ODZER Опубліковано 1 Грудня, 2014 в 17:17 #1 Опубліковано 1 Грудня, 2014 в 17:17 В нас визріли всі умови, щоб розпочати новий проект. А саме , виробництво борщових заправок з сушених овочей. Ідея не нова, це вже втілено в волонтерських організаціях в багатьох містах.Ми намагались знайти сушені та сублімовані овочі ще на початку травня, але тоді ця ідея істотно забуксувала. Після збору інформації з багатьох підрозділіх стало зрозуміло, що дуже не вистачає в раціоні овочей. На дієті типу" вермішель з кількою в томаті або тушонкою, вермішелевий суп з тушонкою" довго не протягнеш без шкоди для організму. . Для нормальної роботи організму потрібні овочі, вітаміни. Знову ж таки, хочеться домашньої їжі , і з"їсти в польових умовах борщ - це важливо навіть морально. Сирі овочі туди нерідко не довозять, вони швидко псуються, гниють, перемерзають. Знову ж таки, їх треба чистити, нарізати. Борщові заправки з сухих овочей це - - в рази менша вага( важать в 5-10 раз менше , ніж сирі) - вони не потребують особливих умов зберігання, - їх не треба чистити-нарізати. -В сухих овочах зберігається до 98 % корисних речовин та вітамінів. - готувати дуже просто - лише висипати в окріп та прокип"ятити певний час - і борщ готовий. У нас є 2 мішка сушеного буряку та 2 мішка суш. моркви - нам передали з одного підприємства, що вже значно полегшує задачу ( на 1 заправку на 10 л( на 20-25 бійців) треба всього лиш 50-100 г сухого буряку та 60 г суш. моркви). Щоб запустити проект , нам потрібно ще сушені цибуля, капуста, зелень, часник . Додатково можна сушити корінь петрушки, селери(сельдерей), горошок та варену квасолю. Нам треба ваша допомога! Якщо ви є власником сушарки , то у вас є можливість допомогти бійцям , не виходячи з дому. Нижче використаю інфо, яку в сусідній темі розмістила silfidа Рецепт борщу( хоча, можливо, ми будемо давати трохи більше буряку), яким ми будемо використовувати: 10 літрів - це на 20-25 бійців, швидше за все ми будемо робити на 5 літрів(10-12 бійців), це значно практичніше. Адже популярний розмір казана 5-8 літрів, і це практичніше для блокпостів Отже, як ви можете допомогти: 1) Сушити вдома овочі ( в такому відсотковому відношенні, щоб у нас не було надлишку одного продукту та недостачі іншого) ) - цибуля 25% - капуста 65% -часник 6% ( тобто зі 100 г сушених овочей приблизно має бути 25 г цибулі, 65 г капусти та 6 г часнику). Можна також сушити зелень, перець-паприку, коріння селери(сельдерей) та петрушки, горошок та варену квасолю. Згодом напишу в цій темы рецепти сушіння овочей 2) потрібні будуть волонтери для пакування, сортування і т.д 3) можливо, хтось може допомогти фінансово або закупити потрібні компоненти: - томатна паста в стіках 70 г - сушена зелень - спеції , лавровий лист 4) роздрукувати кольорову інструкцію Потім все відсортоване та зважене будемо пакувати в вакуумні упаковки. Готові сушені овочі передавайте в кошики по збору допомоги бійцям АТО в супермаркетах чи передайте біля намету Самооборони на Театральному майдані Або, найкраще, приносьте на штаб Самооборони Майдану Волині (м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх). Довідки за телефоном : 050 378 2чотири 99, Павло ШТАБ САМООБОРОНИ МАЙДАНУ ВОЛИНІ (067) 11 00 577; (067) 11 00 677; (066) 34 18 053 Адреса: м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх Прес-служба: (063) 977 17 85 E-mail: [email protected] Наш сайт: samooborona.volyn.ua Ми у Facebook: www.facebook.com/samooboronavolyn?fref=ts Ми у ВКонтакте: vk.com/club65716724
ODZER Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 11:12 Автор #2 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 11:12 Нам треба ваша допомога! Якщо ви є власником сушарки , то у вас є можливість допомогти бійцям , не виходячи з дому.Отже, як ви можете допомогти:1) Сушити вдома овочі ( в такому відсотковому відношенні, щоб у нас не було надлишку одного продукту та недостачі іншого) )- цибуля 25% - капуста 65% - часник 6%( тобто зі 100 г сушених овочей приблизно має бути 25 г цибулі, 65 г капусти та 6 г часнику). Можна також сушити зелень, перець-паприку, коріння селери (сельдерей) та петрушки, горошок та варену квасолю. Адже ці продукти потреюують тривалого варіння, а там часу виварювати їх не буде.2) потрібні будуть волонтери для пакування, сортування і т.