KILLER Опубліковано 3 Березня, 2009 в 22:33 #1 Опубліковано 3 Березня, 2009 в 22:33 Дуже цікавить відповідь на питання - наскільки інформація СМАРТ відповідає дійсності?в кінці січня купив 2 новісіньких вінчестера Seagate 750GB i WD 320GB. недавно поставив прогу HDDlife Proяка показала що здоров"я Seagate 56% а WD 89% вінти пропрацювали лише 490 і 250годин (майже без нагрузок). Як таке може бути?сьогодні поставив ще одного вінта Seagate 500GB, розбив на диски, запустив прогу і показало, що здоров"я 49%... 49% - параметр Seek Error Rate46% показує Hardware ECC Covered95% - Spin Up Timeвсі інші 100%Хтось може пояснить такі показники в новісіньких вінтах? їх просто ігнорувать, чи потрібно якось впливати на них?
Sub_Sys Опубліковано 3 Березня, 2009 в 23:00 #2 Опубліковано 3 Березня, 2009 в 23:00 СМАРТ взагалі-то інформативна штука. Правда, не всі програми корректно оброблюють інфо різних виробників HDD. В твому випадку - міняй програму Щодо Сігейтів - в них вказані тобою атрибути (характеристики) за змістом відрізняються від загальноприйтятих, тому твоя программа їх некоректно інтерпретує. Щоб зробити висновки - треба весь смарт, знятий нормальною програмою, і не в %%, а в значеннях.
Yuraul Опубліковано 3 Березня, 2009 в 23:06 #3 Опубліковано 3 Березня, 2009 в 23:06 Спробуй SMARTUDM, або MHDD, або пошукай на сайты сігейта рідні утилітки, напиши, що вони скажуть. А краще - виклади скрін з усіма параметрами.А інформація у смарт максимально точна але повинна виглядати не так. Твоя програмка просто якось аналізує дані, і представляє їх у вигляді отаких процентів. Я не знаю її логіки і розбиратись якось ліньки.) Тому зможу щось сказати, якщо виложиш, що написав вище. А то ці дані навіть, якщо спробувати здогадатись, що значать, то суперечливо виглядають.
Shkoder Опубліковано 3 Березня, 2009 в 23:48 #4 Опубліковано 3 Березня, 2009 в 23:48 KILLER, скачай HD Tune, сделай скриншот "Health" и запости в топик. в данный момент задача аналогична хирургии по телеграфу.
KILLER Опубліковано 4 Березня, 2009 в 07:24 Автор #5 Опубліковано 4 Березня, 2009 в 07:24 протестив ще інспектором:
S-driver Опубліковано 4 Березня, 2009 в 07:51 #6 Опубліковано 4 Березня, 2009 в 07:51 Не знаю, як до всіх параметрів, але у мене програма HD Inspektor при включенні компьютера показує, що температура жорсткого диска всього 9 градусів по Цельсію, хоча в кімнаті зараз, як мінімум 18 градусів. Надійність і швидкодія HDD через півроку експлуатації не змінилась - як була в нового диска 92%, такою і залишається. Загальний час роботи диска - 1985 годин. Так що по температурних показниках SMART видає явно неправдиву інформацію (в холодильник компьютера не засовував )
KILLER Опубліковано 4 Березня, 2009 в 08:04 Автор #7 Опубліковано 4 Березня, 2009 в 08:04 на іншому компі видав - "на вашем компьютере винчестеров не обнаружено" )))а HD Tune бачить 320ку ВД і сігейт 160ку, але ніякої інфи не видає
Fedor4uk Опубліковано 4 Березня, 2009 в 10:30 #8 Опубліковано 4 Березня, 2009 в 10:30 У менет теж стоїть HDD Inspector, і поки що проблем з ним не було. Інформацію відображає і інтерпретує правильно. Правда у мене не було Сігейтів. А так стоїть Надійність 100%, Продуктивність 100%. Якщо є якість проблеми на вінтах (наприклад збіьшується Reallocated Events) - теж нормально показує (був у мене такий вінт де по 1-2 в день добавлялось)
Serpent Опубліковано 4 Березня, 2009 в 10:47 #9 Опубліковано 4 Березня, 2009 в 10:47 S-driver, в тебе HDD Samsung, вгадав? В них термодатчик завжди бреше в меншу сторону, і то конкретно.
