Перейти до змісту

Коли починається трудовий стаж студента?

Mondiale

Рекомендовані повідомлення

Маю наступне питання:

Я навчався 4 роки на денній формі навчання у ВНУ (тепер СНУ). Чи можуть мені зарахувати ці 4 роки навчання як стаж у трудову книжку? На моє питання у відділі кадрів сказали що "зарахують лише за умови, якщо я працював під час навчання". Звісно, що я не працював, так як був весь час на навчанні. Логіки у її відповіді я не бачу.

Знайшов в інтернеті ось таку статтю:

"Відповідно до п.д ч.3 ст.56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» одним із видів трудової діяльності, що зараховується до стажу роботи, який дає право на трудову пенсію, є навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі. Ґрунтуючись на ст. 62 цього ж Закону основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка."

Виходить, що я маю право вимагати стаж?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не знаю як там зараз, раніше було що на першому місці роботи де заводять тобі трудову книжку, там же по пред’явленню диплому вписували час навчання в трудовий стаж...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не знаю як там зараз, раніше було що на першому місці роботи де заводять тобі трудову книжку, там же по пред’явленню диплому вписували час навчання в трудовий стаж...

Не знаю як там зараз, але, виходячи з віку IncvizitoR'а і мого, то вже трошки пізніше нам в ВДУ видавали диплом і трудову з вже вписаним в неї стажем і печаткою.

Зателефонуйте в Центр зайнятості до юриста, можливо краще підкаже що і як зараз (якщо треба - завтра зможу дати телефон, бо є десь записаний на роботі)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я оформив трудову книжку ще працюючи під час навчання. Але запис мені про навчання в неї не робили, натомість вклеїли листочок, де записано, що я 5 років гриз граніт науки.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

AswenDer, я був на роботі на 5 курсі після пар

В трудовій вказано дату початку навчання в університеті(від - до), дата прийняття на роботу (від - до)

тому ІМХО, термін навчання йде в стаж(інакше де? випускник може влаштуватись коли переважна більшість оголошень від 2-х років стажу, наприклад)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"Трудова книжка" на те й ТРУДОВА, що видається людині, коли вона починає трудитися. Тобто трудову книжку виписують в місці першої роботи, а далі вже в неї вноситься все, що стосується праці, чи причин непраці (тобто навчання) для майбутньої пенсії.

Почнеш працювати - дадуть книжу.

А те, що ти навчався в інституті ДО початку своєї трудової кар'єри, це ніякого відношення до праці не має. А то давайте й навчання в школі враховувати :), а далі - і в садочку ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А те, що ти навчався в інституті ДО початку своєї трудової кар'єри, це ніякого відношення до праці не має.

Це залежить від навчального закладу і від професії. Обидва мої навчальні заклади давали не тільки теоретичні знання, а й практичні, тому обидва терміни навчання вписані в трудовій книжці, як трудовий стаж.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

...тому ІМХО, термін навчання йде в стаж(інакше де? випускник може влаштуватись коли переважна більшість оголошень від 2-х років стажу, наприклад)

ти мене повністю зрозумів :)

я став шукати роботу в неті, є хороші місця/зарплата, АЛЕ 2/3 роботодавців хочуть стаж до 4-5 років. Ну де його взяти студенту, який тільки випустився з унівєру? Таке враження, ніби я гуляв ці 4 роки і диплом дали просто так, за гарну посмішку.

Тим більше, мені казали попередні курси, що на моїй спеціальності раніше записували термін навчання як стаж.

А те, що ти навчався в інституті ДО початку своєї трудової кар'єри, це ніякого відношення до праці не має. А то давайте й навчання в школі враховувати :), а далі - і в садочку ;)

В моїй спеціальності було досить багато практики і роботи з різними домоміжними програмами, щоб це можна було розглядати як стаж.

