Перейти до змісту

Вдягти бійця своїми руками.


silfida

Рекомендовані повідомлення

Багато хто з жінок, сестер, матерів зараз відправляють своїх чоловіків, братів, синів виконувати свій обов'язок - захищати Батьківщину. Часи тепер нелегкі (а коли вони були легкими...), що не глянь - все дорогуще. Але багато дівчат вміють і можуть шити своїми руками.

Отже, хочу поділитись і викласти тут ідеї та викрійки (лекала), які знайшла в неті сама, якими поділились зі мною дівчата з київської "жіночої півсотні", які підкидали наші бордівчани і т.ін.

1. Балаклава. (взято звідси)

...

Итак, балаклава за вечер.

Понадобится — 30 см ткани (флис, полар, винблок), острые ножницы, нитки, портновские булавки (те, что с ушками или цветными головками, а не английские, закрывающиеся), швейная машина, умеющая делать «зигзаг» или трикотажный шов. Лучше, конечно, если есть еще оверлок (а если есть плоскошовная машина — это вообще шикарно!).

«Выкройки» прилагаются ниже. Их можно распечатать «в натуральную величину» (пользуясь цифрами, приведенными на чертежах, но учитывая, что пропорции рисунка могут отклоняться), а можно перерисовать от руки на обычной бумаге для принтера, склеив пару листов скотчем. Как видите, профессионализмом я не морочусь, иначе я пользовалась бы миллиметровой бумагой. Но мне важен результат.

balaklava01.jpg

balaklava02.jpg

balaklava03.jpg

Главное — не перепутайте внутреннюю и внешнюю стороны ткани — для флисо-подобных материалов это имеет значение. Наружу воздух должен проходить лучше, чем внутрь.

Ширина рулона флиса колеблется от 1,5 до 2 м, а значит для работы вам достанется длинная узкая полоса. Обычно я экономлю на швах и располагаю 1 и 3 детали так, чтобы нижним краем они совпадали с каймой ткани. Эти края в обработке не нуждаются.

Вырезав эти три незатейливых детали, я первым делом обрабатываю нижний край 2-й и верхний — 3-й. Это — края той «амбразуры», в которую будет выглядывать ваше лицо. Просто подворачиваю на 2 см внутрь и отстрачиваю швом «зигзаг» (он эластичный и выполняет дополнительно роль обметки).

Затем швы на макушке. Если есть оверлок — всё ясно. Складываю отдельно 1-ю и 2-ю детали вертикально пополам, чтобы совпали внутренние стороны клиньев (внешние совпадут автоматически), скалываю булавками и сшиваю. Но можно поступить хитрее — сложить ткань так, чтобы стороны находили друг на друга с захлестом примерно 0,5 см, сколоть таким образом и отстрочить швом «зигзаг». Шов получится плоским, надежным и чуть более удобным, но зато он будет виден снаружи.

Теперь — финальный аккорд (собираем балаклаву). Кладем 1-ю деталь внешней стороной вверх. На нее — 3-ю деталь, внешней стороной вниз, следя, чтобы совпали центр и края. Скалываем булавками. К слову — если вы не шьете регулярно, то можете просто не знать, что булавки удобнее вкалывать перпендикулярно шву — так они надежнее держат ткань. Затем 3-ю деталь, так же внешней стороной вниз, кладем на первые две. Следим, чтобы совпал нижний край. Скалываем. Еще раз проверяем — то, что в конечном итоге должно оказаться снаружи изделия, сейчас должно быть внутри. И одним швом собираем все три детали. Вынимаем булавки. Смотрим — нету ли прорех. Выворачиваем — готово!

Затрачено: времени — 1,5 — 2 часа (если работать очень медленно).

Фліс коштує від 65 грн. Виходить ось така тепла балаклава

2. Теплі підштанники (тріко, легінси) (взято звідси, переклад "машинний")

Колготки (тріко, легінси) прекрасно підходять для широкого спектру матеріалів, щоб зробити колготки або нижню білизну. Розроблений з мінімумом швів і проста конструкція. Шаблон включає Розміри XS-XXL.

icrSs.jpgsketch.gif

Матеріал: Включена калібрування для стрейч вовни, якщо матеріал не розтягується, зробити принаймні на один розмір більше, ніж вимірювання сказати. Рекомендовані тканини включають Polartec Powerstretch, Powerdry, і 100, лайкра тканини, Schoeller Dryskin, вовни в'яже і т.д.

