Перейти до змісту

Знести Windows Vista і вижити :)


Plum

Рекомендовані повідомлення

Сьогодні вночі мені прийшлось зносити з одного з робочих компів Windows Vista щоб поставити туди WinXP (SolidWorks криво на Вісті працює). Як виявилось -- секс ще той...

Я загрузився під BartPE, повитирав з вінта все лишнє (все що стосується Вісти і не потрібне особисто мені). Потім загрузився з диска з дистрибутивом WinXP і почався процес установки. Але після першої перезагрузки комп замість того щоб продовжити установку написав "Error loading operating system". Я спробував з кількох різних дистрибутивів, кожен раз витираючи через BartPE всі сліди від попередніх установок -- результат такий же. Врешті решт я дійшов до висновку, що після Вісти ХР не може переписати master boot record. Прийшлось підключити вінт до іншого компа, зберегти всю корисну інформацію (на щастя її там було всього близько 10 гіг), поставити вінт назад, за допомогою програми MHDD і її команди CLRMBR очистив master boot record (для цього в BIOSі потрібно було змінити режим SATA-контролера на значення Compatible, інакше MHDD підвисав і нічого не міг зробити з вінтом). Під час установки ХР я дуже зрадів що зберіг всю інформацію на інший комп, бо побачив, що розділа на вінті немає -- інформацію про нього затерло разом з MBR. Зробив розбивку вінта заново, форматнув, і ХР стала на нього без проблем.

Як я потім побачив на форумах, я не єдиний, хто зіткнувся з такою проблемою. Але коректного рішення цієї проблеми я поки знайти не зміг. Всі в решті решт вирішують її форматуванням вінта. Але що робити, якщо потрібно перейти з Вісти на ХР, а вінт величезний (наприклад в мене вдома RAID об'ємом 1 Тб) і відсотків на 90 забитий цінною інформацією, і зробити резервну копію тієї інформації немає куди?

Як знести Вісту і потім поставити туди ХР, залишивши інформацію на вінті нетронутою?

ВАРНІНГ! Утиліту MHDD і схожі на неї слід використовувати вкрай обережно, твердо усвідомлюючи що саме робиш і чим це може загрожувати!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Врешті-решт можна спробувати так

1. Ставиш Vista (якщо немає)

2. ставиш XP на інший розділ

3. Ставиш прогу EasyBCD та відновлюєш multiboot , а коротше бутлоадер вісти

4. Маєш мультизагрузку

Цікаво мені стало одне...що XP не може переписати mbr.......не можу однозначно стверджувати.. але тут я робив мультизагрузку...

Як знести Вісту(в значені просто видалити її папку) тут мені важко сказати...через XP ти не зможеш її видалити......сам не знаю чому........може пояснить хтось?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

мультизагрузка мені не потрібна, і два розділи також. Які ще варіанти?

Знести Вісту (в значенні просто видалити її папку) з ХР або з того ж Bart PE можна без проблем, достатньо просто стати власником тієї папки і її вмісту, і в випадку необхідності поставити дозволи на операції з файлами/папками (закладка Security у властивостях папки).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

fdisk /mbr

теоретично вбиває загрузчика.

Було таке із лінухом (навіть форматити не допомагало) переписав файлик fdisk.exe і запустив його і з ключем /mbr

і тоді вінда стала як .. той во .. Як треба!

хоча саме розумне рішення у таких ситуаціях - ставити систему - окремо від основної інфи. Бажано на окремий диск - фізично. (окремий вінт)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

з загрузочного диска 98 вінди, як було написано вище, fdisk /mbr

з загрузочного диска ХР по ідеї: fixboot і fixmbr

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хотілося б 100% перевірений метод, до того ж перевірений саме з Вістою. Не хотілося б втратити гіг 750 цінної інформації :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Fixboot не вб'є твою таблицю розділів(а відповідно і інформацію) він лише поправить загрузчика Nt Boot Loader. З MHDD ти обнулив MBR і стер таблицю розділів так я розумію тобі прийшлось заново перерозмітити вінт.

