Перейти до змісту

А ты веришь?

Oksik

Рекомендовані повідомлення

Как вписывается совесть и морализм в пирамиду эволюции?

я не чиню зла не тому, що за це я можу потрапити в пекло чи переродитися комахою, а тому, що я я так хочу. Можете називати це совістю чи іншими словами, але суть одна й та сама.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• Відповідей 379
  • Створено
  • Остання відповідь

я не чиню зла не тому, що за це я можу потрапити в пекло чи переродитися комахою, а тому, що я я так хочу. Можете називати це совістю чи іншими словами, але суть одна й та сама.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

нет никакой пирамиды эволюции. Это ваш религиозный бред. Нет совести - хрен с вами, видели много верующих бессовестных, а мораль у меня своя и мне не нужно кому-то её навязывать.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

о том и разговор)).

Так почему же вы осуждаете других?У них тоже своя мораль.У депутатов-своя,у донецких-своя,у геев-своя,у фашистов-своя.А если у каждого своя мораль,то морали по сути и нету.

Негодяй он и есть негодяй,независимо от того,какую одежду он одел,сутану или мантию,белый халат или робу,бриони или абибас.

Я затеял сей спор только лишь из-за одной фразы:

Життя в нас одне як би вам цього не хотілось а ви тратите його на марні фантазії.

Прочтите еще и еще раз.И вдумайтесь.Согласны ли ваши совесть,душа,сознание с этим?Ведь это жизнь животного(простите если кого обидел).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Життя в нас одне як би вам цього не хотілось а ви тратите його на марні фантазії.

може то марні фантазії для вас, а для когось це і є життя)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Просто я хочу від Вас почути який сенс у вихованні(перевихованні),культурі,чеснотах,якщо,як писалось вище,ми живемо один раз?

А як же наші діти, а їхні діти? Ми все-таки є частиною людства, яке розвивається, рухається вперед. Ми живемо для того, щоб після нас жили наші діти, від нас залежить, як вони будуть жити, і так далі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Прочтите еще и еще раз.И вдумайтесь.Согласны ли ваши совесть,душа,сознание с этим?Ведь это жизнь животного(простите если кого обидел).

Життя тварини? А людина це не ссавець? Ах да людина же створена по подобью божому і людина це окремий клас найвищого божого своріння. Хоча колись людина також виживала в цепочці харчового ланцюга. Тварина не грабує, не обманює, не створює війн, не вбиває заради насолоди. А людина придумала мораль, совість і бога (сатану) щоб оправдати свої вчинки.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

особисто я вірю тільки в Бога. і все. просто вірю, що він є.

а всілякі конфесії-церкви, гріхи-сповіді, рай-пекло - то все вигадано людьми, а всі люди (як казав Хаус) брешуть)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а всі люди (як казав Хаус) брешуть)

Хаус - людина. Значить він теж бреше. :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Атеїзм і мораль

Оскільки атеїзм не визнає як джерела моралі релігійних догматів, атеїзм піддається звинуваченням в аморальності. У той же час атеїстичні мислителі вважають, що віруючі «ставлять воза попереду коня»: стародавні тексти є не джерелами моралі, а лише фіксацією, відображенням рівня моралі свого часу, яка існувала в суспільстві задовго до виникнення релігій і продовжує існувати після того, як велика частина населення перестає сповідувати будь-яку релігію (див. статистику за країною). Враження про первинність релігійної моралі складається через її більшу консервативність у порівнянні з мораллю громадською.

На ствердження клерикалів про те, що поширення релігії сприяє зміцненню моральних і «духовних» цінностей, їхні опоненти відповідають, що по-справжньому моральна людина, робить добро добровільно, за внутрішнім переконанням і за велінням совісті автономної[122], а не з метою уникнути страшного покарання від того чи іншого бога. Також атеїсти впевнені, що сам по собі атеїзм не спонукає до насильства, в той час як релігія сприяє масовій жорстокості постійно і особливо у відношенні до інаковіруючих.[123]

Атеїсти пропонують свої системи моральних принципів (наприклад, світський гуманізм) і свої пояснення виникнення совісті та моралі — не навіюванням людям моральності звідкись «згори», а як феноменів, що мають біологічну[124] і етологічну[125] першооснови і давали певні еволюційні переваги виду Homo Sapiens, що й зумовило поєднання генетичного[126] і соціального(виховання) механізмів їх передачі між поколіннями.[127]

snapback.pngzaHARE (16 серпня 2013 - 11:59) писал:

snapback.pngPonochka (16 серпня 2013 - 10:34) писал:

Все таки не факт, що людина, живучи без релігії обов'язково буде грабувати, чинити перелюб і так далі... По моєму це абсурд...

