Перейти до змісту

Дивізія СС «Галичина» повертається під Броди


info

Рекомендовані повідомлення

Дивізія СС «Галичина» повертається під Броди

Бродівська районна рада закликала відновити пам’ятний знак дивізії СС «Галичина»

Учора, 15 квітня, Бродівська районна рада прийняли звернення до Львівської облради, Львівської ОДА, підприємств, організацій, громадян України та іноземців з ініціативою відновити пам’ятний знак полеглим у 1944 році українцям дивізії СС «Галичина» – під Бродами на горі Жбир у селі Ясеневі. 1991 року тут вже був встановлений пам’ятний знак, але його майже одразу було по-варварськи знищено за наказом «найвищого військового командування Радянського Союзу». Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Подаємо текст звернення зі збереженням стилістики:

«Українці! У 1991 році з ініціативи Студентського Братства у пам’ять про полеглих у 1944 році українців під Бродами на горі Жбир у селі Ясенів Бродовського району було споруджено пам’ятний знак. Однак, через кілька тижнів він був по-варварськи знищений згідно наказу найвищого військового командування Радянського Союзу. Пізніше затяжна економічна криза не дозволила відновити монумент – на його місці було насипано лише символічну могилу і встановлено хрест.

Сьогодні, вважаємо, настав час відновити монумент.

Ми, депутати Бродівської районної ради, закликаємо усіх, кому є небайдужою пам’ять про тисячі полеглих патріотів України, долучитися до цієї ініціативи.

Переконані, що за наших спільних зусиль пам’ятний знак невдовзі знову гордо височітиме над міжнародною автотрасою Київ-Чоп як символ героїчного пориву Нескореної Нації.

За дорученням депутатів, голова Бродівської районної ради, Ігор Клим».

Цього тижня у Бродах створена ініціативна група із відновлення пам’ятника на горі Жбир, головою якої обрано голову Бродівської районної ради Ігоря Клима. У районному бюджеті на цей рік на уточнення проектної документації передбачено 10 тис. грн, віднайдена первинна документація, налагоджена співпраця з автором зруйнованого пам’ятника – скульптором Валерієм Потюком.

Водночас, за словами голови Бродівської районної ради Ігоря Клима, у своєму сприянні у справі відновленні пам’ятника на г. Жбир у с. Ясеневі запевнили депутати Львівської обласної ради Олександр Ганущин і Олег Данькевич, а також керівник Львівського мистецького об’єднання «Дзига» Маркіян Іващишин.

Довідка ЗІКу.

Дивізія “Галичина” (Перша Українська дивізія Української Національної Армії) - українська військова частина, яка в 1944-45 воювала на боці гітлерівської Німеччини. Формування дивізії розпочалося в квітні 1943 під керівництвом Військової Управи (гол. В.Кубійович). Дивізія створювалась за зразком німецьких піхотних дивізій. Командиром дивізії був призначений ген.Ф.Фрайтаг. Воєнний вишкіл бійці дивізії проходили у Нойгамері (Німеччина). Перед відправкою на радянсько-німецький фронт дивізія нараховув.ала 16 тис. чол. 17-22.7.1944 під час боїв під Бродами (тепер Львівська обл.) дивізія була оточена і розбита. Окремим частинам дивізії вдалося прорвати оточення і відступити на Захід. Деякі відділи Д.“Г”. увійшли до складу Української Повстанської Армії. Наприкінці 1944 була сформована нова дивізія загальною чисельністю 18 тис. чоловік. Наприкінці 1944 на поч. 1945 Д.“Г” вела оборонні бої в Словаччині і Словенії. На поч. березня 1945 дивізія за розпорядженням Українського Національного Комітету була включена до складу Української Національної Армії під командуванням ген. П.Шандрука. На поч. квітня 1945 дивізія займала позиції в р-ні Грацу, де залишалась до капітуляції Німеччини. 14.4.1945 воїни дивізії склали присягу на вірність українському народові. Після капітуляції Німеччини Д.“Г”. виступила в зону окупані західних союзників і була інтернована у табори Фельдкірхен (Австрія), Удіне, Белярія. Ріміні (Італія). В травні 1947 українські полонені були вивезені до Великобританії і звільнені.

Гора Жбир, що у селі Ясенів Бродівського району Львівської області, – символ боїв, що відбувалися тут у липні 1944 р. У складі німецьких військ у боях брала участь і дивізія «Галичина», що була сформована з українців. Із гори Жбир – однієї із найвищих точок району найкраще видно панораму однієї із наймасштабніших операцій радянської армії «Бродівський котел», під час якої полягло багато українців.

http://zik.com.ua/ua/news/2008/04/16/133730

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так все таки: патриоты или предатели?

Не забувай, що до цього часу Україна повним чином відчула принципи комунізму у вигляді голодоморів, репресів, розстрілів і інших антиукраїнських дій. Не було кого прєдавати, зате було проти кого воювати. Німеччина надала можливість формування українських військових загонів, які в недалекому майбутньому стали основою захисту нашої держави Україна і проводячи державницьку самостійну політику продовжували вистрілювати на нашій території німецьких і російських окупантів.

Росія "небрєзговала" міцно дружити з фашиською Германією, під час того як погані фашисти завоювали всю Європу і зрадістю підключилася до цього процесу, щоб відкусити й собі кусочок розваленої Європи.

Тому про прєдатєлей комунізма не потрібно лялякати

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

От дальнейших дебатов в этой теме воздержусь, поскольку: а) самоцель переубедить оппонента не преследую; б) за рамки корректного спора именно в этой теме могу выйти очень даже легко и быстро....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Важко сучасним українцям оцінити тодішню ситуацію і умови в яких виживали наші бабусі і дідусі. Тому вважати їх зрадниками не маємо на те морального права. Для них це був шанс вирватися на волю, можливо і не чим не кращий, але шанс.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Во время проведенния Нюрнбергского процесса советская сторона не привела никаких доказательств участия дивизии «Галичина» в карательных операциях. Однако материалы процесса однозначно заявляют, что физически невозможно выделить хоть какую-нибудь отдельную часть СС, которая бы не участвовала в преступных акциях и объявляют любого и каждого члена СС военным преступником, а СС — преступной организацией.

(Лондон, 1951, стр. 78-79, «Обвинительного Заключения Международного Военного Трибунала по Главным Немецким Военным Преступникам»)

http://ru.wikipedia.org/

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

to Medvedko ти на правільному шляху, мабуть готуєшся до переїзду в Луцьк. Інформація цінна, особливо "не привела никаких доказательств участия дивизии «Галичина» в карательных операциях" повір, якщо б вони були то ті хлопаки б це відкопали ;) . Стосовно іншого, то де немає фактів, починаються узагальнення.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...