Перейти до змісту

Zheny@

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

І так. Якраз сезон на помідори та перці. Привіз з дачі купу помідорів, закрив, маринував, салати, лечо... і т.д.

Лишилися ще, не знав що зробити. Аж тут подумав, що маю ще гіркий перець, і вирішив зробити аджику.

Шукав хороший рецепт, все із яблуками чи ще із якоюсь лобудою.. Вирішив зробити свій. Ніби вийшло :)

Ділюся.

Час приготування - до 3-4 години(!) (виходить близько 2-х літрів аджики!)

Інгредієнти:

3-4 кг стиглих томатів. (Помідорів).

1 кг червоного болгарського перцю (можна й жовтий і зелений)

1 пучок петрушки

1 головка часнику (велика)

5-7 стручків гіркого перцю, червоного. Стиглого. Чим більше перцю - тим гостріша аджика.

Сіль, цукор, оцет 6%.

Помідори миємо і запарюємо в кип'ятку. В миску чи каструлю засипаю помідори і заливаю киплячою водою. Накриваю кришкою і хай паряться 30-40 хв. Поки помідори паряться чищу перці. Болгарський від насіння. І гіркий від насіння.***

Чистимо часник.

Перекручуємо на м'ясорубку перець (весь, і болгарський і гіркий), часник, петрушку. (Можна і в комбайні, але мені через м'ясорубку дрібніші шматки виходять).

Далі - чистимо помідори від шкірки. В парених томатів вона гарненько сам злазить. ( Навіщо? А щоб не скисла аджика, і не зіпсувався її смак! Перевірено останніми двома роками приготування різних лечо та салатів). Почищені помідори дрібнимо в комбайні, можна і на м'ясорубку перекрутити, але води багато.

Перекручені томати ставимо на середній (малий) вогонь і кип'ятимо 30-40 хвилин. Ретельно перемішуємо через кожні 5-10 хвилин. (30 хвилин чистого кипіння, зайву воду можна попередньо злити, буде краще). Трохи повинні википіти.

Далі додаємо перекручені перці з часником та петрушкою. І кип'ятимо ще 30 хвилин. Ретельно перемішуємо через кожні 5-10 хвилин.

Після цього додаємо 1-1,5 столових ложок солі (не йодованої), 1 столову ложку цукру. І 1 стопку (80 мл) оцту. Ретельно перемішуємо. І кип'ятимо ще 10-15 хвилин.

Поки кипить аджика ставимо в духовку банки. 4-5 баночок по 0,5л вистачить. Прожарити їх 10-15 хвилин.

Готову аджику розливати в гарячі сухі банки і закатуємо кришкою. Зберігати можна і не в холодильнику.

Якщо будуть запитання - запитуйте! Смачного!!!

________________________________

***(При чищенні гіркого перцю ОБОВ'ЯЗКОВО одягайте рукавички, бо пектимуть пальці!. Довго пектимуть. Подушечки, під нігтями, та кутікула). Якщо є порізи чи тріщинки на долонях чи пальцях - то я Вам співчуваю! Також дощечку і ножі добре мийте після обробки перцю, бо все, що ви потім будете різати - буде пекти!)

Опубліковано

вчора вийшло десь 2 літри, певно. І ще лишилося трошки - то їм із пловом та салом! :)

Я роблю подібним методом. Тільки не кип'ячу і ще добавляю яблуки сорт антонівка. Оцет беру яблучний. Гіркого перцю набагато менше, щоб малий міг їсти.

Опубліковано

В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра :)

Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного.

Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику.

Опубліковано

В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра :)

Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного.

Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику.

класно спробую зробити.

я теж закручував чилі. на маленьку баночку 200грам брав 1\3 солодкого червоного перцю і 2\3 гострого, дуже дуже мєлко нарізав, посолив, і через годинку залив олією соняшниковою (краще оливковою). пізніше (зимою) відкриваю, доводжу до потрібної гостроти доливаючи олією. виходить такий соус як фелічіті наприклад тільки смачніше. а сам перець порізаний додаю при приготуванні страв. можна ще в цю консистенцію добавити трохи італійських трав для запаху.

Опубліковано

до речі а хтось робив вялені помідори??? спробував перший раз в кафе "базилік". дуже сподобались. і як закуска і до сніданку наприклад.

Опубліковано

Як сказав мій кум, аджика буває для себе ,і для гостей.

Для себе лагідна, а для гостей гостра.Щоб менше з,їли.

Опубліковано

1 головка часнику (велика)

Як на мене трохи замало, додавав до такої кількості аджики 300 грам часника, і яблука мусять бути 100% - імхо

до речі а хтось робив вялені помідори???

Помідори (зазвичай сорт чері) сушу на електричній сушці до в'яленого стану, потім складаю в малі слоїки, заливаю оливковою олією, закриваю, зберігаю у холодильнику. Застосовую у приготуванні соусів до пасти, піцци, салатів ітд.

Опубліковано

Хочу поділитись рецептом смачного соусу з помідорів: 5 кг помідорів залити кип'ятком, щоб зняти шкірку. Перемолоти, використовуючи м'ясорубку, блендер, комбайн. Додати 2 цибулини перемелені також. Все варити 1 год. Тоді додаєм: 1 ч. лож. меленого чорного перцю, 1 ч. лож кориці, 1 ч. лож паприки, 1ч. лож перцю пекучого, 3 ст. лож. солі, 0,5 літри цукру, 1 стоп. уксусу, 4 горошини перцю духмяного (розімяти). Ще варити 1 годину. Коли провариться додаєм 1 ст. лож. крохмалу, розведеного у 1/2 стакані води кип'яченої ы охолодженої. Влити це у суміш з помідорами і варити ще 10 хвилин. Після цього розкладаємо у банки. Готуємо вже не вперше. Рецепт перевірений СМАЧНОГО!:)

Опубліковано

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Опубліковано

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.

Опубліковано

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.

на піццу намазюкати чи мясце потушити буде ок?

Опубліковано

Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.

Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.

на піццу намазюкати чи мясце потушити буде ок?

Застосовувала соус вже до готових страв, але, думаю, і для піци підійде також.

  • 10 місяців потому...
Опубліковано

Почалися томати, та перці. Час робити аджику. Перші порції можна для "поїсти" вже. В серпні буду на зиму крутити!

Опубліковано

На старому не дешевше ніж на новому. Вчора бачив 4,5. Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.

Перець ще ранувато. Десь по 6. А гіркий, як завжди, бариги продають по 1,5-2 грн штучка, хтось по 1 грн. А реально можна по 10 грн/кг. Буде дешевше.

Для масових закупок ще тиждень-два.

  • 3 тижня потому...
Опубліковано

Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.

Сьогодні по 3 грн. купував, для закруток те що тра. Є й по 3,50 і більше.

Zheny@, буду по твому рецепту робити. Хочу зробити "середню", щоб і ложкою не їсти, і дракошою не бути).

Опубліковано

Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.

Сьогодні по 3 грн. купував, для закруток те що тра. Є й по 3,50 і більше.

Zheny@, буду по твому рецепту робити. Хочу зробити "середню", щоб і ложкою не їсти, і дракошою не бути).

де брали помідорчики?

на ринку знайшов тільки по 4грн.

Опубліковано

В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра :)

Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного.

Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику.

Яка ложка цукру та солі? Скільки оцету?

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...