Перейти до змісту

Zheny@

Рекомендовані повідомлення

І так. Якраз сезон на помідори та перці. Привіз з дачі купу помідорів, закрив, маринував, салати, лечо... і т.д.

Лишилися ще, не знав що зробити. Аж тут подумав, що маю ще гіркий перець, і вирішив зробити аджику.

Шукав хороший рецепт, все із яблуками чи ще із якоюсь лобудою.. Вирішив зробити свій. Ніби вийшло :)

Ділюся.

Час приготування - до 3-4 години(!) (виходить близько 2-х літрів аджики!)

Інгредієнти:

3-4 кг стиглих томатів. (Помідорів).

1 кг червоного болгарського перцю (можна й жовтий і зелений)

1 пучок петрушки

1 головка часнику (велика)

5-7 стручків гіркого перцю, червоного. Стиглого. Чим більше перцю - тим гостріша аджика.

Сіль, цукор, оцет 6%.

Помідори миємо і запарюємо в кип'ятку. В миску чи каструлю засипаю помідори і заливаю киплячою водою. Накриваю кришкою і хай паряться 30-40 хв. Поки помідори паряться чищу перці. Болгарський від насіння. І гіркий від насіння.***

Чистимо часник.

Перекручуємо на м'ясорубку перець (весь, і болгарський і гіркий), часник, петрушку. (Можна і в комбайні, але мені через м'ясорубку дрібніші шматки виходять).

Далі - чистимо помідори від шкірки. В парених томатів вона гарненько сам злазить. ( Навіщо? А щоб не скисла аджика, і не зіпсувався її смак! Перевірено останніми двома роками приготування різних лечо та салатів). Почищені помідори дрібнимо в комбайні, можна і на м'ясорубку перекрутити, але води багато.

Перекручені томати ставимо на середній (малий) вогонь і кип'ятимо 30-40 хвилин. Ретельно перемішуємо через кожні 5-10 хвилин. (30 хвилин чистого кипіння, зайву воду можна попередньо злити, буде краще). Трохи повинні википіти.

Далі додаємо перекручені перці з часником та петрушкою. І кип'ятимо ще 30 хвилин. Ретельно перемішуємо через кожні 5-10 хвилин.

Після цього додаємо 1-1,5 столових ложок солі (не йодованої), 1 столову ложку цукру. І 1 стопку (80 мл) оцту. Ретельно перемішуємо. І кип'ятимо ще 10-15 хвилин.

Поки кипить аджика ставимо в духовку банки. 4-5 баночок по 0,5л вистачить. Прожарити їх 10-15 хвилин.

Готову аджику розливати в гарячі сухі банки і закатуємо кришкою. Зберігати можна і не в холодильнику.

Якщо будуть запитання - запитуйте! Смачного!!!

________________________________

***(При чищенні гіркого перцю ОБОВ'ЯЗКОВО одягайте рукавички, бо пектимуть пальці!. Довго пектимуть. Подушечки, під нігтями, та кутікула). Якщо є порізи чи тріщинки на долонях чи пальцях - то я Вам співчуваю! Також дощечку і ножі добре мийте після обробки перцю, бо все, що ви потім будете різати - буде пекти!)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

5-7 стручків гіркого перцю, червоного. Стиглого.

Думаю аджика буде ДУУУЖЕ гострою!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вчора вийшло десь 2 літри, певно. І ще лишилося трошки - то їм із пловом та салом! :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вчора вийшло десь 2 літри, певно. І ще лишилося трошки - то їм із пловом та салом! :)

Я роблю подібним методом. Тільки не кип'ячу і ще добавляю яблуки сорт антонівка. Оцет беру яблучний. Гіркого перцю набагато менше, щоб малий міг їсти.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра :)

Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного.

Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра :)

Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного.

Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику.

класно спробую зробити.

