Перейти до змісту

Трошки про життя за кордоном.

Рекомендовані повідомлення

• Відповідей 1,6 тис
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

Опубліковано

В нас ті хто при владі завжди міняють правила гри, тому в нас ні бізнес побудувати нікуя толком.

Тому та вся шушара коли вибори президента лініяє за кордон і чекає хто переможе, свої чи чужі.

Також чому не хочуть міняти президента? Да бляха ти вже знаєш кому заносити чемодани американських гривень, в тебе все на мазі, і тут хз який новий прийде може прийдеться вже готувати два чемодана, або забере ті що є під ліжком.

Так і калатаємся всі.

Також виросло покоління людей якому держава нікуя не дала від слова зовсім, в зараз почала щось витребувати.

Про армію я мовчу я стикаюсь з таким тупізмом та не ефективним менеджментом що просто втрачається надія на краще.

Поки випишуть накладну на патрони затвердять вже немає кому видавати патрони.

В як вам електронний документообіг, чувак друкує в вордіі текст, підкидає файл  в систему підписує КЕП комбата, далі воно падає куди треба. Той інший друкує несе іншому комбату, той ручкою пише на тому папірці кому передати той папірець, далі знову сканується та підкладається в систему. Перекидається тим хто має виконувати, знову друкують, знову підписуються ручкою і знову закидають в систему :)

В журнал обліку паролів, в журнал оновлення антивірусу, а формуляр на кожен комп'ютер це книжечка де має бути вписаний ручкою ліцензійний софт :)

В ще наносять на карту в системі певній дані, чорті як, аби тупо щось ввести ніхто не париться і на вимагає стандартизації.

• Cумний 2
Опубліковано
В 14.09.2026 в 07:30, vampirich сказав:

А 90% тих, хто зміг, вважає що їм заздрять 90 відсотків тих, хто не зміг :)

Мені здається цифри завищені, але доля правди в тому є. Бо я таки відношусь до того відсотка що заздрить :)

Ну хоча б відверто. 

• +1 1
Опубліковано
В 13.09.2026 в 00:29, Zheny@ сказав:

Хоча й досі є можливості виїхати мужикам призовникам. Аби було бажання (Якщо є бажання, то й гроші знайдуться. !!)

Нелегально немає бажання. Платити гроші також. Після війни буду бачити. 

В 12.09.2026 в 18:23, INVICTUS сказав:

У мене виникає враження, що пану приносить задоволення думка про примусове повернення українців з-за кордону.

НІ, не виникає. Але я не виключаю такої можливості від ЄС. Чому ж тоді йдуть зміни, особливо для тих, хто хоче покинути Україну зараз? Виходить тим, хто виїхав раніше пощастило. Принаймні поки що, поки ЄС ще щось не змінив.

В 12.09.2026 в 18:23, INVICTUS сказав:

Оце так поворот! А як же любов до Батьківщини, а хто ж відбудовувати буде, як всі виїдуть?

Ще раз. Я ще не вирішив що буду робити після війни. Якщо буде відбудова, то тут буде багато можливостей і роботи на всіх вистачить. І можливості заробити також. Але якщо не буде гарантій безпеки, як і власних так і від того ж НАТО, то тоді питання наступної війни буде лише питанням часу. І я, визнаю чесно, не є таким героєм, щоб ризикувати своєю сім'єю.

Але якщо раніше я бачив ЄС як залізобетонну гарантію безпеки, то зараз такою не бачу. І боюсь що війна прийде і на територію ЄС.

Особливо коли бачиш як та ж сама Німеччина протестує та боїться переходити на призовну армію.

Насмішив трохи військовий парад у Польщі. Такі потужні, такі гарні, танки, бронемашини.. А в умовах сучасної війни, скільки часу ті танки проживуть і чи зроблять бодай один постріл? Хвилин 20? 

В 12.09.2026 в 18:32, INVICTUS сказав:

Не все так просто і є, насправді, купа відмінностей з попереднім століттям.

Але якщо говорити саме про одну з причин, а саме - мігрантів, то, гадаю, нікому не приноситиме задоволення певна частина "гостей", котрі не поважають звичаї і культуру твоєї країни і ще й намагаються насаджувати свої, не мають поняття порядку, закону, не інтегруються та не вчать мову роками і не поспішають виходити на роботу, м'яко кажучи (хоча усі можливості приносять ледь не на блюдечку), а лише сидять роками на соцдопомозі і збираються на центральних площах та розмахують прапорами своїх країн. І якщо політики для того нічого не роблять, то створюється чудове підґрунтя для ультраправих популістів, котрі грають на емоція людей

Євреї на початку 20ст. також думали що німці культурна нація і нічого лихого не буде.

