Перейти до змісту

Суперпостанова НБУ: обмеження кредування, маржі по валюті і т.д.


kudrom

Рекомендовані повідомлення

Думаю, зацікавить всіх, хто цікавиться економікою

ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 11 жовтня 2008р № 319

Про додаткові заходи щодо діяльності банків

З метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи та забезпечення стабільності банківської системи, захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банків, керуючись статтями 7, 15, 55 Закону України ”Про Національний банк України”, статтями 66, 67 Закону України ”Про банки і банківську діяльність”, Правління Національного банку України

постановляє:

Запровадити такі додаткові заходи щодо діяльності банків (згідно з додатком):

1. У сфері регулювання грошово-кредитного ринку та підтримання ліквідності банків

1.1. Розширити можливості підтримання ліквідності банків на основі програм фінансового оздоровлення.

Такий кредит може надаватися строком до одного року зі сплатою не менше 15% річних, в обсязі до 60% від регулятивного капіталу банку, у межах 90% вартості наданого банком забезпечення.

У забезпечення такого кредиту може надаватися нерухомість банку, майнові права за договорами раніше наданих кредитів у національній та іноземній валютах (стандартні та під контролем) юридичним особам. Забезпеченням за цими кредитами повинна бути застава (іпотека) нерухомості, у тому числі цілісних майнових комплексів позичальника, гарантії або поруки інших банків, державні зобов’язання за внутрішніми та зовнішніми позиками, облігації місцевої позики, корпоративні права та облігації підприємств й інших суб'єктів господарювання, що вільно обертаються на ринку. Зазначений перелік не є вичерпний і банки можуть пропонувати Національному банку України інше високоліквідне забезпечення.

1.2. Ураховуючи вимоги статті 35 Закону України ”Про банки і банківську діяльність” щодо відповідальності власників істотної участі в банку за адекватність капіталу, банки повинні домагатися підтримання ліквідності, в першу чергу, власниками істотної участі.

1.3. Встановити, що банки здійснюють обов’язкове резервування коштів з урахуванням касових залишків коштів у національній валюті та облігацій внутрішньої державної позики, строк погашення яких припадає на звітний календарний рік.

2. У сфері проведення активно-пасивних операцій банки:

2.1. З 13.10.2008 зобов’язані обмежити здійснення активних операцій в обсягах, досягнутих кожним із них на цю дату. Такі обмеження не розповсюджуються на операції з державними цінними паперами, депозитними сертифікатами Національного банку України та операції на міжбанківському ринку. Надання кредитів в іноземній валюті контрагентам, які не мають валютної виручки, обмежити обсягами заборгованості за ними, що склалася на цю дату.

2.2. Повинні забезпечити постійний щоденний моніторинг за дотриманням установлених обмежень.

2.3. Повинні враховувати, що рефінансування простроченої заборгованості шляхом видачі нових кредитів, необґрунтована пролонгація кредитів, ненадання позичальникам інформації про сукупну вартість кредиту, внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України, кваліфікуватиметься як порушення вимог статті 49 Закону України ”Про банки і банківську діяльність” із неухильним застосуванням адекватних заходів впливу.

2.4. Приймати платіжні доручення на переказ коштів до виконання в межах залишку на рахунку на момент отримання платіжного доручення та перераховувати їх одержувачу на наступний робочий день після отримання платіжного доручення.

2.5. Виконувати свої зобов’язання за всіма типами договорів із залучення коштів у будь-якій валюті лише в разі настання строку завершення зобов’язань, незалежно від категорії контрагентів.

2.6. Проводити з метою недопущення дострокового зняття коштів роз'яснювальну роботу зі своїми клієнтами. Активно проводити стимулюючу роботу із залучення готівки на депозити та пролонгації депозитних договорів. Виплати за умови настання строку згідно з договором здійснювати негайно.

3. У сфері забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат:

3.1.Банки зобов’язані забезпечувати:

безперебійне функціонування банкоматів та їх завантаження готівкою;

безперебійну видачу готівки за платіжними картками клієнтів інших банків.

3.2.Невідкладно інформувати Національний банк України про пікові навантаження на банкомати та пункти видачі готівки для прийняття відповідних додаткових регуляторних рішень.

4. У сфері проведення валютних операцій:

4.1. Дозволити банкам здійснювати операції з купівлі однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту виключно за умови, що обидві валюти є іноземними валютами однієї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04.02.98 № 34 (у редакції постанови Правління Національного

банку України від 02.10.2002 № 378, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.10.2002 за № 841/7129), зі змінами (далі – Класифікатор).