Згідно з нашим дурним законодавством студентів можуть брати на роботу типу "для стажування", скажем, на 3 місяці, а потім покажуть дулю і скажуть "ммм.. ви нам не підходите". Получається безплатні раби для нечесного роботодавця. Від здібних знайомих не раз чув про таке кідалово. А зі стажем на тебе вже будуть дивитись вище і можна знайти солідну фірму.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А зі стажем на тебе вже будуть дивитись вище і можна знайти солідну фірму.

Це все дуже умовно.

Якщо питають про стаж, то це ж переважно не про роки, а про попереднє місце роботи.

- Стаж роботи є?

- Є. 5 років. Гляньте трудову.

- Де Ви раніше працювали?

- Ммм... Ніде. Вчився, проходив практику.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

трудовий стаж починається з першого дня на офіційній роботі

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

до 2004 року (здається до 01.01) навчання зараховувалось в трудовий стаж. Навіть без запису в трудову по ідеї. (Це для пенсійного фонду було, а не для працевлаштування).

Після 2004, а атор, я так розумію, почав навчання пізніше, тому:

трудовий стаж починається з першого дня на офіційній роботі

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А те, що ти навчався в інституті ДО початку своєї трудової кар'єри, це ніякого відношення до праці не має.

Це залежить від навчального закладу і від професії. Обидва мої навчальні заклади давали не тільки теоретичні знання, а й практичні, тому обидва терміни навчання вписані в трудовій книжці, як трудовий стаж.

"Трудову" видали теж в навчальному закладі? На "практиці"? ;) Чи все ж на місці РОБОТИ?

Майже всі навчальні заклади (а особливо спеціалізовані) дають "практичні знання", але це не є підставою для видачі "трудової".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"Трудову" видали теж в навчальному закладі? На "практиці"? ;) Чи все ж на місці РОБОТИ?

Майже всі навчальні заклади (а особливо спеціалізовані) дають "практичні знання", але це не є підставою для видачі "трудової".

Так, трудову видали ще в першому навчальному закладі. Ще питання будуть? ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Поприрікатись з nickel'ем - це, звичайно, святе.

Та все ж ще раз напишу про себе, якщо не зовсім ясно написала в цьому пості.

"Трудову" видали теж в навчальному закладі?

Трудову купила на ринку.
На "практиці"?
Після закінчення навчання, під час отримання диплома.
Чи все ж на місці РОБОТИ?
На РОБОТУ вже прийшла з записом в трудовій, завіреним печаткою ВНЗ.

Вважаю, що цей стаж пишеться не для майбутніх роботодавців, а для розрахунку виплати пенсії в далекому майбутньому.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в мене історія така: після школи в училищі завели трудову є запис, потім поступаю я в університет......окрім училища ще є запис про 1.5 місяці стажу але після 1го курсу університету...як тоді? мені врахують всі курси університету чи тільки після 1го?

і чи враховується взагалі училище до загально стажу чи це так запис і все?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

...

Вважаю, що цей стаж пишеться не для майбутніх роботодавців, а для розрахунку виплати пенсії в далекому майбутньому.

оце 100% :) Саме це я й мав на увазі вище.

в мене історія така: після школи в училищі завели трудову є запис, потім поступаю я в університет......окрім училища ще є запис про 1.5 місяці стажу але після 1го курсу університету...як тоді? мені врахують всі курси університету чи тільки після 1го?

і чи враховується взагалі училище до загально стажу чи це так запис і все?

:) та не запарюйся особливо, як там зараз рахується :) Поки ти допрацюєшся до пенсії, пенсійне законодавство ще мільйон разів перекрутять :)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Та я ж про це саме - ДО 2004 РОКУ НАВЧАННЯ У СТАЖ ВХОДИЛО, ЗАРАЗ НЕ ВХОДИТЬ, змінилось законодавство.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"Диплом о Высшем образовании без опыта работы" - это справка о непрофпригодности, и не надо мне доказывать обратное, это реалии!

