Перейти до змісту

Як найкраще влаштувати опалення в будинку?


Pr0ektant

Рекомендовані повідомлення

На дачному участку збудував невеличкий будинок, в якому планую жити. Будинок 1,5-поверховий з газоблока (80м.кв.), стіни та підлога утеплені пінопластом (50мм), дах мінватою (100мм).

Потрібно зробити опалення:

1 поверх(висота 2,7м): прихожа 6м.кв, кухня 15м.кв, зал 15м.кв, та санвузол 6м.кв.

2 поверх(висота ~3м): спальня 42м.кв

Спочатку планував поставити газовий котел, опалення зробити в вигляді теплої підлоги і на всяк випадок змурував грубку на твердому паливі, потужністю 2,5квт.

Але переглянувши тему про котел, дізнався багато нового і розгубився, виникли великі сумніви в доцільності і правильності задуманого. Хочу з Вами порадитись.

Газ ще не проведений, газопровід проходить в 5м від будинку, підключення приблизно коштує 6000-7000грн.

Світло проведене але лише 220В.

Питання:

1. чи варто взагалі проводити газ в будинок? можливо раціональніше зробити опалення на світлі?

2. чи достатньо буде теплої підлоги для опалення без додаткових радіаторів опалення?

3. як краще зробити?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • Відповідей 126
  • Створено
  • Остання відповідь

Щось дорого підключення газу виходить. В літку я 22 метра від труби підключив у 2 рази дешевше.

1. Газ при таких умовах не варто, а потрібно проводити, оскільки світло всього 220В.

2. Однієї теплої підлоги не достатньо для опалення. Для розрахунків теплоємності радіаторів при наявності в приміщення ТП береться поправочний коефіцієнт 30-40% залежно від певних умов. Отже радіатори тра ставить полюбе.

3. Рекомендую комбіновану систему опалення. Якщо є спец приміщенн для топочної, тоді - твердопаливний котел + газовий , якщо немає то газовий котел + електричний невеликої потужності.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1. чи варто взагалі проводити газ в будинок? можливо раціональніше зробити опалення на світлі?

Ну газ може менше коштувати, аніж 6-7 тис. якщо класти поліетилен. Але газопровід мабуть кооперативний і тре буде компенсувати голові кооперативу частку. Без цього газовики газ не подадуть... а ще техумови, проект, зовнішні мережі, внутрянку, лічильник - набіжить чимало.

Але газ з 1 серпня порожчав і навесні ще піде на 50% вгору. Регіонали ринок газу хочуть лібералізувати (щоб і вітчизняний газ продавався на конкурентному ринку, а не, тіпа, йшов для населення) і довести до 3000 тис. грн. за тисячу кубометрів для всіх (в т.ч. і населенню).

З іншої сторони і кіловати дорожчатимуть - держава бачить обгрунтовану ціну в 70 коп./кВт.

Але й при таких розкладах світлом буде дешевше грітись, аніж газом. До того ж свої сонячні батареї чи вітряк легше поставити, аніж свою газову свердловину вирити...

Я по своєму будинку перспективу прикидаю (100 м.кв.):

- газу взимку йде до 700 м.куб - при новій ціні це буде 2100 грн.

- на ІЧ-опаленні піде макимум 1700 кВт - приб. 1200 грн. при новій ціні.

є різниця?

2. чи достатньо буде теплої підлоги для опалення без додаткових радіаторів опалення?

сказати, що недостатньо і треба ставити полюбе - то ткнути пальцем в небо.

Будь-яка ІЧ-плівка для теплої підлоги на ринку має потужність 200-240 Вт на метрі. Площі підлоги одніє кімнати більше аніж достатньо, щоб обігрівати її теплою підлогою. Адже за ДБН тепловтрати становлять 80-90 Вт на метрі для наших широт.

Беріть в руки калькулятор і рахуйте!

До того ж тепла підлога рівномірно роздає тепло по всій кімнаті - батарея на цьому фоні просто курить. При теплій підлозі оплачене споживачем тепло знаходиться в нижній частині кімнати, а не на стелі, як при конвективному опаленні. Відповідно, витрати енергії на третину менші для однієї і тієї ж кімнати...

