Перейти до змісту

підкажіть, чи є відповідальність

INVICTUS

Рекомендовані повідомлення

Доброго дня!

Ситуація наступна - знайомий відкрив ворота великого гаражу(висота воріт 4,5м), двері знесло вітром і вдарило ними машину, що стояла поряд. Прим'яло злегка крило, подряпин немає. Є свідки, зразу намалювався власник і потребував відшкодувати збитки, або ремонтувати за власний рахунок. Страховка у нього цивілка, тобто такі випадки не перекриває.

Підкажіть, чи нестиме він відповідальність, якщо відмовиться оплачувати ремонт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не знаю як по закону, а по совісті треба було б тому знайомому заплатити за ремонт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

... зразу намалювався власник і потребував відшкодувати збитки, або ремонтувати за власний рахунок. Страховка у нього цивілка, тобто такі випадки не перекриває.

Підкажіть, чи нестиме він відповідальність, якщо відмовиться оплачувати ремонт.

власник АВТА нестиме відповідальність?

Я щось не зрозумів, то твій власник/відкривальщик воріт відмовляється відшодовувати заподіяний ним же збиток?!?!? м... нєхароший чєлавєк

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Наскільки я знаю машину не можна біля в"їздів ставити. Якшо розмах воріт такий великий, то можна було б подумати головою, шо вони будуть відкриватися.

Я б не відшкодовував, а визвав ДПС

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ні, знайомий. Якщо є свідки, то буде. Тим паче, ворота ж його.

І, як уже казали, совість.

те ж саме, як затопити сусідів!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не совсем понятно на каком клею у него ворота держались? Удивительно как еще гараж не уплыл во время паводков.

Если по совести, то если моя собственность упала на чужую собственность и основательно помяла, то я обязан уплатить за ремонт или замену вещи.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Наскільки я знаю машину не можна біля в"їздів ставити. Якшо розмах воріт такий великий, то можна було б подумати головою, шо вони будуть відкриватися....

біля яких це таких в'їздів не можна ставити авто? де це ще таке написано?! не видумуй єрунди. Машину поставили поруч, біля воріт! Як ще ставити, наприклад, в гаражному кооперативі?!

А от власник воріт (з такими розмірами) повинен був передбачити обмежувачі/фіксатори таки х великих воріт!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

За будь-яку шкоду (майнову, і навіть немайнову якщо доведете)))), винувата!!! особа має нести відповідальність. Не хоче добровільно то через суд, але факт нанесення шкоди має бути належним чином зафіксований.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Наскільки я знаю машину не можна біля в"їздів ставити. Якшо розмах воріт такий великий, то можна було б подумати головою, шо вони будуть відкриватися....

біля яких це таких в'їздів не можна ставити авто? де це ще таке написано?! не видумуй єрунди. Машину поставили поруч, біля воріт! Як ще ставити, наприклад, в гаражному кооперативі?!

А от власник воріт (з такими розмірами) повинен був передбачити обмежувачі/фіксатори таки х великих воріт!

Ставити в гаражі :)

15.10. Стоянка забороняється:

е) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства.

як на мене найбільш підходить. Може ми по різному бачим ситуацію, давай тоді намалюємо!

Дивись, якшо я буду виходити з кімнати, а ти будеш стояти під дверима і я тобі лоба розсічу - викличу тобі швидку і допобачення, нічого відшкодовувати тобі не збираюся - нєфіг біля дверей стояти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

15.10. Стоянка забороняється:

е) ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів

Це не той зовсім випадок, це стосується лише нестворення перешкод для комунального транспорту по вивозу сміття, ворота думаю ніде в ПДД не прописані.

По цій ситуації вважаю дії власника воріт спричинили ситуацію що його ж власність нанесла матеріальну шкоду, переносити відповідальність тут думаю марно.

Саме той хто відчиняв ті ворота, думаю, мав би передбачувати дію вітру та запобігти пошкодженням.

Бо з цієї точки зору виходить заборонити паркувати автомобіль біля стовпів, будинків, бігбордів, воріт, і т.п. оскільки воно може впасти і пошкодити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ставити в гаражі :)

А в гараж з розгону, через три ряди проїхавши, не зупиняючись, щоб випадково ніхто не стукнув. Ну і ворота заодно вибивши. Бо ж не можна призупинятись щоб відкрити гараж чи потім його закрити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

taurus07, несеш якусь фігню. Ми говоримо тут про "стояла машина біля воріт і її вдарило" або виправте мене.

