Перейти до змісту

Подорожчання опалення

lev

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Atarax, я еще несколько лет назад при косметическом ремонте в квартире, когда менял чугунные батареи на алюминиевые, сразу врезал шаровые вентили на каждую батарею (на вход и выход, разумеется). система отопления в доме двухтрубная, так что я могу хоть полностью перекрыть поток теплоносителя, если в квартире слишком жарко или открыть на нужный угол, если прохладно. радиаторы качественные и прогреваются/охлаждаются довольно быстро, в отличие от котельной, где терморегулятор запаздывает на полсуток-сутки и в результате на оттепель у соседей батареи огненные, а в мороз еле теплые. планирую со временем (когда закончится отопительный сезон) поставить полуавтоматический термостат, чтобы вообще выставить один раз температуру и забыть.

Це все звичайно кльово і комфортно, і термостати постав на радіатори, все правильно мислиш.

Але я не про те. Для чого мені платити за 60 гр. теплоносій якщо з головою вистачить і 45 градусного?

VeryFate, якщо система двохтрубна, тобто окрема подача і обратка то сусідам глибоко пофіг, перекрив ти в себе радіатор чи відкрив на повну. Нюанс може бути з останніми точками, але це якщо система погано запроектована і не вистачає цикруляції. Але це вже нюанс.

• Відповідей 112
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

я ж не просто так питання задав, бо е вiдгуки , що iзза экономiстiв люди мерзнуть на нижчих поверхах, бо бачиш но iм на вищих поверхах гаряче, вони вентиль прикрутили, а на нижчi поверхи на**ати, бо на нижчих поверхах i без вентиля не крепко гаряче (я не кажу про цю зиму) iзза дибiльноi системи верхньоi подачi тепла плюс 100500 ребер батарей поки до низу дотече. То увага питання, а нафiга тодi ваша экономiя , мерзнути бесплатно ?

Atarax в нас уже була спроба поставити такий лiчильник, в смислi на соборностi 21 , всi дико були за i дико кричали про экономiю, вся система була оцiнена приблизно в 10000 гривень на той час, я (як житель першого поверху) i ще декiлька жильцiв було проти, мiж тим всi бабки дерли руки вгору при голосуваннi i кричали *за*. Як дiйшло до дiла , то грошi здали я ( хоч був проти) i ще декiлька жильцiв , остальним оказалось дорого, всi ж думають що экономити нахаляву получится. В кiнцi кiнцiв та людина що збирала грошi роздала iх назад i зарiклася бiльше не збирати на що небуть грошi в нашому пiдьiздi

Опубліковано

nickel, хто вам ставив тепловий лічильник, яка взагалі процедура, можеш описати?

п.с.: технологічно монтаж не цікавить. цікавить хто робив, кому платити, в кого брали дозволи і т.д.

я вже писав:

Нарешті можу дещо сказати. Отже загальні витрати на лічильник склали ~18 000грн. Продала лічильник, встановила і обслуговує (по договору) ПП "Мегавод" (вул. Лесі Українки, 35, 1 поверх). Телефон 29-43-18. Чоловік, який займається нашим лічильником, розказав, що на етапі встановлення Мегавод спрацював ідеально, але договір обслуговування з ними краще не укладати - майстер ще ні разу не приходив, хоча викликали декілька разів (причин виклику не знаю). Лічильник раз в чотири роки проходить атестацію.

Для початку треба провести збори жильців і зібрати їхні підписи про згоду на встановлення лічильника. Не знаю, який відсоток жильців повинен погодитися, щоб лічильник встановили, але в нас, з 36 квартир, двоє були проти. З цією згодою, треба йти в ЖЕК. ЖЕК самостійно пише заяву в Луцьктепло на встановлення лічильника, Луцьктепло розробляє проект, який проходить цілу кучу комісій, якщо все добре отримуєте "добро" і ставите лічильник, якщо "ні" - проект повертають на доробку.

Є гарна новина, сусідній під'їзд, надихнувшись нашим подвигом, і собі встановив лічильник. З їхніх слів, отримати "добро" на встановлення стало набагато легше. Але вони поставили лічильника і все, а ми ще платимо невеликі гроші (60 грн з квартири за опалювальний сезон, тобто 10 грн в місяць) тому самому чоловіку, що організував встановлення лічильника. Цей чоловік на день прикручує трубу, а ніч відкручує. А ще в теплі місяці завищує покази, щоб в холодні занизити, і не допустити великої різниці в оплаті за тепло. Завдяки його діям ми в цьому місяці, разом з завищеними показниками, заплатили менше чим наші сусіди, які лічильник не чіпають зовсім.