д3) можливо, хтось може допомогти фінансово або закупити потрібні компоненти: - томатна паста в стіках 70 г - сушена зелень - спеції , лавровий лист4) роздрукувати кольорову інструкціюПотім все відсортоване та зважене будемо пакувати в вакуумні упаковки.Готові сушені овочі передавайте в кошики по збору допомоги бійцям АТО в супермаркетах чи передайте біля намету Самооборони на Театральному майданіАбо, найкраще, приносьте на штаб Самооборони Майдану Волині (м. Луцьк, пр. Перемоги, 14, 2-й поверх). Довідки за телефоном : 050 378 2чотири 99, ПавлоДля сушки відбирайте якісні продукти.Рецепт сушки цибулі http://ezidri.org.ua/ua/onions.htmlАналогічно часник ( розрізається зубчик на декілька дольок)Лучше всего для домашней сушки лука подходят острые сорта. Осмотрите все луковицы. На них не должно быть гнили и повреждений. На сушку необходимо отбирать хорошо вызревшие луковицы. Лук следует чистить ножом. Срезается донышко, а затем снимается чешуя. Очищенные головки следует ополоснуть чистой водой. Резать лук нужно кружками, толщина которых составляет 3 – 4 мм. Их разрезают на 2 или 4 части. Блашировать лук не следует. Это может усложнить сушку из-за налипания лука к ситам. Кроме того данная процедура приведёт к потере ароматических веществ, что скажется на качестве сушёного продукта. Вместо бланшироваки лук выдерживают в холодной подсоленной воде, содержащей 50 г соли на 1 л воды, в течение 3 – 5 минут. Таким способом можно сохранить цвет готового продукта. Для сушки лук раскладывают на сита из расчёта 4 кг на 1 кв. м. Температура сушки – 60 – 65 °С. Время сушки – 4 – 6 часов. Если температура сушки будет превышена, то лук может потемнеть. Выход продукта составляет от 12 до 16%.Перед сушкой головки чеснока разделяют на зубцы. Очищенные зубчики промывают водой. Сушку проводят в тех же условиях, что и лук. Ускорить процесс сушки позволит нарезка зубчиков на 3 – 4 части. После сушки чеснок можно измельчить в порошок и добавлять в кулинарные блюда. Рецепт сушки капустиДля сушки белокочанной капусты отбирают плотные, белые, полностью зрелые овощи без прелого запаха. Наружные листья обычно бывают грязными, вялыми и зелёными. Их удаляют. Также удаляют и кочерыгу. Шинковать капусту нужно полосками шириной 0,5 см. Плотные части, которые расположены рядом с кочерыгой шинкуют более мелко. Затем раскладывают капусту на сушильных ситах ровным слоем.Улучшить показатели сушёной капусты можно, если провести бланширование в кипящей воде в течение 1 – 2 минут и затем быстро охладить в холодной воде. Так же бланширование можно провести в горячей воде с температурой 60 – 65 °С 4 – 5 минут.Капуста раскладывается на ситах ровным слоем от 3,5 до 4 кг на кв.м. Сушка проходит при температуре 55 – 60 °С. Время сушки 4 – 5 часов. Выход сушёного продукта составляет от 8 до 10%. Рецепт сушки цвітної капустиУ цветной капусты перед сушкой удаляют листья, кочерыгу и повреждённые части. Головки соцветий нужно разделить на отдельные части длиной не более 1,5 – 2 см. После этого их нужно хорошо промыть и окунуть в подсоленную воду (15 г соли на 1 л воды) на 10 – 15 минут. Эта мера позволит избавиться от гусениц. Затем капусту нужно осмотреть на предмет наличия в ней гусениц. Бланшировать необходимо в течение 3 – 4 минут в горячей воде с температурой 60 – 65 °С. После этого капусту нужно охладить. Сушат её при температуре 60 °С около 4 – 5 часов. Сушка зелені Домашняя сушка овощейИз пряной зелени сушке подвергают листья сельдерея, петрушки, молодой укроп, чабер, эстрагон, мяту, базилик и др. Зелень обязательно должна быть молодой. Собирать её нужно в сухую погоду. Всю зелень кроме укропа промывают в проточной воде. Избыточную воду стряхивают. Отбирают жёлтые и повреждённые листья. Корни обрезают. Убирают огрубевшие листья, а также черенки. При сильной загрязнённости промывку следует повторить. Чистую зелень нужно нарезать кусочками по 4 – 5 см. На ситах зелень раскладывают тонким ровным слоем из расчёта 2 – 3 кг на 1 кв.м. На сита подстилают марлю. Это предотвратит потерю мелких частей зелени. Чтобы хорошо сохранились ароматические вещества и цвет зелени необходима низкая температура сушки и хорошая вентиляция тёплым воздухом. Регулярно перемешивайте зелень. Делайте это осторожно, чтобы не крошить подсохшие листья. Быстрее всего высохнут тонкие листья. За ними стебли и толстые части листьев. Исходя из этого, процесс сушки овощей прерывают на 2 – 3 часа. Температура сушки составляет 40 – 50 °С. Время сушки – от 3 до 4 часов. Выход продукта составляет от 5 до 6%. Горошок та квасолю , на мою думку, краще зварити до майже повної готовності , а тоді сушити.