Калібрування: Калібрування для вовни з не менш 25% ділянки в цій моделі. Якщо ви використовуєте нерастягівающуюся матеріал, розрізати принаймні на один розмір більше.

Пам'ятайте: Ні припуски в структурі! Якщо шиття з використанням flatseam техніка припуски не потрібні. В іншому випадку, якщо зробити нормальну шов додати 5 мм посібник шва при різанні. Інструкції, що ви використовуєте нормальні шви. Нижче манжети посібник 2,5 см входить. Шаблон призначений для нижньої частини талії еластичною, щоб бути прикріплений до верхньої крайці колготок. Додати посібник, якщо ви хочете пружною, щоб бути укладений (2 х пружну ширину).

1. Завантажити шаблон PDF і роздрукувати його. Нижче ви знайдете PDF-файлів для A4, A3, Letter та бульварної розмірів паперу. Чи не застосовуйте масштабування. Схема складається з сторінок, які повинні бути перекриті і склеюються. Вирівнювання мітки утворюють коробки з X в середині.

Колготки шаблон (A4)

Колготки шаблон (A3)

Колготки шаблон (letter)

Колготки шаблон (tabloid)

2. Різка

step3.gif

Виберіть правильний розмір відповідно до Таблиця розмірів.Складіть тканину навпіл і місце шматок А. Акуратно виріжте, додавши припуски при необхідності. Вирізати шматок B зліва над матеріалом, як необхідний тільки один, не забудьте позначити одномісні та двомісні вирізами.

3. Кротч шви

Передні і задні промежину шви зшиті перші. Помістіть частини правої сторони разом і зшийте передню і задню промежину шви.

4. Промежину вставка

step4_1.gif

Тепер промежини вставка буде пришита до задньої сторони колготок, з центром в задній промежини шва.Матч подвійну насічку на задній промежини шва і шити по довжині вставки. Будьте ретельно при запуску шов як кінець шматок B досить тонкий.

step4_2.gif

5. Внутрішній шов

Тепер вся внутрішня шов зшитий. Помістіть колготки навиворіт і прикріпити всередині шов по всій довжині від однієї щиколотці, до промежини, а потім на іншій щиколотці. Зшийте шов, поєднавши одну сходинку на промежини вставки з передньої промежини шов.

6. Пояс і манжети

step6.gif

Виміряйте довжину пояса, намагаючись навколо талії. Перекриття кінці і шити разом з зигзагом.Верхній край колготок буде перекривати пояса по 1 см на внутрішній еластичною, а потім пришивається в місці з широким зигзагом. Прикріпіть пояса в місці, починаючи від задньої і закріплення в чверті.Еластичний менше, ніж талії колготок, так що матеріал повинен бути рівномірно розподілені. Тепер шити з зигзага навколо всього пояса, розтягування пружною, щоб тієї ж довжини, тканина під час шиття.

Після спроби на колготки скласти манжети до потрібної довжини і марки.Зшийте край (з еластичної строчки зиґзаґоподібної) 2,5 см від краю.

ВІд себе додам, тут шиється з високоякісного американського матеріалу Polartec (він є різний),

ca6e16e89c77f015bc3d9380d6f97f6b.jpg

але можна шити і з простішого стрейч-флісу, або з ще дешевшої рібани. Головне, щоб тканина тягнулася як по ширині, так і по довжині, щоб коліна не витягувались. Київські дівчата-волонтери по цих лекалах шиють ось такі підштанники

ef955dc34d28c18e704f3f481b8509a5.jpgef97b8a7480ba22aee76700808e58176.jpg

на першому фото їх перший варіант, а на другому вже з врахуванням побажань бійців, а саме - вже широкі резинки на поясі і внизу на манжетах.

3. Пуловер, реглан (взято звідси, переклад "машинний")

Пуловер Інструкції

Вуокатті пуловер є основною зразок корисно для всіх ваших шар 1 і шар 2 сорочки потреб. Рукав реглан дає гладкий, але функціональний вид, і багато комбінації комірів може дати зміна. Шаблон також може бути використаний, щоб зробити з короткими рукавами футболки.

rsbGK.jpg301_drawing.gif

Матеріал: Будь світло тканинах середньої щільності з 50% стрейч. Наприклад вовни в'язати (ONWA) або Polartec Powerdry (PTPD) для нижньої білизни, Polartec Powerstretch (PTPS) або Polartec 100 (PT100M) для середини шару.