4.2. Граничне відхилення між курсом купівлі та продажу готівкової іноземної валюти не може перевищувати 5,0 відсотків.

4.3. Дозволити уповноваженим банкам здійснювати власні операції з купівлі іноземної валюти за гривні в межах установлених лімітів відкритої валютної позиції банку за наявності зобов’язань у цій валюті, строк за якими настав.

4.4. Звернути увагу банків на те, що купівля, обмін іноземної валюти з метою дострокового виконання зобов’язань та з метою проведення розрахунків з нерезидентами за імпорт продукції (робіт, послуг, прав інтелектуальної власності), який здійснюється без увезення із-за кордону цієї продукції на територію України, або здійснення авансових платежів (крім оплати критичного імпорту) буде кваліфікуватися як порушення правил валютного регулювання і валютного контролю із застосуванням мір відповідальності.

4.5. Тимчасово встановити нульову ставку резервування коштів за договорами про залучення банками коштів в іноземній валюті від нерезидентів на строк, що дорівнює або менше 183 календарних днів.

4.6. Запровадити з 01.11.2008 механізм розрахунку відкритих балансових валютних позицій банку за кожною окремою валютою за операціями з купівлі-продажу іноземної валюти.

4.7. Установити, що банки можуть тримати іноземну валюту 1 групи Класифікатора на рахунках ”ностро” лише в банках країн, валюта яких належить до 1 групи Класифікатора.

4.8. Операції в гривнях через кореспондентські рахунки ”лоро” банків-нерезидентів здійснювати лише для обслуговування експортно-імпортних операцій.

5. Постанова набирає чинності з 13.10.2008.

6. Контроль за виконанням цієї постанови залишаю за собою.

Голова В.С.Стельмах

Інд.18

Як появиться час, спробую пояснити, що це означає для простих смертних :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • Відповідей 53
  • Створено
  • Остання відповідь

молодець :)

ну як мінімум зверніть увагу на пункт 2.1 - обмеження видачі кредитів

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

це з якого боку дивитись:)

це точно ...якщо населення буде знімати з депозитів по 3 млдр дол за тиждень , хеппі енда точно не буде ...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Как по мне наормальная постанова вот еще бы надо было добавить к 4.2 что коридор надо соблюдать в 8 % от официальног курса НБУ, а если заходит за корридор тогда наказывать штрафами + ограничить продажу доллара например не более 10 тыс в одни руки + обязательная продажа, а не так что приходишь что типа нет доларов, а из под кармана продают + обязал бы повесить телефоы возле отделений гарачей линии где доллары не продают официально и если что звонить. Сразу бы спекуляция прекратилась, так просто оно им не надо, им хорошо живется когда как они говорят "биомаса" паникует, они суперово зарабатывают.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сьогодні буду знімати істотну суму з картки в Надрах, подивимось, як виконуються п. 2.5 та 3.1

Аргументами запасся (дяку топікстартеру та Юлямпочці) <_<

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Значить, коротко так

По кредитах:

Банки будуть видавати кредити тільки в міру погашення інших, тобто не мають права збільшувати кредитний портфель. Тобто з кредитами дійсно напряг.

Зі споживчими очікується взагалі повна Ж.:

Вітчизняні банки вирішили призупинити кредитування фізичних осіб у зв'язку з нестабільною ситуацією в банківській системі. Про це повідомив голова Ради Асоціації українських банків, радник президента України Станіслав Аржевітін.

Депозити: заборонено дострокове погашення, тобто поклав на рік - приходь в кінці терміну.

Щодо валютної маржі, то в принципі логічно і давно пора, різниця 5% між купівлею-продажем

Цікавий пункт 2.4 - перерахування коштів на НАСТУПНИЙ день після внесення платіжки. Це більш цікаво для підприємців і підприємств, які звикли бачити рух коштів за кілька хв.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

насправді обмеження по маржі да лампачькі<_< так, сімволічєскій жест:D

ну да... раньше было оговорено 5% маржи от курса НБУ

а ща просто разница.