Докажіть,що це абсурд.Що може стримувати?

..Але совість має сенс тільки при умові Божественної природи матеріального світу...

У 2007 році опитування, проведене Інститутом Соціальних досліджень (США), показало, що найбільшою релігійною країною серед індустріально розвинених держав єСША — 90 % стверджують, що вірять у бога, 60 % щодня моляться, 46 % щотижня відвідують храм (синагогу або мечеть). Частка активних віруючих в інших індустріально розвинених країнах значно нижча — 4 % у Великобританії, 8 % у Франції, 7 % у Швеції і 4 % в Японії.[105]

На 2005 рік перше місце в списку 50 найбільш атеїстичних країн світу, складеному американським коледжем Пітцер, займає Швеція (45-85 % жителів є атеїстами). За нею йде В'єтнам (81 %), Данія (43-80 %), Норвегія (31-72 %), Японія (64-65 %), Чехія (54-61 %), Фінляндія (28-60 %), Франція (43-54 %), Південна Корея (30-52 %) і Естонія(49 %).[106]

Так що, - не факт. США вірує, але стріляє і вбиває. Швеція не вірує(читай: в Божественну природу матеріального світу...), а має і совість і мораль і всі інші людські чесноти, яких чомусь так бракує нам.

Знаю, що баян(бо вже десь ліпила його), але по темі, щодо совісті і моралі). Вупрос ісчєрпан??

Давайте миритись: наші предки вірили в Сонце, без якого не можливе життя, з чим навіть не поспориш.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Олюнчик, давайте без википедии.А просто на основе своей логики. Дайте свой ответ на мой вопрос.

То,что США самая религиозная страна очень меня рассмешило.Зачем проводить опрос? Ведь как писалось выше-все люди врут.В той же Швеции около 70% населения считают себя членами(прихожанами) евангелическо - лютеранской церкви.Вы написали,что 45-85% населения есть атеистами- нехилый разброс,даже социология такого разброса не допускает.

У нас 90% говорят,что они христиане,но 90% из них затрудняются вспомнить хотя бы одну молитву,а в церковь ходят лишь на пасху,крестины и венчание(в лучшем случае),а на вопрос -"Сколько времени в день вы отводите на молитву и чтение писаний?"-вообще не отвечают. Сейчас даже во многих монастырях на молитву отводится 2-3 часа в день,все остальное время работа.

Знаете на прошлой неделе мы ехали из командировки и машина сломалась.Мы дотянули до заправки на трассе и ждали буксировщика.Подъехало 2 машины с польскими номерами.Оттуда вышла большая семья мусульман(я так понял чеченцы). Все сходили по очереди в туалет и омылись после него водой из бутылки. Затем мужчины расстелили коврик и начали совершать намаз.Затем намаз совершили женщины.А после них подростки. Вот это и есть верующие.

Не те кто просто надел крест или взял в руки четки,а те кто практикует.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Начнем про мусульман, их гуманизм, мораль, совесть и другие позитивные черты? :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Начнем про мусульман, их гуманизм, мораль, совесть и другие позитивные черты? :)

«Странные у вас женщины, - сказала одна мусульманка, - вы можете целый час одеваться и краситься, чтобы выйти на улицу и покорять своей красотой чужих мужчин, а потом прийти домой, снять с себя все красивое, смыть косметику и лахудрой ходить перед мужем в засаленном халате и бигудях. У нас все наоборот – мы перед мужьями красиво одеваемся и красимся, а на улицу выходим одеваясь скромно, зачем нам чужих мужчин своим красивым видом соблазнять?»