Хочется почути коментарi жителiв перших поверхiв в домах де е такий лiчильник

Так я на першому поверсі і живу. В квартирі тепло (не жарко, а саме тепло), постійно провітрюємо, бо стоять металопластикові вікна. А чому таке питання?

оновлено:

Вже прочитав відповідь вище. В нас такої проблеми немає, бо людина, яка доглядає за лічильником, також живе на першому поверсі - мій сусід за стінкою. Як не дивно є одна квартира, жителі якої жаліються на холод, але в них старі дерев'яні вікна та ще й неутеплені, тому їхня думка не приймається до уваги.

Опубліковано

как бы все верно. надо ставить счетчик + термостат. получится самый идеальный вариант и по цене, и по комфорту. вот только с котельной прийдется договариваться отдельно, imho. едва ли они согласятся с тем, что кто-то будет платить меньше остальных

Опубліковано

как бы все верно. надо ставить счетчик + термостат. получится самый идеальный вариант и по цене, и по комфорту. вот только с котельной прийдется договариваться отдельно, imho. едва ли они согласятся с тем, что кто-то будет платить меньше остальных

Якщо розводка в будинку вертикальна, а не горизонтальна, то лічильник прийдеться ставити на кожний стояк, але це ж грошей піде тьма, тому таке не практикується, лише під'їзд або цілий будинок.

На роботі хлопчина хотів поставити автономне опалення, але в Луцьктепло йому відмовили, то він зробив хід конем, не платить за тепло і все. Чекає доки Луцьк тепло подасть на нього в суд, а в суді він буде вимагати, щоб йому його відключили, далі автономка, профіт. Я сильно сумніваюся, що йому вдасться це, але ж варіант.

Опубліковано

интересно, какой может быть в городской квартире профит от автономного отопления?

"зекономлена гривня - це зароблена гривня"

Опубліковано

интересно, какой может быть в городской квартире профит от автономного отопления?

"зекономлена гривня - це зароблена гривня"

якщо я правильно зрозумiв Шкодера, то вiн мав на увазi, що луцьктепло всерiвно нараховуе (можливо меньше) за опалення мотивуючи це тим, що навiть при вiдключенних батареях основнi труби проходять через квартиру i *грiють*

Опубліковано

совершенно верно. как раз в то время, когда я заменял батареи, много общался с сотрудниками своей котельной, в том числе с начальством и бухгалтерией. основная идея была такая : я как бы спиливаю старые и неэффективные ржавые батареи и вместо них ставлю за собственный счет современные итальянские радиаторы из космического чугуния алюминия. может мне за это какой-то бонус полагается - как бы не так. все, что может выделить в этом случае котельная - слесаря, который срежет старые батареи болгаркой (открутить прикипевшие гайки возможности не было никакой). да еще спустит жидкость на время проведения операции. к слову, тот же слесарь нарезал чистую качественную резьбу под вентили, которые потом встали как по маслу :ok2:

поток жидкости через квартиру остается прежний, а значит и платить я обязан как все. вот такая простая аргументация. эффективность значения не имеет вообще. а вот если я поток жидкости самостоятельно регулирую, то во-первых мне надо кучу бумажек и разрешений подписать, а во-вторых установить некий счетчик на каждую батарею (как я понял), что стоит 100500 денег и вообще нет на то технической возможности. на том вопрос и закрыли. благо, на саму котельную нареканий никаких - работают как часы.