Висновок, тепла підлога може й стадіон обігріти, якщо вірно провести розрахунки.

3. як краще зробити?

не хочу, щоб сприймалось як реклама, але людина задала конкретне запитання...

Найшвидший і найпростіший варіант опалення на світло - теплові панелі.

Їх на такий будинок треба поставити до 10 шт., що коштуватиме до 7 тис. грн.

Можна теплої пілоги десь підстелити ( на кухні, наприклад), а можна весь будинок на теплу підлогу під ламінат чи ковролін...

Проводки особливої не треба, можна по розетках панелі розтикати (500 Ват одна)...

Сумарна потужність на будинок буде 5 кВт.

Обовязково 3-4 терморегулятори - їх на базарі предостаньо.

разом із монтажем така система може коштувати менше 10 тис.

Не потребує окремої силової лінії, на відміну від електрокотла на 10 кВт (мінімум для такого будинку)

Споживання в морозні місяці - трохи більше тисячі кіловат (все залежить від рівня утепленості)

Працюватиме система кілька десятиліть, а при потребі за один день її можна демонтувати і по-новому встановити в іншому будинку.

На сонячних батареях чи зонному лічильнику такій системі легше працюватиметься, бо вона перетворює будинок у великий акумулятор енергії на відміну від конвективної системи опалення, яка при провітрюванні кімнати все тепло на вулицю витрачає.

Добре, якщо замість звичайного терморегулятора задіяти нашу процесорну автоматику...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я по своєму будинку перспективу прикидаю (100 м.кв.):

- газу взимку йде до 700 м.куб - при новій ціні це буде 2100 грн.

- на ІЧ-опаленні піде макимум 1700 кВт - приб. 1200 грн. при новій ціні.

є різниця?

1. Це за день/місяць/зиму? Якщо за місяць, то це брехня, так як витрати газу в холодну зиму на 100м.кв. не повинні перевищувати 12-15кубів за день разом з гарячою водою. А нормальний котел і того менше.

2. Це теоретичні розрахунки, чи витрати за попередню зиму?

3. Я не теоретик, а практик. Так от, в квартирі поставили широкі вікна на кухні і маленьку батарею. "Теоретики" розрахувати, що хватить. Зробили ремонт. Настала осінь, заморозки і практика показує, що на кужні ще треба ставити камін бо холодно!! Так що думайте. А щодо комбінованого опалення, - я особисто 100раз подумаю перш ніж відмовлюсь. Тим паче кран перекрити я завжди встигну.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Газопровід проводився за рахунок приватного підприємця, він і встановив ціну на підключення, узгодивши з головою кооперативу.

а хто підкаже як правильно провести розрахунки?

На утеплення будинку не шкодували ні матеріалів, ні зусиль.

В даний момент(в день +10..+16, в ночі +1..+7), грубки вистачає повністю при двох топках. температура в будинку не нижча +20

а от як буде взимку ще незнаю. Думаю - в ті дні коли будуть сильні морози і не вистачатиме основного опалення, можна додатково в розетку включати електрокалорифер чи масляний радіатор.

на мій хлопський розум, грубо підрахувавши затрати на газове опалення (підключення, котел, колонка, труби) виходить 15000-18000грн.

на електричне опалення, як вказав TeploDarets - піде до 10000грн. виходить дешевше. Вкладаючись в ту саму суму, можна ще прикупить бензогенератор на випадок відсутності світла. Виходить що на електроенергії буде дешевшим і обладнання, і витрати на обігрів. Чи можливо я щось неврахував?

Але потрібно дізнатись чи розрахована існуюча електромережа, щоб видати будинку ~10квт!?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Pr0ektant-е, з потужності мережі треба все починати. Якщо там 3 кВт, як це часто буває на дачах, то може ніц не вийти. Енергетики не дадуть техумов на збільшення ліміту, бо то проблема всіх старих мереж - а на всіх напруги не вистачить і стабілізатор не поможе.

