Перейти до змісту

Байкі-побрехушкі... або потік з хворого "сазнанія"


Zeuss

Рекомендовані повідомлення

Спеціально для Енді.

Значить як би то так..

Допустимо на континенті знаходиться чотири мікро-феодальних господарства, які шось там виробляють, розвиваються і т.д. Ну і навколо них бігає і скаче по пальмах декілька племен. Одним з таких феодалів є ти. Розвивались ви і історичний апогей дійшов до тієї стадії, шо ви заманались мінятись один з одним продуктами виробництва і вирощування, мало того ввели в середині своїх господарств гроші, але, продаючи одному сусіду, накопичували його піастри, які другий сусід за оплату брати не хотів, так як вважав (в той період часу) першого сусіда гумовим засобом для секаса. Крім того курс обміну твоїх грошей на необхідні тобі товари сусіда залежав виключно від кількості обертів колупання в носі онного. Карочє фігня і непанятки.

Зібрались ви всі (крім аборигенів - тим по барабану, скачуть по пальмах і вбивають один одного, від того і тішаться) і вирішили ви зафіксувати курси відносно запасів ванадія закопаного до кращих часів в засекреченій точці "х". Процес пішов. Все поправилось і навіть другий сусід почав приймати піастри першого, так як знав, шо той хоть і гандонс, але при першій вимозі віддасть еквівалент в ванадії.

Все ніби добре але виникло купа нюансів. Один з них такий, що коли ти відправляєш мобільну групу для нападу на аборигенів і наглим образом відбираєш у них їх же ванадій, то проконвертований він зразу міняє обмінні курси і біда карочє. Крім того один з сусідів пішов в запой і давай тратити свої гроші направо і наліво, не вистачало - чхав на загальні домовленості і друкував собі ще.. а хулі? запой штука зла. Дисбаланси, одним не вистачає, а вкрай як треба, другі бояться конвертувати бо ж запойний чудить. Карочє знову фігня і непанятки.

Потім намутили схему "пополамку" та і в ній була ціла купа дірок, але тут сталась неприємність. Один з сусідів від униласці пішов і дав триндюків іншому сусіду, мало того заявив, шо він на всіх клав з прибором і єжелі "шо" - то і тобі прийде і по горбу настукає. Ну ви такі зразу - ніуя собі, ану "іді сюда", але тут біда - обмурувався нєгадяй забором, таким шо фіг проламаєш. А наказать обідчіка надо? І тут рісується сусід тіхоня. Каже, у мене всякі штуки прикольні є: забор його зламаєте за три хвилини, банду його розкидаєте гранатками... ну і його накажете. Шо дєнюх нєд? Так гавно вапроц - бєрітє у долг, правда далжна вастаржествавать! Абідчіка наказали.... і згадали шо система обміну у нас хрєновата.

І тут четвертий такий оп, казиря з кармана - каже: "а давайте мою валюту загальним мірилом".. Ну ви такі думаєте - абарзєл, але шо дєлать, долг платєжом красєн і погодились. Пішла жара по коридорам. Треба шось купити в сусіда намбер2, ідете до тіхоні міняєте у нього свою валюту на його бумажкі і купляєте. Сусід намбер3 робить так само, і навіть сусід намбер2 маючи проплачені вами бумажки тратить їх з різницею в курсі. Ібо купля завжди дорожче продажі. Копійочка від курсової різниці складала нехілий бариш і тіхоня почав усе у вас купувати практично на халяву. Крім того він займався сатанінством і видавав в кредит.. надрукував - видав, надрукував - видав.. ага підтвердив свої ж папірці своїми папірцями. А для того шоб та вся маса папірців не вернулась йому назад і не зробила армагєдєц, він придумав брати свої ж гроші у вас в борг (під процикі, які нижчі реального здешевлення), потім понавидумував всяких віртуальних цяцьок: купі-продай, маржинальне плече, фьючерси, опціони.. додумався надувати внутрішні ринки в ціні у вас же, потім їх лопати. Веселиться тихоня на повну катушку.

Але саме цікаве він потихеньку друкує папірці і скуплює у вас долі ваших же структурних мануфактур, надр і господарств. Ти так опа, а те виробництво сусіда на чому він заробляв, уже належить йому не на 100% а на 49,9%.. і у другого вже теж не 100% а 38%.. і розумієш, шо скоро і тебе почне тихенько скупляти. І фіг шо докажеш, бо наплутано так шо кабздець.