Перець-паприка та помідори теж були б не зайві, але ці овочі було заготовлювати в серпні-вересні.. Зараз ціна надто висока, тому в рецепт не включаємо.Важливо : всі продукти мають бути добре просушені!Не несіть недосушені овочі - вони почнуть швидко гнити та покриватися пляснявою і попсують інші продукти!Критерій готовності - сушені овочі мають хрустіти , коли ви їх стискаєте.Зберігати краще в скляних банках , закритих кришкою - щоб уберегтися від молі.
ODZER Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:11 Автор #3 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:11 Якщо э бажаючі допомогти сушити дома овочі, напишіть мені, будь-ласка, в приват, або зателефонуйте 050 378 2чотири 99, ПавлоНам треба знати приблизну кількість людейВсі сушені овочі пакуйте окремо - не змішуйте!!! Сортувати та змішувати в потрібних пропорціяї ми будемо самі
prg Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:30 #4 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:30 можу допомогти квасолею (якщо не помиляюсь десь з відро є), якщо актуально - маякуйте
ODZER Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:39 Автор #5 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:39 В нас , на жаль, немає можливості займатись сушкою овочей самим. Справа в тому, що волонтерів у нас дуже не вистачає. Люди, готові прийти в тиждень на годинку є, а от готових контролювати та вести проект дуже мало. Всі активні волонтери вже ведуть та контролюють по декілька проектів кожен, і реально дуже перенавантажені. Тому ми пішли таким шляхом - два мішка сушеної моркви та два мішка сушеного буряку вже є,( нам допомогли спонсори) - а це вже приблизно на 500 порцій.А от ті продукти, яких не вистачає, ми сподіваємось, що ви зможете посушити дома самостійно. Будь-ласка, відгукніться ті, хто готові дома сушити з власних продуктів!можу допомогти квасолею (якщо не помиляюсь десь з відро є), якщо актуально - маякуйтеуточніть , будь-ласка, це відро вже сушеної вареної квасолі чи просто відро квасолі. Можливо, якщо це просто відро квасолі, то Ви готові її посушити?
prg Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:46 #6 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:46 уточніть , будь-ласка, це відро вже сушеної вареної квасолі чи просто відро квасолі.Можливо, якщо це просто відро квасолі, то Ви готові її посушити?просто відро квасолі - не сушена, не варена. Нажаль сушарки немаю. Як варіант можу квасолю зварити і привезти (квасолі може і більше відра - просто недивився на залишок)
ODZER Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:48 Автор #7 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:48 уточніть , будь-ласка, це відро вже сушеної вареної квасолі чи просто відро квасолі.Можливо, якщо це просто відро квасолі, то Ви готові її посушити?просто відро квасолі - не сушена, не варена. Нажаль сушарки немаю. Як варіант можу квасолю зварити і привезти (квасолі може і більше відра - просто недивився на залишок) Дякую. Але тут виникає нюанс - треба знати , хто відгукнеться цю кількість квасолі просушити. І тоді віддати доцільніше самі тій людині,
prg Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:52 #8 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 15:52 Просто приготування квасолі - теж процес. треба добу щоб вона простояла в воді, а потім варити. Як мінімум відро квасолі є - потрібно, маякуйте або привезу сиру, або зварю А ще можна просто квасолю з томатною пастою приготувати і в банки.- ДУЖЕ ситна їжа
Revolver Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 16:21 #9 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 16:21 в батька в селі є і сушка і капуста, завтра переговорю з ним, тоді зазвоню за вказаним номером.в теорії можна буде зайнятись і квасолею, але завезти її буде можливо лише десь в 20 числах, раніше вряд чи поїду до нього машиною.з одного боку квасоля хороша і сама по собі, але то треба більші об"єми, а тут би було десяток квасолин для різноманітності в борщ.
