Jump to content

Що є прерогативою в будівництві держави

keepo

Що прерогативніше при розвитку країни?  

16 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

Тема вже давно ходила по різних топіках, але ніяк не оформлялась окремо.

Для затравки висвітлю свою думку:

я вважаю, що для країни необхідний перш за все керуючий апарат по типу "господар", тобто той, хто піклується саме матеріальним рівнем своєї країни. В ідейному руслі, особливо на перших порах, такий апарат повинен мати на озброєнні основні моральні цінності і не більше. Різноманітні "заноси" в ідеологічний табір призвоять до появи керманичів типу нашого бджоляра, який визнання історичного факту ставить за найвищу цінність держави. При досягненні певного матеріального рівня, країні таки буде потрібна цементуюча ідеологія і "штовхати" її буде саме господарююча влада ;)

Тепер поглянемо на підхід до влади різноманітних ідеологічних націонал-патріотичних сил:

майже у кожної домінуючою ідеєю є принцип "підняття" українського народу з "руїн". Дії при цьому чисто символічні - розвішування плакатів, проведення семінарів ітд. Ще одним лейтмотивом є тезис - "вони при владі погані, а от ми будемо хороші". При цьому саме поняття хорошості висвітлюється загальними фразами про добробут.

Отака от тема.

Posted

Ну... СССР вроде как на идеологической составляющей стоял - и вон какую империю отгрохали...

Тем не менее, подавляющее большинство населения было сыто и накормлено - так что и материальное не забывалось...

Тем не менее, когда страну реально из руин поднимали после войны - все были практически голые и босые, но знали что надо страну отстраивать... Снова мы к идеологии вернулись...

Даже не знаю... Пока не буду голосовать, подумаю...

Posted

keepo, у тебе округле сите личко, а про матєріальноє думать не перестаєш.

а чому ти взяв крайнощі?або то, або то? ти дитини ростиш і як міркуєш: спочатку я його вигодую а потім розумним(добрим, чемним і т.д.)зроблю? а так не буває. одночасно і то, і то робити треба. одно другому не мішає, якщо робиться з розумом, а, як показує задумливий пост Макса, часто допомагає

Posted
keepo, у тебе округле сите личко, а про матєріальноє думать не перестаєш.

НЕМОЖНА ПОЧИНАТИ З ТАКИХ КОМПЛІМЕНТІВ.

В нас доречі перехід на особистості заборонено, таке краще відсилати в приват, бо почнеться зара флейм про те в кого лице кругліше - в штукатура, бетоняра чи майстра.

Posted

Гарна аналогія з дитиною, але як на мене, сюди непідходяща. В держави влада міняється і та влада не є батьками. Тому і дивиться влада не на далеку перспективу, а на найближчі роки, і до того ж думає більше про себе.

Posted
Ну і знову похвалю Толіка , ідеологія тягне за собою економіку , а от навпаки не вийде )

не зовсім. вона може потягнути у якийськ ритичний момент. але постійним локомотивом аж ніяк не є.

Гарна аналогія з дитиною, але як на мене, сюди непідходяща. В держави влада міняється і та влада не є батьками. Тому і дивиться влада не на далеку перспективу, а на найближчі роки, і до того ж думає більше про себе.

якщо взяти твоє твердження як аксіому,тоді взагалі немає сенсу в державі як такій. певно, що такий стан речей потрібно змінити

Posted

Прерогативою будівництва є інтереси інвесторів, замовників та виконавців. Восновному це право створення нерухомих довговічних матеріальних цінностей.

Звичайно, що спочатку було слово, тобто ідея головне, а тоді вже діло. Хоча після та підчас виникають нові ідеї.

Одною із ідей чи там ідеологій це була індустріалізація (будівництво промислового будівництва) та також будівництво ( при переході від комунального до «дешевого житла для однієї сім'ї») яке зараз називаються хрущовками. При цьому повністю викидало ідеологію будівництво приватного житла, що і заборонялось. Після отримання незалежності у пострадяньських країнах широко набула поширення ідея будівництва приватного одноосібного житла, що спостерігаємо і зараз, попри будьякі кризи.

Отже висновки - Прерогативою будівництва є право створення нерухомих довговічних матеріальних цінностей.

Основною Ідеєю (що більшою мірою стосується громадянина) є право на приватне житло, тобто панує ідеологія приватної власності.

Posted
блін я сплутав розділи і не дочитав назву

Поздно... Я уже успел взорвать себе мозг твоим постом :D

Posted
СССР вроде как на идеологической составляющей стоял - и вон какую империю отгрохали

ну і одною з причин розвалу стала незбалансованість економіки, та і 75 років не вік для держави.