Можна поєднувати грубки із локальним електрообігрівом в межах дозволено ліміту. Можна поставити камін із водяною рубашкою і гріти батареї по всій хаті дровами. Можна піролізний котел поставити - але то все затратне...

Якщо все-таки ставити електроопалення - то ІЧ (всі зразу про жабу, що болото своє хвалить, згадали :rolleyes: ).

на 10 кв.м. житла реально йде 500-700 Вт потужності окремої ІЧ-панелі.

Загалом, виходить суттєво менше, аніж котел (навіть електродний).

Можемо зробити, щоб наш котролер диспетчерував опалення по будинку і відключав окремі розетки чи прилади при перевищенні ліміту. Тоді тре розводку окремо робити. А на контролер можна інтерфейс до ПК поставити і будете через компутір програмувати опалення.

Бензогенератор дає крепко дорогі кіловати, але як аварійний вихід - годиться.

З весни ТеплоДарець продаватиме системи сонячних панелей, де частина обладнання буде виготовлена нами ж самими. Там ціна буде набагато доступніша вітчизняних та китайських аналогів.

Тому, власна електроенергетика не за горами...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Зроби теплу підглогу. Є знайомі спеціалісти.

теплу підлогу можна і без спеціалістів зробити...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пофантазували? ну а тепер перейдемо до реальності.

По-перше, навіть при подорожчані газу (навіть після наступного в 2011) за місяць у тебе вийде на оплату приблизно 600 грн (зараз я плачу в старому будинку не утепленому пінопластом за таку площу приблизно 450 грн) в місяць.

По-друге, опалення на електро - завжди було і буде дорожче.. як не крутіть.. і не треба розводити дискусію. Чому спитаєте? Думайте самі :rolleyes:. ХІба що поставите трьохтарифний лічильник і будете опалювати електрикою лише вночі :rolleyes:. Хоча при комбінованій системі опалення: ГАЗ + електро вночі для підтримки температури, можливо і получиться трішки дешевше ніж просто на газі

По-третє, не треба описувати так всі плюси ІЧ-опалення, забувши про мінуси (до речі, тут чомусь про них ніхто не написав). Якби все так було б добре, вже б всі перейшли на ІЧ... Але чомусь не спішать, палять газом :rolleyes:, дровами, вугіллям і т.д.

Я б все-таки рекомендував газовий котел (заодно і гаряча вода буде).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Pr0ektant-е, з потужності мережі треба все починати. Якщо там 3 кВт, як це часто буває на дачах, то може ніц не вийти. Енергетики не дадуть техумов на збільшення ліміту, бо то проблема всіх старих мереж - а на всіх напруги не вистачить і стабілізатор не поможе.

Можна поєднувати грубки із локальним електрообігрівом в межах дозволено ліміту. Можна поставити камін із водяною рубашкою і гріти батареї по всій хаті дровами. Можна піролізний котел поставити - але то все затратне...

Якщо все-таки ставити електроопалення - то ІЧ (всі зразу про жабу, що болото своє хвалить, згадали :rolleyes: ).

на 10 кв.м. житла реально йде 500-700 Вт потужності окремої ІЧ-панелі.

Загалом, виходить суттєво менше, аніж котел (навіть електродний).

Можемо зробити, щоб наш котролер диспетчерував опалення по будинку і відключав окремі розетки чи прилади при перевищенні ліміту. Тоді тре розводку окремо робити. А на контролер можна інтерфейс до ПК поставити і будете через компутір програмувати опалення.

Бензогенератор дає крепко дорогі кіловати, але як аварійний вихід - годиться.

З весни ТеплоДарець продаватиме системи сонячних панелей, де частина обладнання буде виготовлена нами ж самими. Там ціна буде набагато доступніша вітчизняних та китайських аналогів.

Тому, власна електроенергетика не за горами...

Теплодарець - де можна побачити ваші сонячні панелі ? І почитати...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Взагалі про опалення потрібно було думати на стадії будівництва будинку( як при проектуанні кімнат, якщо це батареї то де вони будуть стояти і чи залишати місце для них, чи може буде тепла підлога, а можливо ти будеш гріти повітря яке буде поступати в будинок з вентиляції..)