A Fixmbr може вбити

FIXBOOT

fixboot ім'я_диска:

Ця команда використовується для записування нового коду завантажувального сектора Windows у системному розділі (ім'я_диска визначає диск для записування завантажувального сектора). Ця команда виправляє пошкодження завантажувального сектора Windows. Процес аварійного відновлення також виправляє завантажувальний сектор. Ця команда перекриває параметри за промовчанням, які записані в завантажувальному секторі системи.

FIXMBR

fixmbr ім'я_пристрою

Ця команда використовується для відновлення основного завантажувального запису (MBR) системного розділу (ім'я_пристрою визначає необов'язкове ім'я пристрою, для якого потрібен новий основний завантажувальний запис MBR). Ця команда використовується, якщо вірус пошкодив завантажувальний запис і завантажити Windows не вдається.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ. Ця команда може пошкодити таблицю розділів, якщо система інфікована вірусами, а також якщо є неполадки обладнання. Ця команда може вести до недоступних розділів. Рекомендується перевірити систему за допомогою антивірусного програмного забезпечення перед використанням цієї команди.

Ім'я може отримуватися з виводу команди map. Якщо ім'я пристрою не вказано, буде відновлено основний завантажувальний запис завантажувального пристрою, наприклад:

fixmbr \device\harddisk2

Якщо команда Fixmbr знаходить неправильний або нестандартний підпис таблиці розділів, вона запитує підтвердження на перезаписування основного завантажувального запису.

by Microsoft

Але варіант з мультизагрузкою і подальшим вбиванням папки з уст. Вістою лишається

І ще ..ти одержав повідомлення Error loading OS , так чому не встановити альтернативний загрузчик вроді Acronis OS Selector

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

nameless Не обов'язково із загрузочного диска '98 можна просто нарити в неті - або ж викладу сам.

Варто лише забутитися із DOSа або першого ліпшого диска/дискети.

Гірше він не зробить це точно .

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Лишитись без ОС і без можливості її поставити не вбивши інфу -- діло не хитре, в мене цієї ночі таке вже було. Але якщо там був один вінт, який я без особливих проблем підключив до іншого компа і скинув з нього інфу, то на домашній HTPC машині в мене рейд, і в випадку якщо fdisk /mbr або fixboot не допоможе, я не зможу так легко перенести інфу з рейда на інший комп, і разом з тим не факт що зможу поставити туди ОС. Так що ще раз повторюю -- цікавить ПЕРЕВІРЕНИЙ і 100% робочий метод.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Знову ж таки так. дійсно 100% гарантії на MBR не дам. Але Acronis легко запише свої дані в MBR від будь якої ОС і знайде ці ОС(якщо коректно встановлені і є їх загрузочні файли(boot.ini ітд.).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

знайде ці ОС(якщо коректно встановлені
а якщо НЕ встановлені? Вісту вже зніс, а ХР не хоче ставати? Получається що ніякої ОС немає. Та і не факт що Acronis перепише mbr, якщо ХР цього зробити не може. Є якась причина.

До того ж, з-під якої ОС ставиться цей Acronis? Як його поставити, якщо на компі не грузиться ніяка ОС? Хіба з-під Bart PE...

І ще одне, що я помітив. Коли ХР створює розділи на вінті, то вона завжди лишає 8 мегабайт нерозміченими. Схоже, що там система розміщує якусь службову інформацію. А Віста використовує весь доступний об'єм вінта, не лишаючи ті 8 мегабайт. Можливо в цьому проблема?

Цікаво спробувати розбити вінт установкою ХР, потім на готові розділи поставити Вісту, знести її вручну і знову поставити туди ХР :)

В кого є вільний вінт? Поексперементуйте! :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Та і не факт що Acronis перепише mbr, якщо ХР цього зробити не може.......після MHDD mbr ? Але взагаліто як на мене це не особливо важливо

Якщо так то XP не зможе, а Акроніс - зможе. Це перевірений факт.

