Перейти до змісту

Цитрусівництво - Цитрусоводство

nickel

Рекомендовані повідомлення

В нас олеандр хворів. Полляли грунт антихрущом здається. І зверху кущ обкропили. Помогло.

Дякую, спробую.

Запитання до всіх, хто в гілці: чи не хворіють ваші цитрусові щитовкою? Може, в кого є позитивний досвід боротьби з нею? Що ми тільки не перепробували -- без толку. Колись одного разу трапились пігулки для грунту, так від них на шефлері щитовка зникла, кілька років не було, але зараз знову перекинулась. А назву пігулок не згадаю...

Актарою пробували?

ні, про Актару не знаю. Треба буде глянути. А для кімнатних рослин їх використовувати не стрьомно - і перше, і друге? Воно все вроді як для відкритого грунту, а в мене дома малі діти, аби не травонулись.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• Відповідей 160
  • Створено
  • Остання відповідь

В ж не будете туман на всю кімнату з трутки робити. Я свої вазони на ніч поставила в душову кабінку, там обприскала й піділляла. Якщо в квартирі, то можна в ванні чи в туалеті це зробити, там витяжка є.

За дітьми хіба дивитися, щоб листя не їли. ( суджу по собі, найменшому два роки)))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В ж не будете туман на всю кімнату з трутки робити. Я свої вазони на ніч поставила в душову кабінку, там обприскала й піділляла. Якщо в квартирі, то можна в ванні чи в туалеті це зробити, там витяжка є.

За дітьми хіба дивитися, щоб листя не їли. ( суджу по собі, найменшому два роки)))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ні, про Актару не знаю. Треба буде глянути. А для кімнатних рослин їх використовувати не стрьомно - і перше, і друге? Воно все вроді як для відкритого грунту, а в мене дома малі діти, аби не травонулись.

Актара по класифікації ВООЗ належить до 3 класу (помірно токсична, малотоксична). Хай Вас не заспокоює оте "помірно" і "мало". Препарат слід тримати подалі від дітей. Вазони на час обробки краще ізолювати не тільки від дітей, а й від людей взагалі, наприклад на балконі. Якщо є плоди, то після достигання я такі не їм, хоча теоретично токсину там не повинно бути.

Переваги Актари над іншими засобами:

- Щитовка, тому й називається щитовкою, бо дорослі комахи вкриті щитками, через які інсектициди майже не проникають, тому обприскувати їх будь чим нелогічно. А молодняк гониться, тому не факт, що він увесь буде знаходитися там де ви обрискаєте. Актарою можна кропити рослини, але проти щитовки це неефективно.

- Актарою рослини поливають, отрута проникає в рослинний сік, яким харчуються і молодняк щитовки і дорослі особини. І діти не надихаються, хіба землі наїдяться.

Якщо вже геть боїтеся хімії, то є старий метод, промазати усі листочки з двох сторін, усі гілки і стовбур масляною або мильно-масляною емульсією (по 1 ст. ложці на 1 літр води). Я колись просто змазав машинним маслом весь лимон і змив мильною водою, потім душ під проточною водою. Від масла щитовка відстає і гине вже під час промазування маслом, але й листочки не усі витримали таку процедуру. Повторяти на свій страх і ризик.

п.с. Зараз проходить карантин і лікування від борошнистого червецю куплена орхідея. Лікуємо також Актарою, перший полив, потім "контрольний" через три тижні. Орхідея стоїть на кухні, в квартирі живе малишман 1 рік 4 місяці. Усі живі-здорові, крім червецю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 3 тижня потому...

Мій лимон знову цвіте.

post-16086-0-30598400-1429880048_thumb.j

post-16086-0-43543500-1429882582_thumb.j

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене таке питання як в профана .. Родичі подарували вазон з лимоном вирощений з кісточки (все що відомо), росте собі далі, але хочеться плодів.. з нього щось можна добитись, якщо так то як ? буду вдячний за любі поради.. хочу лимона власноруч вирощеного.

bcff1242f68b.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене таке питання як в профана .. Родичі подарували вазон з лимоном вирощений з кісточки (все що відомо), росте собі далі, але хочеться плодів.. з нього щось можна добитись, якщо так то як ? буду вдячний за любі поради.. хочу лимона власноруч вирощеного.

Довго розказувати, легше порадити літературу для самостійного ознайомлення. Цікавить?

Якщо коротко:

Найшвидше - це прищепити. Але треба мати прищепу, тобто лимон (можна й не лимон), який уже плодоносить.