Фотку гаража в студію

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В гаражному кооперативі неможливо зупинитись не біля воріт, не загородивши нікому проїзд.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

По совісті мав би компенсувати ремонт, в кінці кінців той хто відкривав мав би потурбуватись про обмеження руху дверей, якщо бачив що міг когось зачепити.

З іншої сторони власник автомобіля також не мав би лишати своє авто так, що його можна ненароком пошкодити. Сам потерпілий член кооперативу? Авто біля свого гаража стояло?

В гаражному кооперативі неможливо зупинитись не біля воріт, не загородивши нікому проїзд.
Можливо, якщо захотіти.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Цивільний кодекс України

Глава 82 ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ

Параграф 1. Загальні положення про відшкодування шкоди

Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

3. Шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок непереборної сили, відшкодовується у випадках, встановлених законом.

4. Шкода, завдана правомірними діями, відшкодовується у випадках, встановлених цим Кодексом та іншим законом.

Нехай відшкодує, так буде правильно і по закону і по совісті.

А то потерпілий ще згадає про статтю 1167 цього кодексу -

Підстави відповідальності за завдану моральну

шкоду

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо розцінювати ворота, як джерело підвищеної небезпеки - то відповідати має власник воріт (будівлі), а не той, хто їх відкривав :)

Ну, а якщо їх відкривав власник - то тут хіба брати довідку в метеорологів, що в той час був мікроураган, і власник гаража хоч і закріпив ворота належним чином - однак стихія вирвала кріплення, і сталося лихо.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Бачу тільки 1 варіант як відмазатися від відшкодування завданої шкоди.

В судовому порядку покладаємо відповідальність на 3-тю особу (виробник). При умові, що є паспорт на ворота з вказаними експлуатаційними умовами (максимальним вітровим навантаженням) чи керівництво по використанню, в якій пише, що вказані ворота витримують пориви вітру до х м/с. Беремо довідку в гідрометео про те, що пориви в той день були до х м/с. Шанси виграти справу 50/50. Проти потужного виробника ще менші.

В інших варіантах - відремонтуйте авто і будете спати спокійно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Saddy

Отже виходить: якщо я таки когось стукну дверима, коли буду виходити то відшкодовувати буду я, а не той бовдур шо став під дверима?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо не доведеш що двері відкривав повільно, на дверях була табличка "Обережно, можуть відкриватись", не був пунктиром на підлозі намальований радіус повороту дверей то ні )))

ПС. А оті попередні коментарі де радять вирішити все по совісті, геть нічого вже не варті? Керуємось тільки законами які в наш час можна переписати під себе....

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Отже виходить: якщо я таки когось стукну дверима, коли буду виходити то відшкодовувати буду я, а не той бовдур шо став під дверима?

якщо твої руці чомусь не втримають двері, і з-за тебе вони розіб'ють комусь голову, то як ти думаєш, ти невинний? ;)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

якщо твої руці чомусь не втримають двері, і з-за тебе вони розіб'ють комусь голову, то як ти думаєш, ти невинний? ;)

Якшо двері добряче комусь втуляться в лАбєшнік, коли я їх відкриватиму, то я перепрошу і на тому все :)

Якшо двері якимось чином впали ... прастітє, но я ж двері не робив :)

taurus07, совість моя не дотягує до кількох сотень гривень які я повинний буду дати за ремонт. Я б на них собі шось купив або дружині - саме за це я відстоюю зараз

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Справжній чоловік повинен відповідати за свої вчинки, навіть за неприємні, навіть кількома сотнями гривень. Тим паче що сума не захмарна.

Якщо він хоче повести себе достойно - заплатить чи зробить ремонт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Народ, припиняємо офтоп, філософію і мораль. За пости не по темі далі буду давати 3 дні РО. І так вже кожен сказав, що хотів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо власник гаража принципово відмовляється, не факт що зекономить, врахуйте витрати на суд, стреси і зіпсовані нерви собі та власнику авто + наживе нового ворога. По совісті - заплатіть!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

oleroy, як самий совісний, на три дні нас залишає... :(

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...