т.е. при курсе НБУ хоть 1 к 1 курс в обменнике 6.00 - 6.30 будет вполне законным.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Шановні Українці зняли з рахунків в банках за дві неділі більше 6 млрд. грн - тому нічого дивного не бачу в такій ситуації. Чомусь в Польші під час фінансової кризи люди несуть гроші в банк, а не закривають депозити... На економіку це вплине лише негативно - багато хто так і не отримає кредит або інвестицію на розвиток. Вернутися до попередніх показників буде важко. Глобалізація млін...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кожен день стає все цікавіше, останні вісті з банківських полів: кредитки всіх банків заблоковані НБУ (тут на місці то ще якось можна викрутитись, а от наприклад сьогодні людина в Польщі хотіла зняти гроші і тут облом, що робити в такій ситуації?), картками неможливо розрахуватись в магазині (показує залишок по картці 0 грн.).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

неправда. рішення про блокування активних операцій по кредитним картам прийняли банки, виконуючи розпорядження нбу. сама карта жива, можна поповняти, глянути баланс. тільки що перевірив. хоча я за щоб мій н-тисяч в мінусі перейшов на 0 <_<

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

неправда. рішення про блокування активних операцій по кредитним картам прийняли банки, виконуючи розпорядження нбу. сама карта жива, можна поповняти, глянути баланс. тільки що перевірив. хоча я за щоб мій н-тисяч в мінусі перейшов на 0 :D

ні, я мав на увазі, шо нуль на залишку пише при спробі розрахуватись звичайною (не кредитною) картою в роздрібі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ні, я мав на увазі, шо нуль на залишку пише при спробі розрахуватись звичайною (не кредитною) картою в роздрібі.

та теж навряд

як варіант - якийсь банк ступив і замість заборонити авторизацію по кредитках заборонив авторизацію по усіх картах. але думаю вони це швидко виправлять - бо їх порвуть :D дебетна карта це моє, це святе

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А як чувствовав набрав на недільці всього на кредитку,і у неділю зняв 2000 гр у банкоматі Привата.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кожен день стає все цікавіше, останні вісті з банківських полів: кредитки всіх банків заблоковані НБУ (тут на місці то ще якось можна викрутитись, а от наприклад сьогодні людина в Польщі хотіла зняти гроші і тут облом, що робити в такій ситуації?), картками неможливо розрахуватись в магазині (показує залишок по картці 0 грн.).

Сьогодні знімав гроші з карточки, не заблокована була. Також в Польщі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сьогодні з кредитки приватовської зняв 3000 грн., вчора за бензин розраховувався... працює (тьфу-тьфу-тьфу!)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сьогодні спілкувався з банком Аваль

кредити під заставу нерухомості (квартири, будинки) видають

терміном аж НА ОДИН РІК!!! Порахуйте який буде щомісячний платіж...

На десять років тільки під комерційну нерухомість.

Під заставу землі ВЗАГАЛІ НЕ ДАЮТЬ! Аргумент - на ринку обвал.

При такому розкладі покупців житла в кредит в нас буде 0, а інших в нас немає.

Відповідно ціни на житло з геометричною прогресією почнуть падати вже найближчим часом.

Продаж в автосалонах теж зупиниться (вже зупинився)

Будівництво нового житла вже зупинилось.

Нас всіх на протязі найближчих пів року - два роки чекає повна Ж.

Приємно, що хтось на цьому обов`язково заробить :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

alex1973 подумай, якщо будівництво житла зупинилось - значить пропозиція на ринку нового житла буде прямувати майже до нуля. що само собою після деякого падіння цін на нові квартири підштовхне їх вверх. значно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

alex1973 подумай, якщо будівництво житла зупинилось - значить пропозиція на ринку нового житла буде прямувати майже до нуля. що само собою після деякого падіння цін на нові квартири підштовхне їх вверх. значно.

Х.з., х.з...

Нові квартири були такими популярними не тільки тому, що вони були нові. Таку популярність зумовила кредитна політика банків, які більш лояльно кредитували новобудови.

Крім того, значна частина новобудов здійснювалася за схемами з фондами капітального будівництва: майбутні власники квартир позичали в банка гроші, банк ці гроші давав не позичальникам, а забудовнику, роботу якого (хід будівництва) контролював. Тобто, по суті, банки були учасниками будівництва. А тепер вони навряд чи будуть брати участь в цих схемах. Тому популярність новобудов може значно скоротитися.

Тому, якщо падіння цін буде - то настільки, щоб зацікавити попит. А його, якщо банки і далі кредитиуватимуть на тормозах - не буде.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сьогодні з кредитки приватовської зняв 3000 грн., вчора за бензин розраховувався... працює (тьфу-тьфу-тьфу!)

А я хотів з зарплатної картки зняти гроші - не вийшло. В двох банкоматах не виявилося готівки. Також клієнт Приватбанку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.




×
×
  • Створити...