Перейти до змісту

Як правильно вийти з ситуації


Doctor

Рекомендовані повідомлення

Христос Воскрес!

Шановні форумчани, підкажіть як бути..

Мною як підприємцем 1 рік тому було орендоване приміщення під торгову точку. Там був проведений ремонт, завезені меблі, обладнання, проведено електрику і встановлено лічильник, проведено ряд інших робіт. На все про все пішло близько 30 000 грн. Нещодавно через ряд обставин я був змушений зачинитися, розірвати договір оренди, і щоб не мати зайвої замороки домовився з орендодавцем, що можливо новий орендар відшкодує мені вартість ремонту, вартість обладнання, яке схоче собі залишити. І тому своїх речей та обладнання звідти не забирав чекаючи дзвінка орендодавця. За якихось кілька тижнів взнав від сторонніх людей, що торгова точка почала функціонувати. Коли приїхав на місце, то побачив що моїм залишеним обладнанням без мого дозволу та мого відома користується новий орендар. Після невеличкого скандалу та в присутності орендодавця ми дійшли усної домовленості що новий орендар відшкодує мені частину вартості проведеного мною ремонту, та вартості обладнання, але наступного дня орендар повідомив мене по телефону що незгідний платити обумовлену суму, а згідний на меншу, що мене звісно не влаштовує, так як вона в 10 разів менша за витрачену мною. Підскажіть як мені бути в даній ситуації. Бо такі речі як обладнання, торгові меблі, холодильники я можу забрати і вивезти, якщо не зторгуємося з орендарем, а ось демонтувати вагонку, вхідні двері, міжкімнатні перегородки орендодавець категорично забороняє так як це залишить після себе неестетичний вигляд (дірки від дюбелів, сліди від фарби, тощо). Виходить що більша частина суми, затраченої на ремонт, затрачена на те, що забрати мені не дають дозволу, а орендар відмовляється за це відшкодовувати кошти, і я так розумію що він має на те повне право.

Як мені бути?

Дякую

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Бізнес по-українські - головне понтовий офіс, секретарка і крута тачка в кредит...

Забрати все своє майно і спробувати продати якщо є потреба в грошах ну і просто щоб не лишати ворогам.

Така відповідь, бо якби ви мали якісь документи чи додаткові угоди - то не писали б тут напевно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вами, як підприємцем, здійснювалась діяльність на власний ризик, цей ризик ви оцінили погано.

Якщо ви не можете відокремити свою вагонку чи двері не пошкодивши стіни, ви не маєте права такого робити, або за умови що це ваше право передбачено договором оренди. ст. 778 ЦКУ

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в договорі оренди потрібно було передбачити стан приміщення, його ремонт та умови оплати оренди з урахуванням вартості ремонту та його зносу, якщо ви цього не зрбили, то те що ви туди вклали не повернути, оскільки ці умови не передбачені договором.

п.с. мабуть всеж таки потрібно погодитись на ту суму яку пропонують, а то взагалі нічого не отримаєте.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Потрібно було в договорі оренди обумовити, що витрати за ремонт частково або повністю відшкодовуватимуться певною знижкою в орендній платі.

Беріть те, що ще дають, бо потім й того не запропонують

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

у Вас чеки на придбання стройматеріалів і т д збереглиь? якщо так то читайте договір оренди та подавайте до суду (якщо в договорі нюансів немає).

2й варіант (теж читайте договір чи то так можна), приїжджаєте та забираєте рухоме майно (холодильники, столи і т.д), забираєте проводку яку самі провели (акуратно, не пошкодивши нічого), на наступний день берете бригаду своїх хлопців котрі тямлять у ремонті, берете відро раствору (бажано того котрий швидко застигає) та фарби, шпатлівки тощо. За кілька годин здираєте повністю все Вами зроблене (акуратненько) і замазуєте шпаклівкою, краскою і т.д. тобто Ви відновили (як небуть але відновили) початковий стан приміщення (при цьому робите фотозвіт до і після, щоб власник не роздовбав стіни потім і не подав на Вас у Суд). Інакше що Ви собі повернете? Доречі щодо майна треба враховувати такий фактор як "ізнос" (воно вже попрацювало трошка і вартує не як нове), тож порахуйте добренько всі варіанти, а як не знайдете виходу - за договір і до юристів.

а взагалі роблять так, Ви орендуєте приміщення, робите там ремонт, і суму затрачену на те все розділяєте, наприклад, на 5 рорків (на 60 чостин) і щомісяця платите оренду за мінусом тієї частини від ремонтних затрат. В усякому разі так багато людей роблять.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для початку треба бачити договір оренди, а також будь-які інші документи (додаткові угоди, звернення, листування, чеки, накладні і т.п.), які стосуються відносин оренди та проведеного ремонту і встановленого обладнання/устаткування.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Неуважно читаєте пост і пишете нісенітниці. Новий орендар вже заїхав в приміщення... які хлопці зі шпаклівкою ? Якщо в договорі не було обговорено - ніхто нічого не винен ТСу. А раз така тема на борді - то значть не було обумовлено :) інакше б сам все розрулив.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо в договорі про ремонт ні слова, то по судам довго ходити будете, хоча незнаю може вже з квітня переміни якісь є, поки не був не скажу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну тут все зрозуміло... ремонт робили самі і з орендодавцем нічого не согласовували. Думали, що робите собі і на довго - не так сталось як гадалось. Є варіант подати в суд за несанкціоноване використання вашого майна (само собою на нього у вас мають бути якісь документи), подаєте позов, а там і станете домовлятись з орендодавцем та орендарем вже на нових умовах.

А по нормальному, питання з ремонтом ви ніде не прописали і не врегулювали це раніше, приміщення здається, а далі ви можете робити з ним що забажаєте, але не зробити гірше. По закону, якщо я не помиляюся то, раз в пять років ви б мали зробити повний косметичний ремонт і все... Остальне на свій розсуд... ви можете все демонтувати і привести приміщення до першочергового стану, але в термін до двох тижнів до/після розірвання договору оренду. Якось так...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...