Перейти до змісту

Нужно ли сдавать вещи в супермаркете????


mix_forever

Рекомендовані повідомлення

Вот такая вот интерестная статейка появилась сегодня на NNM.RU

http://midnight.nnm.ru/obyazany_li_vy_sdavat_vewi_v_magazine

И мне стало интерестно, а что же у нас? Дествительно ли мы обязаны сдавать свои вещи в камеру хранения, при входе в супермаркет, и действительно ли охрана имеет полномочия проверять сумки и т.п. ?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • Відповідей 79
  • Створено
  • Остання відповідь

Топ авторів теми

Топ авторів теми

Я дивився передачу якраз по цьому випадку.

1)Якщо на камері схову вісить табличка: " Адміністрація не несе відповідальність за речі і т.п" - можна всіх послати і йти собі з сумкою :blush:

2) Якщо тебе всеж таки хочуть провірити сумку - то мають визивати міліцію для зіставлення протоколу.

З.І Ну це так казали в тій передачі, а як воно в нас є ви бачите...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В нас практично все те саме. Тільки статті кодексів, на які посилаються в статті, інші. :blush: Гардероби, ячейки несуть відповідальність за збереження речей:

Цивільний кодекс

Стаття 937. Форма договору зберігання

3. Прийняття речі на зберігання може підтверджуватися видачею поклажодавцеві номерного жетона, іншого знака, що посвідчує прийняття речі на зберігання, якщо це встановлено законом, іншими актами цивільного законодавства або є звичним для цього виду зберігання.

Стаття 951. Відшкодування збитків, завданих поклажодавцеві

1. Збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем:

1) у разі втрати (нестачі) речі - у розмірі її вартості;

2) у разі пошкодження речі - у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.

Стаття 972. Зберігання речей у камерах схову організацій, підприємств транспорту

1. Камери схову загального користування, що перебувають у віданні організацій, підприємств транспорту, зобов'язані приймати на зберігання речі пасажирів та інших осіб незалежно від наявності у них проїзних документів.

2. На підтвердження прийняття речі на зберігання до камери схову (крім автоматичних камер) поклажодавцеві видається квитанція або номерний жетон.

3. Збитки, завдані поклажодавцеві внаслідок втрати, нестачі або пошкодження речі, зданої до камери схову, відшкодовуються протягом доби з моменту пред'явлення вимоги про їх відшкодування у розмірі суми оцінки речі, здійсненої при переданні її на зберігання.

Стаття 973. Зберігання речей у гардеробі організації

1. Якщо річ здана у гардероб організації, зберігачем є ця організація.

Зберігач речі, зданої до гардеробу, незалежно від того, чи здійснюється зберігання за плату чи безоплатно, зобов'язаний вжити усіх необхідних заходів щодо забезпечення схоронності речі.

2. Положення цієї статті застосовуються у разі зберігання верхнього одягу, головних уборів у місцях, спеціально відведених для цього, в закладах охорони здоров'я та інших закладах.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

З відповідальністю організації за зберігання, все зрозуміло. А чи має право охорона змусити нас залишити речі в камері схочу супермаркету і чи має та ж охорона право перевіряти сумки і покупки?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Охорона не має права змушувати залишати речі в камері схову. Це, в принципі, так як описано в статті - примушування до укладення договору. А в нас ніхто не може примушувати укладати договір.

Інше питання, що охоронець скаже: "Тоді в магазин ви не зайдете". Навряд чи хтось буде пробувати прорватися з боєм повз охорону. Але в такому випадку треба писати скаргу в книгу скарг, фіксувати дату, час, причини недопуску в торговий зал і звертатися в управління у справах захисту прав споживачів - щоб останнє провело перевірку, і вирішило, чи були порушені права споживача на купівлю товару, чи ні. Тому, що:

Стаття 633. Публічний договір

1. Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

2. Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

3. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом.

4. Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).

У разі необгрунтованої відмови підприємця від укладення публічного договору він має відшкодувати збитки, завдані споживачеві такою відмовою.

5. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов'язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.

6. Умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов'язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними.

Так само не наділені охоронці і правами оглядати особисті речі (от якщо викличуть міліцію у зв'язку з підозрою в крадіжці) - тоді так. Але якщо з міліцією нічого не знайдуть, і складуть про це протокол - можна ставити питання про стягнення моральної шкоди.

В нас існують правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, але в них такі процедури (схов речей, порядок схову і допуску в торговий зал) не прописані.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

З відповідальністю організації за зберігання, все зрозуміло. А чи має право охорона змусити нас залишити речі в камері схочу супермаркету і чи має та ж охорона право перевіряти сумки і покупки?

обыскивать граждан имеет право только милиция, если охрана заподозрила, например кражу, она может только предложить показать покупки, если покупатель отказывается, она может вызвать милицию...То , что она (охрана) проверяет чеки и покупки на выходе из магазина (Там-Там) - это "золотое дно" для толковых юристов...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Yarchik, спасибо за развернутую инфу! статьи однозначно в мемориз :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Нема за що! Працюю на звання бОрдового... ні, краще бути форумним адвокатом, ніж бордОвим %)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

+1 поставлю за роз'яснення з приведенням витяжок. Ріспектза підняття рівня громадської обізнаності.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене був випадок, коли я пішов в Колібріс біля Променя з ноутбуком. На виході мене зустріла адміністратор і запитала що в мене в сумці. Відбувся приблизно такий діалог:

- Що в сумці?