ODZER Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 16:50 Автор #10 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 16:50 Мова йде ЛИШЕ про сушені овочі.Все , що в скляних банках - це марно зіпсовані продукти для польових умов. . Половина банок в склі поб"ються ще при погрузці- транспортуванні-використанні в польових умовах.Тому, просто жаль роботи, і продуктів.Про збір інших продуктів є ось ці темиhttp://board.lutsk.u...ja-nashih-bicv/http://board.lutsk.u...-dlja-bicv-ato/В першу чергу потрібні такі сушені овочі:(саме в такому відсотковому відношенні, щоб у нас не було надлишку одного продукту та недостачі іншого) )- цибуля 25% - капуста 65-70% - часник 6%( тобто зі 100 г сушених овочей приблизно має бути 25 г цибулі, 65 г капусти та 6 г часнику). Можна також сушити зелень, перець-паприку, коріння селери (сельдерей) та петрушки,Всі сушені овочі пакуйте окремо - не змішуйте!!! Сортувати та змішувати в потрібних пропорціяї ми будемо самі Важливо : всі продукти мають бути добре просушені! Якщо є непросушені елементи- видаляйте їхНе несіть недосушені овочі - вони почнуть швидко гнити та покриватися пляснявою і попсують інші продукти!Критерій готовності - сушені овочі мають хрустіти , коли ви їх стискаєте.
milana Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 17:07 #11 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 17:07 от і думала літом купити сушарку та так і не зібралась, тепер шкодую.Дайте знати коли будуть потрібні люди для пакування
Electronshik Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 18:39 #12 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 18:39 Чи не підійдуть для приготування борщу готові борщові заправки від Торчин, Чумак, які продаються в магазинах?
ODZER Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 19:12 Автор #13 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 19:12 Чи не підійдуть для приготування борщу готові борщові заправки від Торчин, Чумак, які продаються в магазинах?підійдуть. В сусідній темі я подавав їх в списку.Але на жаль, за 5 місяців, що ми ведемо збір по супермаркетах, в кошики по збору допомоги поклали не більше 20-30 пачок - а це просто мізер. Цей продукт майже не збирається.Якщо завтра знайдеться спонсор, що закупить нам 500 пачок - було б супер, але це малоймовірноІ в заправках Торчин дуже мало овочевої маси в порівнянні з сухими заправками.суха заправка значно виграє
MOTOROLLLA Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 21:19 #14 Опубліковано 2 Грудня, 2014 в 21:19 Вчора написала пропозицію в ФБ в ПП - ніхто не відповів.
ODZER Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 05:10 Автор #15 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 05:10 Вчора написала пропозицію в ФБ в ПП - ніхто не відповів.Пишіть конретно мені - я веду цей проект.Вибачте, але від Вас до мене ніяких пропозицій не було.
MOTOROLLLA Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 05:43 #16 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 05:43 Вчора написала пропозицію в ФБ в ПП - ніхто не відповів.Пишіть конретно мені - я веду цей проект.Вибачте, але від Вас до мене ніяких пропозицій не було.Не проблема, напишу сюди. Але навіщо тоді заплутувати людей, надаючи в першому пості посилання на сторінки в соц. мережах?
Lara73 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 06:07 #17 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 06:07 В мене є сушарка можу допомогти. Та й часнику трошки є 1-2 кг сирим. 050-806-44-46 Лариса
zaHARE Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 08:51 #18 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 08:51 Вибачте,що я трохи поумнічаю,але домашня сушарка за добу насушить жменьку.ІМХО:варто спробувати знайти майстрів,які можуть зварганити 2-3 й більше сушарки, з можливістю великого завантаження.Тоді можна буде поставити цю справу на конвеєр.Зима довга,війна мінімум до весни.Другий варіант купити промислову сушарку.Такі сушарки за зміну(8год) можуть висушити 50-300кг сировини.Але тоді можна буде насушити всього.І мяса,і овочів,і супів і фруктів.Наприклад СПЕКТРУМ ТКУ-200 зараз коштує 30тис.грн за одну загрузку сушить 50кг сировини.Якщо доплатити 8тисгрн,то можна збільшити об'єм завантаження до 80кг.Якщо замовити на цьому тижні то буде готово через 2 тижні.Звонив на завод,вони якраз готуються до виконання попередніх замовлень.Роблять в Харкові. В інших виробників виконання замовлення 9-12 тижнів.
