Перейти до змісту

Сверхпроводимость утреннего воздуха

ursa

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

9:15-9:20. 33-й, самолёт. Очень громких грохот, скрип, лязг, вой... Короче - шум. По сути - звуки поезда, подтверждённые чуть позже его сиреной.

Вроде бы ничего странного, но... до Ж/Д два километра и обычно звук еле слышен.

Что же случилось сегодня? Из-за холода возникла сверхпроводимость? Или это у меня в мозгу звуки избирательно усиливаются? :D

Опубліковано

Таке частенько буває. Тобі у місті це здається дивиною.

А у мене в селі, хоча я живу від колії кілометра за 3, частенько ранками можна досить чітко, неначе то десь поряд, чути стукіт коліс вагонів

Опубліковано
повний штиль. От і чути класно, плюс морозне повітря трошечки розріджене.
А я думав що газ при охолодженні стискається ;). Принаймні так по законах термодинаміки має бути.
Опубліковано

я мав на увазі що воно "легше". Дихати легше.

Осіла пилюка, немає шуму автівок.

ну і

. Із збільшенням висоти розрідженість повітря безперервно збільшується,

Не висота, але перепад після високої температури.

Опубліковано

я мав на увазі що воно "легше". Дихати легше.

Осіла пилюка, немає шуму автівок.

ну і

Цитата

. Із збільшенням висоти розрідженість повітря безперервно збільшується,

Не висота, але перепад після високої температури.

:sq_ye:
Опубліковано

Якщо прийняти що повітря зранку холодніше і щільніше то спробую пояснити.

По-перше у більш щільних середовищах звукові хвилі передаються краще за рахунок того, що частинки, знаходячись на менших відстанях одна від одної, краще взаємодіють між собою, тобто передають тиск від джерела до приймача/слухача.

По-друге (щодо вірності цього твердження маю певні сумніви), чим менша температура середовища, тим менш інтенсивно частинки речовини (повітря) здійснюють броунівський рух (в них енергія менша), тобто знаходяться у більш "глибокому" стані рівноваги ніж нагріті. І щоб вивести частинки зі стану рівноваги потрібно затратити менше енергії звукової хвилі, відповідно зменшується затухання на одиницю відстані. Тобто при однаковій "стартовій" енергії звукової хвилі зранку, на відстані в, нехай, 1 км вона буде більшою ніж вдень. Типу так само як опір провідника збільшується зі збільшенням температури.

Фізики, сильно не пінайте колегу.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...