Перейти до змісту

Садові ягоди


OlgaAlterEgo

Рекомендовані повідомлення

Хочеться запровадити на борді тему, яка б охоплювала усі садові (для початку) ягоди, а саме: суниця, малина, ожина, виноград, смородина, йошта, актинідія а також багато іншого. Адже люди, що займаються садівництвом (професійно чи як хоббі), як правило мають багато різних рослин, а від так, можуть розповісти про них багато цікавого. Свій досвід, поради, або ж відповіді на питання, щодо садових ягід, простіше буде шукати в одній темі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Все ж приємно мати у власному садку красиві, смачні, корисні ягоди. Ти можеш їх скуштувати просто з куща, знаєш, що вони екологічно чисті, та й просто приємно знати, що маєш власновирощені вітаміни.

Серед моїх улюблених - ожина. Фото на жаль не має, просто я не встигаю зфоткати стиглі ягоди ожини, бо їх миттєво "об"їдають" діти. Те ж саме з виноградом, чудові сорти Лори, Кодрянки, Кишмиша стоять обскубані, щойно починають достигати! Як не прошу малих бешкетників, щоб дали достигнути хоч одному грону винограду, все на марне, тільки потемніє хоч одна ягода на гроні Кодрянки (а вони, треба сказати, такі гарні, продовгуваті, ягоди цього сорту в народі ще називають "дамські пальчики"), як дивись - уже хтось зірвав! Можливо, коли розсаджу більше кущів кожного сорту, то можна буде розраховувати на спілий виноград, що звисає цілими гронами!

Приємно й корисно було б почути думку людей, що також вирощують ці культури, довідатись, який спосіб укриття на зиму (наприклад) винограду вони використовують? Адже бувають морози ще ті, так як зараз і більше, температура - 30, а потім + 2, як зимують ваші рослини? Поділіться досвідом!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я теж про виноград давно мрію. Та поки не закінчиться будівницто, щось сортове садити не наважусь. Вже був печальний досвід з абрикосами. Тож поки росте звичайний синій й кримський киш-миш.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Напишу про свій досвід укриття винограду зимою.

Оскільки зими в нас холодні, а виноград вважають культурою південною, то ж правильно все ж грамотно укривати сортовий столовий виноград на зиму. Сорти з різними характеристиками зараз можна знайти : і великий, і солодкий, і скоростиглий, а от такий, щоб щей морози сильні при цьому витримував - не має! Тому й вирощують на заході та на півночі України сортовий столовий виноград тільки як укривну культуру. Я маю на увазі виноград з великими ягодами у великих гронах, відмінного смаку, солодкий, з різним забарвленням - такий, як на базарі продають, або в супермаркетах. Дехто думає, що такий не можна у нас виростити, та я запевняю вас, що можна! Та тільки з ним треба, як кажуть, трошки поморочитися, особливо із зимовим укриттям.

Мій метод такий : лози я вкладаю у приямок (він росте у мене в таких квадратних ямках 90 на 90) на ялинкові чи соснові гілки (лапи), зверху встеляю ще одним шаром таких "лап"( в перші роки ще накидала поверх лап в кілька разів складене агроволокно), а поверх них застилаю звичайні білі мішки великого розміру, все це по краях притискаю чимось важким, а потім, як випаде сніг, щедро засипаю снігом.

При потеплінні по трішки відкриваю цей "схрон", в залежності від температури поступово прилаштовую до опори. Навіть по обскубаних дітьми гронах людям видно, що цей виноград достойний уваги, та почувши як я з ним "граюся", охота вирощувати його у себе в багатьох відпадає.

От мені й цікаво, може хтось має суперморозостійкі сорти, що на Волині не вимерзнуть, чи знає інший ефективний спосіб зберегти лози зимою? Пишіть, поспілкуємся!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Це сорт "Лора" на другий рік після посадки, я залишила на кущі одне гроно, щоб пересвідчитись, чи не обманули мене з сортом і спробувати чи смачний він. Це гроно я стерегла, як зіницю ока, поки ягоди остаточно достигнуть, а воно було того варте : ягода тверденька (як відкусуєш аж хрустить), солодка, дуже смачна!

post-6174-0-13653700-1391204091_thumb.jp

Розмір грона звичайно ще був не великий, та всі інші сортові ознаки спостерігались!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Уже отримала запитання «що за звір – йошта»? Хто не знає, спробую коротко та змістовно розказати.

Йошта це гібридна рослина, виведена шляхом схрещення чорної смородини і агрусу, зроблено це мабуть було, щоб вивести сорт ідеальної ягоди, поєднавши всі сильні сторони обох рослин в одній. Насправді вийшло не погане поєднання : йошта не страждає на хвороби своїх «батьків», вона не колюча (як аґрус), досить висока (до 2метрів), з порівняно великою (завбільшки як вишня) ягодою, ягода приємного кислуватого смаку, родить рясно, морозостійка.