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Захару раджу глянути на малих дітей, наприклад, ясельна група. Вони взаємодіють без релігій і інших світоглядних інструментів. в них вже є закладено вміння взаємодіяти, спілкуватись, вони дуже швидко діляться по групам інтересів і в більшості випадків мирно і навіть радісно проводять свій час. Що заважає проекстраполювати таку поведінку на все людське життя? Якщо хоч трошки вникнути в суспільну організацію тварин, багато питань по людині відпаде автоматично. Є, блін, природні механізми розвитку людського суспільства, релігія лише може змімікрувати під ці механізми. Якщо віруючим тільки релігія заважає гвалтувати, вбивати, грабувати, то велика проблема з тими віруючими. В здоровому суспільстві такі індивідики з повною відсутністю природніх механізмів перебування в соціумі мали б ізольовуватись як мінімум.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ви не зрозуміли до чого я веду.

Якщо брати суто логічно і матеріально,то совість і мораль не вписуються в концепцію еволюції.Навпаки,в матеріальному світі виграє той,в кого совість і мораль відсутні.В історії багато прикладів,можна взяти хоча б більшовиків. Завдяки терору вони отримали владу.В першу чергу знищували не тих.хто сильніший фізично,а тих хто вище духовно і морально- інтелігенцію,митців,священників.Створили "продотряди","заградотряди",концтабори,зони.Іхня ціль була влада,влада любою ціною.І мільйони життів їм було не шкода. Так само зараз,всі бачать як діють наші політики і урядовці.

Майже у всіх писаннях говориться,що Бог в серці,так само говорять і люди не релігійні,але культурно і духовно виховані.У Ведах сказано,що Бог в нас самих проявляється у вигляді совісті. Майже кожен з вас відчував,що коли зробить щось аморальне,то,як кажуть,на душі коти шкребуться,тобто совість мучить.І навпаки,коли щось для іншої людини зробиш гарне,то відчуваєш приплив щастя.

Совість,мораль,духовність і т.п. існували задовго до релігій і церков.Вони існували завжди.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

от на цьому етапі так і захотілось згадати хрестові походи з метою визволення "гробу господнього" і "святої землі" від "невірних". а вірили ж вроді всі. хіба ні? то чому їх не стримало від вбивств?? де тут мораль і совість і хвальоні релігійні заповіді? і це також вписується в еволюцію? чи не вписується? і всі "прекрасні" страти "відьом" можна теж в совість і релігію??

вобщем думаю я, що релігія - це найкращий бізнес із всіх існуючих.

і сама релігія - не є підгрунтям для праведного життя. і багато гарних людей є, які не вірять в Бога.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я вважав,що ті,хто відписується в цій темі,давно зрозуміли закони матеріального світу.

Я,наприклад,чітко розумію звідки ростуть ноги в хрестових походів,джихадів,комунізмів.демократій,революцій.Тому ніде не пишу,що дані речі є наслідком релігії,віри,моралі і справедливості.

Вкотре повторюсь,є бджоли,а є мухи.Існують вони в одному середовищі,літають в одному повітрі,мають,так би мовити однакові можливості.Тільки бджоли шукають нектар,а мухи-г@вно.

От хтось,скажімо,почне вбивати,грабувати під гаслом "Заради LEKSA". Але Ви до того не будете мати ніякого відношення.Хоча всі постраждалі будуть ненавидіти саме Вас.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ну так законами матеріального світу керувались ті хто розпочинав ці походи (взагалі як і всі війни), а виконавці - свято вірили у всі гасла!

а згадати мусульманске ставлення до всіх невірних - те ж саме.

я просто хочу сказати, що не віра визначає чи може людина вбити чи ні. і віра - не єдиний фактор, який обмежує людину в тих чи інших діях. це залежить від самої людини, від її понять про те,що добре і що погано і т.д.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

заберіть гроші і церква перестане існувати як такою...

я віруючий но до церкви мене, чесно кажучи, не "тяне"

не встиг зайти, як треба "дань" одному другому третьому,.... не дай Бог не кинеш пару гривень, все злосзні взгляди і "воркування" бабульок і тд гарантовані... в церкві неоднократно наблюдав як люди, не знаючи того чи іного обряду, робили помилки і цим самим визивали просто якусь ненависть і лють в тих бабульок! моя позиція якшо бачиш шо людина не "орієнтується" підійти скажи так і так нада те і те робити... оце по християнські! а не сидіти і обсуждати....

