Перейти до змісту

оплата карточками в ПАККО

madkot

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

привіт усім! вчора розраховуючись карткою у ПАККО на ковельській був здивований проханням касира пред"явити документ що засвідчує особу. на мої слова про те що основним ідентифікатором є мій підпис та ПІН код - вона відповіла що все це маячня. картка була персоніфікована, неперсоніфіковану на жаль забув дома, а то б ми мали довгу та цікаву розмову по правилам міжнародної платіжної системи. не знаю які інструкції втолкмачують у мізки касирів, але те що вони реально не усвідомлюють що і як має бути видно відразу.

Опубліковано

Звичайно, документ що засвідчує особу при сплаті карткою касир не має права вимагати, але практично діють навпаки. Таким чином вони страхуються від продажу по чужій картці, бо інших механізмів перевірки особи, напевно не знають :)

Опубліковано

і я вважаю, що це бред. Але в нас по-іншому ну просто ніяк. Менталітет такий. В мене в Турції ЖОДНОГО разу ніде не попросили документ.

Опубліковано

Літом в Криму майже завжди в магазинах розраховувася карткою, і не тільки своєю - жодних питань не було. А те що хтось згубив картку чи її вкрали і він не скористався послугою банку та не поставив у стоп-лист, то це його особиста проблема. Магазин такі речі повинні хвилювати в останню чергу.

Опубліковано

Можуть вимагати документ, наприклад, якщо покупка на суму, більшу певного порогу. Для додаткової безпеки. Хоча це правило не є обов"язковим.Зазвичай достатньо введення ПІНа і звірки підписів. Звірка підпису є обов"язковим правилом, і його якраз дуже рідко виконують.

Магазин такі речі повинні хвилювати в останню чергу.

не зовсім так. якщо у магазині часто розраховуватимуться такими картками з послідуючими розслідуваннями по платежах, то може виникнути підозра, що персонал сприяє шахраям і крадіям, а то й перебуває у змові з ними. А це - увага від СБ банків і платіжних систем, а також і правоохоронних органів.

Опубліковано

Звірка підпису є обов"язковим правилом, і його якраз дуже рідко виконують.

Я би сказав, що взагалі не виконують. Бо на моїй пам'яті немає жодного випадку, коли б продавець/касир перевірив ідентичність підписів.

Опубліковано

привіт усім! вчора розраховуючись карткою у ПАККО на ковельській був здивований проханням касира пред"явити документ що засвідчує особу. на мої слова про те що основним ідентифікатором є мій підпис та ПІН код - вона відповіла що все це маячня. картка була персоніфікована, неперсоніфіковану на жаль забув дома, а то б ми мали довгу та цікаву розмову по правилам міжнародної платіжної системи. не знаю які інструкції втолкмачують у мізки касирів, але те що вони реально не усвідомлюють що і як має бути видно відразу.

Нажаль продавець права...

Опубліковано

Якщо картка краденато як людина може знати пін код? а те що не увсіх точках потрібно вводити той самий пін, це вже їх проблеми.

Опубліковано

Якщо картка краденато як людина може знати пін код? 

1. власник не приховує код від викрадача, бо вони є близькими людьми

2.підгледіти при вводі власником

3.знати, де власник його зберігає або записав і подивитись там

4.власник люб"язно зберігає пін разом з карткою(наприклад, картка дбайливо загорнута у папірчик з піном) або для зручності викрадачів записує пін на картці.

5.власник внаслідок неприємного фізичного впливу сам погодився назвати пін

6. ну і раз пін можна зашифрувати на магнітній смузі, то існують техзасоби, що дозволяють його розшифрувати.

достатньо?

Опубліковано

Нажаль продавець права...

у чому права? у тому що не знає   - П О С Т А Н О В А  19.04.2005 N 137 Національного банку України  "Про затвердження Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення   операцій з їх застосуванням  "

3.20. Підтвердження торговцем особи - держателя наперед оплаченої платіжної картки, який здійснює операцію з її 

застосуванням, виконується згідно з правилами відповідної платіжної системи шляхом підписання держателем сліпа, квитанції 

платіжного термінала та перевірки відповідності цього підпису його зразку на картці або введенням ПІН.

З'ясування особи - держателя наперед оплаченої платіжної картки в разі потреби (під час розгляду спорів, несправності чи 

виходу з ладу банкомата або неповернення ним картки тощо) може здійснюватися емітентом за номером чи іншими реквізитами платіжної 

картки, визначеними емітентом (правилами платіжної системи).

3.21. Операції з використанням платіжної картки торговець має здійснювати лише в присутності її держателя, якщо інше не 

узгоджено з держателем або передбачено правилами платіжної системи для окремих видів операцій.

Якщо держатель платіжної картки ввів ПІН у процесі здійснення операції, то торговець не має права вимагати від нього підписання 

квитанції платіжного термінала, сліпа або будь-яких інших первинних документів, що підтверджують проведення операції, якщо 

інше не передбачено правилами платіжної системи."

Опубліковано

Завжди в гаманці маю документ, що якимось чином посвідчує мою особу, і де стоїть мій підпис. Впевнений, що 95% відсотків форумчан теж носять із собою якісь ідентифікатори :). Тому ніколи ніяких проблем по розрахунку картками не було. А грузити продавця немає змісту, він людина маленька. Можна, звичайно, закликати адмністратора, наробити шкандалю, весело провести час. Але ж ці всі дії робляться заради нашої безпеки покупця, ні? :).