Цей опис я складаю по рослинах, які ростуть у мене, у літературі ж описують один з мінусів йошти – її малоурожайність. Мене це м’яко кажучи здивувало, бо ж у мене кущі завжди обліплені ягодами, розмір куща великий ї їх у мене 4 штуки, з одного куща урожаю вистачає на власні потреби, а інші завжди прошу щоб хтось обірвав – шкода, якщо пропадає, то ж насправді ягоди не має куди подіти – так їх багато (зазначу тільки, що моїй йошті років 7-8). Мій вердикт такий – йошта смачна, плодовита, стійка до хвороб, шкідників та морозів, а також дуже декоративна (великий розмір куща + маленьке мереживне листя, створюють дуже гарну комбінацію для застосування у ландшафтному дизайні). Якщо чесно, то йошта це рослина для лінивих садівників, я її нічим не оприскую, не підживлюю і навіть не підливаю, а врожай завжди великий!

Прикріплюю фото йошти, що щедро плодоносить

post-6174-0-63421000-1391342668_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Щодо винограду, то люди часто плутатають технічні сорти зі столовими. Звичайний синій дрібний виноград у кого солодший, у кого кисліший, що часто зустрічається в нашій місцевості по дворах є технічним винним сортом. Столовий сортовий виноград, що зараз уже більш доступний для посадки, відрізняється від технічного кардинально і виглядом і смаком. Той дрібний зелено-жовтий виноград без кісточок (або з дуже дрібними кісточками), що називать кишмишом, також є технічним сортом. Просто раніше садили сорти, що було доступні і не вимерзали, і називали це все одним словом - виноград, а тепер є різниця: столовий чи технічний; аматорський чи з науководослідницької станції; надранній, ранній, середній чи пізній - усе це має значення! Столовий виноград виглядає так:

Це Кодрянка

post-6174-0-90685700-1391345429_thumb.jp

А це Кишмиш Запорожский, який також у мене росте (тільки фото не моє)

post-6174-0-30604200-1391346265_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заради справедливості (хоча на борді і існують подібні теми) треба згадати і королеву ягід - полуницю! Хоча зараз набирають обертів сорти суниці НСД, варто пам"ятати і про звичайну садову суницю (полуницю).

Як доказ, щодо звичайних сортів, хочу, заради справедливості, розказати і про ЗВИЧАЙНУ суницю, а саме про свої улюблені сорти.

Один із улюблених сортів у мене і моїх дітей це «Гігантела Максимум» він належить до середньоранніх сортів із дуже ну дуже великими ягодами.

Ягоди у ГМ справді великі, та для мене він скоріше середньопізній сорт, гарний розлогий кущ з великим листям має силу викормити гігантські суниці, поливаю обережно але багато бо ж дозрівають вони повільно, та й сірою гниллю вражаються при надто дощовій погоді, тому міжряддя у мене завжди замульчовані (соломою, скошеною травою, картоном тощо). Ягідки солодкі коли повністю достигнуть, та стиглі вони мало транспортабельні, можна сказати,що цей сорт добрий саме для домашнього вжитку. Розмноження вусами не надто активне, то ж і посадкового матеріалу не багато. Зразу поясню тим, хто не знає, під час цвітіння і достигання ягід вуса, що утворюються досвідчені садівники зазвичай видаляють, тож коли хочеться швидше розмножити сорт видаляйте квіти і зав*язь, а вуса хай пускає! Додам кілька фото :

Це Гігантела поряд з яблуком і гривнею

post-6174-0-06558300-1391863773_thumb.jp

А це кілька штук Гігантелок

post-6174-0-02433400-1391863701_thumb.jp

Ну що сподобалась ягода, так-так одна на цілу жменю! Повірте, трохи терпіння, праці і турботи і у вас теж може вирости таке «гігантське» диво – Гігантела Максимум!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

OlgaAlterEgo, ви вже обрізали свій виноград? Можливо у вас можна придбати кілька живців з ваших сортів? Хочу спробувати сама вкоренити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

http://forum.vinograd.info/index.php

вам туди. . . Все, що тільки можна взнати про виноград там є. Ну й продавці, звичайно теж.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

OlgaAlterEgo, ви вже обрізали свій виноград? Можливо у вас можна придбати кілька живців з ваших сортів? Хочу спробувати сама вкоренити.

Так, виноград вже пройшов основну обрізку, зараз підчищаю те, що "недобачила" раніше. На рахунок де-яких живців домовимось, а от щодо вкорінення то це буває складнувато, атже більшість сортового винограду прищеплена.

Продайте саженцы винограда или скажите де купить!

На осінь можна буде щось придумати, якщо до осені ще буде потреба - пишіть!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

http://forum.vinograd.info/index.php вам туди. . . Все, що тільки можна взнати про виноград там є. Ну й продавці, звичайно теж.