На мою думку вірити треба душею, молитись можна і вдома головне щоб твоя молитва була щирою!

а "показухі" скількі на то дав, скількі раз в тиждень ходиш, скількі "відвалив" на будівництво храму це не по "Православному"

П.С. це чисто моя думка...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цікава притча, щось таки у цьому є...

аккордеонная мелодия с лёгким оттенком бреда?

Неверующий младенец :_04:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Когда человек был еще ребенком, бабушка всегда говорила ему: "Внучек, вот вырастешь ты большой, станет тебе на душе плохо — ты иди в храм, тебе всегда там легче будет."

Вырос человек. И стало ему жить как-то совсем невыносимо. Вспомнил он совет бабушки и пошел в храм. И тут к нему подходит кто-то:

- Не так руки держишь!

Вторая подбегает:

- Не там стоишь!

Третья ворчит:

- Не так одет!

Сзади одергивают:

- Неправильно крестишься!

А тут подошла одна женщина и говорит ему:

— Вы бы вышли из храма, купили себе книжку о том, как себя здесь вести надо, потом бы и заходили.

Вышел человек из храма, сел на скамейку и горько заплакал. И вдруг слышит он голос:

— Что ты, дитя мое, плачешь?

Поднял человек свое заплаканное лицо и увидел Господа.

Говорит:

— Господи! Меня в храм не пускают!

Обнял его Всевышний:

— Не плачь, они и меня давно туда не пускают.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не вірю.

Важко було дивитись на величезну кількість людей, які сьогодні святили яблука.

До сьогоднішнього дня, за обрядом, не можна їх їсти, як виявилось.

В якийсь інший день не можна круглого в руки брати, бо якомусь святому голову стяли, чи гострі предмети брати в руки.

Ці всі вірування... Кадила, які мають виганяти злих духів...

Мені це все виглядає середньовічним пережитком, ну хоч як не переконуйте. Ну не можуть люди 21 століття так в шаманства гратись.

Я не знаю, як влаштований світ, але жодну релігію я в цьому точно не підтримую. Нікого не хочу образити .

До віруючих ставлюсь нормально, при спілкуванні ми цієї теми не торкаємось, і всім комфортно.

А тут форум, тут можна потік нічних думок написати :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

заберіть гроші і церква перестане існувати як такою...

я віруючий но до церкви мене, чесно кажучи, не "тяне"

не встиг зайти, як треба "дань" одному другому третьому,.... не дай Бог не кинеш пару гривень, все злосзні взгляди і "воркування" бабульок і тд гарантовані... в церкві неоднократно наблюдав як люди, не знаючи того чи іного обряду, робили помилки і цим самим визивали просто якусь ненависть і лють в тих бабульок! моя позиція якшо бачиш шо людина не "орієнтується" підійти скажи так і так нада те і те робити... оце по християнські! а не сидіти і обсуждати....

На мою думку вірити треба душею, молитись можна і вдома головне щоб твоя молитва була щирою!

а "показухі" скількі на то дав, скількі раз в тиждень ходиш, скількі "відвалив" на будівництво храму це не по "Православному"

П.С. це чисто моя думка...

Так,згоден,молитись можна й вдома,тільки ж ніхто цього не робить.Бо вдома телевізор,телефон,інтернет і т.п.

Згоден,що є обрядоправилофанатики,сам іноді бачу таких. На духовному шляху не буває все гладко,не стелять коври перед вами,не грає оркестр,не летять на голову пелюстки троянд. Коли людина міняється,то міняється все навколо і не завжди в цих змінах є підримка оточуючих. Коли наркоман зав'язує.то його сильно ламає,його часто спокушають. Так і тут,перевіряють серйозність наших намірів.Чи це просто заради цікавості,чи просто стадний інстинкт,чи просто депресія?

Дійсно,часто люди заходять до храмів спонтанно. В мене колись так теж було.Але зараз перед тим як зайти в любий храм любої релігії,я цікавлюсь як правильно себе поводити. В Туреччині я спитав чи можна мені пройти до мечеті і які правила.

Мені дозволили і пояснили що робити.Коли я все виконав,мене провели всередину і все розповіли.