І вийшло так, Енді, шо одна нагла рижа морда з "інструменту" зліпила "шуфельку" і гребе усе до себе.. а ширма даааа залишилась - всьо так як пише твоя мадам.

Зю.. якщо чудом сюда загляне Дизель, усе вище написане - плід моєї хворої фантазії))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Філософія обміну зрозуміла.. і до неї дійшли за довго до формулювань мадам. Причина зведення чи то пак мінімалізації, це спосіб відвернути увагу, але це виключно ІМХО.

Тут не "евклідовий / не евклідовий" підхід. Здавалося б з звичайної виделки, якою ми всі користуємось можна зробити засіб масового знищення, було б бажання, а воно є :)

Євро це бутафорія, зараз нарощений такий економічний ричаг, з допомогою якого за 10 днів можна виламати усю структуру. Нижче середземномор'я, вище - країни прибалтики. Жбемц і Німеччина скаже "усьо рьєбьяткі" я більше в вашій пісочниці не граюсь і накривається все мідним унітазом. Мало того формула газу для Європи в доларах і не тільки (читаємо про курсову різницю), а нафта з її 63% ринку енергоносіїв? А от східні брати особливо в тандемі з жовенькими можуть начудити.. особливо з заяв, які зараз можна читати в путєГа, починаючи з Давосу 2008 і фінансової політики країни великої стіни.

Так що особисто твій маленький гаманець може стати папірцями в чому б він не був (гривні, чи парі євро-долар). Якщо ти готовий помножити на "0" і сказати - а фігня.. і далі заробляти скажемо уже в мунтуграх.. тоді згідний. Питань більше нема. Читаємо філософію і курим папіроси :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо дуже грубо, то

"Экономикс" (Макконнелл К.Р., Брю С.Л.) vs "Атлант расправил плечи 1-2-3" (Айн Ренд)

Ставлю на топікстартера, а не на альтернативний виклад "Утопії" і "Міста Сонця".

:)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ховаємося у ванадій рубль і юань? :D

В концентрований і випарений томатний сік, тушонку (бажано добротну по госту і в салідолі) і папіроси. "Єссі шо!" сік, в якості ізиска, міняємо на все необхідне, тушонку вживаємо і далі куримо папіроси і читаємо філософію.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В якості ізиска, єссі шо, може бути надійний і перевірений самогонний апарат.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Признаюсь - я не читав "Економікс" і не знаю, що там служить першопричиною. Можливо, якісь вирізки під час навчання, але це було давно.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ярчик погано читав вікіпедію - ренд - АНТИутопія, а не утопія :D

Ти не повіриш. Читати вмієш не ти один. Я читав "Атланта" Айн Ренд, всі три книги. І з моєї позиції твір не витримує жодної критики - від економічних реалій, описаних авторкою, до міжлюдських стосунків. Чоловіків на кшталт Галта чи Реардена в природі не існує, це мрія авторки, яка ототожнює себе з Дегні. До речі, ти не звернув увагу на те, що ні в кого з головних героїв немає дітей? Це тому, що в авторки їх не було. Цікаво, як Дегні та всі інші збираються будувати нове майбутнє, не маючи дітей?

Якщо взяти, і препарувати твір - в ньому знайдеться чимало невідповідностей. Але цей твір не є чимось таким, що достойне детального і скрупульозного вивчення. Ті ж самі "Утопія" і "Місто Сонця" куди більш варті цього.

Авторка жила в своєму власному, вигаданому світі - і цей світ перенесла на сторінки, якими ти так захоплюєшся. У вас з нею, очевидно, є багато спільного - інакше я не можу пояснити воззведення її твору тобою в такий культ.

Тому прибережи свою іронію на зразок "ярчик погано читав вікіпедію" для когось іншого. Тут ти (як і в більшості випадків) попав пальцем в небо.

:) Гарних вихідних!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...
  • 2 тижня потому...

Зю.. якщо чудом сюда загляне Дизель, усе вище написане - плід моєї хворої фантазії))

Дизель заглянул, чуда не случилось, сказка как сказка.

Оно, конечно можно спросить, почему развитие островного государства(государств) предполагает отсутствие метрополии, но наличие стабильного рынка сбыта? И как так может быть, что статика - 4 правителя договорились навечно, живет рядом с динамикой, где курс обмена колеблется?

