Перейти до змісту

Ткемалі (кислий сливовий соус до м'яса)


Zheny@

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Ну, до традиційної аджики додався (нарешті) соус ткемалі. Все мені руки не доходили його зробити.

І от привіз з села відро слив (венгерки). І вирішив - буду робити соус. (сьогодні прям :) )

 

Рецепт збірний. Як завжди. і так:

- 2 кг слив (венгерок)

- 1 стручок гіркого перцю.

- по пучку: кріп, петрушка.

- 2-3 листка базиліку та м'яти.

- 2 головки часнику

- 1/2 ч. ложки коріандру меленого

- 1/2 ч. ложки червоного перцю меленого

- 3 ст. ложки цукру

- 1.5-2 столових  ложки солі

 

        Сливи помити. Залити водою і поставити на газ, щоб варилися. Води щоб їх накрило.

Не чекаючи кипіння, зливаємо воду і дрелюємо сливи. Важливо! Шкірку не викидати! (Уже в процесі дрелювання дійшло :) - Саме вона дає колір! Подрельовані сливи зі шкіркою - знову на газ і варимо 30-4- хвилин помішуючи (щоб не пригорало до дна каструлі).

Процес варіння слив  

P_20160816_211016.jpg

Hide  

Поки сливи варяться, чистимо часник, перець, миємо зелень, і перемелюємо на м'ясорубку або блендер (в блендері виходить дуже мілко,і це правильно)

 

Зелень і спеції  

P_20160816_211100.jpg

Hide  

       Знімаємо нашу сливову "кашу" з вогню, і перетираємо через сито (чи друшляк). Має залишитися лише шкірка, яку можна уже викинути.  В перетерту масу вкидаємо перемелену зелень і спеції і ставимо варитися.

Перетерті сливи і "жмих"  

P_20160816_214417.jpg

P_20160816_214453.jpg

Hide  

Доводимо до кипіння і додаємо цукор, сіль, мелений перець та коріандр.  Чекаємо, що закипить (весь час не забуваємо помішувати).  Кип'ятимо 10-15 хв. А далі по гарячих банках, закриваємо кришками і маємо на зиму соус!

       Смачного!

Опубліковано
7 годин тому, tarasmv сказано:

Тільки що перетирав червону аличу на соус ткемалі.

http://www.edimdoma.ru/kulinarnaya_shkola/posts/16597-tkemali-ne-tolko-po-retseptam-babushek

також дещо брав з цього рецепту :)

Він у мене збірний. Бо не всі інгредієнти усім підходять!

 

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...