І для ультраправих не буде значення звідки мігрант родом. Для нього він мігрант і крапка.

Досить таки показовий приклад це Польща: як у 2022 році приймали українців, і яке відношення зараз. Навроцький не на голому місці взявся. Нажаль вони не розуміють ще одну просту річ: якщо у Польщі не хочуть чути українську мову, то потім будуть вчитись розмовляти російською. 

Опубліковано
On 9/16/2026 at 9:49 AM, Electronshik said:

Нелегально немає бажання. Платити гроші також. Після війни буду бачити. 

НІ, не виникає. Але я не виключаю такої можливості від ЄС. Чому ж тоді йдуть зміни, особливо для тих, хто хоче покинути Україну зараз? Виходить тим, хто виїхав раніше пощастило. Принаймні поки що, поки ЄС ще щось не змінив.

Ще раз. Я ще не вирішив що буду робити після війни. Якщо буде відбудова, то тут буде багато можливостей і роботи на всіх вистачить. І можливості заробити також. Але якщо не буде гарантій безпеки, як і власних так і від того ж НАТО, то тоді питання наступної війни буде лише питанням часу. І я, визнаю чесно, не є таким героєм, щоб ризикувати своєю сім'єю.

Але якщо раніше я бачив ЄС як залізобетонну гарантію безпеки, то зараз такою не бачу. І боюсь що війна прийде і на територію ЄС.

Особливо коли бачиш як та ж сама Німеччина протестує та боїться переходити на призовну армію.

Насмішив трохи військовий парад у Польщі. Такі потужні, такі гарні, танки, бронемашини.. А в умовах сучасної війни, скільки часу ті танки проживуть і чи зроблять бодай один постріл? Хвилин 20? 

Євреї на початку 20ст. також думали що німці культурна нація і нічого лихого не буде.

І для ультраправих не буде значення звідки мігрант родом. Для нього він мігрант і крапка.

Досить таки показовий приклад це Польща: як у 2022 році приймали українців, і яке відношення зараз. Навроцький не на голому місці взявся. Нажаль вони не розуміють ще одну просту річ: якщо у Польщі не хочуть чути українську мову, то потім будуть вчитись розмовляти російською. 

поляки завжди ненавиділи українців

• +1 1
Опубліковано (змінено)
В 16.09.2026 в 15:18, case_l сказав:

поляки завжди ненавиділи українців

Я б не так сказав. Вони більше зневажали і згори дивились. В ненавидіти починають, коли отримують здачі або бачать якусь загрозу своєму становищу.

Змінено користувачем Unknown
  • +1 3
Опубліковано
В 16.09.2026 в 16:48, Unknown сказав:

Я б не так сказав. Вони більше зневажали і згори дивились. В ненавидіти починають, коли отримують здачі або бачать якусь загрозу своєму становищу.

про них можна довго писати. 

Поляки - то стадо. Бидло. Хоча завжди вважали такими нас. Не всі, хоча відсоток великий. 

Але поживши там і попрацювавши - робиш висновки. 

Кругом є неадеквати. Що там, що там, що тут. 

А ще ж пропаганда підігріває. Скрізь. Особливо тих, для кого інтернет, це тік-ток, порнуха  і ФБ з Тредсами в Інсті. (В сумі, та ж пропаганда, яка просто зайняла нішу і там, окрім ТВ)

Але важливу роль відіграє поведінка наших.... 

Той же тік-ток, і мадмуазель з України ділиться, скільки вони витрачають грошей за місяць на життя в Польщі. 

- оренда будинку для сім'ї - 7000зл (вже після цього хочеться в бубен заїхати з ноги, бо навіть поляки на високооплачуваних роботах не всі мають таку ЗП. ЗП! а не те, що віддати за оренду будинку! )

- комуналка... 

- спа процедури для собачки... фейспалм..

- мені ногтікі, бровки, губки, сісєчкі-пісєчки, валосікі, кремчики-прокладочки ще 1000+ 

- заправити машину 

- дітям гуртки, шмотки 

- жрачка... 