- Мільйон доларів.

- Чого не лишив в камері?

- Зараз, а хто буде відповідати якщо мій мільйон вкрадуть?"

- В нас такі правила. Бачите -- он там написано великими буквами

- На заборі також написано...

- Ну тоді потрібно було лишити в кімнаті охоронця

- А я не довіряю вашим охоронцям. Крім того, в мене там ще і конфіденційна інформація, яка може попасти в погані руки

- А ми тобі не віримо. Може ти щось туди вкрав?

- Тоді треба було приставити до мене охоронця, щоб він ходив за мною по магазину і дивився чи я нічого в сумку не пхаю

- В нас нема охоронців, щоб до кожного приставляти

- А мене не валить, ваші проблеми

- Зараз підемо в кімнату охорони і перевіримо що в вас там в сумці

- Ага, ЩАЗЗЗ. Ордер на обшук покажіть. А ще краще біжіть по міліціонера. Тільки не забудьте, що якщо не знайдете нічого вашого, то заплатите мені моральну компенсацію.

- Та я тебе зараз закрию поки міліція не прийде!

- За законом, ви не маєте права навіть пальцем мене тронути. Можете хіба що відправити свого охоронця щоб він подивився, куди я пішов і потім розповів міліції.

- І де ти такий розумний взявся?

- А чому ви мені "тикаєте"?

- Бо ти мені в сини годишся

- На щастя, я не ваш син, а людина, яка принесла вам гроші, і тому будьте добрі ставитись до мене хоча б з мінімальною повагою. І взагалі, дайте мені книгу скарг сюди...

До того часу всі люди, які стояли в чергах до кас (а це було в кінці робочого дня, так що людей було багато) вже уважно слухали кожне наше слово і задоволено усміхались.

Тітка подивилась навколо і тихенько втекла. Я почекав ще пару хвилин і пішов додому. Охоронець сумно провів мене поглядом, не сказавши ні слова...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дякуюююююююююююююю!

От цікаво ще якщо той же охоронець буде перешкоджати мені фізично вийти з магазина, а чи можу я засунути йому мій пістолет між ноги і попросити його відійти в сторону.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Охоронець сумно провів мене поглядом, не сказавши ні слова...

а что подумал охранник никто не узнал, потому что охранник был очень воспитаный.....

p.s. грузят тех кто грузится

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а что подумал охранник никто не узнал, потому что охранник был очень воспитаный.....

а йому схоже взагалі пофіг було. Таке враження що він там для мебелі стоїть :)

p.s. грузят тех кто грузится
я не любитель поскандалити і посваритись. І грузити не люблю. Але якщо мене дістануть, то за своє -- горло перегризу :)
а чи можу я засунути йому мій пістолет між ноги
дивлячись, що ти маєш на увазі під словом "пістолет" і наскільки гарнА охоронець:(
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Просто не губитися і стояти як школяр понуривши носа :)

Все вирішує впевненість і знання прав.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 9 місяців потому...

Всем, привет! Вчера произошел со мной в ТАМ-ТАМЕ инцидент. Я зашел в зал с рюкзаком, и охранник потребовал его сдать в камеру хранения. На мои доказательства, что мол это не законно, что они не имеют права, и что не несут ответственности за сохранность вещей, сообщил, что у них на дверях нарисовано, что с такими вещами нельзя заходить в магазин. На мой возглас, мол много чего написано, и на заборах тоже пишут, вызвали старшего охранника, а потом и администратора.

Вообщем, в конце концов, рюкзак я таки сдал, но потребовал книгу жалоб, которую быстро и с улыбкой мне предоставили. Книга вроде в порядке, прошнурована с печатями, Написал я жалобу, но так понял, что книгу эту никто и не читает совсем.

Подскажите, кто-то уже сталкивался с такой проблемой, как решали, и что посоветуют юристы. Если честно, просто влом было сдавать рюкзак, народу было много, все ячейки ящика заполнены, а возле тётеньки, которая принимает вещи, было много народу!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

не знаю щодо супермаркИта, а в супермаркЕтах так прийнято. і це є нормально, як на мене.

в Там ТАмі до речі найбільш культурний персонал зі всіх. крім бабульки на точці з ячейками ))))

ми в інфо-бюро колись і гітару залишали, і нічого. і все в ажурі.

а ти дарма кіпішуєш.

хто знав, чи не свіснеш ти що-небудь у той свій рюкзак.

перед великими концертами теж шманають людей. обшук на гострі предмети, обшук речей особистих.