Найголовніше в опаленні це - тепловтрати. З чогоб не був побудований будинок він так чи інакше віддає тепло із середини в навколишнє середовище. І чим більше тепла він віддає, тим більше Вам потрібно теплової енергії для підтримування комфортної температури в будинку. Можна до бескінечності спорити хто скільки платить за газ чи електрику і хто скільки тратить того ж газу чи електрики чи дров, пеллет, вугілля, для обігріву будинку взимку. Все залежить від тепловтрат конкретного будинку, а в кожного він свій у когось 150 ват/м2 а в когось може і 30ват. Тому заздалегідь при будівництві потрібно подумати про теплоізоляцію будинку.

Мені найбільш оппонує опалення в будинку "тепла підлога" вона ефективніша ніж радіатори. А з котлів - Тепловий насос, хоча котлом його назвати важко. Його ставлять у будинках із низькою тепловтратою, ну і по ціні він дорогий хоча окуповлює себе

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А з котлів - Тепловий насос, хоча котлом його назвати важко. Його ставлять у будинках із низькою тепловтратою, ну і по ціні він дорогий хоча окуповлює себе

Ага, окуплює... через років так 30-50... при нинішніх цінах... і ціна системи близька до ціни будинку (без землі).. а ще ремонт і т.д.

Панове дивіться на речі реально... а не фантазуйте!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в будинку "тепла підлога" вона ефективніша ніж радіатори.

Неправда!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Взагалі про опалення потрібно було думати на стадії будівництва будинку( як при проектуанні кімнат, якщо це батареї то де вони будуть стояти і чи залишати місце для них, чи може буде тепла підлога, а можливо ти будеш гріти повітря яке буде поступати в будинок з вентиляції..)

Найголовніше в опаленні це - тепловтрати. З чогоб не був побудований будинок він так чи інакше віддає тепло із середини в навколишнє середовище. І чим більше тепла він віддає, тим більше Вам потрібно теплової енергії для підтримування комфортної температури в будинку. Можна до бескінечності спорити хто скільки платить за газ чи електрику і хто скільки тратить того ж газу чи електрики чи дров, пеллет, вугілля, для обігріву будинку взимку. Все залежить від тепловтрат конкретного будинку, а в кожного він свій у когось 150 ват/м2 а в когось може і 30ват. Тому заздалегідь при будівництві потрібно подумати про теплоізоляцію будинку.

Мені найбільш оппонує опалення в будинку "тепла підлога" вона ефективніша ніж радіатори. А з котлів - Тепловий насос, хоча котлом його назвати важко. Його ставлять у будинках із низькою тепловтратою, ну і по ціні він дорогий хоча окуповлює себе

Товщина стін з газоблоку скрізь однакова, тому суттєвого значення немає чи буде тепла підлога, чи батареї, чи комбіновано. Всерівно потрібно буде газовий котел ставити. але труби ховаються і не заважають та й займають і прогрівають більшу площу ніж батарея.

А враховуючи що одна коштує 600-750грн і потрібно не менше 8 шт (8 вікон)., стає зрозумілим що дешевше металопластиковими трубами зробити теплу підлогу, і навіть на теплі стіни вистачить :D .

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А яко стосовно котла на тверде паливо? Він 5-7 тисяч коштує (обігрів70-150 м2)Стосовно теплої підлоги - її можна під звичайний ламінат, плитку ложити? Тобто не буде нічого деформуватись від нагрівання? :sq_ye:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Pr0ektant товщина стін однакова, та у кімнатах які розміщені з північної сторони будинку завжди холодніше, так само як і у кутових кімнатах.

Якщо подумати логічно то тепла підлога ефективніша навіть тим що теплоносій непотрібно дуже нагрівати, наприклад температура теплоносія теплої підлоги +30-+40 а для теплоносія в радіаторі потрібно +65, ну і відповідно більше енергії.

Доречі в Європі радіатори не скрізь, а точніше дуже рідко ставляють під вікнами. Стараються ставити біля внутрішніх стін,навіщо гріти зовнішню стіну?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Взагалі про опалення потрібно було думати на стадії будівництва будинку( як при проектуанні кімнат, якщо це батареї то де вони будуть стояти і чи залишати місце для них, чи може буде тепла підлога, а можливо ти будеш гріти повітря яке буде поступати в будинок з вентиляції..)

