Перейти до змісту

Всеволод Нестайко відзначає 80-річчя


ChB

Рекомендовані повідомлення

30 січня патріархові української дитячої літератури Всеволоду Нестайку, авторові трилогії Тореадори з Васюківки, виповнилось 80 років.

З ювілеєм письменника привітав Президент України Віктор Ющенко, який кілька днів тому нагородив Всеволода Нестайка орденом Ярослава Мудрого V ступеня.

У вітальному листі Віктор Ющенко оцінив письменницький талант і творчість ювіляра, яка, як відзначає Президент, "гідно збагатила скарбницю національної і світової літератури", повідомляє прес-служба Президента.

"На Ваших книжках Тореадори з Васюківки, Робінзон Кукурузо, П'ятірка з хвостиком та інших творах виросло не одне покоління українських дітей. Завдяки багаточисельним перекладам Ви здобули заслужену популярність серед читачів в багатьох країнах світу", - говориться в поздоровленні Президента.

"Вдячний Вам за вагомий вклад у відродження національної культури і духовності, за те, що Ваші прекрасні повісті дарили радості мільйонам наших дітей, учать їх бути чесними, справедливими і благородними, любити Україну і свій народ", - підкреслив Віктор Ющенко.

Президент побажав письменникові міцного здоров'я, щастя, добра і натхнення на багато літ.

Всеволод Нестайко - відомий український письменник, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Згідно соцопитувань, проведених в 1990 - 1992 роках Державною бібліотекою для дітей і Міністерством культури, - лідер читацького інтересу.

Нестайко народився 30 січня 1930 року в місті Бердичів, Житомирської області. Існує родинна легенда: мати-філолог народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка.

"Акушер, старий єврей говорить: "Мадам! У вас, здається, з'явився письменник!". З пологового будинку мене привезли на вулицю Пушкіна", - розповів сам письменник.

Батько під час 1-ої світової війни був січовим стрільцем в австрійській армії, в 1933 році був арештований і загинув в таборах. У 1952 році Нестайко закінчив Київський університет. Працював в редакціях журналів Дніпро, Барвінок, видавництвах Молодь, Веселка.

Перші розповіді для дітей Нестайко почав видавати ще в 1954 році. За свій 55-річний шлях в дитячій літературі він написав близько тридцяти книг - повістей, романів, збірок розповідей, які видавалися 136 разів на двадцяти мовах, накладом більше 2 млн екземплярів. Зокрема, вже в незалежній Україні його твори видавалися 53 рази.

Найвідоміші твори Нестайка - трилогія Тореадори з Васюковки, В країні сонячних Зайчиків, Супутник ЛІРА-3, Космо-Натка, Одиниця з обманом, Неймовірні пригоди в лісовій школі, Загадка старого клоуна, П'ятірка з хвостиком, Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків, Слідство продовжується., Таємничий голос за спиною, Неймовірні детективи та інші.

Його трилогія Тореадори з Васюківки внесена до Почесного списку ім. Андерсена як один з найбільш видатних творів світової літератури для дітей.

По творах Нестайка зняті фільми, що отримали міжнародні нагороди. Зокрема, фільм Тореадори з Васюківки отримав Гран-прі (1968) на Міжнародному фестивалі в Мюнхені і головну премію (1969) на Міжнародному фестивалі в Александрії (Австралія). Кінофільм Одиниця з обманом премійований на Всесоюзному кінофестивалі в Києві (1984) і відмічений спеціальним призом на Міжнародному кінофестивалі в м. Габрово (Болгарія, 1985).

Твори письменника займають призові місця в щорічних всеукраїнських рейтингах, відзначаються на книжкових форумах і користуються великою популярністю. Так, в 2004 році його ім'ям названа Дитяча бібліотека р. Дружківка Донецької області.

За результатами читацько-експертного опитування Книги незалежного 15-ліття, що вплинули на український світ (2006 р.) роман Тореадори з Васюківки зайняв перше місце серед сучасної прози для дітей.

П.С. Сам виріс на його книжках "Тореадори з Васюківки" та "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків", чекаю, коли старший буде краще читати, щоб дати йому ці книги.

Ювіляру - многих літ, здоров"я і творчої наснаги!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Від "Незвичайні пригоди у лісовій школ" - мала була в захваті. :)

Тореадори з Васюківки - рулять!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Захопливо, весело, дотепно, кумедно, повчально - це все його твори! Многії літа!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

У мене в батьків шикарна бібліотека. Тореадори з Васюківки були перлиною дитячої літератури! Разів 3 перечитував їх. Ось тепер взяв синові читаю на ніч замість казок - йде на ура. А "Пригоди в лісовій школі", ну просто його улюблена книжка.

До речі, недавно скачав короткометражний фільм "Тореадори з Васюківки". В 60-х роках був знятий, нагороджений міжнародною премією на Мюнхенському кінофестивалі кіно, а у нас в СССР тоді на екрани його так і не пустили... Фільм шикарний! Жаль, що це тільки маленька частинка величезної історії про двох босяків :) Але всеодно усімраджу до перегляду!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

і я хочу!

"лісова школа" - це була бомба, а "Тореадорів" спеціально купив і прочитав в минулому році і отримав великий кайф :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ААА Тореадори наше все. В дитинстві мріяв теж втікти на острів і побути Робінзоном Кукурузо. Теж +1 за фільм

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...