Опубліковано

совершенно верно. как раз в то время, когда я заменял батареи, много общался с сотрудниками своей котельной, в том числе с начальством и бухгалтерией. основная идея была такая : я как бы спиливаю старые и неэффективные ржавые батареи и вместо них ставлю за собственный счет современные итальянские радиаторы из космического чугуния алюминия. может мне за это какой-то бонус полагается - как бы не так. все, что может выделить в этом случае котельная - слесаря, который срежет старые батареи болгаркой (открутить прикипевшие гайки возможности не было никакой). да еще спустит жидкость на время проведения операции. к слову, тот же слесарь нарезал чистую качественную резьбу под вентили, которые потом встали как по маслу :ok2:

поток жидкости через квартиру остается прежний, а значит и платить я обязан как все. вот такая простая аргументация. эффективность значения не имеет вообще. а вот если я поток жидкости самостоятельно регулирую, то во-первых мне надо кучу бумажек и разрешений подписать, а во-вторых установить некий счетчик на каждую батарею (как я понял), что стоит 100500 денег и вообще нет на то технической возможности. на том вопрос и закрыли. благо, на саму котельную нареканий никаких - работают как часы.

Shkoder, ти просто не з тими спілкувався, вони ж фактично по другу сторону барикад. Я цим питанням цікавився ще тоді, коли ще не було готових схем і рішень по процедурі встановлення автономного опалення і кожне встановлення автономки проходило через суди, з різною аргументацією і вважалося подвигом. Зараз від нас багато що просто приховують і недоговорюють. По перше: ми платимо не за к-сть пропущеної через квартиру рідини, а за різницю температур між рідинами на вході у квартиру і на виході, тобто за тепло, яке залишається в квартирі. А транзитні труби, позбавлені батарей, віддають мінімальну к-сть тепла, а якщо їх ще й теплоізолювати то втрати стрімко наближаються до 0, як і плата за це. По-друге: перші "герої" не платили за транзитні труби. Аргументація була залізною - для доступу до транзитних труб (для обслуговування), з Луцьктепло укладався договір сервітуту, плата по договору була рівною оплаті за тепло, яке виділялося з транзитних труб і за опалення під'їзду. Фактично відбувався взаємозалік. Десь так...

якщо я правильно зрозумiв Шкодера, то вiн мав на увазi, що луцьктепло всерiвно нараховуе (можливо меньше) за опалення мотивуючи це тим, що навiть при вiдключенних батареях основнi труби проходять через квартиру i *грiють*

Станом на сьогодні, ті хто якимись правдами і неправдами все-таки примудряються поставити собі автономку, платять невеликі кошти за тепло від транзитних труб і за опалення під'їздів. Але ці кошти в сумі з оплатою автономного опалення все-рівно значно менші ніж оплата централізованого опалення.

Опубліковано

Автономка в квартирі хрущовці в 100500 разів вигідніша ніж оплата за централізоване опалення. Але біда в тому, що вона вигідніша тому, хто живе в цій квартирі. Тому ж, хто є власником котельні - це солідний мінус по "бізнесу". Тому її і заборонили робити. Я минулого року прораховував економію, якщо цікаво, можу підняти. Економно навіть дахову котельню влупити на кожен будинок. Але це вигідно нам, а не їм. В цьому і вся біда.

Так що, приватний будинок фореве)))

Опубліковано

Станом на сьогодні, ті хто якимись правдами і неправдами все-таки примудряються поставити собі автономку, платять невеликі кошти за тепло від транзитних труб і за опалення під'їздів. Але ці кошти в сумі з оплатою автономного опалення все-рівно значно менші ніж оплата централізованого опалення.

дякую за цiкаву й корисну iнформацiю.

А взагалi,на мою думку,якщо е фiнансова можливiсть, то краще стару квартиру продати й купити в новобудовi, там скрiзь зараз автономне опалення, та й труби *свiжiшi*. Ато як подумаю, що буде,як нашi *напiвдохлi* стояки *сипатись* почнуть то капец. А домовитись про спiльну замiну стоякiв з жильцями майже неможливо :(

Опубліковано

А взагалi,на мою думку,якщо е фiнансова можливiсть, то краще стару квартиру продати й купити в новобудовi, там скрiзь зараз автономне опалення, та й труби *свiжiшi*. Ато як подумаю, що буде,як нашi *напiвдохлi* стояки *сипатись* почнуть то капец. А домовитись про спiльну замiну стоякiв з жильцями майже неможливо :(

Ну, не зовсім вони вже й дохлі, я вам скажу. Це ззовні вони здаються підгулявшими, а якщо прикластись до них болгарочкою і глянути на зріз, то ви можете бути приємно здивовані. Колишні труби набагато якісніші за сьогоднішні, до того ж товщина стінки у них зазвичай більша ніж в сучасних.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...