Найголовніше в опаленні це - тепловтрати. З чогоб не був побудований будинок він так чи інакше віддає тепло із середини в навколишнє середовище. І чим більше тепла він віддає, тим більше Вам потрібно теплової енергії для підтримування комфортної температури в будинку. Можна до бескінечності спорити хто скільки платить за газ чи електрику і хто скільки тратить того ж газу чи електрики чи дров, пеллет, вугілля, для обігріву будинку взимку. Все залежить від тепловтрат конкретного будинку, а в кожного він свій у когось 150 ват/м2 а в когось може і 30ват. Тому заздалегідь при будівництві потрібно подумати про теплоізоляцію будинку.

Мені найбільш оппонує опалення в будинку "тепла підлога" вона ефективніша ніж радіатори. А з котлів - Тепловий насос, хоча котлом його назвати важко. Його ставлять у будинках із низькою тепловтратою, ну і по ціні він дорогий хоча окуповлює себе

...золоті слова...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пофантазували? ну а тепер перейдемо до реальності.

По-перше, навіть при подорожчані газу (навіть після наступного в 2011) за місяць у тебе вийде на оплату приблизно 600 грн (зараз я плачу в старому будинку не утепленому пінопластом за таку площу приблизно 450 грн) в місяць.

По-друге, опалення на електро - завжди було і буде дорожче.. як не крутіть.. і не треба розводити дискусію. Чому спитаєте? Думайте самі :rolleyes:. ХІба що поставите трьохтарифний лічильник і будете опалювати електрикою лише вночі :rolleyes:. Хоча при комбінованій системі опалення: ГАЗ + електро вночі для підтримки температури, можливо і получиться трішки дешевше ніж просто на газі

По-третє, не треба описувати так всі плюси ІЧ-опалення, забувши про мінуси (до речі, тут чомусь про них ніхто не написав). Якби все так було б добре, вже б всі перейшли на ІЧ... Але чомусь не спішать, палять газом :rolleyes:, дровами, вугіллям і т.д.

Я б все-таки рекомендував газовий котел (заодно і гаряча вода буде).

Нема бажання спорити, але кілька реплік закину:

- по вартості мого опалення: по книжці абонентській дивлюсь і бачу, що взимку бере 650-750 кубів газу (100 м.кв. будинок деревяний, пінопласт і сайдинг зверху.) В другій категорії по газ ціна нині 1008 грн.

- я не проти газу, (тим більше що Волиньгаз - наш клієнт на ІЧ-панелі; як підприємство, так і окремі його працівники). Я веду мову за спосіб теплопередачі за рахунок теплового випромінювання, замість конвекції (ну почитайте шо небуть в інтернеті про це, а то як у першому класі, чесне слово). ІЧ-опалення може бути й водяним, не обовязково електричним. (хоча електричне конвективне бере на третину більше кВт для одного і того ж приміщення порівняно із електричним ІЧ). ПРи водяному ІЧ грійте собі воду хоч опілками, хоч соломою, хоч мазуто, газом, пелетами і т.д.

Он Автозавод наексперементувався із газовими ІЧ-нагрівачами (і такі є)- тепер новий збиральний цех №8 переходить на водяне ІЧ-опалення. Можливо й тепловий насос "вода-вода" чи "повітря-вода" поставить.

Про мінуси ІЧ-опалення: щоб зрозуміти їх, треба спершу розібратись - що це взагалі.

ІЧ-опалення - це поєднання тепла і можливостей законів оптики. Приклейте за теплу батарею фольгу і отримаєте ІЧ-прилад (променевий коефіціент теплопередачі збільшиться). Покрасьте батарею золотою краскою (в золота, срібла та алюмінію найбільший коефіцієнт відбивання теплових потоків) - ще й не таке отримаєте!