Тем не менее, когда страну реально из руин поднимали после войны

критичні моменти не беремо, в таких випадках крім ідеї нема на чому виїжджати, так що тут без варіантів. У нас зараз не війна, так що випадок трохи не той.

а чому ти взяв крайнощі?або то, або то? ти дитини ростиш і як міркуєш: спочатку я його вигодую а потім розумним(добрим, чемним і т.д.)зроблю?

Чому крайнощі? При побудові держави будь-який господар має керуватись базовими моральними принципами не більше, я це написав в першому пості.

І дитину я вирощую на тих же принципах, а не вбиваю сину в голову, що його країна особлива і їй хтось щось винен - ніхто нічого не винен, чого доб"єшся, те і буде надбанням держави!

Чи ти будеш вчити дитину доброму, коли вона тобі буде казати, що хоче їсти? ;)

Хоча порівняння недоречне, дитина для батьків і держава для керівника - різні речі, керівник держави - найомний менеджер і до батьківства ніякого відношення не має. Я ще розумію якби ти порівнював з вчителями в інтернаті, то щось би схоже віддалено на паралель було.

Повторюсь, ідею, будь-яку, навіть ту яка є наразі для вас дикою і незрозумілою, можна "прикрутити" до більш-меньш процвітаючого суспільства і такі приклади неодноразові в історії. Побудувати ж економіку на голій ідеї неможливо.

І признай хоч весь світ Голодомор геноцидом, українському народу від цього краще не стане, оскільки ті що постраждали від нього і так поважають пам"ять загиблих, а тим кого він не торкнувся, всесвітнє признання ніяким боком не допоможе і не пошкодить.

Хтось з "ідеологічних" може описати своє бачення побудови держави на ідейній платформі?

Posted

Не голосував, бо теж вважаю що це є дві крайнощі і тут неможна ставити питання "або/або", треба піклуватись і продвигати матеріальну і ідеологічну сторони паралельно.

При досягненні певного матеріального рівня, країні таки буде потрібна цементуюча ідеологія і "штовхати" її буде саме господарююча влада ;)

Справа в тому що саме цей рівень і не визначиш, не заплануєш на подальше. Зараз в матеріальному рівні українцю краще живеться ніж в 90-их роках, а ми все одно плачемо що бідові (зловив себе на цьому коли сидів цього року в турецькому готелі в ресторані з повним всяких харчєй столом і виглядом на Середземне море, а діалог вівся про кризу і як нам погано зараз живеться). Так, ми розвиваємось як для потенціалу нашої країни повільно, але все ж. Припустимо, що ми досягли б зараз рівня Іспанії -- так все одно казали-плакали, що у французів кращі дороги, японці більш технологічні і т.д. З дитиною аналогія правильна -- треба виховувати все з самого початку, з зародження держави.

Я б додав в голосувалку третій пункт: "все разом".

Posted
Справа в тому що саме цей рівень і не визначиш, не заплануєш на подальше.

так а народ ніхто питати і не буде, якщо розглядати управління, як менеджмент чистої води, то це рішення будуть приймати наверху і параметри для визначення часу "Ч" вних будуть свої ;)

Для тієї ж німеччини, цим фактором стала обмеженість ресурсів і бойкот з боку інших країн, для того щоб ці факти подолати і була пущена в хід нацистська ідеологія (це так дуже узагальнено, але думку думаю зрозуміло).

Ще раз повторюсь, аналогія з дитиною неправильна, звідки беруться паралелі? Я в попередньому свому пості писав в чому її хибність.

Єдиний варіант при побудові держави на ідеологічному підгрунті - коли є можливість щось отримати з матеріальної точки зору. (гіпотетично: розвиваємо національну ідею до максимума в короткий термін і вимагаємо контрибуції якихось суміжних територій на правах того, що це "ісконно українські землі" - хороший приклад такої держави - ізрайль).

Що ви маєте на увазі під розвитком всього і одразу? Хтось може навести приклади такого керівництва? Чи це все утопічні бажання?

Posted

Я б сказав, що має бути ідея, яка має бути держава (не обов'яково ідеологія), а тоді вже встановлювати матеріальні пріорітети. Можна, звичайно, розвиватись і без ідеї, але це буде те саме, що віддатися на волю хвиль...

Posted

А чим не підходять загальноморальні принципи (ну наприклад загальнохристиянські) як ідея для побудови держави?

Я ж написав - моральні принципи повинні бути завжди.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...