Чтобы не попасть в ситуацию когда "Есть диплом, опыта нет, а на всех работах требуют опыт и получается замкнутый круг" надо идти на постоянную работу максимум с 3-4 курса, лучше раньше. Да тяжело, да с сессиями море проблем, но зато потом с работой и главное с реальным опытом, а не 5 лет стажа за учебу, бред...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Та я ж про це саме - ДО 2004 РОКУ НАВЧАННЯ У СТАЖ ВХОДИЛО, ЗАРАЗ НЕ ВХОДИТЬ, змінилось законодавство.

я в 2006-му вписував

"Диплом о Высшем образовании без опыта работы" - это справка о непрофпригодности, и не надо мне доказывать обратное, это реалии!

Чтобы не попасть в ситуацию когда "Есть диплом, опыта нет, а на всех работах требуют опыт и получается замкнутый круг" надо идти на постоянную работу максимум с 3-4 курса, лучше раньше. Да тяжело, да с сессиями море проблем, но зато потом с работой и главное с реальным опытом, а не 5 лет стажа за учебу, бред...

легше сказати, ніж зробити

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Треба було ще жирним виділити і розовим чи салатовим кольором залити текст.

"ЗАКОН УКРАЇНИ

Про пенсійне забезпечення

Стаття 56. Види трудової діяльності, що зараховується до

стажу роботи, який дає право на трудову пенсію

д) навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних

закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню

кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і

клінічній ординатурі;"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Взагалі понняття "трудовий стаж" вже втратило свою актуальність, особливо для молоді. Зараз використвоується нове поняття "страховий стаж", який обчислюється у кожному фонді (Пенсійний, тимчасова втрата працездатності, безробіття, нещасні випадки) по-особливому.

Страховий стаж іде коли сплачуются внески (+ окремі випадки: відпустка по догляду за дитиною і т.п.).

В окремих випадках "трудовий стаж" зараховується до "страхового стажу", але після введення персоніфікованої системи обліку, здається у 2001 році, скрізь вже рахується страховий стаж.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Студенти повинні щомісяця відраховувати до Пенсійного фонду не менше 300 гривень, щоб роки навчання у виші були зараховані до страхового стажу. Як повідомила 29 вересня під час гарячої телефонної лінії в газеті "Комсомольская правда" в Україні" заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Тетяна Піпченко, щомісяця студенти повинні відраховувати до фонду 33% мінімальної зарплати (близько 300 грн.).

"1 січня 2004 року набрав чинності закон про обов'язкове пенсійне страхування, і поняття "пенсійне забезпечення" пішло. Пенсійне страхування передбачає, що кожна людина, незалежно від того, навчається вона або працює, має робити відрахування до Пенсійного фонду, щоб їй нараховувався страховий стаж. Ми всім студентам пропонуємо добровільну участь у системі пенсійного страхування. Укладається договір з Пенсійним фондом, і сам студент робить відрахування до фонду", - підкреслила заступник начальника облуправління Пенсійного фонду.

За словами Т.Піпченко, якщо навчання у ВНЗ студент почав до 1 січня 2004 р., а закінчив уже після набуття чинності новим законом, то період навчання до 2004 р. йому автоматично буде зарахований до страхового стажу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"ЗАКОН УКРАЇНИ

клінічній ординатурі;"

забираю свої слова назад

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Закон України "Про загальнообовязкове дерджавне пенсійне страхування"

Стаття 24. Періоди, з яких складається страховий стаж

1. Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, включається до страхового стажу.

4. Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

В цій частині мова йде якраз про ст. 56 ЗУ "Про пенсійне забезпечення". Навчання зараховується але до 1 січня 2004 року коли набрав чинності ЗУ "Про загальнообовязкове пенсійне страхування".

"ЗАКОН УКРАЇНИ

клінічній ординатурі;"

забираю свої слова назад

Все Ви правильно писали, вище я навів аргумент чому.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...