SysR Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 09:21 #19 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 09:21 На цукровому сушать жом -- це промислова сушарка, спробуйте там вийти з кимось на зв'язок.
ODZER Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 09:35 Автор #20 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 09:35 Вибачте,що я трохи поумнічаю,але домашня сушарка за добу насушить жменьку.ІМХО:варто спробувати знайти майстрів,які можуть зварганити 2-3 й більше сушарки, з можливістю великого завантаження.Тоді можна буде поставити цю справу на конвеєр.Зима довга,війна мінімум до весни.Другий варіант купити промислову сушарку.Такі сушарки за зміну(8год) можуть висушити 50-300кг сировини.Але тоді можна буде насушити всього.І мяса,і овочів,і супів і фруктів.Наприклад СПЕКТРУМ ТКУ-200 зараз коштує 30тис.грн за одну загрузку сушить 50кг сировини.Якщо доплатити 8тисгрн,то можна збільшити об'єм завантаження до 80кг.Якщо замовити на цьому тижні то буде готово через 2 тижні.Звонив на завод,вони якраз готуються до виконання попередніх замовлень.Роблять в Харкові. В інших виробників виконання замовлення 9-12 тижнів.Поясню ще раз, чому ми пішли саме таким шляхом.В нас , на жаль, немає можливості займатись сушкою овочей самим. Справа в тому, що волонтерів у нас дуже не вистачає. Люди, готові прийти в тиждень на годинку є, а от готових контролювати та вести проект дуже мало. Всі активні волонтери вже ведуть та контролюють по декілька проектів кожен, і реально дуже перенавантаженіЩоб займатись виробництвом треба :-гроші на закупівлю техніки- люди, які постійно могли б контролювати цей процес-приміщення, яке відповідало б санітарним нормам.Ні грошей, ні людей, ні приміщення у нас немає. Я веду декілька проектів, для того , щоб налагодити таке виробництво, мені треба кидати проект "Сухпайки", який забирає немало часу ( в мене вже вихідних немає 4 місяці) та інші проекти. Тому ми пішли таким шляхом - організувати сушку волонтерів у себе дома.два мішка сушеної моркви та два мішка сушеного буряку вже є,( нам допомогли спонсори) -а це вже приблизно на 500 порцій.Якщо на дому будуть сушити 100 сушарок ( а є шанс знайти таку кількість на місто з населенням більше 200 тисяч), то за добу буде не жменька, а сто жменьок.А за тиждень півмішка.Якщо хтось готовий дати 30 тисяч на Спектрум , знайти приміщення, контролювати весь процес - ми будемо таку людину на руках носити!!!Але будьмо реалістами... Виходимо з того, що є ...На сухпайки у нас теж не було грошей, просто правильно організували збір - і є 1650 сухпайків на суму 170 ти. грн. Якби ми просили - дайте нам 170 тис грн - то проект одразу б загнувся би.
igorrrko Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 19:39 #21 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 19:39 Готовий придбати за власні кошти сушарку і дати людині,яка має що сушити і буде тим займатися.Якщо витримає,заберу на весну,батькам віддам.Якщо є бачаючі,пишіть в ПП.
silfida Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 20:36 #22 Опубліковано 3 Грудня, 2014 в 20:36 На цукровому сушать жом -- це промислова сушарка, спробуйте там вийти з кимось на зв'язок. ти дійсно думаєш, що там, де сушать жом, можна сушити людям їжу?!
milana Опубліковано 5 Грудня, 2014 в 13:20 #23 Опубліковано 5 Грудня, 2014 в 13:20 Наш бордівчанин купує сушарку, я буду сушити. Якщо в когось є господарство і хтось може підкинути овочів, то буду вдячна, якщо ні - буду купувати
sweetlena Опубліковано 5 Грудня, 2014 в 19:41 #24 Опубліковано 5 Грудня, 2014 в 19:41 Візьмуся за сушку капусти. Спробую, принаймні, що з того вийде. Бо процес доволі довгий, сушарка одна. Поруч символічна тертка Крим2004. Поїхали.
igorrrko Опубліковано 5 Грудня, 2014 в 19:54 #25 Опубліковано 5 Грудня, 2014 в 19:54 Давайте зберемося коштами і придбаємо капусти,цибулі і т.д..Це ж не тепловізори купувати.Поки зима,можна постійно купувати.Багато Бордівців є з сільської місцевості,вважаю там проблем з овочами не стане.Якщо потрібно буде,сам поїду-заберу,привезу.Не будьте байдужими.ЗЮ.Якщо налагодимо,придбаю дві сушарки.
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.