Перейти до змісту

Невчасна сплата штрафу ДАЇ

Svityaz

Рекомендовані повідомлення

Маю наступну ситуацію.

Минулого року за перевищення швидкості був оштрафований на 255 грн.

Згідно статті 307 Кодексу законів про адмін. правопорушення сплата повинна бути проведена протягом 15 днів (без зазначення яких: календарних чи робочих).

Сплату зробив на 13 робочий день (18 календарний).

В понеділок листом )без номеру, дати, печатки) викликали до виконавця на Вінниченка 27а щодо сплати суми штрафу і сплати ще 255 грн. за невчасну сплату. Суму штрафу виконавець зарахував, але сказав, що з мене ще 255 за невчасну сплату. Коли я запитав де у законодавстві написано, що я повинен був це зробити саме протягом 15 КАЛЕНДАРНИХ днів відповіді не отримав.

Виконавець сказав, що більше всього, що мені і далі вже будуть викликати по питанню невчасної сплати, але вже в ДАЇ.

Тому питання: чи стикався хтось зі схожою ситуацією або можливо хтось знає де у законодавстві написано, що сплата повинна бути саме протягом 15 КАЛЕНДАРНИХ днів, а не робочих.

ЗІ. штраф за невчасно сплачений штраф не заплатив.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Відповідь є у Вашому питанні - Згідно статті 307 Кодексу законів про адмін. правопорушення сплата повинна бути проведена протягом 15 днів. Але можуть бути нюанси коли останній день сплати штрафу припадає на вихідний чи неробочий день.

Відскановані документи допомогли б дати вичерпну відповідь на питання.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Суть питання в тому, що в цій статті не зазначено яких саме 15 днів треба рахувати.

По документах сплата відбулась в суботу, а 15-й календарний день - середа. Так що на перенесення останнього дня сплати у зв"язку з вихідними тут не зіпрешся.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Щодо "днів", то КУпАП має два терміни:

1. "робочий день" (наприклад, в ст. 297-7)

2. "день" - в усіх інших випадках, в т.ч. в ст. 307, яка передбачає, що штраф сплачується в п'ятнадцятиденний термін.

Отже, якщо в кодексі прямо не вказано про "робочі дні" - маються на увазі звичайні дні.

На жаль.

Але є нюанс.

В липні цього року було внесено зміни в КУпАП, зокрема, доповнено його статтею 300-1, частина 2 якої говорить:

У разі несплати штрафу фізичною або юридичною особою протягом тридцяти днів з дня вручення постанови про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху стягується пеня у подвійному розмірі штрафу.

І хоча таке положення про 30-денний строк оплати діє лише з липня цього року, та все ж можна пробувати доказувати державному виконавцеві, що воно поширюється на цю ситуацію. Адже Конституція України в ст. 58 говорить:

Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Так що - вперед :)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дуже-дуже дякую за грунтовну відповідь)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хм, хоча момент...

А це нічого, що стаття 300-1 називається "Порядок виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі"?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Само собою, що нюанс є.

Але чому б не спробувати? Тим більше, що перевищення швидкості фіксується винятково апаратурою, в т.ч. тією, яка стоїть на стовбах/штативах і т.п.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Само собою, що нюанс є.

Але чому б не спробувати? Тим більше, що перевищення швидкості фіксується винятково апаратурою, в т.ч. тією, яка стоїть на стовбах/штативах і т.п.

Моє перевищення зафіксовано прибором, що на даїшних тойотах-гібридах стоїть на лобовому склі. І це вписано в протокол (факт фіксації саме прибором) оскільки нема запису про свідків.

Буду пробувати...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Моя порада краще заплати ще тих 250грн! більше часу та нервів зекономиш! Ну я б так зробив принаймі! Були в мене схожі випадки! як показує досвід біганина твоя по ціх кабінетах ні до чого хорошого не призведе! Ну я мав на увазі для тебе! Хоча якщо ти безробітній і маєш кучу часу комусь щось доказувати то вперед! це тобі вирішувати!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мої аргументи чому б я не платив подвійний розмір штрафу:

Стаття 307. Строки і порядок виконання постанови про накладення штрафу

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Стаття 308. Примусове виконання постанови про стягнення штрафу

У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

(КУпАП в редакції станом "минулого року")

Виконавче провадження відкрито після добровільного виконання мною постанови (99% що так і було), а отже відсутні підстави для примусового виконання постанови і, як наслідок, відсутні підстави для стягнення подвійного розміру штрафу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не ти перший не ти останній) роби як каже Ярик або плати 250 грн інших варіантів немає

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не ти перший не ти останній) роби як каже Ярик або плати 250 грн інших варіантів немає

а в якому пості "Ярик" казав що треба платити 250грн?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

vagus, читай уважніше. :) 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Поки що чекаю чи буде новий лист від ДАЇ, а далі вже по ситуації.

Підказали ще один момент: повідомлення про нарахування штрафу за невчасну сплату мені мали прислати протягом 2 місяців, а пройшло більше року.

Хоче це ще треба перевірити по законодавству...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

:) плати! Чи ти вирішив, що хитріший за державу?! "календарні" йому не написали:) А чому ти тоді не вирішив, що може мова йде про "полярні"? так ще зручніше! ;)

Вони за тобою бігати не будуть, а от проблеми створювати можуть, зважаючи на те, що кожна " поліцейська собака" тепер буде підключена до "бази"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 4 тижня потому...

Є якісь новини?

Бо в мене подібна ситуація

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Поки тиша

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...