S-driver Опубліковано 4 Березня, 2009 в 11:00 #10 Опубліковано 4 Березня, 2009 в 11:00 S-driver, в тебе HDD Samsung, вгадав? В них термодатчик завжди бреше в меншу сторону, і то конкретно. Точно! Samsung HD322HJ
Morock Опубліковано 28 Березня, 2009 в 14:15 #11 Опубліковано 28 Березня, 2009 в 14:15 Давно не користувався смарт-моніторамиале з досвіду використання:подібні програми далеко не завжди мають бази номінальних значень, і вони просто не знають що для даної моделі нормальнов таблиці самого смарта внесені ж лише критичні значення показів, при яких треба попереджати про можливість проблем.за таких обставин висновки про 45% "здоров*я" виникають приблизним чином:ти ставиш новий вінтпрога фіксує його параметрив процесі роботи вінт входить в робочий режим, проходить автокалібровки тощов результаті покази смарт можуть досить сильно відрізнятись в того-самого вінта скажемо, за тиждень.а програма зчитує стартові покази, що вона зафіксувала, критичні значення, і поточні...рахує, що покази якогось параметра, наприклад спінаптайм, впали вполовину, і каже: "кірдик, вашому вінту залишилось жити ще рівно тиждень"на наступний день ситуація повторюється, покази не міняютьтся, і програма вже завляє, що залишилось жити на 1 день довше, і т.д.
foxx77 Опубліковано 28 Березня, 2009 в 16:44 #12 Опубліковано 28 Березня, 2009 в 16:44 а вестерн дігітал чим краще тестити?
Harddriver Опубліковано 29 Березня, 2009 в 08:01 #13 Опубліковано 29 Березня, 2009 в 08:01 Як на мене, я на всі ці Retry Count не дивлюсь. От коли пішло сектора з резерву брати (Reallocated Sector Count) - варто добряче задуматися.
Qaz Опубліковано 29 Березня, 2009 в 11:57 #14 Опубліковано 29 Березня, 2009 в 11:57 У меня на серверах смарт утилиты всегда стоят, как правило очень полезно для предсказания времени смерти винта и своевременной заранней замены его, ато как глянеш на винт, а там 9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 25875по атрибутам может тут вот почитатьhttp://www.opennet.ru/base/sys/smart_hdd_mon.txt.html
S-driver Опубліковано 29 Травня, 2009 в 08:39 #15 Опубліковано 29 Травня, 2009 в 08:39 Виникла так проблемка - програма HD Tune при перевірці жорсткого диска видала таку картину: А программа HD Inspektor показала, що "пациент скорее мертв, чем жив": При цьому ніяких проблем в роботі диска не виникало (перевірив швидше із цікавості) - вік - менше року, працює безшумно, комп загружається досить швидко, помилок і битих секторів не виявлено: Що це - збій в роботі S.M.A.R.T., чи все-таки потрібно задуматись про заміну диска?
S-driver Опубліковано 31 Травня, 2009 в 07:16 #16 Опубліковано 31 Травня, 2009 в 07:16 Ну що, так ніхто і не може підказати? Диск продовжує працювати без всяких проблем, хоча SMART показує, що його вже практично нема... Чи є якісь способи перевірити інформацію SMART?
voldf Опубліковано 31 Травня, 2009 в 18:41 #17 Опубліковано 31 Травня, 2009 в 18:41 всі проги для тестування вінтів що я перебрав мають як + так і -!тому не заморачуйтесь на числових даних цих програм. СМАРТ найкраще наочно видно (і найсправедливіше) в програмі HDDScan, на даний момент доступна версія 3,1там все чудово розписано, а от для повного розуміння розшифровка атрибутів ось качайте disk.docсама програма тут
S-driver Опубліковано 31 Травня, 2009 в 20:26 #18 Опубліковано 31 Травня, 2009 в 20:26 СМАРТ найкраще наочно видно (і найсправедливіше) в програмі HDDScan, Ця програма показує те ж, що й всі інші: Тобто вона просто зчитує інфу, яку видає СМАРТ. Але справа в тому, що я не впевнений в правдивості цієї інформації - ніяких зовнішніх ознак несправності диска немає. Як я вже казав, диск працює безшумно, всі програми і сам компьютер загружається швидко, ніяких "зависань" не помічав. Звертався на один з компьютерних форумів - там порадили протестувати диск програмою Victoria for DOS, та на жаль я не відношусь до тих спеціалістів, які вміють користуватися іншими ОС крім Windows, і з DOS ніколи діла не мав. Боюсь, що після такого мого "тестування" диск таки справді доведеться викинути... Поки що в BIOSі відключив функцію СМАРТ (діє на нерви повідомлення, що потрібно негайно припинити користуватись цим диском), але на всяк випадок всю важливу інфу скинув на болванки.