Опубліковано

Не факт. У мене в фокстроті при купівлі чайника по картці просили паспорт. Правда так і не допросились, але то вже інше :)

Опубліковано

Декілька років тому довелось "долучитися" до справи виявлення крадія карточки, який закупився на чималу суму в Краї біля НЛ. В кінці кінців банк відмінив платіж і постраждав супермаркет, в якому було придбано товари, без перевірки особи власника карточки. Магазин же скоріше за все переклав це на касира, але це вже домисли.

Поки не зіткнешся з викраденням карти чи її клонуванням важко визначитися з пріоритетами. З одного боку маємо "зайвий гємор", а з іншого безпека наших коштів. Дивлячись кому що потрібно.

Опубліковано

Як був студентов, вітер в голові, чекали друзі біля майдану попити пивка. Але я приїхав тоді на авто і ми всі сіли у авто і поїхали поставити авто на стоянку, так як пити за кермом ніколи не дозволяв собі. Але коли сілали всі у авто, напевно випала моя студентська карточка приватбанку. Коли ставив авто вде на стоянку, прийшла на моб смс "Попытка снятие денежных средств. Терминал ..... бар майдан". Але мені пощастило що перед тим я всі гроші зняв. Ми всі пішли у той майдан і бармен підтвердив що дійсно люди щось там замовили і хтіли розрахуватись карткою але не було грошей (тобто тих людей не просили предявити документ який би посвідчував особу-власника картки". Звісно тих хто знайшов картку вже в майдані не було, через якись час знову прийшла смс про намагання розрахуватись десь, вже не памятаю де. Оскільки знав що грошей на карточці не було, то вже як прийшов після пивка додому позвонив на support і попросив щоб заблоквали картку. Наприклад в ВоПаках ніколи не просили предявити паспорт, також у новій лінії, та і взагалі не памятаю що хтось просив документ коли-небуть.

Опубліковано

у чому права? у тому що не знає - П О С Т А Н О В А 19.04.2005 N 137 Національного банку України "Про затвердження Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням "

3.20. Підтвердження торговцем особи - держателя наперед оплаченої платіжної картки, який здійснює операцію з її

застосуванням, виконується згідно з правилами відповідної платіжної системи шляхом підписання держателем сліпа, квитанції

платіжного термінала та перевірки відповідності цього підпису його зразку на картці або введенням ПІН.

З'ясування особи - держателя наперед оплаченої платіжної картки в разі потреби (під час розгляду спорів, несправності чи

виходу з ладу банкомата або неповернення ним картки тощо) може здійснюватися емітентом за номером чи іншими реквізитами платіжної

картки, визначеними емітентом (правилами платіжної системи).

3.21. Операції з використанням платіжної картки торговець має здійснювати лише в присутності її держателя, якщо інше не

узгоджено з держателем або передбачено правилами платіжної системи для окремих видів операцій.

Якщо держатель платіжної картки ввів ПІН у процесі здійснення операції, то торговець не має права вимагати від нього підписання

квитанції платіжного термінала, сліпа або будь-яких інших первинних документів, що підтверджують проведення операції, якщо

інше не передбачено правилами платіжної системи."

Фількіна грамота та постанова, порівняно з правилами платіжної системи, хоча можуть бути варіанти...

Опубліковано

imho, самый верный вариант - карта с фото. если фото нет или сумма превышает, скажем, 50-100 гривен - требовать ввод пинкода. если пинкод забыл или фото на карте явно не совпадает с лицом предъявителя - требовать документы. а сличение подписи - это архаизм, imho. да и кто такой кассир, эксперт-графолог что-ли?

далее, написание аналитической программы с элементами AI, которая будет выявлять типичные случае мошенничества - это ж не проблема сегодня. а далее следует реакция банка, например звонок владельцу карты или автоматическая блокировка на определенный период.

Опубліковано

ГМ.... да все это правильно. Но частенько бывает так, что, жена расплачивается карточкой мужа, либо дети родительской.....

Опубліковано

Введення пін-коду достатньо тільки при знятті коштів в банкоматі. Знаєш код - будь ласка в банкомат! В усіх інших випадках, як то; зняття коштів з картки в касі банку, магазині, тобто там, де за обслуговування картки відповідає людина  - проводиться з встановленням особи власника. Касирам доведено інструкції, роз'яснено про особисту!!!! відповідальність. Тому касир, що усвідомлює про автоматичне зменшення у власному гаманці паперових знаків при порушенні вимог - ніколи не видасть гроші або товар  попередньо не впевневшись у вас, як власнику. Часто ми вимагаємо порушень від касирів та інших працівників фінансової сфери, а час переходити на цивілізовані законні операції. Розумний касир не видасть гроші жінці по карті чоловіка - а може вони посварились і завтра чоловік прийде з претензією і буде правий!!!! Отримає свої незаконно зняті кошти, а поверне йому той же касир з власної зарплатні + отримає догану + може позбутись місця роботи. Ми хочемо, щоб в банку нам видали, хай навіть 50 грн. з власного рахунку,без паспорта,  і в той же час хочемо, щоб наші гроші,саме в обраному нами банку, були захищеними. Парадокс?!

Опубліковано

Но частенько бывает так, что, жена расплачивается карточкой мужа, либо дети родительской.....

Так можна ж зняти гроші в банкоматі. Їх зараз як ... на кожному кроці

Опубліковано

Но частенько бывает так, что, жена расплачивается карточкой мужа, либо дети родительской.....

Так можна ж зняти гроші в банкоматі. Їх зараз як ... на кожному кроці

Так до того ж і вся ця розмова. Є банкомат для таких випадків. А там, де людина відповідає - там і умови суворіші.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...