Щодо подібних сайтів, то для мене це суцільний негатив! Причина проста - не відповідність сортів! Мала багато гіркого досвіду втраченого часу та грошей, буквально сьогодні віддала знайомій кущ винограду, який мав бути сортом " Рошфор", а виявився звичайною "Екстрою", в іншому випадку була підміна ранньго сорту на пізню "Молдова", яка в нас не визріває, таких "підмінених" кущів назбиралось штук 5. Саме образливе в такому випадку, що ти чекаєш рік, два, а іноді три, та починає плодоносити ти гірко розчаровуєшся. Навіть коли це виявляється непоганий сорт який у тебе вже є, всеодно не приємно, бо ти замовив і заплатив гроші за інше.

Я раджу брати виноград у тих хто його вирощує у нас на західній Україні, бажано Волині. Чому?

Перше це районований виноград, тоб то він призвичаєний до наших кліматичних умов.

Друге - коли будете брати саджанець завжди зможете побачити на власні очі як і де родить виноград, що ви купуєте, як правило виноградарі продають свій посадковий матеріал осінню і в цю процедуру завжди входить дегустація "товару".

Третє - підтримуючи зв"язок з професіоналом, який продав вам виноград, вам завжди буде відомо чим кропити, коли обрізати, які ще операції на винограднику повинні проводитись, головне це буде прфесійно і безкоштовно.

Вибір завжди за вами, та саме завдяки таким ентузіастам виноградарям я навчилась доглядати за цією примхливою культурою, хоч і книжок прочитала багато, але досвід наставника - рофесіонала важливіший.

Цей метод тому і такий прийнятний, що дозволяє отримати не тільки саджанець але й дуже корисний досвід - два в одному!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ще напевне поясню для тих, хто не знає "чому прищеплюють виноград?"

Справа в тому, що у нас в Україні з"явився шкідник, який нищить виноград зоселяючись у середині його коріння - філоксера коренева. Розповсюдження цьго шкідника набрало таких обертів, що іноді у східних регіонах пропадали цілі гектари виноградників. Тому селекціонери знайшли підщепу (підвой), що не уражався цим шкідником і стали прищеплювати на нього сорти які вражальсь кореневою філоксерою, от так і вийшли з положення епідемії. Саме тому багато прищеплених сортів не можна прикоренити живцями, як звичайний "дворовий" виноград, бо селекціонери в процесі поліпшення його смаку, вигляду, розмірів ягід, втратили ген стійкості до філоксери (якої у нас раніше не було, тому й ніхто на це не зважав),це можна описати приблизно так - чим кращий сорт (вигляд, смак, колір, ранньостиглість) тим більша вірогідність зараження філоксерою.

От такий не великий екскурс у біологію.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Куплю сажанці аґрусу!

Особисто я агрусу на ділянці взагалі не маю, бо це слугує вічним розплідником такої напасті, як борошниста роса. Натомість агрус мені заміняє йошта + не колеться і не хворіє! Якщо вже таки надумали купити агрус, шукайте найновіші сорти типу Сіріус, Берил - вони уражаються менше.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 місяця потому...

Треба оновити темку свіжими і актуальними фото.

Так цього року вродила ожина, дивовижний вигляд!

post-6174-0-35534000-1407706332_thumb.jp post-6174-0-97787800-1407706724_thumb.jp post-6174-0-14547900-1407707036_thumb.jp

Ягоди масивні, кілька штук і ціла жменя, правда діти обривають не встигаю зфоткати коли достиглих багато :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Оля, який то сорт ожини? . Хочу собі живопліт робити. Кілька сортів вже посадила. Та ваша так гарно виглядає, що теж собі хочу. Може матимете на осінь саджанці?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Живоплоту на жаль з цього сорту не вийде, тому, що цьогорічні сланкі пагони потрібно пригинати і пришпилювати до землі перед морозами (я ще прикриваю сосновим гіллям) і прикидати снігом, коли наступлять морози. До весни під снігом вони залишаються гарними, з зеленим листям, такими їх і кладу на опору весною. Найкращим варіантом для мене стала арка і освітлюються ягоди рівномірно і збирати зручно! Сорт "Торн-Фрі" без колючок 3-4м довжиною!

post-6174-0-97709400-1407748496_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

О, то я цей сорт маю! Буду чекати на слідуючий рік врожаю, такого як у вас)))). Це ж просто диво якесь!

На рахунок живоплоту, я не зовсім вірно виразилася. Буде глухий дерев'яний забор, біля якого кущі ожини. Він буде заміст шпалери й заодно прикриватиметься.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 4 місяця потому...

У мене зараз нова фішка - вирощую інжир (поки на підвіконні). На дворі вже зима, та й зараз я живу в квартирі але це не завадило мені знову взятися "за старе" :). Коли вперше побачила інжир під сусіднім будинком то спочатку просто зацікавилась, а далі таки не втрималась і в кінці листопада таки нарізала черенків, у грудні посадила. Вони вкоренились. Далі вирішила продовжити експериментувати, посадила ще один сорт інжиру ( тепер є білий і фіолетовий).

Таке листя на першому кущі було (знято 5 вересня з другим урожаєм плодів, які таки до морозів достигли):

post-6174-0-96507800-1418436164_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я свій інжир вже на поле висадив.Прикрив на зиму.Побачу як переживе))

Розкажете весною, як пережив інжир польовий екстрим :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...