Plum Опубліковано 1 Червня, 2009 в 00:45 #19 Опубліковано 1 Червня, 2009 в 00:45 а, власне, чого ти паришся? Якщо харду пів року, то на нього полюбе є гарантія. Бекапиш з нього все і йдеш міняти по гарантії, підстава -- показники смарту
S-driver Опубліковано 1 Червня, 2009 в 09:52 #20 Опубліковано 1 Червня, 2009 в 09:52 Харду майже рік, але проблема в тому, що загубився гарантійний талон... Але така цікава деталь - попала мені на очі програма HDD Regenerator. Вирішив нею скористатися. І всі показники прийшли в норму!!! (Перед цим було так: Але найбільш цікава діаграма росту показників: Хоча точно знаю, що 29 і 30-го числа цей атрибут дорівнював 0 (діаграма показує інакше...) Отже, висновок - СМАРТУ довіряй, але й перевіряй...
voldf Опубліковано 1 Червня, 2009 в 15:24 #21 Опубліковано 1 Червня, 2009 в 15:24 Отже, висновок - СМАРТУ довіряй, але й перевіряй... це не те щоб перевіряй, а ти не думав про те що HDD Regenerator просто поправив твою помилку, яка критично на роботу не впливала. я ж дав розшифровку помилок - там чітко пише частота ошибок при чтении данных с диска, происхождение которых обусловлено аппаратной частью диска тим більше ти ж постійно вінт тестував прогами, а тут вже конкретно поправив його. я особисто користуюсь програмою killdisk!
S-driver Опубліковано 1 Червня, 2009 в 19:08 #22 Опубліковано 1 Червня, 2009 в 19:08 А диск не перестає мене дивувати Отже, трохи заспокоївшись, вирішив перепочити і вимкнув компьютер. Коли через пару годин ввімкнув - показники знову змінились в кращу сторону! Якщо до вимкнення компа атрибути "Надійність, продуктивність і відсутність помилок" були на рівні 73%, то після того, як знов увімкнув його, ці показники стали на рівні 84%! Диск самовідновлюється??? тим більше ти ж постійно вінт тестував прогами, а тут вже конкретно поправив його. я особисто користуюсь програмою killdisk! Наскільки я знаю - KillDisk - програма для повного, без можливості відновлення, видалення всіх даних з диска. Яке відношення вона має до регенерації HDD?
voldf Опубліковано 1 Червня, 2009 в 19:37 #23 Опубліковано 1 Червня, 2009 в 19:37 Наскільки я знаю - KillDisk - програма для повного, без можливості відновлення, видалення всіх даних з диска. Яке відношення вона має до регенерації HDD?незовсім так. програма має властивість відновлювати стан вінта до заводських параметрів (не плутати з станом нового!), тобто виправляє всі помилки (якщо це можливо).
la20 Опубліковано 14 Червня, 2009 в 08:51 #24 Опубліковано 14 Червня, 2009 в 08:51 Запостив свої показними щоб люди які шарять глянули і сказали чи все нормально з вінтом. А то виникає така проблема. Комп тупо вісне. нажимаю перезагрузку. ПОказує що немає з чого грузитись. Виключаю комп стоїть 5 хв і понеслось все нормально. ПОтім знов завис я перезагрузив і зайшов в БІОС а мені показало що в мене є ДВД, а там де мало показати вінт написало "bzbzbzbzbzbzbzbz" Тепер не знаю вінт чи щось інше таке дає. Прошу глянути і сказати чи всі показники нормуль. Дякую
voldf Опубліковано 14 Червня, 2009 в 19:57 #25 Опубліковано 14 Червня, 2009 в 19:57 Запостив свої показними щоб люди які шарять глянули і сказали чи все нормально з вінтом.А то виникає така проблема. Комп тупо вісне. нажимаю перезагрузку. ПОказує що немає з чого грузитись. Виключаю комп стоїть 5 хв і понеслось все нормально.ПОтім знов завис я перезагрузив і зайшов в БІОС а мені показало що в мене є ДВД, а там де мало показати вінт написало "bzbzbzbzbzbzbzbz"Тепер не знаю вінт чи щось інше таке дає.Прошу глянути і сказати чи всі показники нормуль.Дякуюце скоріше за все проблема мамки, а точніше контроллера, але щоб повністю переконатись треба все по частинах потестити.смарт в тебе не в тому стані щоб тупо виснути і після рестарту вже не вмикати вінт.
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.