В Індії так само.Звісно були місця куди мене не пускали,бо я чужий.Але були місця куди не пускали ще 5 років тому,а зараз пускають,коли взнають,що я з України.Дякую своїм землякам,які за ці роки своєю культурою показали,що їм можна довіряти.

Це просто культура і свідомість.

Якщо до Вас в домівку прийдуть і будуть ходити у взутті,плювати на підлогу,бо так звикли робити в себе вдома.впевнений Ви зробите зауваження.

А стосовно того,що без грошей церква загине,так ,можливо, станом на сьогодні 90% святотців перейдуть у бізнес.

Але 10% монахів будуть продовжувати практику,бо вони й зараз це роблять без грошей і титулів.

Знайдіть таких і спілкуйтесь з ними.І по них судіть про духовне.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо брати суто логічно і матеріально,то совість і мораль не вписуються в концепцію еволюції

Вы не берете во внимание стадную природу человека. А в стаде всегда есть вожак и некоторые правила.

Человек не tabula rasa, не чистая доска, на которой можно выжечь огненные письмена! Если среда все, а наследственность ничто, если согласиться с тем, что все поведение человека запрограммировано воспитанием, тогда надо признать и то, что человек не ответствен за свои поступки. Впрочем, нечто подобное приходится читать нередко, особенно когда речь идет о трудных подростках или правонарушителях: куда смотрели родители, школа? Снятие личной моральной ответственности может завести очень далеко. И заводит.

Попытка объявить воспитание монополистом в процессе формирования этических представлений не обязательно ведет к безусловно прогрессивным выводам. Ведь можно, поддерживая из поколения в поколение преемственность обработки умов, воспитывать фанатиков, рабов. История знает, что такие попытки удавались не раз. Но история также знает, что в конце концов все они неизбежно терпели крах: внешние и внутренние толчки расшатывали устои подобных государств, угнетавшая социальная преемственность рушилась, поднимались угнетенные массы. Факт готовности масс идти подчас на верную гибель во имя идеалов добра и справедливости имеет величайшее историческое значение.

— Не противоречит ли это утверждение дарвиновской теории естественного отбора, предполагающей борьбу человека за свое существование?

— Все не так просто. Сторонники так называемого «вульгарного дарвинизма» подразумевают под естественным отбором борьбу всех против всех, игнорируя одну из особенностей эволюционного развития человека: наряду с борьбой за существование, наряду со всеми звериными инстинктами, которые были у человека, его эволюция характеризуется чрезвычайно интенсивным отбором по свойствам, которые мы можем назвать подлинно человеческими.

Когда питекантроп встал на задние лапы, самка теряла способность рожать большеголовых детенышей. Детеныш стал рождаться с незрелой нервной системой, но у матери освободились руки, она могла держать детеныша на руках и воспитывать, пока у него созревала нервная система. Длительная беспомощность детеныша привела к коренному изменению направления отбора: отбор индивидуальный, и особенно групповой, распространился на все свойства, которые способствуют сохранению жизни детей.

И этот факт не опровергает, а подтверждает теорию Дарвина. Именно естественный отбор — самый жестокий из законов природы — заложил в человеке альтруистические эмоции необычайной силы и стойкости. Под «альтруизмом» я понимаю всю совокупность эмоций, побуждающих человека совершать поступки, лично ему невыгодные, даже опасные, но приносящие пользу другим людям. Казалось бы, отбор должен быть целиком направлен на развитие хищнических инстинктов, но специфика эволюционного развития человека как существа социального (в значительной мере из-за все удлиняющегося периода беспомощности младенцев и детей) такова, что естественный отбор был в сильнейшей степени направлен на развитие биологических основ коллективизма, жертвенности, альтруизма.

В условиях, в которых складывались человечество, человеческие отношения, естественный отбор породил и закрепил инстинкты и эмоции величайшей нравственной силы. Таким образом, чувства долга и справедливости, доминирующие в поведении большинства людей, порождены не чудом, не божественным вмешательством — они развивались при решающем воздействии социальных условий, параллельно с отобранным за десятки тысяч поколений комплексом эмоций, столь же необходимых человечеству, как речь, как умение пользоваться орудиями производства.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...