Включіть утюга і піднесіть до бляхи нержавійки (не плутайте із ем-полем електроприлада), закрийте очі і підставте обличчя сонцю (тільки не плутайє із УФ), постійте перед кахельною піччю чи дверцятами від грубки... ІЧ-опаленню стільки років, відтоді як людина приручила вогонь. Бо вогонь це і є ІЧ-випромінювання високої інтенсивності.

Приблизно такої, як і УФО, яким люди перегрілись минулої зими, яке не вписується в СНіПи, як внутрішнє опалення, яке плутають із тим, що реально виставлене на сайті ТеплоДарця.

"Якби все так було б добре, вже б всі перейшли на ІЧ" - геніальна фраза. Моя мама також говорить, що якби заводське молоко було б погане, то всі перестали б його пити, якби пластикові вікна порушували б мікроклімат в хаті, всі б їх повикидали б, якби вітаміни допомагали б, то всі були б здорові і т.д.

"Я б все-таки рекомендував газовий котел (заодно і гаряча вода буде)". - а гаряча вода утримує в собі енергію, а енергія - це завди випромінювання, а випромінювання всі бояться - значить гаряча вода шкідлива, всі миймося холодною - будемо здоровіші і голова проясниться, стане готової до ІЧ-опалення... :jeer:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не зрозумів Вашого останнього посту TeploDarets. Ви мені лекцію вирішили почитати? Так не потрібно - це давно мені відомо, ще зі школи. :) Чи, як Ви пишете, "за допомогою поєднання тепла і можливостей законів оптики" ви збільшите КПД за 100%? Ми всі розумієво що Ви продаєте людям, але не треба перебільшувати можливості ваших систем.

По темі:

Тепловтрати вашого бунинку будуть n-не число кВт. З чого ви будете отримувати ці КВти, чи це електрика, газ -метан, пропан, бутан, дизель, бензин, уголь, кокс, сосна, дуб, ІЧ випромінювання,міні ядерний реактор і т.д., Ваша справа,але ніякі танці з бубном не примножать кількість виділеного тепла. Закони фізики ще ніхто не відміняв. Єдине, що можна зробити - це зменшити тепловтрати будинку.

Про теплові насоси тут мова не йде, там інша специфіка.

Але нюанс заключається в тому, що кВти при спалювані газу будуть суттєво дешевші за кВти електро. (а електрика у нас іще не подорожчала, поки що :blush: ). Тому, повторюсь, будь який тип опаленння на електриці поки що є ДОРОЖЧИЙ за газове.

На сьогоднішній день альтернативні системи опалення вигідні лише продавцям, але аж ніяк не покупцям.

Дайте будь-ласка віддповідь: За рахунок чого у Вас виходить економія при використанні Ваших систем у порівняні, наприклад, з газовим опаленням? технічні розрахунки

Вже більше року слідкую за подібними системами опалення на форумах України і Росії. Багато перечитав - ніде не отримав конкретної відповіді.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

sorri, Natik, мабуть надто емоційно і якось недолуго написано мною, якщо не зрозуміло, що мова йде не про перетворення енергії і її собівартість, а про систему роздачі тепла, тобто раціональність використання тих кВтів тепла, за які ви платите.

Мені це нагадує, як мого товариша у Львівській політехніці кілька років тому засміяли, зв те, що він розповідав про можливість теплового насоса при затратах одного кіловата отримувати чотири кВта. Сьогодні, ніби, всі вже зрозуміли в чому річ...

Так і з ІЧ. Воно дає можливість направити тепло туди, де воно найбільше потрібне - тобто в зону 1-1,5 м. від підлоги. А не 1-1,5 м. від стелі, як це буває при конвективному опаленні. Бо ж правильно кажете, що законів фізики ніхто не відміняв і ніхто поки не навчився утримувати тепле повітря внизу, під холодним.

Якщо нагрів приміщення починається від стелі, то поки тепло дійде до ваших сідниць, згорить багато кубометрів газу. А якщо тепло йде, скажімо, із підлоги і її температура регулюється до десятої частини градуса, то на одне і те ж приміщення затрачається набагато менше кіловат електроенергії...