а ХР не хоче ставати..................Ні....ти виконав один етап установки XP...і усе....це вже рахується і Acronis знайде

Він ставиться з boot Cd. А щоб його створити необхідно поставити його на Вінду іншого компа а потім з ним там є програма для створення такого CD. Пишеш на CD-R і усьо

Кому цікаво

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цікаво спробувати розбити вінт установкою ХР, потім на готові розділи поставити Вісту, знести її вручну і знову поставити туди ХР :)

В кого є вільний вінт? Поексперементуйте! :)

Ставив я колись ХР і ним же розбивав вінт, потім ставив Вісту, але зносив її форматуванням, вручну не пробував і вінта зара якраз забрали міг би поекспериментувати :)

А запусковий диск Acronis в мене є, якщо треба буде, то стукай чи альокай. Доречі можна спробувати зберегти системні файли з допомогою Acronis і в випадку якщо система незахоче ставитися просто їх відновити, бо образ всього розділу зробити нереально :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Про 8 Мб Windows XP...

Дійсно є така річ. Для того, щоб обійти, я створюю перш один Primary-розліл, на який ставлю систему, а вже з-під WinXP створюю розширений розділ, який розбивається на потрібну кількість логічних дисків. При цьому не лишеється нерозмічених 8Мб. Получається, що ніякі системні файли там не пишуться.

По моєму, це пов'язано з тим, як фізичний диск розбивається на розділи. Щось Micкosoft нахімічив. Припускаю, що цs 8 Мб лишаються для того, щоб можна було створити ще один основний розділ, але сама вінда такої можливості не дає. Щось не сходиться :-(

Може хтось зможе пояснити.

Схоже, у Vista вони пішли ще далі і начудили ще більше :-). Чим далі, тим складніше зрозуміти, як їхня сисетема працює. Щось знову намутили з таблицею розділів. "Стара" система не може коректно розпізнати, що "нова-супер-мега-пупер" Vista там назаписувала.

Перевірити немає можливості, але є підозра, що простим fixmbr/fixboot не обійдеться. Треба затирати mbr разом з таблицею розділів і ставити з нуля. Або чекати спосіб виправити MFT.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Акронісом не заканає (я ним похерачів всю інфу на вінті як зносив Вісту, добре шо інфа була всього навсього інсталяхі різні :0069: ) можливо я не так зробив шось, але мучився я тоді годинкі 3-4, заї..ався і форматнув вінт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цікаво чого так сталось. Власне я думаю що це може від старшої версії Акроніса яка й не підтримувала Вісту. Як ти міг знищити інфу ним це цікаво. Хіба шо тою прогою шо з ним типу Partition Magic(короче менеджер розділів з якогось там меню викликається)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Уууу... Скоко траблов. А между тем Женя в самом начале еще дал работающий ответ - fdisk /mbr

Безболезненно обнуляет мастербутрекорд и не трогает другие данные. И не надо изголятся с акронисами и пр.

Сносит, кстати любой загрузчик. Хоть линуховый хоть виндовый.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Точно проблема в MBR? Цей спосіб перевірений?

Якщо так, то й fixmbr з XP мало б допомогти.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Если уж грузится с ХР-шного диска, то войти в "консоль восстановления"(нужен пароль администратора), fixmbr для восстановления mbr, fixboot для восстановления загрузочного сектора. Прибить директорию C:\boot, ну, и саму висту, естественно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

значить так... ПОЗИЧУ НА ОДИН-ДВА ДНІ (НОЧІ) ДВА ВІНТА ПО 500 ГІГ АБО ОДИН НА 750 ГІГ АБО БІЛЬШЕ ДЛЯ БЕКАПА ФІЛЬМІВ і спроби зробити fdisk /mbr або fixmbr/fixboot. Після завершення процедури фільми можу лишити на вінтах :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

То ти до Женіка звернись :( Я йому недавн опродавав парочку терабайтніків :))))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ги :(

без мене вирішили :)

маю 500-ку вільну інші всі в роботі в серваках.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...