Калібрування: При використанні матеріалів з ​​меншим ділянці один розмір більше рекомендується. Якщо матеріал має більше розтягнути потім виберіть один розмір менше.

Опції: Є два варіанти в структурі.

Варіант 1: блискавка може бути вставлений в передній частині пуловер.

Варіант 2: стрейч зв'язування можна використовувати для обробки рубців.

Пам'ятайте: Ні шов або поділ посібники в шаблоні! Якщо шиття за допомогою плоскої вишивки техніка припуски не потрібні. При використанні на ділянці зв'язування потім поділ посібники також не потрібно. В іншому випадку, якщо зробити нормальну шов додати 5 мм припуск і 2 см подол посібник при різанні.

1. Завантажити шаблон PDF і роздрукувати його. Нижче ви знайдете PDF-файлів для A4, A3, Letter та бульварної розмірів паперу. Чи не застосовуйте масштабування. Схема складається з сторінок, які повинні бути перекриті і склеюються. Вирівнювання мітки утворюють коробки з X в середині.

пуловер шаблон (A4)

пуловер шаблон (A3)

пуловер шаблон (letter)

пуловер шаблон (tabloid)

2. Різка

Вирізати шматки, звертаючи увагу на розтяжки і додати жакета і, якщо необхідно. Обов'язково обріжте шт А і В на лоно.

3. Приєднати рукав

main_1.gif

Sew вигнутий край втулки разом з передньої частини А, відповідний єдиний виїмку разом. Повторіть для іншої рукав. Тепер зшити задній елемент B з кожного боку втулки, відповідні подвійну насічку.

main_2.gif

4. Бічні шви

Сшейте бокові шви на всьому шляху від нижньої поділ до рукава манжети.

5. Блискавка варіант: додати ...

6. Комір

collar_1.gif

Комір спочатку зробив в трубку. Зшийте короткі кінці коміра разом.Складіть його навпіл і поливати або Серж уздовж недобудованої краю (це полегшує шити його в сорочці). Тепер приколоти комір на місці до сорочки. Помістіть комір шов в середині задньої частини. Комір менше отвір, ви повинні "штир по кварталам". Почніть із задньою, то штифтом в передній, то між тим. Це підходить комір рівномірно в отвір. Тепер шити комір на місці під час розтягування.

7. Рубці

Поверніть нижню кромку на 2 см і топ-стібка ззовні. Використовуйте довгий стібок або Еластичний шов для запобігання шов від руйнування. Повторіть це для кожного рукава манжети. В якості альтернативи ділянку зв'язування можуть бути застосовані до нижньої поділ і манжети. Дивіться наш посібник з використання ділянку зв'язування.

Можливі модифікації:

Повне блискавки: Просто не ріжучої частини А на складці, легко додати повну довжину блискавки.

Короткий комір: Ви також можете зробити короткий комір, як правило, знайти на футболці. Комір частина повинна бути 4 см заввишки і близько 5-8 см коротше, ніж у зразку. Це, можливо, буде потрібно кілька експериментів, щоб отримати правильний ефект.

Шиється з того ж матеріалу, що й підштанники, описані вище. Тобто, можна з спеціального американського Полартеку, а можна і зі звичних матеріалів, будь-який утеплений трикотаж, що тягнеться.

Ось такі пуловери шиють київські дівчата

651710f5135b5f1ddbc49e358edf1539.jpgf31d8cf4563496e48982983708f368e6.jpg

правий тепліший.

Єдине вдосконалення, також на прохання бійців - без високого стійки-коміра. Тобто, з відкритою шиєю.

4da0c176a80d35509fed44558800c092.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

4. Шкарпетки. (взято звідси)

Анатомические носки из Polartec

Автор -

Давно хотел сшить носки для походов из Polartec, но нигде в Интернет не мог найти выкройку. Та, которая лежит на "Скитальце", по-моему, слишком упрощена, и однажды собравшись кроить по ней, я очень засомневался и передумал.

polarsocks.jpgПриведенная выкройка рассчитана на 43 размер, но думаю, подойдет и для 42, 44. Выкройка приведена с учетом припуска на швы (5-6 мм). Мой совет - перед шитьем носков непосредственно из дорогого полара раскроите и сшейте один носок из какого-нибудь трикотажа, узнайте - подходит ли вам этот размер и поймете, как лучше шить.