карочє, там щось від 10 000+ зл вийшло. Чи від 12 000. 

і це вони приїхали "біженціі"... і їм должни! (це і поляки так кажуть) Ясно, що поляків це вхарить. Мене вхарило. 

• Дякую! 1
  • +1 4
Опубліковано
В 17.09.2026 в 00:59, Zheny@ сказав:

Але важливу роль відіграє поведінка наших.... 

Повністю згоден.

Дружина розказувала, як у 2022 році, коли поляки дуже щиро допомагали українцям рятуватись від біди, потім почали питати: а що то за курва біженці на бентлі собі чилять так що просто ппц? І все це 

- спа процедури для собачки... фейспалм..

- мені ногтікі, бровки, губки, сісєчкі-пісєчки, валосікі, кремчики-прокладочки ще 1000+ 

- заправити машину 

- дітям гуртки, шмотки 

- жрачка... 

Їх м'яко кажучи бентежило. 

Ще сюди добавити п'янки у кабаках, шашлички кожного дня, повне небажання бодай хоч трохи поважати місцеві особливості і презирство до усіляких "ніщєбродів". Бо вони курва жертви війни і "что ви понимаєтє?" Часто густо кремезні, здорові чоловіки, які мали ліпову інвалідність або купу грошей щоб купити всіх на кордоні. Часто густо російськомовні, хоча і україномовних було достатньо.

Звичайно що їх було мало на фоні загального потоку біженців, але ж вони були! Можна сказати: ложка гівна у бочці меду. Але ж навряд чи після того бочка меду стане приваблива. 

А ще до того добавити усіляких ультраправих, довгу та тривалу війну, гроші від хуйла на пропаганду, крадіїв у нашій владі то й маємо невтішний результат у тій же Польщі. 

Але ж у тому ж 2022 році поляки дуже допомогли і тим, хто дійсно тікав від війни, хто залишився без усього. І не треба забувати про те масове волонтерство. І як вони по суті тоді відкрили кордон, часто приймаючи тоді українців без закордонного паспорту, без зволікань. За що їм треба буде вдячними, і за що треба казати завжди дякую. А усілякі навроцькі, приходять та уходять, польській народ залишається.

• +1 1
Опубліковано (змінено)

7000зл (вже після цього хочеться в бубен заїхати з ноги, бо навіть поляки на високооплачуваних роботах не всі мають таку ЗП.

Трохи дивно. Бо з 1 січня 2027р. мінімальна зп брутто у Польщі має бути 4950зл або 32,3зл/год. Дружина працює у шпиталі, то казала що медсестри мають в районі 8к. Я тоді мовчу про зп лікарів.

Скільки ж тоді мають робочі, наприклад електрики?

Інженери?

Ще до війни мені колись пропонували у Гданськ. Знайомий робив електриком-монтажником на будівництвах то мав у районі 1,5к доларів на руки. А коли я сказав що в мене профіль більш пов'язаний з автоматикою, проектуванням та програмуванням плк, то там відразу ж сказали що для програмістів інший профіль зарплат (суттєво вищий) і при бажанні можу приїхати. Дурний був, не поїхав. Зараз які обставини на ринку праці вже не знаю, було б цікаво знати.

Upd. Перепитав ще раз у дружини про зп у шпиталі: Медсестри зп 6-7к. Лікарі 10+

Змінено користувачем Electronshik
  • Дякую! 1
Опубліковано
В 17.09.2026 в 07:27, Electronshik сказав:

Дружина розказувала, як у 2022 році, коли поляки дуже щиро допомагали українцям...

Дружина досі там, чи повернулась ?

Опубліковано
В 17.09.2026 в 07:45, Electronshik сказав:

Upd. Перепитав ще раз у дружини про зп у шпиталі: Медсестри зп 6-7к. Лікарі 10+

ми зараз про нетто чи брутто? 

Окрім того, в польщі і Німеччині прогресивна система оподаткування. Чим більше заробляєш, тим більше платиш податків. 

Якщо лікар має 10К+ Брутто, то на руки аби 7000 мав. 

• +1 1
Опубліковано (змінено)
On 9/17/2026 at 5:00 PM, Zheny@ said:

По чому у вас зараз дизель?

І до адміна: у мене вже тиждень борда не відкривається з трьох різних девайсів, тобто з айфона, макбука та з планшета самсунг... усюди при наборі board.lutsk.ua відкривається таке повідомленя...

