Zheny@ Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:37 #1 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:37 І так. Якраз сезон на помідори та перці. Привіз з дачі купу помідорів, закрив, маринував, салати, лечо... і т.д. Лишилися ще, не знав що зробити. Аж тут подумав, що маю ще гіркий перець, і вирішив зробити аджику. Шукав хороший рецепт, все із яблуками чи ще із якоюсь лобудою.. Вирішив зробити свій. Ніби вийшло Ділюся. Час приготування - до 3-4 години(!) (виходить близько 2-х літрів аджики!) Інгредієнти: 3-4 кг стиглих томатів. (Помідорів). 1 кг червоного болгарського перцю (можна й жовтий і зелений) 1 пучок петрушки 1 головка часнику (велика) 5-7 стручків гіркого перцю, червоного. Стиглого. Чим більше перцю - тим гостріша аджика. Сіль, цукор, оцет 6%. Помідори миємо і запарюємо в кип'ятку. В миску чи каструлю засипаю помідори і заливаю киплячою водою. Накриваю кришкою і хай паряться 30-40 хв. Поки помідори паряться чищу перці. Болгарський від насіння. І гіркий від насіння.*** Чистимо часник. Перекручуємо на м'ясорубку перець (весь, і болгарський і гіркий), часник, петрушку. (Можна і в комбайні, але мені через м'ясорубку дрібніші шматки виходять). Далі - чистимо помідори від шкірки. В парених томатів вона гарненько сам злазить. ( Навіщо? А щоб не скисла аджика, і не зіпсувався її смак! Перевірено останніми двома роками приготування різних лечо та салатів). Почищені помідори дрібнимо в комбайні, можна і на м'ясорубку перекрутити, але води багато. Перекручені томати ставимо на середній (малий) вогонь і кип'ятимо 30-40 хвилин. Ретельно перемішуємо через кожні 5-10 хвилин. (30 хвилин чистого кипіння, зайву воду можна попередньо злити, буде краще). Трохи повинні википіти. Далі додаємо перекручені перці з часником та петрушкою. І кип'ятимо ще 30 хвилин. Ретельно перемішуємо через кожні 5-10 хвилин. Після цього додаємо 1-1,5 столових ложок солі (не йодованої), 1 столову ложку цукру. І 1 стопку (80 мл) оцту. Ретельно перемішуємо. І кип'ятимо ще 10-15 хвилин. Поки кипить аджика ставимо в духовку банки. 4-5 баночок по 0,5л вистачить. Прожарити їх 10-15 хвилин. Готову аджику розливати в гарячі сухі банки і закатуємо кришкою. Зберігати можна і не в холодильнику. Якщо будуть запитання - запитуйте! Смачного!!! ________________________________ ***(При чищенні гіркого перцю ОБОВ'ЯЗКОВО одягайте рукавички, бо пектимуть пальці!. Довго пектимуть. Подушечки, під нігтями, та кутікула). Якщо є порізи чи тріщинки на долонях чи пальцях - то я Вам співчуваю! Також дощечку і ножі добре мийте після обробки перцю, бо все, що ви потім будете різати - буде пекти!)
ipua Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:41 #2 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:41 5-7 стручків гіркого перцю, червоного. Стиглого.Думаю аджика буде ДУУУЖЕ гострою!
Zheny@ Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:43 Автор #3 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:43 вчора вийшло десь 2 літри, певно. І ще лишилося трошки - то їм із пловом та салом!
ipua Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:49 #4 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:49 вчора вийшло десь 2 літри, певно. І ще лишилося трошки - то їм із пловом та салом! Я роблю подібним методом. Тільки не кип'ячу і ще добавляю яблуки сорт антонівка. Оцет беру яблучний. Гіркого перцю набагато менше, щоб малий міг їсти.
Zheny@ Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:57 Автор #5 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 09:57 В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного. Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику.
crafter Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 13:16 #6 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 13:16 В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного. Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику. класно спробую зробити. я теж закручував чилі. на маленьку баночку 200грам брав 1\3 солодкого червоного перцю і 2\3 гострого, дуже дуже мєлко нарізав, посолив, і через годинку залив олією соняшниковою (краще оливковою). пізніше (зимою) відкриваю, доводжу до потрібної гостроти доливаючи олією. виходить такий соус як фелічіті наприклад тільки смачніше. а сам перець порізаний додаю при приготуванні страв. можна ще в цю консистенцію добавити трохи італійських трав для запаху.
Coding Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 13:55 #7 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 13:55 І я теж закриваю сьогодні. А що аджику тільки чоловіки закривають?
crafter Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 19:46 #8 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 19:46 до речі а хтось робив вялені помідори??? спробував перший раз в кафе "базилік". дуже сподобались. і як закуска і до сніданку наприклад.
Nokian Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 20:00 #9 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 20:00 Як сказав мій кум, аджика буває для себе ,і для гостей.Для себе лагідна, а для гостей гостра.Щоб менше з,їли.
searcher Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 20:19 #10 Опубліковано 8 Вересня, 2012 в 20:19 1 головка часнику (велика)Як на мене трохи замало, додавав до такої кількості аджики 300 грам часника, і яблука мусять бути 100% - імходо речі а хтось робив вялені помідори??? Помідори (зазвичай сорт чері) сушу на електричній сушці до в'яленого стану, потім складаю в малі слоїки, заливаю оливковою олією, закриваю, зберігаю у холодильнику. Застосовую у приготуванні соусів до пасти, піцци, салатів ітд.
