laska Опубліковано 14 Серпня, 2008 в 10:34 #1 Опубліковано 14 Серпня, 2008 в 10:34 14 серпня святкується день семи Святих Мучеників Маковеїв, або, як кажуть в народі, «Маковея». Церква відзначає пам'ять семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані. 14 серпня православні також відзначають свято винесення чесних древ животворящого хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. Це свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше ІХ ст. Воно полягало в перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі в спеку. У Київській державі цей звичай перетворився на хресні ходи до річок, водоймищ, озер. Вода освячувалася і після цього в ній купалися, а також купали худобу, щоб вона не хворіла. За переказами цього дня 988 р. хрестився князь Володимир. Під час цього свята при богослужінні відбувається винесення хреста на середину храму і поклоніння йому, а після літургії – хресний хід до води. Свято Маковея одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. «Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але добавляли в букет і лісові квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, васильків, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв’язували червоною стрічкою. Голівки маку в’язали в окремий букет. До речі, дівки-чарівниці святили ще й мак-видюк (дикий мак). В народному знахарстві він вживається як засіб проти чародійства: вважалося, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі хитрощі відьми неодмінно пропадуть безслідно. Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, ласкавці – щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин. Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся – «щоб не випадало». Обрядовою їжею цього дня є «шуліки», тобто печені коржі, поламані на шматочки й облиті медом та розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки їдять діти. Свято Маковея у народі мало ще декілька назв: Перший Спас, Спас на воді, Медовий спас. Цього дня хворі на пропасницю купалися в річці, бо вода на свято Маковея вважалася цілющою. Пасічники підрізували соти. Тільки після освячення першого меду в церкві можна було розговлятися. У Перший Спас починається Успенський піст, він триває два тижні. У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає.
Forever Autumn Опубліковано 14 Серпня, 2008 в 11:16 #2 Опубліковано 14 Серпня, 2008 в 11:16 сьогодні йшла на роботу - в церкві правилося ГАРНО! зі святом усіх!
laska Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 08:49 Автор #3 Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 08:49 Проводжаєм літо, ластівки відлітають. Їмо шуліки з медом. Колись викладач казав, що як захоче, то прийматиме екзамен на Маковея, тому студенти всі знали, коли той Маковей Вітаю!
Luychi Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 09:07 #4 Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 09:07 І я приєднуюсь до привітань!Сьогодні розпочинається найкоротший піст у році - успенський. Хоча він досить суворий. Олію можна їсти лише в суботу і неділю, а рибу на свято Преображення Господнього, або як його ще називають другий Спас - 19 серпня.Бажаю всім постящим благословіння Господнього і терпіння.
Tolik_lt Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 09:12 #5 Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 09:12 Взагалі то їхня фамілія була Маккавеї..а Маковеями їх у нас зробили У мене колега була з прізвищем Маковенко. Мусіла на Маковея виставляти
Slavco Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 09:57 #6 Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 09:57 Взагалі то їхня фамілія була Маккавеї..а Маковеями їх у нас зробили У мене колега була з прізвищем Маковенко. Мусіла на Маковея виставляти виставляла мак, яблука та груші?
Tolik_lt Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 11:57 #7 Опубліковано 14 Серпня, 2009 в 11:57 виставляла мак? і шпріци
zaHARE Опубліковано 15 Серпня, 2009 в 05:47 #8 Опубліковано 15 Серпня, 2009 в 05:47 В принципі,якщо по чесному,то до християнства дане свято не має ніякого відношення.Бо Маковей,то свято старослов'янське,або як казали євреї,язичницьке.Те,що брати Макавеї(Макабіми) не є християнами-факт.Церква просто таким чином перекрила старословянське свято,в принципі як і багато інших.Просто логічно подумаєм-якщо братів Макавеїв різали на шматки та кидали на велику пательню,то до чого тут мак,мед,вода,квіти тощо?В старословянській дохристиянській Првославній(славили Правь) традиції це було свято перших плодів,які приносились спочатку Богу,а потім їх можна було вживати в їжу самим.Мак завжди був символом плодовитості і оберегом від зла,тому його вставляли в букетики.Мед збирали і готували пасіку до зими.Криниці і водойми очищали від бруду і кидали туди лікувальни квіти,потім купались і вмивались тією водою.Крім того одна з назв серпня- маковей.ЗІ:А стосовно братів Макавеїв,то я не думаю,що це треба святкувати,хіба що згадати і віддати їм шану.ЗЗІ:для чого я все написав?Сумно,коли ми не знаємо своєї культури та історії,мабуть тому ми(слов'яни) й не можемо ніяк заспокоїтись в пошуку щастя і добробуту
Tolik_lt Опубліковано 15 Серпня, 2009 в 07:10 #9 Опубліковано 15 Серпня, 2009 в 07:10 Просто логічно подумаєм-якщо братів Макавеїв різали на шматки та кидали на велику пательню,то до чого тут мак,мед,вода,квіти тощо?може, вони входили в рецепт приготування??
Luychi Опубліковано 14 Серпня, 2010 в 17:15 #10 Опубліковано 14 Серпня, 2010 в 17:15 З першим Спасом вітаю! P.S. zaHARE, при всій повазі до Вас, хочу зауважити - Макавеїв сьогодні згадують як старозавітних мучеників і хоч вони і не були християнами, але Новий Заповіт є продовженням Старого. І там і там почитають єдиного Бога, а Ісус є лише одиним із його втілень. А в церквах сьогодні святять не просто мак, а один із символів віри. Так само як і причащають не вином і хлібом - а кров'ю і тілом Божим. Але не сприймайте це за лекцію. В кожного свої переконання і свята.Ще раз із святом!
Boromir Опубліковано 14 Серпня, 2010 в 17:28 #11 Опубліковано 14 Серпня, 2010 в 17:28 І я приєднуюсь до привітань!
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.