Но вопросы эти факультативные и без энтузиазма.

Ну и да, обсуждать всерьез экономику фантазий Айн Ренд - это смело.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

та не економіку ж, а всього навсього пренавсього одну окрему маленьку цитату

Цитату не нашел, а текст рассматриваю лишь в контексте того времени. Прочитав вымучив этот роман, у меня, например, возник вопрос - а какого, собственно, это тягомотину начали двигать? Не то, чтобы я не любил длинные чтива - "Отныне и вовек" очень даже ничего - но "Атлант"...

Сопоставил факты и пришел к выводу, что девушка попала, что называется, в жилу и ее роман двигали серьезные люди. А раз двигали - искать в нем смысл смысла нет. Он был нужен тогда, для тех людей и той ситуации, сейчас это не более чем 'Байкі-побрехушкі... або потік з хворого "сазнанія"'

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

запутана схема? реальність світової економіки суто теоретично не може поміститись на один папірець А4, тобто насправді все складніше, а значить запутано акуєно^2.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

...

Но вопросы эти факультативные и без энтузиазма.

...

Я здогадувався, шо буде занудство.

Все писалося на швидку руку, та і шоб описати всі нюанси треба списати три рушника і перетворити милу байку в униле гавно ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

і, з такою тенденцією, відповідно і до цього топіка завітає Гетто :D

якого досі тут чомусь, тьху-тьху, не було :D

вiн *завiс* просто мабуть :) зараз переварить iнфу й його *накрие* :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

еее , хлопці, тут тра не один десяток папірос скурить,дабы разобраться в ваших разговорах.

:D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Страсті по Ірану Опис ситуації для товаришів переважно з Росії.

(трохи уточнена після публікації на Аванюристі)

Для понимания общей картины, того что происходит в мире я раскручу всю цепочку от финансового составляющего. Ибо считаю глобально финансы, или макроэкономику доминантой в принятии тех, или иных решений. Следовательно, ниже по градации идет геополитика, интересы стран, интересы тандема частного финансового капитала и ТНК.

Дальше будет много букаф и уныло (действительно, смешного мало).

Все мысли собираю в кучу первый раз, так что, некоторые аспекты могут уточняться.

Поехали.

Глобально, ровного баланса на рынке денег нет и не будет никогда. С одной стороны долги столбов современного мира (страны, финансовые структуры, корпорации, население) с другой стороны капитал, который нужно куда-то размещать, дабы хотя бы

не потерять номинальной стоимости. Если с основным должником все понятно это США и сателлиты (Великобритания и Япония в первую очередь) то с капиталом не все так ровно. С момента как мир начало опять лихорадить было и есть несколько «тихих гаваней» это:

США гарант всея стабильности, итить ее на лево.

Евросоюз с довольно таки стабильным финрынком до Греции.

Китай в качестве инвестиционного капитала (правда всегда такого формата вложения требуют правильного управления) но и с недавних пор (как пример HSBC Holdings в Лондоне) международные юанивые облигации.

Могла бы быть Россия, предпосылки более чем интересные, но тут непонятный путеГ.

Россию откидаем, там пока царь зигзагами-зигзами, а ЕС и Китай держим в уме.

Теперь вернемся к долгу, как пример госдолг США.. но такую же модель можно транслировать на уровни ниже. Какие есть проблемы с долгом:

  1. Нужно платить проценты (иначе дефолт), реально процент ниже какого-то мирового показателя инфляции, если бы такой был рассчитан. Но систему перекачали и краны начало срывать то тут то там, решать начали заливанием рынка деньгами, а это вызвало снежный ком.
  2. Нужно контролировать вопрос пролонгации, чтобы никто вдруг неожиданно не выставил на деньги, которых, по сути, и нет.
  3. Нужно держать в страхе свои кредиторов, что бы не возникла паника и долговой рынок не начал падать, вызывая автоматически п.2
  4. Нужна ахринительно привлекательная картинка сверху при даже гнилой натуре внутри. Типа мы самые стабильные и сильные.

Госдолг США делится на внутренний и внешний. Как бы с внутренним все понятно, он во-первых в основном длинный, во-вторых кто будет валить свой же оплот или резать сук на котором сидишь? Внешний тоже делится на сателлитный и чужой. Для внутреннего и сателлеитного нужны деньги чтобы платить проценты. А для чужого все остальные пункты нужно соблюдать.