це теж незаконно?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це доволі спірне питання... Я, от наприклад, чесно кажучи боюся залишати сумку з ноутом в камерах схову... Хоча доводиться. А в Рівному в супермаркеті "Еко", тітонька, яка працює в камері схову, тільки глянувши на сумку, запитала "ноутбук?", й отримавши ствердну відповідь сказала йти в зал з ним... Видно були інциденти. І що получається? цитую "В торговий зал з сумками не можна" і "адміністрація за речі залишені в камері схову відповідальності не несе"...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ІМНО, якщо річ в рюкзаку дорога, то або йти з нею, або не йти взагалі. я коли їду велосипедом, то під рюкзаком зазвичай мокра футболка - не знімаю рюкзак і так йду. якщо охорона забороняє, то пояснюю, що можу простигнути а на виході при потребі покажу рюкзак.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в Там ТАмі до речі найбільш культурний персонал зі всіх. крім бабульки на точці з ячейками ))))

Речь идет не конкретно о ТАМ-ТАМЕ, а про все магазины. Просто в ТАМ-ТАМе меня остановили. Я понимаю, что охраннику сказали не пускать, вот он и останавливает всех, Но на то он и работает в охране, что бы следить за воровством , есть там и видеокамеры, пусть следят. Бывает, быстро хочешь купить что-то, или ждать и сдавать вещи не охота. Ну и то, что на мои возгласы, что это нарушение прав потребителя, говорили, нуда, нуда…….. но рюкзак надо оставить. :lol:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Всем, привет! Вчера произошел со мной в ТАМ-ТАМЕ инцидент.....ки ящика заполнены, а возле тётеньки, которая принимает вещи, было много народу!

Вообще-то они тебя просто продавили...

Законом Украины от 12.05.91 г. № 1023-XII «О защите прав потребителей» в редакции Закона Украины от 01.12.2005 г. № 3161-IV, а также Порядком осуществления торговой деятельности и правилами торгового обслуживания населения, утвержденными постановлением КМУ от 15.06.2006 г. № 833, не предусмотрена обязанность покупателей сдавать свои вещи в камеры хранения супермаркетов для реализации права на осуществление покупок. Более того, ни один нормативный акт действующего законодательства Украины не содержит подобной обязанности покупателя. Поэтому заставить Вас положить личные вещи в ячейку камеры хранения магазина никто не может. Если Вас все же не пускают в супермаркет с сумкой, следуя неким внутренним предписаниям безопасности, тогда администрация супермаркета несет полную ответственность за сохранность Ваших вещей, несмотря на наличие надписи «Администрация супермаркета ответственности за сохранность вещей не несет».

Любой желающий может проходить в торговый зал супермаркета с сумкой, не оставляя ее в камере хранения. При выходе из торгового зала охранник может попросить показать сумку. Причем именно попросить – сам он производить досмотр не имеет права. Данными полномочиями наделен только сотрудник милиции и применить их он может лишь в том случае, если покупатель подозревается в краже товара.

Если внутренними документами магазина предусмотрены запрет передвижения покупателя по магазину со своими вещами (сумками, пакетами и т. д.) и обязательная сдача вещей в камеру хранения, то администрация магазина берет на себя обязанность по сохранности сданных покупателями на хранение вещей, что подтверждается выдачей поклажедателю (покупателю) номерного жетона либо другого знака, удостоверяющего принятие вещи на хранение (в соответствии со ст. 937 Гражданского кодекса Украины (далее – ГКУ)). Фактически Вы заключаете с администрацией супермаркета договор хранения.

Согласно ст. 942 ГКУ хранитель обязан принять все меры для обеспечения сохранности вещи. Если хранение осуществляется безвозмездно, хранитель обязан заботиться о вещи, как о своей собственной.

Статьями 950–951 ГКУ предусмотрена ответственность хранителя в случае утраты или повреждения вещи.

Что делать? Не отказывайтесь, поскольку в таком случае ситуация патовая - они пустить Вас не могут, а Вы - не хотите отдавать.

Все проще. Потребуйте расписку в получении. С подписью директора и печатью предприятия. Мало того что потребуйте, сами настаивайте - что пошли мол к директору, пусть пишет. (Понятно, что директор после такого цирка шкуру спустит со всех работников-участников сего цирка...)

Думаю что при таком предложении увидите удивленные и растерянные рожи... Пустят...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Просто в ТАМ-ТАМе меня остановили.

показываеш им язык и идёш в другой супермаркет - самый хороший способ борьбы

хотя..... если ТАМТАМ заведение ОБЩЕПИТА а не часный клуб по приглашениям то......

может и немогут запрещать такого

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ось тут вже обговорювали це питання Чи здавати речі у камеру схову?

І з питаннями типу мають чи не мають права то до Yarchika

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я хвора людина, в рюкзаку мої ліки, які при наступному приступі я повинен негайно випити, вприснути, занюхать і т.д, куча барахла, рублі стопками, вибухонебезпечні суміші і т.д. що ж тоді ?

Вірно вище. Дуть зі своїми речами, при виході предявити (при власному бажанні), інакше робити кіпіш. Якщо достало в край, тоді можемо провчати оболтусів. Хтось з камерою і табличкою "Волинь ТВ" наприклад :). Після декількох таких пріколів ситуація зміниться. Щодо іншої сторони - камери в стелі, охоронців в зал, піщалкі і інша атрибутика.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.




×
×
  • Створити...