я теж закручував чилі. на маленьку баночку 200грам брав 1\3 солодкого червоного перцю і 2\3 гострого, дуже дуже мєлко нарізав, посолив, і через годинку залив олією соняшниковою (краще оливковою). пізніше (зимою) відкриваю, доводжу до потрібної гостроти доливаючи олією. виходить такий соус як фелічіті наприклад тільки смачніше. а сам перець порізаний додаю при приготуванні страв. можна ще в цю консистенцію добавити трохи італійських трав для запаху.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

І я теж закриваю сьогодні. А що аджику тільки чоловіки закривають?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

до речі а хтось робив вялені помідори??? спробував перший раз в кафе "базилік". дуже сподобались. і як закуска і до сніданку наприклад.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Як сказав мій кум, аджика буває для себе ,і для гостей.

Для себе лагідна, а для гостей гостра.Щоб менше з,їли.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1 головка часнику (велика)

Як на мене трохи замало, додавав до такої кількості аджики 300 грам часника, і яблука мусять бути 100% - імхо

до речі а хтось робив вялені помідори???

Помідори (зазвичай сорт чері) сушу на електричній сушці до в'яленого стану, потім складаю в малі слоїки, заливаю оливковою олією, закриваю, зберігаю у холодильнику. Застосовую у приготуванні соусів до пасти, піцци, салатів ітд.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

searcher, ну не подобається мені аджика з яблуками і все. Я ж там зазначив - що рецепт - свій власний.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хочу поділитись рецептом смачного соусу з помідорів: 5 кг помідорів залити кип'ятком, щоб зняти шкірку. Перемолоти, використовуючи м'ясорубку, блендер, комбайн. Додати 2 цибулини перемелені також. Все варити 1 год. Тоді додаєм: 1 ч. лож. меленого чорного перцю, 1 ч. лож кориці, 1 ч. лож паприки, 1ч. лож перцю пекучого, 3 ст. лож. солі, 0,5 літри цукру, 1 стоп. уксусу, 4 горошини перцю духмяного (розімяти). Ще варити 1 годину. Коли провариться додаєм 1 ст. лож. крохмалу, розведеного у 1/2 стакані води кип'яченої ы охолодженої. Влити це у суміш з помідорами і варити ще 10 хвилин. Після цього розкладаємо у банки. Готуємо вже не вперше. Рецепт перевірений СМАЧНОГО!:)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.

на піццу намазюкати чи мясце потушити буде ок?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.

на піццу намазюкати чи мясце потушити буде ок?

Застосовувала соус вже до готових страв, але, думаю, і для піци підійде також.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 10 місяців потому...

Почалися томати, та перці. Час робити аджику. Перші порції можна для "поїсти" вже. В серпні буду на зиму крутити!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Яка зараз актуальна ціна на старому ринку на Помідори/перець?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На старому не дешевше ніж на новому. Вчора бачив 4,5. Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.

Перець ще ранувато. Десь по 6. А гіркий, як завжди, бариги продають по 1,5-2 грн штучка, хтось по 1 грн. А реально можна по 10 грн/кг. Буде дешевше.

Для масових закупок ще тиждень-два.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 тижня потому...

Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.

Сьогодні по 3 грн. купував, для закруток те що тра. Є й по 3,50 і більше.

Zheny@, буду по твому рецепту робити. Хочу зробити "середню", щоб і ложкою не їсти, і дракошою не бути).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

буду по твому рецепту робити.

Відпишешся про результат.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Відпишешся про результат.

Ай да вкуснотааа!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.

Сьогодні по 3 грн. купував, для закруток те що тра. Є й по 3,50 і більше.

Zheny@, буду по твому рецепту робити. Хочу зробити "середню", щоб і ложкою не їсти, і дракошою не бути).

де брали помідорчики?

на ринку знайшов тільки по 4грн.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На Варшавці є різні : 3-4-5.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра :)

Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного.

Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику.

Яка ложка цукру та солі? Скільки оцету?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...