И так деньги на проценты, где их взять? Сказка о ВВП, применимого к долгу, для лохов. Деньги берутся из новых долгов. Такой себе постоянный приток капитала. В идеале всегда структурно меняя короткие долги на длинные. !!! Только не путать с Мавроди, у него детский понос размазанный по песочнице мальчиком, с синдромом финансового Наполеона. Засрался и сидит.

Так вот для того что бы система существовала хотя бы еще какой-то срок, нужно отобрать бабло у других «тихих гаваней» (держим в памяти ЕС и Китай) а лучше уничтожить их к чертям собачим. Тем более что свою функцию ЕС выполнило, вместе с мертвым евро сгорят активы нужных компаний, которые потом можно на прихлынувшие деньги и зацапать.

Итак задача – вернуть в свое русло приток всех лишних денег. Инструмент – уничтожить все стабильные островки, навести страху на всех и заменить изрядно затертый бигборд с рекламой США на новый (силиконовые девки, виски, рок-н-рол).

Как бы с задачами и реализацией определились. Собственно вот такая мотивация.

Теперь вопрос “как???”. Но немножко вернемся в геополитику на правой стороне шарика.

Ближе и понятней для нас страны ЕС. Если коротко, то проблема с югом, реально, они брали больше чем могли обслужить. Греция в нокдауне.. последние весточки с Испании, где сейчас происходит падение всех возможных рынков, национализация банка(-ов) и заявление официальной стороны на G7, что мол не дадите денег – готовьте медный тазик. Италию «ставят» на золотой запас, вызывая истерию. Кроме того два вагона «бедных родственников», которые интересны и нужны как рынки сбыта, но тянуть их в случае чего смысла нет никакого. Если добавить ко всему этому винегрету проблему с нацменьшинами и исламом в частности, то картина маслом. Вот только у Германии патовая ситуация. Выйдет – жопа с активами, тянет – медленная черная дыра.

Ближний восток. Арабская весна. Война в Ираке. Война в Ливии. По сути, осталось два игрока – это саудиты и Иран. У Ирана своя политика, тесно связана с Китаем и Россией. Через Пакистан идет поток энергоресурсов в Китай, а другая часть идет с Африки но там пираты, дети которых учатся спокойно в Лондоне. Ели зажать яйца Ирану, то главную скрипку в регионе возьмут саудиты. А они плотно сидят на игле штатов. От денег, которые лежат там, до внезапной демократизации их населения (шутка ли в 21 веке головы отрезать за грехи)

Африка. Ситуация с Суданом, Центрально-Африканская республика с национализацией нефтедобычи, нестабильность в Кении, дележка в Нигерии. Йемен и Сомали с пиратами В общем тот еще пакет с сюрпризами.

ЮВА тут, пока, дают играть Китаю.

Итак мотивация есть. Теперь варианты решения.

Для Европы это несомненно ряд экономический давлений. Рейтинговые агентства, нагнетание проблемы с странами-должниками. Лопнет пару пузырей. Если не поможет – конфликт меньшин и крайний вариант закрыть кран с России через Украину (северного потока пока не хватит) и с ближнего Востока.

Для Китая закрыть кран энергоресурсов. Без них не будет роста внутреннего рынка. Только достаточный потребительский рынок в середине страны даст возможность выжить в варианте «экспортной войны» против Китая. И проблему нужно решать уже.

Что в первом что в втором варианте камень преткновения – Иран.

Я не Нострадамус. Но если с евро есть вариант, когда можно заставить ЕЦБ на вырученные, от продажи облигаций, деньги покупать долги США. Один фиг переток, только хомячки думают, что корзины разные. То с Ираном вопрос хуже. Игра против Китая и России. Но деваться некуда. После выборов в течении трех месяцев должно что-то произойти.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

укуренный политолог чешет в масштабах мировой экономики и политики.

я тоже так могу. но я курю обыкновенные сигареты.

имхо.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

укуренный политолог чешет в масштабах...

Прям как в анекдоте:

- Что-то меня Гондурас последнее время беспокоит.

- А ты его помажь зеленкой и не чеши.

Соглашусь с вами, Гетто, авантюрист - редкий дурачок. Но чешение свое преподносит славно, с изюминкой.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...