Перейти до змісту

Сичужні сири вдома


Fr1end

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

3300 грамм молока, немного морской соли и фермента - и через пять дней терпения вот такая головешка отличнейшей нежной моцареллы или брынзы (скорее второй, чем первой) весом до килограмма, диаметром 13 и высотой 5 см :) Магазинно-базарная - сливает :)

Jjx9H.jpg

P.S.

Второй день - сушняк :D

  • Відповідей 81
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Сьогодні робив голандський - солиться саме. А із сиворотки, що лишилась - зробив рікоту, буде чим годувати доцю і себе зранку.

  • 3 тижня потому...
Опубліковано

3300 грамм молока, немного морской соли и фермента - и через пять дней терпения вот такая головешка отличнейшей нежной моцареллы или брынзы (скорее второй, чем первой) весом до килограмма, диаметром 13 и высотой 5 см :) Магазинно-базарная - сливает :)

P.S.

Второй день - сушняк :D

Як ти його видержував, всмислі завернутим в тканину, чи просто в каструлі з сиоваткой (соленою).

А то якраз зварганив таку штуку сьогодні, думаю як то витримати. Правда вийде м'який сир, бо прес був 1.3 кг.

Ще питання скільки солі давати в сироватку ( а то перший раз моцарелла вийшла не солена майже), сьогодні на 1.5л води вальнув 4-5 столових ложок.

Опубліковано

У меня где-то сутки лежало в марле под лёгким прессом. Честно говоря-завтыкал :)

Потом снял пресс, размотал марлю и щедро натёр солью со всех сторон, после чего оставил в холодильнике. Получилось чуть пересоленое, но мне такое в кайф :)

А с рассолом нужно экспериментально подбирать дозу. Раз пересолил конкретно, то вымачивал в обычной воде :) Нормально получилось, когда дал ложку столовую на примерно 400 граммм воды. Сыр нарезал неольшими кубиками, чтобы можно сразу было в салат добавлять :)

  • 2 тижня потому...
Опубліковано

Прикольно. :)

По процесу можу сказати - шукай форму з дірками, щоб сироватка при пресуванні сама стікала.

Можу тобі дати поки маленьку форму. Спробуєш

  • 4 тижня потому...
  • 3 тижня потому...
  • 7 місяців потому...
  • 2 тижня потому...
Опубліковано

Проміжний результат :)

З 5 літрів молока вийшло 2 головки сиру: 340 грам і 500 грам.

Дозрівають 10 днів уже в теплі. Ще лишилось 4 дні в теплі а потім тиждень в холодильнику.

На одну головку трохи "полиняла" підставка для чайника, на яку я поставив сир на визрівання - побачимо як це вплине на результат.

Фото:

post-644-0-26983900-1451852145_thumb.jpg

post-644-0-31491500-1451852219_thumb.jpg

Опубліковано

Ще десь місяць тому пробував робити сир, який можна смажити на сковорідці та на грилі, не боячись, що він потече - халлумі.

На днях буду робити знову. Мені й моїй родині сподобалось.

Опубліковано

Не витримав і розрізав один камамберчик :)

По вигляду серединки можу сказати, що йому ще треба було дозрівати, оскільки під кіркою він уже був текучої консистенції а ближче до центру ще твердуватий.

На смак доволі смачний. Буду робити ще.

post-644-0-80662200-1452537809_thumb.jpg

post-644-0-20255300-1452537845_thumb.jpg

Опубліковано

Дякую за сайт!

Ще й з інструкціями

Обов'язково якусь мезофільну закваску спробую

Ось ще сайт http://413.com.ua/ Там можна і закваски купити, і форми, і рецепти сирів є зразу.

Опубліковано

А я робив курт, це не сичужний сир, але смакота ще та. Правда я не знав, що те що робила моя бабця на Поліссі так називається та й вона скоріше за все не знала, вона солила звичайний сир, катала-віджимала руками з нього приплюснуті кульки і сушила їх на печі. Висихали так що іноді і не вгризеш. Але напхаєш їх повні кишені і дома можна пів дня не з'являтися, гасаєш собі по лісі чи селу і не голодний. А зараз згадав цю штуку, подумав, що гарна ж штука була б до пива. Спробував сам насушити в духовці і хоч температура була мінімальна і дверцята духовки не зачиняв, але сир розплавився. Правду кажуть - перший блін комом. Шукаючи рецепт в інтернеті, нагуглив, що таке блюдо в монголів куртом (курутом) називається. Вдруге спробував сушити на саморобній сушарці для фруктів над газовою плитою, тобто при низькій температурі і все вийшло. Смачно як у дитинстві + пиво, хоча більшість згриз без пива - не дочекався. На печі вони часом підсушувалися до коричневого стану, в мене до такого стану просто не встигли висохнути і так слиною мало не вдавився. Робив ще бастурму, але це вже буде злісний офтоп, виложу одну фотку для любителів. 

 

п.с. Поки написав, то повний рот слини. :)

post-3393-0-19413300-1452546620_thumb.jp post-3393-0-03895400-1452546677_thumb.jp

post-3393-0-59269400-1452546573_thumb.jp

 

Опубліковано

Робив ще бастурму, але це вже буде злісний офтоп, виложу одну фотку для любителів.

ріцептиком ділися! (окремою темою)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...