Zheny@ Опубліковано 9 Вересня, 2012 в 06:39 Автор #11 Опубліковано 9 Вересня, 2012 в 06:39 searcher, ну не подобається мені аджика з яблуками і все. Я ж там зазначив - що рецепт - свій власний.
Dorothy Опубліковано 9 Вересня, 2012 в 13:33 #12 Опубліковано 9 Вересня, 2012 в 13:33 Хочу поділитись рецептом смачного соусу з помідорів: 5 кг помідорів залити кип'ятком, щоб зняти шкірку. Перемолоти, використовуючи м'ясорубку, блендер, комбайн. Додати 2 цибулини перемелені також. Все варити 1 год. Тоді додаєм: 1 ч. лож. меленого чорного перцю, 1 ч. лож кориці, 1 ч. лож паприки, 1ч. лож перцю пекучого, 3 ст. лож. солі, 0,5 літри цукру, 1 стоп. уксусу, 4 горошини перцю духмяного (розімяти). Ще варити 1 годину. Коли провариться додаєм 1 ст. лож. крохмалу, розведеного у 1/2 стакані води кип'яченої ы охолодженої. Влити це у суміш з помідорами і варити ще 10 хвилин. Після цього розкладаємо у банки. Готуємо вже не вперше. Рецепт перевірений СМАЧНОГО!
Zheny@ Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 15:15 Автор #13 Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 15:15 Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.
Dorothy Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 19:55 #14 Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 19:55 Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.
crafter Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 19:59 #15 Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 19:59 Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.на піццу намазюкати чи мясце потушити буде ок?
Dorothy Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 21:28 #16 Опубліковано 10 Вересня, 2012 в 21:28 Я також думав про крохмаль, але не став додавати. Тоді аджика стане схожою на той штучний кетчуп типу Торчін-Прадукт.Щодо аджики не знаю, а от соус, рецептом якого я поділилась, мені подобається. Та й усім знайомим, які його пробували. Нічого спільного зі "штучністю" він не має.на піццу намазюкати чи мясце потушити буде ок?Застосовувала соус вже до готових страв, але, думаю, і для піци підійде також.
Zheny@ Опубліковано 29 Липня, 2013 в 07:27 Автор #17 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 07:27 Почалися томати, та перці. Час робити аджику. Перші порції можна для "поїсти" вже. В серпні буду на зиму крутити!
Coding Опубліковано 29 Липня, 2013 в 07:33 #18 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 07:33 Яка зараз актуальна ціна на старому ринку на Помідори/перець?
Zheny@ Опубліковано 29 Липня, 2013 в 07:42 Автор #19 Опубліковано 29 Липня, 2013 в 07:42 На старому не дешевше ніж на новому. Вчора бачив 4,5. Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.Перець ще ранувато. Десь по 6. А гіркий, як завжди, бариги продають по 1,5-2 грн штучка, хтось по 1 грн. А реально можна по 10 грн/кг. Буде дешевше.Для масових закупок ще тиждень-два.
bodia88888 Опубліковано 14 Серпня, 2013 в 15:40 #20 Опубліковано 14 Серпня, 2013 в 15:40 Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.Сьогодні по 3 грн. купував, для закруток те що тра. Є й по 3,50 і більше.Zheny@, буду по твому рецепту робити. Хочу зробити "середню", щоб і ложкою не їсти, і дракошою не бути).
Zheny@ Опубліковано 14 Серпня, 2013 в 19:14 Автор #21 Опубліковано 14 Серпня, 2013 в 19:14 буду по твому рецепту робити.Відпишешся про результат.
bodia88888 Опубліковано 16 Серпня, 2013 в 12:40 #22 Опубліковано 16 Серпня, 2013 в 12:40 Відпишешся про результат.Ай да вкуснотааа!!!
Orfey Опубліковано 19 Серпня, 2013 в 10:26 #23 Опубліковано 19 Серпня, 2013 в 10:26 Хоча на варшовці вже були й по 3. Це помідори.Сьогодні по 3 грн. купував, для закруток те що тра. Є й по 3,50 і більше.Zheny@, буду по твому рецепту робити. Хочу зробити "середню", щоб і ложкою не їсти, і дракошою не бути).де брали помідорчики?на ринку знайшов тільки по 4грн.
Zheny@ Опубліковано 19 Серпня, 2013 в 11:18 Автор #24 Опубліковано 19 Серпня, 2013 в 11:18 На Варшавці є різні : 3-4-5.
ДАНУСЯ Опубліковано 20 Серпня, 2013 в 17:20 #25 Опубліковано 20 Серпня, 2013 в 17:20 В мене, справа в тому, що гострого ніхто особливо не їсть. Я ще й гіркого перцю замаринував 1,5 літра Маринад простий - оцет, сіль, цукор, перець чорний горошок, перець духмяний горошок. На півлітрову банку перцю гіркого по ложці солі, цукру, 5-6 горошин чорного перцю, та 2-3 духмяного. Перець ріжу кружальцями. вибираю насіння, як зможу. кладу в банку. Заливаю 6% розчином оцту і додаю сіль, цукор та перець горошок. А, на дно кладу часник - 2-3 великих зубка. Попередньо його перерізавши навпіл. 1-2 доби стоїть в теплі 1 раз в день збовтую. А потім в холодильнику. Яка ложка цукру та солі? Скільки оцету?
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.