А можна й не прищеплювати. Квіти, зазвичай з'являються на гілках 4-5 порядку (стовбур рахується 0 порядку). Тобто треба активно формувати крону, стимулюючи гілкування, обрізати кінці гілок, я практикую відщипування кінчиків, а обрізку роблю лише тоді, коли треба корегувати крону. Обрізані гілки вкорінюю, але в мене лимон плодоносить, тому вкорінені черенки також получаються культурні і цвітуть/плодоносять. Також треба боротися з гілками-жировиками (вертикальні гілки, які тянуть на себе забагато соків і жирують за рахунок інших гілок). Їх також дехто радить обрізати, а я ж підв'язую їх до стовбура чи ще до чогось чи просто навішую груз, щоб вони прийняли горизонтальне положення, так вони перестають жирувати. Коли з'являться гілки 5 порядку, є надія, що лимон зацвіте. Хоча не у всіх таке відбувається, а в декого це відбувається через 15 років.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Скоро буду їсти власні лимони. Десь так через пів року)))))

post-16086-0-81131000-1430394173_thumb.j

post-16086-0-03442300-1430394196_thumb.j

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Скоро буду їсти власні лимони. Десь так через пів року)))))

За пів року вони навряд чи достигнуть, розраховуй на 10-12 місяців.

Виклади фото всієї рослинки, будь-ласка.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Та я їм взагалі рости не дам. Замале, ще те чудо лимонне. Потішуся ще з тиждень, поки всі квіти перецвітуть і общіпаю.

post-16086-0-12651800-1430407284_thumb.j

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 2 місяця потому...

Щира українська жаба перемогла))))) я таки залишила одного лимончика.

Росте... Деревцеві не шкодить, бо паралельно росте дві гілочки. Значить сил прокормити плід вистачає

post-16086-0-53027800-1436516619_thumb.j

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Значить сил прокормити плід вистачає

Не значить... В любий момент може початися масове скидання листя. В тещі так і сталося. Стоїть лисий, зате з лимоном.

п.с. Не забувайте підживлювати і він можливо витягне, листя малувато, але впритик вистачає.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Підливаю постійно з вермістимом. Плюс позакореневе раз в тиждень новофертом. Заглядаю, наче до дитини малої)))))))

Я трохи натренувалася з суницями в малооб'ємці. Лимон в цьому плані трохи менш вибагливий.

Лимон розмірами завбільшки з найбільший магазинний, а йому ще з пів року рости. Цікаво, який тоді буде?

Порахувала листки)))) 23 великих. А скільки потрібно, щоб було?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Підливаю постійно з вермістимом. Плюс позакореневе раз в тиждень новофертом. Заглядаю, наче до дитини малої)))))))

Я трохи натренувалася з суницями в малооб'ємці. Лимон в цьому плані трохи менш вибагливий.

Лимон розмірами завбільшки з найбільший магазинний, а йому ще з пів року рости. Цікаво, який тоді буде?

Порахувала листки)))) 23 великих. А скільки потрібно, щоб було?

Щоб виріс один лимон, без шкоди для дерева, треба +-20 дорослих і визрівших листків. Молоде листя не варто рахувати, бо воно ще саме тягне з лимона соки на ріст, а не віддає як старе листя. Молодим деревцям треба більше листків, старим деревам і менше листків вистачає.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дякую))))

Буду надіятися, що мого догляду вистачить і для росту і для лимончика.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Порадьте як спасти лимон.

На роботі є дерево лимона.Який його вік не знаю. В дерева посохли гілочки, відпало все листя. Все що омертвіло я обрізала. Є 4 живих гілочки, на них навіть квітки були.

Дерево тривалий час стояло на вікні під сонячним промінням (після обіду).

Забрала. Поставила в місце з розсіяним світлом.

Як спасти дерево? якщо є же живі гілочки то думаю все же не так погано.

post-3519-0-05590600-1436894575_thumb.jp

post-3519-0-12127600-1436894613_thumb.jp

post-3519-0-25193900-1436894681_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Порадьте як спасти лимон.

На роботі є дерево лимона.Який його вік не знаю. В дерева посохли гілочки, відпало все листя. Все що омертвіло я обрізала. Є 4 живих гілочки, на них навіть квітки були.

Дерево тривалий час стояло на вікні під сонячним промінням (після обіду).

Забрала. Поставила в місце з розсіяним світлом.

Як спасти дерево? якщо є же живі гілочки то думаю все же не так погано.

В першу чергу обірвати весь цвіт і зав'язь з дерева, весь-весь, не залишати жодного.. Розібратись чому опало листя, бо навряд чи причина в яскравому сонці. Дуже часто причиною скидання листя є шкідники, хоча причина може бути інша і не одна, дуже важко поставити діагноз дистанційно. Після виявлення причини, її необхідно ліквідувати, якщо це шкідники,то вивести їх і т.д. Найкраще для спасіння деревця зробити міні-парник: накрити дерево великим прозорим кульком, знизу кульок для герметизації примотати скотчем до горшка чи прижати гумкою. Хай так і залишається в розсіяному світлі, але недалеко від вікна, світла повинно бути багато. Земля повинна бути вологою, часто поливати не прийдеться, бо волога не матиме куди діватися. Коли виросте нове листя і дозріє, треба буде поступово привчати лимон до життя без парника, знімати спочатку на 5 хвилин в день поступово збільшуючи час без парника. якщо залишились питання, запитуйте.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну шкідників я наче не виявила. Листя опало а гілочки всохли.

