Перейти до змісту

Охолодження невеликого об"єму повітря. Як?

vampirich

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Є потреба охолоджувати повітря всередині ємності десь 40 літрів буквально на кілька градусів (5-10)

Хтось стикався з таким?

думав взяти 2-3 елементи пельтьє, з двух сторін закріпити радіатори, і гарячу обдувати вентиляторами, а холодну засунути в ємність

тільки не знаю чи стільки вистачить

Опубліковано

Я в такому не дуже розбираюсь, але вставлю свої п’ять копійок.

Охолоджувати можна і елементами з обдуванням, недавно мав справу з автомобільним холодильником, то він саме так і влаштований. Там не більше 5 літрів і один елемент.

Проте здоровий глузд і практика підказує, що охолодити, власне, не проблема. Питання в термоізоляції. Якщо вона дуже хороша і часу багато, то можна і з одним елементом справитись.

А якщо погана, то треба буде придумувати щось дуже потужне. Тому, на мою думку, потрібно працювати в обох напрямках. Вони обидва важливі. Якщо ж ємність уже є і її модернізувати не плануєш, то озвуч, що воно собою являє.

А то варіантів багато в голову лізе, можна і холодний трубопровід пропустити поряд, дивлячись, яке абсолютне значення температури і можливості.))

Ще на рахунок холодильника, то там був навіть не радіатор, а просто квадратик металевий.) Але ребра мають покращити теплообмін. Тому зайвим не буде.

А що стосується вистачить-не вистачить, то, наскільки я пам’ятаю фізику, це все можна без проблем приблизно прикинути.

Опубліковано

Пояснюється як є. Маю домашніх тварин в клітці які погано переносять спеку.

Думав на клітку надягати на день картонну коробку з охолодженням. Хороша теплоізолляція не варіант, ботрішки вентиляції має бути

Ідеально якби було не більше 22 градуси. Максимум 25

Опубліковано

імхо, найменшою кроввю - покласти всередину акумулятори холоду. якщо хочеш більшої рівномірності, всередини коробки на різній висоті можна закріпити. А хороші акумулятори холоду в тіні день спокійно тримають до прохолоди. Тим більше не треба ж там холодильник влаштовувати, а всього на кілька градусів.

Опубліковано

Імхо і елементи Пельтє і акумулятори холоду справляться з завданням, але чи не буде заважати (шкодити) домашнім улюбленцям постійний обдув? Акумулятори холоду можна замінити звичайною пластиковою пляшкою з водою, замороженою в холодильнику, лише літраж підібрати експериментальним шляхом, щоб вистачало на день і обдумати збірник конденсату.

Опубліковано

Пробував цей варіант. Зараз так і роблю

Замороженої двулітрової пляшки з водою вистачає на пів дня. Акамулятори холоду для проби купив пару штучок різних - не вразило

Першим недоліком цього способу є конденсат, що не бажано в моєму випадку

Іншим що спосіб недієвий коли немає змоги щодня міняти з морозильника пляшку

nickel, обдув не буде шкодити, бо так як холодне повітря опускається вниз, а система охолодження буде у верхній точці конструкції то "холодну" сторону елемента думав оснастити лише радіатором, а вже гарячу - і вентилятором також

Опубліковано

Пробував цей варіант. Зараз так і роблю

Замороженої двулітрової пляшки з водою вистачає на пів дня. Акамулятори холоду для проби купив пару штучок різних - не вразило

Першим недоліком цього способу є конденсат, що не бажано в моєму випадку

Іншим що спосіб недієвий коли немає змоги щодня міняти з морозильника пляшку

nickel, обдув не буде шкодити, бо так як холодне повітря опускається вниз, а система охолодження буде у верхній точці конструкції то "холодну" сторону елемента думав оснастити лише радіатором, а вже гарячу - і вентилятором також

Конденсат можна зібрати в тарілки, якщо їх підставити під пляшки.

Колись торгував автомобільними холодильниками на елементах Пельтє. "Усрєдньонниє" характеристики їх виглядали так: 1 елемент, об'єм 20 літрів, зниження температури на 5 градусів, відносно навколишнього середовища. Тому 2 елементи думаю вистачить на твій звіринець у 40 літрів, або встановити 3 і більше елементи але вже з термостатом.

Опубліковано

А якщо коробку всередині/ззовні обкласти (обклеїти ) пенопластом, то думаю що бутилок із замороженою водою вистачить надовше ніж пів дня.

Опубліковано

Модулі Пельт’є напевно непідуть бо ефективність в них насправді низька тому їх треба багато і вони "прожорліві". А такі що стоять в автохолодильниках купити в роздріб неможливо, але вони чуть краще з задачою справляться. Навіть самі прогресивні автохолодильникі на модулях охолоджують максимум на 15 градусів від оточоючої температури.

Опубліковано

kayot, обклеїти навряд чи допоможе, так як потрібна вентиляція, і відповідно втрати холодного повітря через невеличкі вентиляційні отвори будуть значно більші, аніж через погану теплоізоляцію

V.Wolf, та от я і думаю про ефективність. вже й думав десь пошукати бу автохолодильник занедорого і начинку з нього стирити :)

просто через що зациклююся на елементах пельтьє - бо скоріше потрібна система яку "включив і забув", щоб не було потрібно постійно доливати-міняти-підсипати

Навіть банальний мокрий рушник зверху клітки дає невеличке охолодження десь на 2 градуси, але його вистачає взагалі десь на години півтори-дві

Oli, шиншили. Просто моя кімната в хаті під дахом - то сама гаряча влітку получається

Мабуть спробую взяти 2 штучки елементів пельтьє для проби, побавлюся, побачу що з того вийде

Опубліковано

Може спробуйте таким чином, я не знаю скільки треба повітря звірушкам, експерементально визначати.

post-7540-0-60791700-1402553118_thumb.jp

Опубліковано

Гм.. Гугл видав цікаві результати на запит

"холодильник" для шиншилл

Ось що сподобалося:

"Вітрина" - реально холодильник. Між іншим, якщо купити старий холодильник - то можна його переобладнати.

Гранітна плита - просто, не знаю чи дієво. Якщо чимось охолоджувати таку плиту знизу - тоді варіант.

3-й враіант, самий дорогий :(

Опубліковано

Просто моя кімната в хаті під дахом - то сама гаряча влітку получається

Може звичайний кондиціонер в кімнату, собі х теж потрібно виживати в такій спеці під дахом.

Опубліковано

Zheny@,

гранитная плита - это только попытка помочь шиншиллке в жаркий период времени. Но самый верный и надёжный помощник, что бы с вашим любимцем никогда не приключилось горе в виде Теплового удара, - это Кондиционер!

Холодильник.... теж трішки думав в цю сторону. але скручувати з якогось старого холодильника трішки боязко, бо треба буде гнути трубки, і є ризик, що може трубка десь тріснути, а потім витиче хладоген... та й гудітиме час від часу під вухом...

Старі радянські холодильники є безмоторні, але в тих хладоген це аміак - то тут теж якось (враховуючи їх вік) трішки боязко використовувати в своїй же кімнаті

Кондиціонер - це вже якщо вже більше нічого іншого не придумаю. Бо зараз всі грошки ідуть на ремонт, то зо три тисячі потратити на кондиціонер не маю змоги

з.і. мені температура нормальна :)

Опубліковано

Є бабусина схема поливу квітів, без електроніки і всякого такого на тривалий час. Думаю, що мокре полетенце теж підтримувати буде.

Граніт звичайно цікаво, та дешевше буде спаяти з мідних трубок сітку і їх частину охолоджувати.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...