Перейти до змісту

Безграмотне телебачення

Bit

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Я досить часто помічаю, що певні журналісти настільки безтолкові, що плутають протилежні поняття, коверкають слова і мову в цілому. Пропоную в цьому топіку постити телевізійні ляпи, помилки і тд.

Почну з одної обмовки, яка вже ввійшла системно в українське тв і яка мене просто неймовірно бісить.

"Злочини проти людяності". 

Кожен раз як чую це, виникає бажання попросити в журналіста диплом і тим же дипломом натовкти йому по голові. 

Як говорити правильно-"Злочини проти людства". 

Вікіпедія нам допоможе уникнути суперечок з безграмотними недожурналістами з приводу "людства" і "людяності".

Лю́дство — всі люди в цілому, людська спільнота, сукупність людей (осіб виду людина розумна).

Людяність-любов, увага до людини, повага до людської особистості; добре ставлення до всього живого. Тобто це абстрактне поняття. 

Отож, злочинів проти людяності бути не може, бо людяності по суті не існує. Це абстрактне поняття, тісно пов'язане з гуманізмом і мораллю.

Зате злочини проти людства, представниками якого я і ви являємось, цілком існують. 

Наприклад. Геноцид певного народу-це злочин проти народу, який є частиною ЛЮДСТВА. А те, що в цьому вчинку відсутня людяність-це само собою очевидно. 

Якщо для вас вікіпедія не аргумент, звернемось до міжнародних назв. 

Crimes against humanity-Злочини проти людства

human-людина, humanity-людство. 

Для чого телеканали похабно коверкають мову, створюючи свої правила і власні визначення-я не знаю, але помічаю це постійно. 

П.С. окремо зазначу, що найбільше мене вибішує телеканал СТБ своєю діаспорянською мовою. Типу ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ всюди. Европа, Евро і так далі. За таке цілком правильним було б оштрафувати телеканал або й взагалі забрати ліцензію. Українська мова живе і розвивається в Україні, а не десь під Торонто, примішуючись з англійською і французькою. 

Я не знаю хто з вас як сприймає Майкла Щура. Для мене він скоріше шоу-мен зі смішним акцентом, але от приблизно так більшість часу розмовляють новинарі з СТБ. Я нічого не маю проти канадських українців-Боже збав, але навіщо навішувати свій лемківсько-французький суржик нам? 

Опубліковано

А мені дуже подобається наш президент за те, що він Дякує Вас, а не дякую вам. А ще прем'єр, який всіх Любе і багато для нас Робе. А ви про журналістів, які проффесійно виконують свою роботу. Постити ляпи - добре, а ляпів вистачить! Підтримую.

Опубліковано
  В 29.11.2015 в 05:32, Bit сказав:

одної = однієї

являємось = є

і так далі)

P.S. А, і Вікіпедія - вільна енциклопедія, і тому не аргумент. Будь-хто може змінювати інфу, наприклад почитайте у розділі Виникнення і розвиток

Опубліковано
  Bit сказав:

human-людина, humanity-людство

humanity має і інші значення

Цитата

Зі словникаOxford Advanced Learners Dictionary 8th Ed.

humanity 

hu·man·ity [humanity humanities] BrE [hjuːˈmænəti]  NAmE [hjuːˈmænəti]  noun
1. uncountable people in general

2. uncountable the state of being a person rather than a god, an animal or a machine

3. uncountable the quality of being kind to people and animals by making sure that they do not suffer more than is necessary; the quality of being ↑humane

третє значення цілком відповідає українському "людяність"

Опубліковано
  Bit сказав:

Для чого телеканали похабно коверкають мову, створюючи свої правила і власні визначення-я не знаю, але помічаю це постійно.

СТБ ,для прикладу. Хоче якомога менше вживати запозичених слів та слів іншомовного походження.

Я, особисто за, хоча зачасту вони щось перегинають.

Опубліковано
  В 03.12.2015 в 08:12, Zheny@ сказав:

Bit сказав:

СТБ ,для прикладу. Хоче якомога менше вживати запозичених слів та слів іншомовного походження.

Я, особисто за, хоча зачасту вони щось перегинають.

Я б стб заборонив як канал.

Їхній пакет бредо-тв це винос мозгів.

Саме головне , що спочатку цей весь шлак дивиться жінка і вбирає як губка....

А ще один канал ну дуже не подобається 112 ( суть канала ми все умрем, все постійно дуже погано =)

Самий рульний МЕГА =)

Опубліковано
  В 07.12.2015 в 06:35, MACCEN сказав:

самі канали нормальні МЕГА, НАУКА 2.0 :)

Ну незнаю... Не пре мене,  якось НАУКА 2.0... Мені Discovery Science і National Geographic набагато поярче будуть, це якщо з пізнавальних каналів... ІМХО...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...