Screenshot_20260917_233717_Chrome.jpgВдалось відкрити борду тільки через incognito tab...

Змінено користувачем Waver
Опубліковано
В 18.09.2026 в 06:36, Waver сказав:

2,40-2,45 до обіду, в в 12:00 дозволене одноразове підвищення , то виставляють і до 2,60, в потім потроху спускають (бо конкуренція). Кількість підйомів в кінці весни обмежили (1 раз о 12 год.) раніше міняли протягом доби туди сюди, і загальна добова дельта була десь 7-11 центів , зараз 15-20 .

• +1 2
Опубліковано
В 18.09.2026 в 07:36, Waver сказав:

Останні дні ситуація така, що поки ми відпишемо і поки ти прочитаєш - то ціна уже буде неактуальною :)

• Ха-ха 1
Опубліковано
В 17.09.2026 в 16:51, Unknown сказав:

Дружина досі там, чи повернулась ?

Там. Все ж таки там безпечніше.

В 18.09.2026 в 01:00, Zheny@ сказав:

ми зараз про нетто чи брутто? 

брутто.

Як я зрозумів тоді про зарплату у 7к у твоєму пості, малось на увазі нетто? 

• +1 1
Опубліковано

Ось для прикладу дизель на поточний момент (вибрана рандомно точка кілометрів 20-30 на схід від Кьольна) програма показує варіанти в певному радіусі).

Там де 2,899-- то на автобані (завжди значно дорожче від інших АЗС).

Screenshot_2026-09-18-12-44-26-105_com.insadco.billigtankenlite-edit.jpg

Опубліковано (змінено)
On 9/18/2026 at 3:13 AM, Unknown said:

2,40-2,45 до обіду, в в 12:00 дозволене одноразове підвищення , то виставляють і до 2,60, в потім потроху спускають (бо конкуренція). Кількість підйомів в кінці весни обмежили (1 раз о 12 год.) раніше міняли протягом доби туди сюди, і загальна добова дельта була десь 7-11 центів , зараз 15-20 .

У вас ще дорожче... фури ще хоть їздять? Бо тепер кожні два робочі дні заливаю солярку в баки на $1400, а з холодильником і всі $1500.))) Скоро це все скажеться на цінах в магазинах бо математика проста: привіз зараз 19 тонн картоплі зі штату Вашингтон на мексиканський кордон в Laredo, TX, а це 3200 км... сама тільки перевозка оплачена брокером перевізнику $8000, плюс брокер собі зрізав не менше $1000. От і рахуємо... 9000:19000=$0.47 тільки за логістику по США на одному кілограмі картоплі. Але, то ще не все, бо та картопля поїде далі через кордон в Мексику і це ще трохи добавить витрат на кілограм... 

І так абсолютно з усіма товарами, і за все в кінцевому результаті платить споживач.

Правда, загадка ще та: навіщо мексиканцям така дорога американська картопля...:)

Змінено користувачем Waver
Опубліковано

Ну сказав же трампуша, що треба рашці перестати НПЗ виносити, і ціни зразу стануть нормальними на дизель.

А Іран тут зовсім ні при чому.. "Я закінчив 8 війн" і бла-бла-бла :D

• +1 1
Опубліковано
В 18.09.2026 в 21:49, Nokian сказав:

Фіцо заявив, що Словаччина у разі нападу на НАТО не буде воювати заради якоїсь 5 статті).

З їхніх реакцій на всі останні події - там ніхто не буде воювати.

Поки вони всі наради позбирають, поки подумають, поки про щось домовляться, то рашка вже буде в Берліні

Опубліковано (змінено)
В 18.09.2026 в 15:42, Waver сказав:

У вас ще дорожче... фури ще хоть їздять?

Їздять, куди їм діватись. :)

В нас ще трохи газові бувають LNG  (Івеко чистий газ, в Вольво ще трохи дизеля потребує),  то там кілограм газу щось в районі 80-90 центів був, в розхід в кілограмах десь такий,  як літрів дизеля.

А яка у вас ціна на пальне?

Що цікаво: останнім часом дизель центів на 15-20 дорожчий за бензин Е10 (95-й з добавкою етанолу максимум 10%),  а до двіжухи з Іраном дизель був центів на 5-10 дешевшим...

Змінено користувачем Unknown

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...