надійно. Перекос фаз тоді не загрожує. А то представте як буває - на другому поверсі в дев"ятиповерхівці повністю відгорає нуль і на верхні поверхи пішов перекос фаз. Куча згорівшої техніки. Пів року назад така ситуація була на Соборності 37а.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Проблема вирішується просто - з електрощитової до щитка тягнеться провід і заземлює щит надійно. Перекос фаз тоді не загрожує. А то представте як буває - на другому поверсі в дев"ятиповерхівці повністю відгорає нуль і на верхні поверхи пішов перекос фаз. Куча згорівшої техніки. Пів року назад така ситуація була на Соборності 37а.
Справа в тому, що контур заземлення ведеться окремо, подалі від щитової арматурою в землю і ні в якому разі не до труб і всього що з ними може бути звязано, а також громовідводів. А ще не доведи Боже щоб там трубу прорвало.

Як будете у підвалі арматуру забивати? ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

SysR провід прикручується на корпус в електрощитовій, який вже заземлений контуром і занулений з підстанції. Нічого "копати і забивати" не потрібно :0161:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

провід прикручується на корпус в електрощитовій, який вже заземлений контуром і занулений з підстанції. Нічого "копати і забивати" не потрібно

Це називається занулення ;) Ну а щиток так, заземлений має бути.

У мене в будинку щиток занулений. Землю хіба вести окремим дротом в землю. Тут в цьому весь сенс коли нуль перегорить, або фаза на корпус проб'є.

Ось так це виглядає:

Zanulenie.PNG

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...