Polartec можно использовать любой, но он должен тянуться. Идеален Power Stretch, правда, он не очень толстый. В принципе, можно использовать любой флис, от его цены и качества будет зависеть то, как носки будут греть и отводить пот и как долго они прослужат.

Polartec может иметь одинаковую структуру ворса с двух сторон, а может и разную (Power Stretch, например, с одной стороны вообще не имеет ворса), и это нужно учитывать при раскраивании деталей, т.к. они не симметричны. Также нужно учитывать то, на какую ногу (правую или левую) вы делаете заготовку.

Шить необходимо швами наружу. При желании можно еще прошить плоским швом, будет выглядеть красивее, и не будут торчать швы, хотя они не мешают. Плоский шов можно сделать или оверлоком, или обычной швейной машиной, если на ней есть подобный шов:

overlok.jpg

Порядок пошива такой:

1. Раскраиваются детали (материал будет тянуться, скорее всего, по-разному в разных направлениях, поэтому желательно кроить так, чтобы он сильнее тянулся поперек заготовки, по ширине ступни);

2. Сшить детали 1 и 2 по линии A-D-C=F-G-H;

3. Пришить деталь 3 по линиям E-F=K-J, H-I=M-N;

4. Пришить деталь 3 по линии B-C=L-M, затем по B-A=L-K (начинать с точки B=L). Так как линия B-C длиннее, чем L-M, а B-A длиннее, чем L-K, при сшивании необходимо растягивать материал детали 3, так чтобы совпали точки M и C, A и K. Если материал слаботянущийся, то это может не получиться, тогда просто сделайте одну или несколько складок на детали. Polartec очень мягкий - и складки, и швы не ощущаются.

В итоге должно получиться что-то, похожее на мое творение. Швы по линии A-B-C=K-L-M я не стал делать плоскими, слишком уж нужно было извращаться.

socks.jpg

Polartec стоит, в среднем, от 200 до 400 рублей за погонный метр. Из одного метра получается 5 пар носков, соответственно, 40-80 рублей за пару (против 200-300 в магазине). Думаю, игра стоит свеч.

Удачи вам.

В дівчат виходять ось такі шкарпетки

06727ff3ef898e3f0d0434375412d08f.jpg93f25281c46a11cd89e613337c5cd556.jpgb73915dd93ad0e296cc7bca942e21b33.jpg

і шиють вони їх з "відходів" після розкрою підштанників і пуловерів. Тобто, матеріал той же - Полартек. Якщо брати інший стрейч-фліс, потрібно перевірити його на вологовідвідні властивості, тобто, намочити і віджати, і прикласти до тіла - він не має відчуватись вологим і не має відчуватись холодним.

5. ТермоУСТІЛКИ (знайшов і підказав Skorpio76, взято тут)

Устілки .

Щоб наші бійці не мерзли в ноги , пропоную робити такий варіант утепленої устілки .

Для цього потрібен ізолон , устілка з войлоку або фетру шинельного , полімерний універсальний клей Dragon та картон .

Ізолон - універсальний ізоляційний матеріал, утеплювач .

Переваги ізолонової устілки:

-абсорбує запахи та зберігає відчуття чистоти ; (в цьому я сумніваюсь)

-знижує больові відчуття при натоптишах, сухих мозолях, та ін. ;

- покращує кровообіг стоп ;

- є чудовим теплоізолятором, зберігаючим тепло стоп при низьких температурах;

-волого- та зносостійка;

-проста в санітарно-гігієнічній обробці;

-екологічно безпечна .

Верхню частину устілки можна робити з звичайної покупної войлочної або зробити власноруч з плотного фетру, шинельної тканини , войлоку, сукна, шерсті . Так що шукаємо в закромах старі пальто , шинелі , валянки . Чим старіше матеріал , тим краще. Він з роками стає щільніше, як у валянках .