Зірвати цвіт? Шкода трохи)) Але я розумію він тягне соки з дерева?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну шкідників я наче не виявила. Листя опало а гілочки всохли.

Самець павутинниого кліща має довжину тіла усього 0.3 мм. Особисто я їх без лупи вже не бачу. Зате павутиння, яке вони плетуть в пазухах листків, не побачить хіба, що сліпий. Яка причина листопаду, на Вашу думку і чому Ви так вирішили? Якщо причину визначити неправильно, то коли наступить період росту, шкідники можуть знищити молоді паростки і всі намагання спасти дерево виявляться марними, а до слідуючого періоду росту дерево може і не дожити, бо запас поживних речовин знаходиться в листі (якого немає), а періодів росту в лимона усього 3-4 на рік. В цьому році залишився один-два періоди росту, а без листя дерево навряд чи перезимує.

Зірвати цвіт? Шкода трохи)) Але я розумію він тягне соки з дерева?

Якщо дерево врятувати, то воно ще не раз порадує своїм цвітом, а якщо зараз залишити цвіт, то можливо це буде останнє цвітіння дерева.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Яка причина листопаду, на Вашу думку і чому Ви так вирішили?

Лимон рідко підливали, дуже часто в нього просто була посуха.

Стояв на протязі, і його постйно носили по кабінету туди-сюди.

Зробила як Ви радили. ЗІрвала весь цвіт, зробила тепличку.

Які мої подальші дії мабуть бути? Просто чекати? МОжливо варто пересадити? (мені здаєтсья що його часто заливали (в переривах між посухою), і не виклбчено що там закисло коріння). Чимось підживляти?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Лимон рідко підливали, дуже часто в нього просто була посуха.

Стояв на протязі, і його постйно носили по кабінету туди-сюди.

Зробила як Ви радили. ЗІрвала весь цвіт, зробила тепличку.

Які мої подальші дії мабуть бути? Просто чекати? МОжливо варто пересадити? (мені здаєтсья що його часто заливали (в переривах між посухою), і не виклбчено що там закисло коріння). Чимось підживляти?

Залишилось найважче - чекати. :) Третя хвиля росту починається з середини вересня, але в різних дерев по різному, Ваше може піти в ріст і зараз, бо друга хвиля росту закінчується в середині-кінці липня, але знову ж таки у всіх по різному. Якщо вибирати між темним затінком і яскравим сонцем, то щоб цей лимон пішов у ріст краще вибрати сонце. Хоча ідеальним місцем буде дуже світле розсіяне світло. Пересадка - це завжди стрес, не варто до листопаду додавати ще й її. Землю підсушіть (не поливайте, доки не підсохне), а потім можна потрохи поливати (багато не треба, бо волога з парника немає куди діватися). Підживіть один раз, якщо його давно підживлювали, наступний раз підживите, коли піде в ріст. Продаються готові добрива, спеціально збалансовані для цитрусових. Але знаючи наших бізнесменів, скоріше за все набираються вони з однієї бочки, просто клеяться різні наліпки. Тому добриво використовуйте любе яке маєте під рукою, головне пам'ятати, що лимони не люблять хлору, тому дивіться щоб в добриві було по-менше хлористого калію. З тієї ж причини, воду для поливу краще брати дощову, бо водопровідна хлорується. Або відстоювати водопровідну воду у відкритому посуді з широким горлом (миска чи щось схоже) не менше доби чи прокип'ятити. Щоб лимон зараз обріс листям і менше тратив сил на цвітіння, треба збільшити дозу азоту і зменшити кількість фосфору в добривах.

п.с. Всі поради стосуються лише цього лимону. В нормальних умовах за нормальним здоровим лимоном інший догляд.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Доброго дня!

Є дві новини - чудова і погана.

Чудоба: сьогодні побачила що за вихідні лимон пустив листки! 4 шт.

Погана - він весь у плісняві. Все - земля, стовбув. Спори літали повністю під пакетом. ЩО РОБИТИ????

Я зняла пакет та повитирала плісняву, верхній шар землі здерла.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Доброго дня!

Є дві новини - чудова і погана.

Чудоба: сьогодні побачила що за вихідні лимон пустив листки! 4 шт.

Погана - він весь у плісняві. Все - земля, стовбув. Спори літали повністю під пакетом. ЩО РОБИТИ????

Я зняла пакет та повитирала плісняву, верхній шар землі здерла.

Значить міні-тепличка відміняється - іншого способу боротьби з пліснявою я не знаю. Замініть тепличку частим обприскуванням.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Але якщо з"явились листки то це вже добре?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...