... це як пісок в пісочницю засипати із самоскида і гелікоптера. В другому варіанті ви засиплете весь двір, ще й на дах комусь перепаде, поки наповните пісочницю (нераціональні втрати назвемо), а в варіанті із самоскидом висиплемо пісок саме туди, де він потрібен і витратимо його в кілька разів менше...

Коли ми лише зайнялись ІЧ-теплом, до нас потягнулась вервечка викладачів із кафедри фізики із ЛНТУ. Наш електронщик по автоматиці там викладав щось по інженерно-компютерних технологіях, то він став водити своїх колег. Довелось такого наслухатись про квантову механіку, оптичну геометрію та теплотехніку, що спершу руки опустилиь - думаю, куди ми вляпались. Але нічо, потім стали брати ІЧ-опалення на свої будиночки...

Згоден з вами і про зменшення тепловтрат будинку, і про те, що кіловат тепла від електрики суттєво дорожчий від газового. Тільки ж мова про інше - про те, що наші клієнти викидають 2-кіловатні масляні радіатори і заміняють їх панелькою на 500 Ватт. Тому коректніше порівнювати електричне конвективне і електричне променеве опалення...

В нас на сайті є калькулятор тепловтрат (зроблений за нормативами, актуальними і в Росії, і Україні)і результати він видає два - на конвективне і променеве. От пограйтесь із цими цифрами, мо відповідь сама народиться...

Тепловтрати будинку насправді менші, аніж ми думаємо. Бо рівняємо по потіжності наших котлів. На будинок в 100 кв. ставимо котел мінімум 13 кВт, хоча в СНіП тепловтрати в нашій зоні всього 80 Ватт на метрі. Якщо поставити котла на 8 кВт, то вода скипить, але не нагріє хату. А на такий же будинок ІЧ-опалення вистачить на 8 кВт розрахункової потужності. А ще візьмемо до уваги, що кожна кімната має свій мікроклімат залежно від її конкретних тепловтрат і доцільності температури, коли в ній нікого нема. Переключаєте контролер в економний режим, коли йдемо з дому - маємо додаткову економію. А 1 градус нижче - то 5% економії. Це рввняння, думаю, також зрозуміле...

Ще додаймо сюди, що ІЧ-тепло поглинається і утримується огороджувальними конструкціями (в СНіПах це також описано і норми теплового випромінювання на площу також). Воно краще утримується при провітрюванні шляхом відкривання всього, що відкривається (це в нас стало популярним в унісон із пластиковими вікнами).

Взагалі, я за водяні ІЧ-панелі які гріються кількома котлами (один із них газовий) - але вони поки дуже дорогі для приватного споживача, хоч і експлуатація їх 100 років. Тому обходимось електричними панелями. Маса людей переконались, що електричним ІЧ грітись дешевше, аніж конвективним газовим. І ці люди набагато рідше сидять на форумах, бо вони отримали, що хотіли і розуміють, що їх опоненти рано чи пізно прийдуть до того ж...

Суперечки точаться якраз між тими, хто філософствує про продукт, якого не куштував, і між тими, хто має комерційний інтерес до теми. (от як між нами). Мені також мало резону витрачати час на балаканину замість того, щоб забезпечувати реальний сьогоднішній попит.

Так думаю не лише я, тому через відсутність на форумах практиків ІЧ-опалення адекватну відповідь знайти буде важко...

І на завершення: ви там на початку про школу згадали - ні в школі, ні в інституті не навчають світу фізики цілісно, там лише теорія, збудована на законах, які все таки регулярно відміняються, тільки ми про це не знаємо...

це трохи схоже на оголошення в газеті: "за 25 грн. навчу, як за добу стали мільйонером..."

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Зрозуміло. Тут вся економія досягається лише за рахунок обігріву тільки у певний час доби, коли господарі вдома? У інші години система працює на суттєво меншу потужність. Але ж такий режим роботи систем опалення можна встановити і на газових і ТП котлах.