Ізолон може бути фольгований , але не обов,язково. (А як на мене, то якраз ОБОВ'ЯЗКОВО фольгований, і клеїти фольгою вверх, тобто в сторону до ноги)

Картон потрібен для твердості, щоб устілка не згиналась . Але , якщо верхня частина міцна , то можна не давати .

Послідовність виконання :

1) робимо лекало устілки 45 розміру (бійці самі відріжуть непотрібне)

2) вирізаємо верхню та нижню частину устілки ( войлок+ізолон)

3) склеюємо ізолон з картоном (або войлоком, якщо він дуже щільний) ..... при використанні фольгованого ізолону , склеювати фольгою до низу

4) склеюємо картон з войлоком

5) відзеркалюємо лекало , повторюємо то саме

Пара готова !

Порахувала ціну однієї такої устілки : з 1м.кв.ізолону виходить 12 устілок . Рулон 50м коштує 255грн. Ціна одної устілки з ізолону 43 коп. Якщо будемо самі шукати тканину(старі пальто) , то на це гроші не потрібні . Клей Dragon не дорогий 16грн. 200г.

1456520_1478715382406556_2239057543286982222_n.jpg?oh=095ee10c383f1c081cd4aa6eec9b1a43&oe=54D0DAB4&__gda__=1422203626_f5bed83f270bc49f5e935182ac445d11

10711061_1478715395739888_6598038543485870305_n.jpg?oh=63ef788aa1d3a1de72ea3ec085a20a3b&oe=54BCE460

10669989_1478715432406551_1270087790065156864_n.jpg?oh=9669047dfe33c7f641fb55b8bd12257f&oe=54CBEE8A

від себе додам, що у властивостях ізолону абсорбувати запахи я дуже сумніваюсь, але тут головне теплоізоляційні його властивості.

І, як на мене, ізолон потрібно якраз ОБОВ'ЯЗКОВО фольгований, і клеїти фольгою вверх, тобто в сторону до ноги). Таким чином фольга відбиває тепло ноги назад і не дає йому втікати вниз. Схожі самопальні підстилки давно використовують зимні рибалки (начитала на їхніх спеціалізованих форумах) і схожі устілки виробляють поляки.

Ще пробую зробити рукавиці без пальців, з відкидним верхом. Дороблю - поділюсь.

І нехай Бог береже наших мужчин!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Устілки 100% дають ефект. Ось тут типу таких продають по 30 грн. - устілки Twist Fashion Style Winter для екстремально низьких температур

23190489.jpg

3750926.jpg

Тільки в цих алюмінієва фольга внизу, відразу від підошви... На мою думку, варіант Галини кращий і ефективніший. А картон я б викинув... Тобто, фольгований ізолон (міліметрів з 5-6) і войлок (драп). Фольга всередині.

Знизу на ізолон можна було б приклеїти родрукований листок-шаблон, щоб кожен міг собі під потрібний розмір вирізати.

І робити ці устілки можуть навіть діти в школі. Потрібно батькам зацікавити, підкинути ідею, надрукувати шаблони і допомогти матеріалом... (шаблон тільки треба нормальний знайти, щоб роздруковувався в реальному масштабі)

Так що тати і мами - берімося до справи!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Добре було б додати/визначити середню вартість одного набору.

+ Рахунок для переказу коштів.

Був би орієнтир (для декого й стимул) - переказав Х гривень - одягнув одного бійця.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

:)FPOHTMEH, ця тема створена для допомоги тим, хто хоче власноручно пошити. Щоб не втрачали час на пошуки по інету (а дехто може і не вміє), а могли тут в одному місці знайти потрібні лекала і можливість порадитись, поспілкуватись.

А хто має бажання допомогти грошима - будь-ласка в цю тему. Правда, там я поки збираю кошти на пошиття балаклав. Шити все одночасно я просто фізично не можу. Якщо нам з дівчатами вдасться справлятись швидше (чи дівчат, що бажають допомогти буде більше), будемо пробувати шити і термобілизну. Але тут все вже дійсно впирається в кошти на матеріал, так як він коштує немало.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ще зверну Вашу увагу на шви (!!!) вони мають бути ПЛОСКІ.. щоб не натирали.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

Закріпіть, будь-ласка, тему нагорі, щоб не шукати. Принаймні, напоки актуально...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

Короткий опис матеріалів, які використовують у сучасному одязі Тут.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...