"Тепловтрати будинку насправді менші, аніж ми думаємо. Бо рівняємо по потіжності наших котлів. На будинок в 100 кв. ставимо котел мінімум 13 кВт, хоча в СНіП тепловтрати в нашій зоні всього 80 Ватт на метрі. Якщо поставити котла на 8 кВт, то вода скипить, але не нагріє хату. А на такий же будинок ІЧ-опалення вистачить на 8 кВт розрахункової потужності"

Але мене все-таки цікавить при такій потужності системи (8 кВт) і на такий будинок в 100кв. скільки електроенергії буде спожито системою за місяць?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

опалювальна

площа, м² мін.кількість, шт. навант. на мережу, кВт споживання, кВт/міс.

10 1 0,5 170

50 6 3 50

100 12 6 1710

200 24 12 3420

300 36 18 5230

Розрахунок обігріву ІЧ-панелями зроблений при умові:

- зовнішньої температури: -20 °С

- внутрішньої температури повітря: + 20 °С

- утеплення приміщення згідно БНіП та ДБН.

Економія за рахунок:

1) раціональної роздачі тепла вниз приміщення, а не під стелю, як це буває із батареями.

2) зниження температури, коли нікого дома нема.

При опаленні ІЧ-плівками (на стелі чи на підлозі) споживання коливається від 20 до 50 Ватт на метрі хати. Це ще економніше. Але для стельової плівки треба не по-дитячому утеплитись, інакше грітимете всіх сусідів (якщо квартира) або весь двір і в саду черешні зацвітуть :rolleyes:

Справді, на економний режим можна переводити і газові чи електричні котли. Тому ми й пропонуємо клієнтам ставити до них свої процесорні контролери на температуру повітря. (циркуляційні датчики тут не помагають...)

ІЧ-опалення - це покімнатне опалення. До того ж якість тепла - не порівняти із конвекційним. Чогось ми про це взагалі забуваємо: воно корисно при простудах, при хворих суставах в старших людей. Загалом є багато показань для ІЧ-опалення, як для фізтерапії. Шукайте в мережі про це інфо валом. Не ведіться на "дослідження вчених, що ІЧ шкідливе" - таких досліджень нема в природі. ІЧ корисне - перевірено на собі... Недарма його називають "променями життя"...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Продовжуйте... ca9.gif

там мала бути пристойніша табличка - форматування чогось з'їлось...

Pr0ektant-е, прикольний смайлик...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Pr0ektant-е, з потужності мережі треба все починати. Якщо там 3 кВт, як це часто буває на дачах, то може ніц не вийти. Енергетики не дадуть техумов на збільшення ліміту, бо то проблема всіх старих мереж - а на всіх напруги не вистачить і стабілізатор не поможе.

Можна поєднувати грубки із локальним електрообігрівом в межах дозволено ліміту. Можна поставити камін із водяною рубашкою і гріти батареї по всій хаті дровами. Можна піролізний котел поставити - але то все затратне...

Якщо все-таки ставити електроопалення - то ІЧ (всі зразу про жабу, що болото своє хвалить, згадали :rolleyes: ).

на 10 кв.м. житла реально йде 500-700 Вт потужності окремої ІЧ-панелі.

Загалом, виходить суттєво менше, аніж котел (навіть електродний).

Можемо зробити, щоб наш котролер диспетчерував опалення по будинку і відключав окремі розетки чи прилади при перевищенні ліміту. Тоді тре розводку окремо робити. А на контролер можна інтерфейс до ПК поставити і будете через компутір програмувати опалення.

Бензогенератор дає крепко дорогі кіловати, але як аварійний вихід - годиться.

З весни ТеплоДарець продаватиме системи сонячних панелей, де частина обладнання буде виготовлена нами ж самими. Там ціна буде набагато доступніша вітчизняних та китайських аналогів.

Тому, власна електроенергетика не за горами...

Теплодарець - де можна побачити ваші сонячні панелі ? І почитати...

ніби прозвучало запитання: почитати про сонячні панелі можна в інтернеті: шукайте моно- і полікристалічні кремнієві панелі. Інфо валом!

Побачити в ТеплоДарці - якщо повезе, то вже у листопаді.

Ціни на сонячні панелі падають і падатимуть надалі. Тож готуйтесь до переходу на сонячну енергетику і менше думайте про газ і двора. Хоча, кожному своє...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.




×
×
  • Створити...